Denmark
Margretheholms Havn

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Travelers at this place
  • Day 41

   Doel bereikt...!

   July 15, 2019 in Denmark ⋅ ⛅ 17 °C

   Opnieuw is het zwaar bewolkt als we opstaan, gelukkig is er nauwelijks wind.
   Klokslag 08.00 uur vertrekken we met 3 boten uit de mooie haven van Koge met 'de wind in de poep'.
   Vandaag varen we naar Kopenhagen: het doel van onze reis.

   De naam Kopenhagen betekent, vrij vertaald, Koopmans stad en is het economische, politieke en toeristische hart van Denemarken, een derde van de Deense bevolking woont en werkt in Kopenhagen en omliggende steden en stadjes.
   De stad is een enorme trekpleister door zijn voor Scandinavische begrippen rijke uitgaansleven én zijn kilometers lange winkel promenade, we zijn benieuwd...

   De vaartocht begint op een kalme zee, maar na een tijdje wordt het toch wat 'hobbelig' , dan zien we in de verte de brug die Denemarken met Zweden verbindt, indrukwekkend lang en 34 meter hoog.
   Het wordt heel erg druk op het het water als we Kopenhagen naderen, zeeschepen, zeilboten en elke minuut een vliegtuig op weg naar Airport Kopenhagen Kastrup.

   En dan is het zover 11.50 uur varen we bakboord uit richting de haven, via de marifoon hebben we al contact met Willy, voor ons allemaal is een ligplaats gevonden en zijn er helpende handen bij het aanleggen, een hartverwarmend welkom!
   De ligplaats van de La Rhenane kost nogal wat hoofdbrekens, de boxen zijn niet breder dan 4 meter, de havens in Denemarken zijn vooral geschikt voor zeilboten, gelukkig is er vanmorgen een kleine steiger vrij gekomen en met veel hulp lukt het om aan te leggen, WE ZIJN IN KOPENHAGEN!
   Er worden kort wat ervaringen uitgewisseld en spreken we af om 17.00 uur palaver te houden in het clubhuis.

   Iedereen is weer blij dat de groep compleet is, we maken plannen voor de komende dagen om boodschappen te doen, de stad te gaan bezoeken en voor het organiseren van een barbecue worden de taken verdeeld, kortom de sfeer zit er goed in en we verheugen ons enorm op de komende week in Kopenhagen!
   Read more

  • Day 42

   Kopenhagen...

   July 16, 2019 in Denmark ⋅ ☀️ 18 °C

   De dag begint zonnig, maar het blijft fris, helaas komt er al snel bewolking.
   Deze morgen staat in het teken van boodschappen doen, Monique en Sim gaan met de bus vier heren en twee dames met de fiets, we vertrekken gelijktijdig en komen ook vrijwel gelijktijdig bij de supermarkt aan, helaas begint het op de terugweg te regenen...

   Om een uur verzamelen we op de steiger en met z'n allen lopen we naar de halte van de waterbus, we laten ons een uurtje rondvaren om zo een indruk van de stad te krijgen.
   Er zijn heel veel nieuwe appartementen en woontorens gebouwd vaak heel modern en je krijgt de indruk dat elk stukje grond wordt benut, zelfs boven het water worden appartementen gebouwd.

   We stappen uit en beginnen aan een wandeling door de stad die Monique voor ons heeft bedacht.
   We lopen langs de Ny Carlsberg Glyptotek, een museum van wereldklasse dat onder andere de grootste collectie buiten Europa van Auguste Rodin huisvest, dan komen we bij het standbeeld van de sprookjes schrijver Hans Christian Andersen tegenover het beroemde pretpark Tivoli. Natuurlijk moeten we even met de schrijver op de foto.
   We zien een prachtig perk met bloemen langs de muren van het stadhuis gebouwd in 1905 met het embleem van Kopenhagen op de gevel dat bestaat uit drie kasteeltorens, de golven van de Sont en symbolen van de zon en de maan.
   Het is een indrukwekkend groot en erg mooi gebouw.

