Greece
Parikia

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Travelers at this place
  • Day 7

   Parikia - Lefkes

   July 19 in Greece ⋅ 🌬 30 °C

   Kako lepo je biti na “easy” po grških standardih. Pozen zajtrk, tukaj sonce, vroče, pihlja prijetno in danes je dan za izlet v nekdaj glavno mesto tega otoka, Lefkes.

   Lefkes na Parosu je ena najlepših vasi na Kikladih. Nahaja se v osrednjem delu Parosa, 11 km jugovzhodno od Parikie. Vas ima okoli 500 prebivalcev in je zgrajena na nadmorski višini 300 metrov, na zelenem griču, poraslem z oljkami in borovci. Ponuja tudi pogled na sosednji otok Naxos. Resnično simpatično naselje je bilo v srednjem veku glavno mesto Parosa in je polno majhnih tradicionalnih pobeljenih hiš, ki predstavljajo ostanke beneške arhitekture. Gosti tudi očarljive cerkve iz 15. stoletja, pobeljene mline na veter in čudovite golobnjake. Cerkev Agia Triada (Svete Trojice) je glavna cerkev vasi. To je čudovita bizantinska cerkev iz finega belega marmorja, ki se lesketa pod soncem.

   Lepote Lefkesa se še vedno ni dotaknil množični turizem, kar mu pomaga ohranjati svojo pristnost. In res je tako, mir, nobene gneče, samo na trgu malem pred cerkvijo, ena družinska kavarnica, z domačimi pitami iz pomaranč, jabolk, korenčkova tortica in poceni limonada in Ouzo. Idilično.

   Tukaj v restavraciji ob cesti še pojemo odlično polnjeno zelenjavo, mousako in končno dočakamo z 25 minutno zamuso avtobus, s katerim se vrnemo v Parikio.

   Zdaj že rutina na bazenu in zvečer spet na sprehod in na večerjo.
   Read more

  • Day 8

   Parikia

   July 20 in Greece ⋅ ☀️ 30 °C

   Danes pa nabiramo moči za nadaljevanje potovanja. Dva otoka sta še pred nami in tukaj smo se odločili, da bomo izpustili “Dolino metuljev” in vasico Aliki. To naj bi še bilo za videt, po preučevanju pa smo se odločili, da bo današnji dan namenjen lenarjenju, kopanju in seveda hrani dobri.

   Kam pa jutri pravzaprav gremo? Na otok Ios.

   Ios je znan po čudovitih plažah in živahni zabavi in je priljubljena destinacija med mladimi! Čaka nas baje intenzivno nočno življenje, pa tudi plaže, slikovite vasice in še kaj se bo našlo.

   Sprehodili se bomo po tlakovanih uličicah Chore, glavnega mesta ... povzpeli se do gledališča Odysseus Elytis in morda obiskali tudi Homerjev grob.

   Večerja, dvo do trihodni meni sladic za našo gospodično, zda pa spat in jutri naprej na trajekt. Proti Iosu.
   Read more

  • Day 6

   Paros - Antiparos

   July 18 in Greece ⋅ 🌬 28 °C

   Grške počitnice se nadaljujejo. Zajtrk z mačkami, z Jack Russel terierjem Ninotom in potem se odločimo, da gremo pa danes na izlet na sosednji otok. Antiparos.

   Antiparos se nahaja v osrčju Egejskega morja, tik ob otoku Paros in spada v skupino otokov Kikladi. Kljub temu, da je tako blizu otoka Paros, Antiparos ni tako natrpan, vendar ima svetovljanski značaj. pravijo, da je idealen grški otok za sproščene počitnice stran od vrveža! In res je tako, saj ima eno glavno ulico in več “ne glavnih” :) in to je to.

   Otok je sicer znan po svojih plažah, zato je kopanje ena najboljših stvari v Antiparosu. Plaže so večinoma peščene s kristalno čistimi vodami, ampak naš nekaj urni iz.et na, ni dopuščal hoje, pa še sence ni kaj dosti.

   Chora, čudovita prestolnica Antiparosa, je kraj, kjer bije srce otoka in tudi tam, kjer leži večina hotelov, restavracij, barov in tavern. Chora se ponaša s tradicionalno kikladsko arhitekturo in je dom beneškega gradu in trdnjave. Tukaj smo se tudi sprehodili, posedeli, šli na dobro kosilo Georges grill souvlaki restaurant in potem nazaj na trajekt proti Parosu.

