Bolivia
Tarabuco

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.

9 travelers at this place

 • Day10

  Pujllay in Tarabuco

  March 17, 2019 in Bolivia ⋅ ⛅ 15 °C

  Tarabuco is een klein dorp op anderhalf uur rijden van Sucre. Het telt slechts een paar duizend inwoners. De derde zondag van maart is het er echter superdruk voor het Pujllay festival. Dit is een herdenking aan de bevrijding van het dorp uit de handen van de Spanjaarden in 1816. Het is ook een herdenking voor degenen die gestorven zijn en een eerbetoon aan Pachamama (Moeder Aarde).

  Op het binnenplein van een restaurant geeft een overenthousiaste Boliviaanse aan alle toeristen uitleg over wat er in haar restaurant en in de rest van het dorp zal gebeuren. De meesten stormen direct richting het centrale plein in de stad. Wij nemen eerst een kijkje in de kunstgalerij in het restaurant. Enkele prachtige portretten van de feestvierende locals zijn er tentoongesteld.

  De kunstenares zelf is ook aanwezig. Een supervriendelijke oude dame die erg goed Engels spreekt. Ze vertelt ons hoe ze exposities in Parijs gedaan heeft en hoe haar vader nog gestudeerd heeft in Brugge. Daarnaast babbelt ze vol passie over haar onderzoek naar de rol van de Boliviaanse vrouwen in de oorlog met Paraguay in 1932. We kopen enkele kaartjes met replica’s van haar kunstwerken erop. Vé is ook op slag verliefd op haar schilderij van een jaguar, dat helaas wat groot uitvalt. We nemen het toch mee. We zien wel hoe we het in België krijgen.

  Daarna trekken we het dorp in. Verschillende groepen uit de regio in traditionele kledij dansen en zingen door de straten. Overal staan locals met eetkraampjes en souvenirs. In enkele huizen weerklinkt feestmuziek en staan toeristen en locals te dansen en te eten van barbecues.

  Uiteindelijk wandelt iedereen naar een open stadion waar een 20 meter hoge “pukara” klaar staat. Deze toren is een offer voor Pachamama om een vruchtbaar jaar te verkrijgen. De toren wordt volledig gedecoreerd met broden, fruit, groenten en zelfs een hele koe. Op het einde van de dag danst en zingt iedereen rond de pukara en uiteindelijk wordt al het eten verdeeld onder de aanwezigen.

  Het is druk en heet aan het stadion dus we besluiten terug te keren naar het restaurant waar we gedropt werden. We krijgen er lekkere Boliviaanse kost voorgeschoteld en stappen een uur later terug op de bus richting Sucre.

  Enkele bewegende beelden uit Sucre en Tarabuco: https://photos.app.goo.gl/dPmE31tK2izQGFUW9
  Read more

 • Day130

  Tarabuco

  March 18, 2018 in Bolivia ⋅ ⛅ 23 °C

  Thankfully we have left Potosi on Saturday as that allowed us to make a day trip to a small village around 65 km from Sucre.
  Every Sunday is a huge market in almost all street with work of art weaved blankets and other crafts.
  Once a year on a third weekend in Match there is a huge festival Pujllay. It's a version of American Thanksgiving and it's one of the Bolivian's biggest fiestas.
  Around 60 local communities arrive to this little village to celebrate wining over Spanish troops and wining back Sucre.
  We walked through the market and watched the different communities past the square while dancing and singing.
  They all headed to great open space where all the other villagers gathered watching then to dance around huge display of local produce.
  There were so many stools with food and local chicha drink that everyone seemed to enjoy.
  We have tried grilled meat with potatoes, delicious roast pork in a bun with super nice salsa and local ice-cream.
  I think it was definitely one of the most colourful things we have seen so far in South America and it was fantastic experience.
  Read more

 • Day321

  Pujllay Tarabuco

  March 21, 2010 in Bolivia ⋅ ⛅ 20 °C

  Iedere zondag is er markt in Tarabuco, maar één dag per jaar is het feest! The most native festival in south America.....¨Pujllay¨ Tarabuco!
  We zouden eerst zaterdagmiddag al gegaan zijn met de studentenbus, maar we voelden ons niet goed. Met name Mies had veel last van zijn buik....hij was de enige die in Potolo soep had gegeten...dus dat was de schuldige! We besloten om nog een nachtje langer uit te buiken om vervolgens de toeristenbus van 8 uur zondagmorgen te nemen naar Tarabuco. Er waren nog wat banaantjes voor ontbijt en een rol koekjes. De bus deed er precies 1,5 uur over...en de reis was over asvalt. Bij aankomst liepen we het dorpje in.....en het was druk! Het centrumpje was afgesloten....en er omheen stond het helemaal vol met bussen. We hadden zes uur de tijd....en begonnen met ontbijten in het enige restaurantje van het dorp. Het lag aan de andere kant en het was er nog rustig.
  Daarna zijn we de markt opgegaan. De stijl van Tarabuco is anders dan van Potolo. Meer kleuren en verhaalstijl over alle dagelijkse dingen....we vinden het beide iets minder dan Potolo. We hebben het hele dorp doorgewandeld...en nog eens....en nog eens. Om lunchtijd zaten we met de camera in de aanslag naast de vip stand en zagen we het defilé aan ons voorbij trekken.....en hebben we leuke plaatjes geschoten!
  De middag duurde best nog lang omdat de bus pas om vier uur vertrok....en de markt een beetje leegliep om half drie. We hebben ons vermaakt met mensen kijken en hebben de vochtbalans weer op peil gebracht...

  Al met al een leuke middag....en nog aardig gekleurd onder het warme zonnetje!
  Read more

You might also know this place by the following names:

Tarabuco