   Dan is het de hoogste tijd om onze dorst te lessen op een van de vele terrassen die Kopenhagen rijk is, we vervolgen onze wandeling en komen bij de Vor Frie Kirke, een kathedraal die een wat sobere uitstraling heeft.
   Het interieur is een ware kunstgalerie en staat vol met sculpturen van onder andere van de twaalf apostelen. Koningin Margaretha bezoekt hier af en toe de eredienst.

   Dan staat de Rundetarn (ronde toren) op het programma, de toren is 35 meter hoog,15 meter in doorsnee en biedt een schitterend uitzicht over Kopenhagen. Via een 209 meter lang spiraalvormig kasseienpad dat zeven en een half keer rond de toren gaat loop je naar boven met inderdaad een schitterend uitzicht! De toren wordt nog steeds gebruikt als sterren wacht en is daarmee de oudste nog werkende sterrenwacht van Europa.

   Tot slot lopen we langs het Christianborg Slot, ondanks dat het slot al 200 jaar niet meer bewoond wordt worden de paleiskamers nog steeds gebruikt voor staatsbanketten.
   Helaas slaat de vermoeidheid toe en besluiten we weer naar onze boten te gaan, tot onze verrassing zijn in de loop van de middag Jos en Hilde met hun zeilboot Theodosia veiling in de haven aangekomen, welkom!
   Read more

  • Day 43

   Kopenhagen...deel 2

   July 17, 2019 in Denmark ⋅ ⛅ 19 °C

   Bij het opstaan is het stralend zonnig weer!
   We gaan opnieuw de stad in, Monique heeft weer een route uitgestippeld en Jef loopt voorop met de plattegrond.

   We nemen opnieuw de waterbus en gaan deze keer maar 1 halte mee, als eerste komen we bij het Kastellet, de citadel bestaat uit een Ford in de vorm van een vijfpuntige ster, omgeven door wallen en een diepe slotgracht, tegenwoordig wordt het ford gebruikt door Deense militairen die we daar ook rond zien lopen.

   We lopen door de Churchillparken en passeren de prachtige Sankt Albans Kirke, een neogotisce kerk gebouwd voor de Anglicaanse gemeenschap, de kerk ligt niet ver van de Gefionfontein, een imposant beeldhouwwerk.
   Hier is het al enorm druk met toeristen en als we verder lopen weet je echt niet wat je ziet, bussen rijden af en aan en drommen toeristen lopen naar het bekendste beeld van Kopenhagen De Kleine Zeemeermin...
   De bronzen sculptuur werd in 1913 aan het einde van de havenpromenade geplaatst en is gemaakt in opdracht van Carl Jacobsen directeur van de Carlsbergbrouwerij, het is geïnspireerd op het ballet De kleine zeemeermin naar een sprookje van Hans Christian Andersen.
   Natuurlijk maken ook wij hier een foto maar lopen dan snel door naar een nieuw hoogte punt, de Marmorkirken, ook wel bekend als de marmeren kerk, de kerk is geheel opgetrokken uit Noors marmer.
   Het opvallendst aan de kerk is de koepel, een van de grootste van Europa en vrijwel overal vandaan zichtbaar.

   Daarna lopen we naar het paleis Amalienborg Slot waar elke dag om twaalf uur de wisseling van de wacht te zien is, wij willen de ceremonie wel een keer meemaken, prachtig uitgedoste militairen van de Koninklijke Garde lopen van Amalienborg Slot naar Rosenborg Slot, leuk om een keer gezien te hebben.

   Dan is het de hoogste tijd voor de lunch, we zitten op een prachtig terras onder de parasol met uitzicht op de haven en heerlijk eten beter kan het niet ...
   Na de lunch opnieuw op pad, we lopen naar de Nyhavn (nieuwe haven) aan deze 300 meter lange gracht staan aan weerszijde kleurige huizen en is een van de bekendste buurten van de stad, hier kan je echt over de hoofden van de mensen lopen, ook vertrekken vanaf hier de rondvaart boten.
   Via een zijstraat verlaten we de drukte en kijken we nog wat rond in dit érg mooie gedeelte van Kopenhagen en gaan dan we weer met de waterbus naar onze boten.