   Vozita sicer dva, en je kombinacija z avtobusom, drugi pa je direktni iz Parosa. Vzeli smo seveda slednjega, 7 eur na osebo v eno smer. Zanimivo je kako mojstri vozijo po vodi. Piha cel čas med 25 in preko 30 vozlov, vala dva metra, njih ne moti nič. Pot nazaj je bila celo bolj pestra, so nekateri že bledo gledali kaj se dogaja, ampak ni bilo nič strašnega. Počakamo, da se malo najhujše sonce poleže, se ohladimo na bazenu in zvečer na večerjo, danes na “meze”, da malo spremenimo tradicionalno izbiro grške hrane. Jutri pa spet raziskovati.
   Read more

  • Day 5

   Naxos - Paros - Naoussa

   July 17 in Greece ⋅ 🌬 29 °C

   Kar hitro letijo tile naši dnevi. Danes bujenje bolj zgodaj, ob 8.00 smo že na zajtrku in potem pot pod noge in do pristanišča. Počakamo trajekt in še zadnjič pomahamo v slovo Naxosu. Plujemo proti otoku Paros, kjer pristanemo v vročem, a vetrovnem vremenu. Parikia, glavno mesto Parosa in 700 m od pristanišča je naša mirna in super nastanitev “Casa di Roma”. Ker soba še ni pripravljena, nam ponudijo sok in kavo, spoznamo pa tudi vse živali, ki jih imajo in sicer Jack Russel terierja Nino, mačka mati z tremi mladimi igrivimi mucami. Seveda pa ob pogledu na lep bazen ne ostanemo ravnodušni. Soba sicer manjša, ampak lepo, vse belo modro, čisto in kopanje je obvezno, da se ohladimo.

   Kmalu se oglasi lakota in gremo proti mestu, najdemo super in poceni hrano (20 eur za nas tri s pijačo) ob morju. In da ne gre dan kar tako mimo, gremo še z avtobusom v vasico Naoussa.

   Naoussa na Parosu je čudovita slikovita ribiška vasica, ki se nahaja v ogromnem zalivu na severnem delu otoka, 10 kilometrov vzhodno od Parikie - glavnega mesta. Velja za eno najlepših vasi na Kikladih in dejansko je to nekaj izjemno fotogeničnega. Slike govorijo več kot besede in res je simpatično. Verjetno pa smo izbrali pravi čas, da smo to naredili popoldne, ker baje se zvečer ta vasica prelevi v nočni klub za maturante in je bojda samo zabava tam doma. Eva še kdaj morda, eni smo pa “kao” že prestari :)

   Po dveh urah se nehamo izgubljat po slikovitih ulicah in se vrnemo z avtobusom nazaj v Parikio. V trgovini si kupimo sadje, pijačo in na hlajenje v sobo, na bazen. Zvečer pa se še sprehodimo po Parikiji. Jutri pa spet nov dan, nov izlet.
   Read more

  • Day 16

   Fin des Cyclades

   October 7, 2022 in Greece ⋅ 🌬 21 °C

   La fin de saison se fait ressentir sur les îles qui sont donc beaucoup plus calmes qu’avant, il est temps de retourner sur le continent. Je suis donc repassé par Paros pour faire un dernier stop. Comme le temps était mauvais ces derniers jours ( beaucoup de vent) mon ferry a été annulé hier mais j’ai pu en avoir un ce matin pour rejoindre Athènes puis ensuite prendre un train pour Thessalonique qui est au nord du paysRead more

  • Day 2

   Paroikia

   October 16 in Greece ⋅ ☀️ 24 °C

   Am Mittag traffen wir dann in Paroikia ein. Dies ist der Hauptort der Insel. Als erstes schlenderten wir durch die Gassen, und kauften uns ein paar Souvenirs 🛍️. Was uns überraschte war, dass auch in Griechenland das Nazar Amulett 🧿 allgegenwärtig ist, dies ordneten wir ausschliesslich den türkischen Nachbarn 🇹🇷 zu. Nach den Shoppen gab es ein leckeres Mittagessen. Zur Vorspeise Griechischer Salat 🥗, ein frisches warmes Brot 🫓 und Knoblauchsauce 🧄 & zum Hauptgang Poulet-Gyros 🐔 mit Pommes 🍟 und Brot 🫓. Alles haben wir uns geteilt und war lecker 😋. Nach dem Essen machten wir noch das kulturelle Programm. Zuerst ging es zur bekanntesten Windmühle der Insel und anschliessend in die Panagia Ekatontapyliani ⛪. Diese Kirche ist teilweise über 1000 Jahre alt, das üppige Innere ist beeindruckend. Ungewöhnlich sind für uns die am Baum 🌳 hängenden Glocken 🔔. Auch einen schönen Strand 🏖️ hatte es im Ort doch wir führen nun zu einem anderen, denn das Meer 🌊 lassen wir uns nicht entgehen..Read more

  • Day 95

   Island days on Paros

   July 8 in Greece ⋅ 🌙 25 °C

   A relatively quite couple of days lately, but still packed full of fun.

