Satellite
 • Day37

  Kumquat Hoi an

  January 12, 2015 in Vietnam ⋅ ☀️ 22 °C

  Miutan leparkoltuk a brinyokat Thanh hazanal, kaptunk finom papaya italt, es vietnami kalapokat a kert túrahoz. Korbejartuk a vetemenyeskertet, ami tobb csaladhoz tartozik, es annyi fuszernovenyt, gyumolcsot ad, hogy meg eladni is tudnak belole. Thanh itt is elmagyarazta a fontos tudnivalokat. A vietnami konyhaban az eteleket kozvetlenul csak kevesebb orolt fuszerrel izesitik, es inkabb a friss ropogos zoldfuszereket (menta, thai bazsalikom, mustarlevel, koriander, stb) a vegen adjak hozza a fott etelhez.
  Miutan az ebedunkhoz szuksegeseket begyujtottuk a kertbol, visszatertunk a konyhaba. A gyerekek az iskolaban voltak, mi csak a nagymamat lattuk neha felbukkanni, anyukaval nem talalkoztunk, de megtudtuk, hogy nagy orom erte oket, mert ket kislany utan fiuk fog szuletni 1 honap mulva. Februar kozepen raadasul jon a Holdujev a Tet, ami itt a legnagyobb unnep. Ekkor az egesz csalad osszegyulik a tobb napig tarto mulatsagra, es egyebkent a szulinapja is ekkor van minden vietnaminak. Az ebedmenunk 4 fogasbol allt, de kaptunk egy ajandek fogast, a vietnami palacsintat (ami az uj kedvencem).
  Miutan elkeszitettunk egy fogast, meg is ettuk. Itt Thanh felhivta a figyelmunket, hogy lassan egyunk, hogy minel jobban kielvezhessuk az izeket. Mert errol szol a vietnami konyha, hiszem minden etel osszetett izeket tartalmaz - egyszerre sos,edes, savanyu, keseru, csipos, ropogos, puha.... Az alapja mindennek, hogy tokeletes a halszoszod legyen. Termeszetesen, mint minden rendes chef, Thanh is sajatot keszit, amit 6honapig erlelni kell, es gyakorlatilag szardella, viz kevereke.
  Mikozben foztunk, ettunk, foztunk, ettunk, sokat megtudtunk a helyiek eleterol es etelerol is :))
  Gasztromanok kedveert a menu:
  1. Tam Huu tekercs (rak,sertes,menta level, ujhagyma)
  2. Edesburgonya kremleves
  3. Quang teszta (rak, sertes, ananasz, paradicsom)
  4. Hal karamellas szoszban
  5. Vietnami palacsinta tekercs
  Read more