   Half zes houden we palaver op het terras van het clubhuis, bespreken de boodschappen voor de barbecue morgen en valt voor de eerste keer het woord; de terugweg...
   Read more

  • Day 44

   Barbecue...

   July 18, 2019 in Denmark ⋅ ⛅ 19 °C

   Het is stralend zonnig als we opstaan en hoewel er in de loop van de dag wat mooie witte wolken ontstaan is het een prachtige dag!

   De dag staat in het teken van de barbecue, om 10.00 uur gaan een aantal toervaarders op de fiets of met de bus boodschappen doen.
   Als we terugkomen is de Xara zojuist binnen gevaren, gelukkig hebben ze een ligplaats kunnen vinden, welkom!

   Om half vijf zie je toervaarders met tassen over de steiger lopen, er worden vier picknick tafels in beslag genomen en een grote barbecue...we beginnen om 17.00 uur met het aperitief, intussen zorgt Yves samen met zijn logee voor de opwarming van de kolen.
   Opeens komt Peter om de hoek, hij is met de auto gekomen en is veel eerder gearriveerd dan verwacht, maar niet mindere welkom, hij kan direct aanschuiven.

   Als de barbecues op temperatuur zijn gaat iedereen zijn vlees halen en kan er gebakken en gebraden worden, dan dient de volgende verrassing zich aan en arriveert Mark met zijn gezin, zij zijn ook met de auto gekomen.
   De groep is nu compleet en Willy kan zijn geluk niet op, hier heeft hij héél lang naar toegewerkt en naar uitgekeken: het is gelukt!

   Het is ontzettend gezellig, het eten erg lekker en er is gelukkig genoeg wijn, als we zijn uit gegeten maakt Willy bananen als dessert, hij snijdt een banaan open strooit wat fijne suiker tussen de twee helften en een scheutje cointreau of zijn eigen gemaakte limoncello dan in de aluminiumfolie en een tijdje op de barbecue, heerlijk!
   Tot slot gaan we nog voor een gezonde fruithap en dan is er helaas een einde gekomen aan een onvergetelijk gezellige avond, gelukkig mogen we zaterdagavond in de herhaling...😉
   Read more

  • Day 46

   Het Diner...

   July 20, 2019 in Denmark ⋅ ⛅ 21 °C

   De morgen begint met mist die gelukkig weer snel optrekt, de dag is verder wisselend bewolkt en warm.

   Gisteravond zijn we, gekleed in onze mooie blauwe shirts, met de waterbus naar de overkant gevaren om een foto te maken bij de bekendste attractie van Kopenhagen De Kleine Zeemeermin ter herinnering aan ons bezoek aan Kopenhagen.
   Wij trokken zelf veel bekijks...

   Nu we met z'n allen, onder leiding van Monique en Jef, de stad hebben verkend gaat vanaf vandaag iedereen zelf of in kleine groepjes de bezienswaardigheden bekijken die ieders afzonderlijke interesse hebben.

   Om 19.00 uur verzamelen we in het restaurant bij de haven voor HET DINER, de enige vaste afspraak die er gemaakt is voor deze toervaart, de bemanning van de zeil- en de motorboten op 20 juli gezamenlijk aan het diner!
   Opnieuw gekleed in onze mooie shirts, speciaal voor deze toervaart gemaakt, nemen we plaats in een apart voor ons gereserveerde zaal en neemt Willy, als voorzitter van de VVW toervaren, het woord en heet ons allemaal van harte welkom.