   After the cooking on Friday we relaxed with a game night in the hotel and then spent most of the next day doing not a lot really. Poor ol’ KJ has been a bit sick so there was a couple of doctors trips chucked in but that’s about it.

   That was until we went out that night for dinner and decided to head over to the celebration for the local church’s naming day.
   The party was really cool - it looked like most of the local families had turned up ready to party - young and old - well onto the early hours of the next morning.
   We paid our €10 pp entry and enjoyed the ouzo shot, free tray of meze, and home made (all included!) wine as we watched the seemingly never ending whirl of people spinning around in an ever growing line to the traditional Greek band.
   One guy, who had to be in his 80’s at least, out danced everyone in the floor and I don’t think we saw him take a break the entire time!!
   We called it a night at about 12:30am but the locals were at it full swing with no signs of stopping (even the food was still being cooked).

   The next night we explored the port area of Naoussa a bit more as we hunted for sunset cocktails…still a favourite pastime of ours 🍸🍹🥃
   We got some beautiful views and pics in the old sea fort as the sun came down before heading off for another yummy dinner! Hopefully we’ll still remember how to cook when we get home 😝
   Read more

  • Day 11

   Bye Paros - Hello Mykonos

   June 30 in Greece ⋅ ☀️ 25 °C

   Heute verlasse ich Paros und ziehe weiter nach Mykonos. Da meine Fähre erst um 13.05 ablegt, gehe ich erst recht spät frühstücken,checke aus und begebe mich gegen 12.00 zum Hafen. Dort ist noch nicht viel los, aber ich unterhalte mich blendend mit einem türkischen Pärchen und mit einer Perserin.
   Da die Fähre wieder etwas Verspätung hat,die Überfahrt aber nur 50 Minuten dauert,bin ich gegen halb 3 am Fährhafen von Mykonos. Dort nehme ich den Bus um €2,5, der mich nach Fabrika, dem Hauptbusbahnhof von Mykonos Stadt bringt. Nur 3 Gehminuten davon entfernt befindet sich mein Hotel, das Andromeda Residence.

   Das Hotel ist schön,liegt sehr zentral und hat einen Pool,den ich sicher das eine oder andere Mal nutzen werde.

   Am Abend gehe ich noch ins Bambao essen und lerne dort eine sehr nette Neuseeländerin kennen, mit der ich anschließend noch zum Little Venice schlendere und den Abend vei einem wunderschönen Sonnenuntergang und netten Gesprächen ausklingen lasse 😊
   Read more

  • Day 8

   Paros Tag 2

   April 11 in Greece ⋅ 🌬 12 °C

   Wir haben heute weiter die Insel auf unserem Scooter erkunden und es ist einfach wunderschön hier die Mischung aus dem türkisblauem total klarem Wasser, was in Wellen an dem Ufer ankommt, umgeben von hellbraunen steinwänden und direkt daneben im inneren der Insel eine wunderschöne Berglandschaft mit Boden, der hell und vertrocknet scheint und dazwischen lauter tief dunkelgrüne bäume und Ansammlungen von weiß blauen Häusern. Nachdem es heute Nachmittag regnen sollte haben wir unseren Nachmittag/ Abend gemütlich im Hotel verbracht mit Instantnudeln und einer Serie :)Read more

  • Day 6

   Paros Tag 1

   April 9 in Greece ⋅ ⛅ 14 °C

   Wir starten unseren Ostersonntag mit einem Schokomüsli und äpfeln auf dem süßen Balkon unseres Apartments. Anschließend sind wir hier ein bisschen durch den Ort geschländernt, in dem sich ein weißblaues Haus an das nächste reiht und sich über den Steinboden überall weiße Linien ziehen auf denen hier und dort in den engen Gassen ein paar stühle und Tische eines netten Cafés stehen, ganz wie man es aus Mama Mia kennt. Nachmittags haben wir uns dann einen Scooter ausgeliehen und einen sehr schönen windgeschützten Strand gefunden, an dem wir uns tatsächlich in die Sonne legen konnten nachdem ich kurz um Meer schwimmen war (saukalt aber wunderbar erfrischend und super klares Wasser). Heute abend hatten wir dann noch einen herrlichen Sonnenuntergang bei einer kleiner Scootertour über die Insel und ein super leckeres Falafel Pita.Read more

  You might also know this place by the following names:

  Parikia, Παροικία, PAS

  Join us:

  FindPenguins for iOSFindPenguins for Android