Joined June 2019 Message
 • Explore, what other travelers do in:
 • Day16

  Hij is open! Op naar Polen.

  June 21, 2019 in Lithuania ⋅ 🌧 21 °C

  De kofferbak is open!!, wil alleen niet meer op slot. We doen het er maar mee!

 • Day15

  Niemand kan ons stoppen!

  June 20, 2019 in Lithuania ⋅ ⛅ 28 °C

  Niemand kan ons stoppen, vol gas knallen we door en rijden we inmiddels in Litouwen.

  De afgelopen dagen waren absolute hoogtepunten, maar ook intensief. Na de problemen met de Jeep hebben we maandag pas aan het eind van de middag St Petersburg bereikt. Na het armoedige Moermansk, de horrorwegen en grote stukken niemandsland rijden we een Russich pareltje binnen. 20min rijden we door de stad en genieten van de uitzichten. Een trein die halverwege de weg stil blijft staan zorgt nog voor de nodige vertraging en chaos, het blijft toch Rusland.

  Het inchecken in het hotel is een ervaring, de dame achter de receptie spreekt precies 0,0 Engels, waarop Kim besluit dat ze het wel zal snappen als je steeds harder gaat praten. Met handen, voeten en Google translate lukt het toch. Een kleine kamer met een intiem bedje waarop het deken als een soort plakje kaas is dat niet het hele broodje bestrijkt mogen wij samen delen.

  Even opfrissen en de stad in, na een uurtje of 2 slenteren en een korte metro tocht vinden we een restaurantje waar men net zoveel Engels spreekt als in het hotel. Na het eten doen we nog een toeristisch rondje door de stad en lopen we richting een "beachbar" waar we van het roadbook langs moeten voor punten. We komen in een soort hippietent binnen vol met mafkezen. We zien alle kleuren van de regenboog voorbij komen als haarkleur. De DJ draait muziek, nou ja muziek. Hij heeft ongeveer 10 toontjes, die hij elk 10min afspeelt. Nee niet door elkaar, gewoon toontje voor toontje. Veel hippies zitten de dj aan te kijken alsof ze in een soort hypnose zitten, ze zullen vast iets anders hebben genuttigd dan een biertje. We drinken ons biertje op en sluiten aan bij andere rallyrijders op een rooftop bar waar wij de avond afsluiten.

  Dinsdag vertrekken we vanuit St Petersburg naar Estland, vanavond het 2de feest van de organisatie. De Jeep moet nog even gas tanken, benzine lust hij nog steeds niet. Geert heeft een tankstation gevonden aan de andere kant van de stad. De Audi heeft ook dorst maar wij denken dit nog wel te halen. Al na 2min zijn we de jeep kwijt en rijden we solo naar het tankstation. We rijden door de binnenstad van St Petersburg over bruggetjes en door mooie straten. Net op het moment dat we nog even op de benzinemeter kijken stopt de Audi ermee. Staan we dan zonder benzine midden in St Petersburg 🤦‍♂️ Gelukkig hebben we nog een tankje op het dak staan met ongeveer 15 liter. We springen de auto uit en alsof we de pitcrew zijn van Max Verstappen gaan we razendsnel aan de slag. Binnen 5min zijn we weer op weg.

  Bij het tankstation zijn we weer herenigd met de Jeep en rijden we richting Estland. De grensovergang met Estland duurt lang, vooral Rusland uit. Een lange rij en weinig tempo bij de Russen. De douane van Estland ontvangt ons vrolijk en kijkt met bewondering naar de Audi, we zijn weer in de EU.

  We knallen Estland in, het weer is goed en de wegen een verademing vergeleken met de obstacle Run die we door Rusland hebben gereden. Het plafond van de Audi is inmiddels weer gaan zakken en hangt als een soort dekentje over ons heen, maar verder doet ze het fantastisch (afkloppen).

  Aan het begin van de avond bereiken we het feestterrein waar de BMW boys ons opwachten. De organisatie heeft een prachtige plek uitgezocht in de Estlandse bossen. Er staan sauna's, hottubs, douches en prachtige tippi tenten. De biertjes smaken goed en we worden vermaakt met Estlandse volksdansen waarin we zelfs nog even meedoen. Er zijn veel teams aanwezig en in de grote tippi tent is het gezellig, het zal wel laat worden of vroeg, het is maar hoe je het bekijkt.