   Hij vertelt blij te zijn dat het iedereen gelukt is om in Kopenhagen aan te komen en memoreert aan het feit dat JP zich enorm had verheugd op de toervaart naar Denemarken, het feit dat hij door gezondheidsproblemen niet met ons mee kon was al erg spijtig, maar dat hij nu plotseling is overleden is bijna niet te bevatten en grijpt iedereen enorm aan.
   Dan neemt Mark, voorzitter van de VVW, het woord en sluit zich bij de woorden van Willy aan, verder verteld hij dat het diner traditiegetrouw wordt aangeboden door het VVW aan de toervaarders maar de drankjes dit keer voor eigen rekening zijn.😉
   We genieten van een héérlijk en goed verzorgd barbecue buffet gevolgd door een erg lekker dessert.

   Tot slot gaan we naar buiten waar een donkere lucht dreigend op ons afkomt en houden we één minuut stilte vooraf gegaan door een perfect geblazen Last Post door Peter voor JP...
   Read more

  • Day 47

   Rustdag...

   July 21, 2019 in Denmark ⋅ ⛅ 19 °C

   Gelukkig zijn de buien gisteravond meegevallen, de dag begint wisselend bewolkt en er valt af en toe een bui.

   We komen om 10.00 uur bij elkaar in het clubhuis om de terugreis te bespreken...
   De weersvoorspelling, de windverwachting en de wensen van de toervaarders worden besproken met als uitkomst dat wij a.s. dinsdag morgen vertrekken en naar het Zweedse schiereiland Falsterbo varen, een korte oversteek.
   Woensdag varen we naar Stege op het eiland Mon, een grote oversteek, iedereen gaat hiermee akkoord en daarmee is de bijeenkomst beëindigd.
   De verdere dag gaan we ons eigen gang en neemt iedereen wat rust, we zijn vermoeid van de vele bezoeken die we hebben gebracht aan de stad.
   Read more

  • Day 48

   Tivoli...

   July 22, 2019 in Denmark ⋅ 🌧 15 °C

   Bij het opstaan is het bewolkt en waait er een frisse wind.

   Vandaag is het onze laatste dag in Kopenhagen, de ochtend wordt benut om op te ruimen, boodschappen te doen en de fietsen weer aan boord te brengen.

   Tot slot van ons verblijf in Kopenhagen gaan we 's middags met een aantal toervaarders een bezoek brengen aan attractiepark Tivoli, het park werd op 15 augustus 1843 opgericht door Georg Carstensen en is één van de oudste attractieparken van de wereld.
   We gaan met de bus die ons na een kwartiertje rijden voor het park afzet, nadat we kaartjes hebben geregeld wandelen we het park in helaas zonder Willy, Goldy (de hond) mag het park niet in...

   De attracties laten we aan de jeugd over, wij genieten van het kijken naar de prachtige oude carrousel, de pagode en het prachtige mime theater dat het oudste gebouw van het park is.
   In een rustiger gedeelte van het park zijn prachtig aangelegde tuinen, waterpartijen en (roei) vijvers, Tivoli is een prachtig sfeervol park midden in een grote stad!
   Tegen 16.00 uur zoeken we telefonisch contact met Willy om met elkaar iets te gaan drinken, het is intussen gaan regenen.
   De bushalte is niet ver en na even gewacht te hebben brengt de bus ons weer naar de haven, dit was ons laatste bezoek aan Kopenhagen...

   Zeven uur worden we allemaal verwacht in het clubhuis om de laatste avond met elkaar door te brengen, zowel de zeilers als de motorboten vertrekken morgen.
   Zoals we gewend zijn is het reuze gezellig én gezelligheid kent geen tijd...
   Read more

  • Day 45

   Verdriet...

   July 19, 2019 in Denmark ⋅ ⛅ 18 °C

   Vanmorgen ontvingen wij het verdrietige bericht dat JP gisteravond is overleden.
   Wij wensen onze Belgische vrienden heel veel sterkte met het onverwachte verlies van een dierbare vriend.

   Henk en Ida

  You might also know this place by the following names:

  Margretheholms Havn

  Join us:

  FindPenguins for iOSFindPenguins for Android