Japan
Tokushima

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Travelers at this place
  • Day 5

   Tokushima Walk 2

   October 29 in Japan ⋅ ☀️ 15 °C

   Yesterday we climbed a mountain all day through tall forests . 8 hours of walking. The highest point on the island of Shikoku. Saw 3 beautiful temples. 18k and 32,000 steps. Finished the day with a relaxing bath at the Kamiyama Onsen.Read more

  • Day 15–16

   Vogelverschrikkers

   November 25 in Japan ⋅ ⛅ 6 °C

   Tijdens het uitgebreide ontbijt staat Karin erop dat ik nog een bad in de Onsen neem. Onze Ryokan heeft een echt, vulkanisch bad, deze keer met gelig, naar salmiak smakend water. Gisteravond hebben we beiden al een bad genomen en ik kwam er pas achter dat er een buitenbad was toen Karin mij dat vertelde. Niks gezien. Vandaar dat ik in mijn Yukata na het ontbijt mij naar de baden begeef. Ik zie dat de baden voor mannen en vrouwen nu zijn omgewisseld. Dat verklaart waarom ik geen buitenbad zag. Het is buiten inderdaad heerlijk ontspannen omringt door de natuur met je hoofd in de koude ochtendlucht, en je lichaam in het heetste water wat ik tot nu toe heb meegemaakt.

   Als we vertrekken gaan we eerst nog even snel naar een tempel die op een paar honderd meter van de Ryokan ligt (3, 4). Het is een van de achtentachtig tempels van de circulaire bedevaartsroute van Shikoku. Dat raadde mijn boek ook erg aan om te lopen, maar we hebben helaas geen tijd om 1.200 kilometer te voet af te leggen. Deze tempel claimt, zoals zo'n beetje de helft van de tempels op de route, gesticht te zijn door de befaamde monnik Kūkai, die in de 9e eeuw naar China is gereisd en het Boeddhisme naar Shikoku mee heeft teruggenomen. Drukke man is dat geweest, om zoveel tempels te bouwen (om maar niet te spreken van al zijn andere talloze prestaties).

   Daarna gaan we op pad. Na een korte stop bij de Konbini om een extra paar handschoenen te kopen rijden we een stuk langs de oceaankust. Het is perfect rijweer. Een stralende zon die het diepe blauw van de Stille Oceaan in een diamanten kleed veranderd. Dan gaan we de bergen in, heerlijk rijden, rustige wegen en mooi uitzicht. De eerste stop is het ravijn van Ōboke, waar de smaragdgroene wateren van de Yoshino rivier hun baan door de bergen kerven. Beeldschoon uitzicht (5, 6) en een goede plek voor een verrukkelijke hert- en wild zwijnburger met teriyakisaus. Hierna rijden we door de Iya vallei, waar een aantal hangbruggen hangen die ooit alleen van lianen waren gemaakt, maar nu met stalen kabels versterkt zijn. Het verhaal gaat dat een vluchtende oorlogsheer met zijn leger alle bruggen achter zich hebben neergekapt om de achtervolgers te hinderen. Of ze uiteindelijk ontsnapt zijn weet ik niet. Op weg naar de brug beneden komen we door een betoverend bamboebosje (7) en op de betonnen brug die iets hoger ligt hebben we een mooi uitzicht op de constante stroom toeristen die doodsangsten uitstaand de wiebelige brug over schuifelen (8). Zelf gaan we niet, want het is belachelijk om 500 yen te betalen om een brug over te steken en vervolgens 100 meter verderop weer terug te lopen.