  Woensdagochtend ontwaken we langzaam allemaal en bakken we eitjes, goed tegen de kater. Even koppen tellen, 1,2,3,4 en 5. Huh 5? Waar is Robert Jan? Even in zijn tent kijken... die is leeg🤷‍♂️. We draaien ons om en hij komt aan waggelen. "Ja, ik weet ook niet hoe, maar ik heb ergens in een grote schuur wakker geworden. Er lagen allemaal matrassen en ik ben maar gaan liggen". Misschien toch een wodka 7up te veel.

  Als een van de laatste teams verlaten we de camping en geven gas richting Riga, Letland! Onderweg nog even langs een meertje met een oude gevangenis, moest van het roadbook. Even lekker gezwommen en daarna weer op weg. We hebben de samenstellingen van de auto's even om gegooid. Iedereen heeft ander gezelschap en een andere auto, even wat anders. Beetje elkaars auto sabboteren, zo heeft de BMW zelf even voor wat wisselgeld te koop gestaan online. Later wisselen we nog een keer en glijden over de wegen naar Riga. Vannacht slapen we in een goed hotel in het centrum. Met de lokale uber taxi's komen we in het centrum terecht. Riga heeft een mooi en historisch centrum en we genieten van de pandjes, kerkjes en terrasjes. Lekker gegeten en daarna even de kroeg in. Het is rustig in Riga en vanavond is er geen uitgaansleven. We drinken met ze zessen wat en gaan naar het hotel, een blik op een horloge leert dat het toch weer half 3 is.

  Vanmorgen lekker uitgeslapen en rond 12h00 willen we vertrekken vanuit Riga. Vandaag Kalinigrad, opnieuw naar Rusland of Klein Rusland zoals men het noemt!
  Maar wat nu! Problemen met de Audi😥.
  Al een paar nachten horen wij de centrale deurvergrendeling brommen en soms midden in de nacht staat opeens de achterbak open. Nu heeft de centrale deurvergrendeling het begeven. Geen ramp denken we, gewoon iedere deur apart open doen. Nog even wat in de achterbak leggen, he! die wil niet open. Beetje kloten eraan, maar nee hij wil echt niet. Daar gaat ons plan voor vandaag. Als de achterbak niet open kan, komen we Rusland niet binnen. Die moeten we namelijk laten zien bij de grenscontroles.

  We leggen ons erbij neer, dan maar via Litouwen naar Polen.
  Onderweg bedenken we dat het misschien een zekering is. Even stoppen en kijken, maar nee dit is niet het geval. We rijden verder en stoppen bij "The hill of the Crosses" een heuveltje vol met kruisen. Het verhaal is dat je hier zelf een kruis moet neerleggen en een wens doen, dan komt deze uit. Op de heuvel realiseren we dat we niks hebben om een kruis te maken. Ohja toch wel! Nog wat Russichse Roebels, we gaan nu toch niet meer Rusland in. 2 briefjes, beetje knutselen en we hebben een kruis. We leggen deze in een bijbel die er nog lag zodat ons kruis niet direct weg waait. Doen een wens en gaan verder. We zullen zien of Ajax volgend jaar de Champions League wel wint.

  Nu richting een camping ergens in het grensgebied van Litouwen met Polen. Vanavond proberen we de achterbak open te maken en misschien het probleem te verhelpen, iemand tips??

  Morgen richting Polen, Gdansk. Het einde komt inzicht, Groningen lonkt!
  Read more

 • Day14

  Riga, Letland

  June 19, 2019 in Latvia ⋅ ⛅ 27 °C

  Na een mooi feest van de organisatie in Estland, zijn we vandaag doorgereden naar Letland. De BMW van RJ en Tom had wat moeite vanmorgen en onderweg hebben we wat wissel gedaan qua samenstelling per auto. Vanavond gaan we Riga in!

  We gaan richting het einde maar we rijden nog steeds voor KIKA! Vergeet niet te doneren!!

  https://www.actievoorkika.nl/met-kika-naar-de-noordkaap
  Read more

 • Day11

  Mother Russia

  June 16, 2019 in Russia ⋅ ⛅ 24 °C

  Onze welgemeende excuses voor de spaarzame verslagen. Je weet hoe het is, druk druk druk.
  We hebben de Noordkaap bereikt, de fotos hebben jullie gezien. Met een fijn gezelschap bereikten we deze mijlpaal. Robot Jan en Tom, Kim en Geert en even later kwamen de 'ijsmutsen' Janneke en Meike ook nog. We hebben uitgebreid gebruik gemaakt van ons fotomomentje tussen 1 en 2 uur 's nachts. Kim en Geert hebben dit punt helaas zonder auto bereikt. Die stond nog een nachtje bij de garage om de lijm te laten drogen.
  'S morgens vroeg vertrokken zij naar de garage om de auto weer op te halen. Robot en Tom hebben ze gebracht. Daan en ik konden even uitslapen. Er staat maar een kort ritje op de planning. Ons 6-tal is later deze dag weer herenigd met alle 3 de auto's. Op een mooi plekje aan het water maken we kamp. Een paar drankjes en een kaartspel later gaan we naar bed.
  We moeten vroeg op want we gaan naar Rusland. Duizend verhalen over die grenspost heeft ons ervan overtuigd dat we hier een halve dag zullen staan. RJ en Tom slaan Rusland over, iets met conflicterende visa.
  Samen met Kim en Geert en nog wat teams hebben we een kort en soepel ritje naar de grens. Finland uit ging gemakkelijk, paspoortcheck en door. Dan Rusland;
  Slagboom 1: paspoortcontrole en papiertje gekregen. Aardige vent.
  Slagboom 2: paspoortcontrole en papierinstructie. Aardige vent.
  Vervolgens naar binnen. Paspoortcontrole, papiertje controle visa check. Aardige vent.
  Nieuw document invullen, er ligt een reeds ingevuld document klaar die we mogen overnemen. Aardige vent.
  Inleveren, nieuw document invullen.
  Uurtje verder, douanier verontschuldigd zich 'Sorry, this is Russia'.
  Document gecheckt en gestempeld.

  Er wordt ons op het hart gedrukt dat we de auto absoluut niet mogen achterlaten. Dat lijkt voor deze meneer het allerbelangrijkste te zijn.Hoewel ik van mening ben dat deze audi voor de meeste mensen in Rusland een aardige upgrade is, neem ik hem graag weer mee naar huis.
  Nu de autocontrole. Motorkap open, 2 keer knipperen, doe maar dicht. Wel in gebarentaal trouwens, deze dame spreekt geen Engels. Deurtje open deurtje dicht. Prima. Rijden maar.
  Slagboom 3: paspoort en het eerder ingevulde en reeds gestempelde papiertje worden gecontroleerd. Deze douanier heeft een andere zeer belangrijke taak. Na de slagboom mogen we 5 kilometer absoluut niet stoppen, dat is van levensbelang! Terwijl we onder de slagboom doorrijden doe ik een schietgebedje. GEEN PECH DE KOMENDE 5KM PLEASE! Ik hoor de migs al opstijgen. Het valt op dat het hele bos tijdens deze 5 kilometer weggebrand is. Whatever, PLEASE GEEN PECH!
  Slagboom 4: precies op 5 kilometer, dit is een serieuze militair. Groot, breed en een beetje intimiderend. Hij saluteert naar ons.. uhh.. Hoi! Paspoortcontrole en daarna de woorden "goodluck".
  Goodluck?, Zei hij goodluck? HOEZO?!
  5 minuten later hebben we antwoord. Ik ken wegen met oneffenheden, kuiltjes, gaten, grind, maar dit is bizar. Je rijdt over scherpe stenen ter grootte van je vuisten. Een voorproefje van de Russische gastvrijheid? Na een half uurtje banden testen zonder lek te rijden bereiken we 'normale' wegen. Een soort slalom van kuilen, freesvakken of plots ophoudende stukken asfalt. Het is wel duidelijk dat we de avontuurlijke route hebben gekozen.
  We rijden naar murmansk, een grote havenstad met bijpassend (maar vooral Russisch) uiterlijk. We schieten hier wat foto's van een ijsbreker en besluiten door te scheuren richting het zuiden. We overnachten in de regio kandalakshsky. Het hutje in Oostenrijkse stijl doet vermoeden dat dit een skigebied is. De sleepjeslift bevestigd dit.

  Een heerlijke douche en een goede nachtrust is wat we hier krijgen. Hard nodig want we vertrekken deze dag (16-6) op een 1000km durende tocht. Sint petersburg is 1100 km van hier. We willen er morgen na een kort ritje aankomen. Helaas loopt deze dag anders. De Jeep van Kim en Geert heeft er weinig zin in vandaag. Na 9 uur hebben we 400 km afgelegd. Stukjes van 40km probleemloos wisselen af met stukjes waarin 5km al te veel is. Op het moment van schrijven zijn er gelukkig 8 teams gestopt om te helpen. Hierbij 2 monteurs! Verlossing? Ik hoop het.. we gaan het nu weer testen..

  Wordt vervolgd!
  Read more

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android