   Als we doorrijden richting Tsurugi-san, de hoogste berg van het eiland, zwaait er iemand naar ons. Ik schrik niet, want ik had het al op de kaart zien staan, maar toch een leuke verassing. Iets later staan er nog twee langs de kant van de weg. Als we in het dorp aankomen zijn ze overal. In de velden aan het werk. Wachtend op de bus in een hokje. Slapend langs de weg. Noem het maar op. Zij die net als Karin en ik "James May: Our man in Japan" hebben gezien weten waarschijnlijk al waar we nu zijn: het vogelverschrikkerdorp Nagoro. Ayano Tsukimi was bedroefd dat haar afgelegen bergdorpje steeds verlatener werd en is begonnen met de poppen maken om wat leven in brouwerij te houden. Inmiddels lijken het er meer dan het dorp ooit aan inwoners heeft gezien. Honderden vogelverschrikkers staan op iedere stoep, bij ieder huis en vooral in de verder verlaten basisschool (foto's 1, 9, 11, 12, 13, 15 en filmpje). Het is tegelijkertijd grappig, droevig en een klein beetje angstaanjagend.

   Na langs Tsurugi-san te zijn gereden en besloten hebbend dat we maar niet de kabelbaan halverwege de berg op hebben genomen komen we in een kille vallei. De zon is hier vroeg verdwenen vanwege de hoge bergen in het westen. Karin heeft het koud, dus ik zet er een beetje de vaart in. Een noot over bestuurders in Japan: ze rijden een beetje als oude vrouwtjes, bijna tot stilstand komen om om een geparkeerde auto heen te rijden enzovoorts. Ze zijn daarentegen ook heel sociaal, ik maak regelmatig mee dat auto's en busjes even vertragen en langs de kant van de weg rijden zodat ik er makkelijk langs kan. Inmiddels is het smalle bergweggetje vol blinde bochten ook veranderd in een brede tweebaansweg (die af en toe alsnog zonder waarschuwing weer even smal en bochtig wordt). Zo zit de vaart er goed in en komen we in de schemering aan in het mooiste straatje van Mima (16, 17). Onze gastvrouw is boodschappen doen als we aankomen, maar haar kinderen laten ons binnen en gaan snel terug naar hun videospelletjes (World of Tanks volgens mij). We bieden ze een mandarijntje aan en doden de tijd door te lezen en schrijven. De gastvrouw heeft bij terugkomst een fikse coupon voor ons waardoor het chique Italiaanse restaurant om de hoek opeens best betaalbaar is. Smaakt totaal niet Italiaans (behalve de Parmaham), maar wel lekker Japans.

   Zondagochtend nemen we de kortste leuke route terug naar Matsuyama. Daardoor komen we weer door de Ōboke vallei, waar we op dezelfde plek als waar we gisteren hebben geluncht even een koffie uit de automaat trekken. We raken aan de praat met wat Japanse motorrijders die allebei dikke choppers hebben. Ze klagen, net als Karin, over de kou. Ik vind het vreemd genoeg goed uit te houden. Later stoppen we bij een rustplek langs de weg voor udon en er hangt een gezellig sfeertje met allemaal oude lui uit de omgeving. Heel dorps. Lekkere en goedkope udon hier.

   Als we vertrekken check ik mijn brandstof, nog twee streepjes, zat dus, maar alvast opletten voor benzine. Een halfuur later is het er nog maar één en we zijn nog steeds geen pomp tegengekomen. Hmm. Iets later, in een dorpje zien we een pomp, maar hij is dicht. Afgezet met touwtjes. Pff, door dan maar en hopen dat we snel wat tegenkomen. Als het laatste streepje begint te knipperen stop ik even om op de kaart te kijken, er moet toch een pomp in de buurt zijn? Is er ook, best veel zelfs, maar ze zijn allemaal dicht op zondag... Niet te geloven. In een stadje, zo'n 15 kilometer terug zijn er twee. Misschien heeft maps het fout dat ze allebei dicht zijn? Hopend het stadje binnenrijdend hoor ik dat de motor begint tegen te sputteren, maar helaas heeft maps het bij het juiste eind. Stilstaand bij een gesloten pomp belt Karin het verhuurbedrijf om te vragen of ze lid zijn van de wegenwacht. Dat zijn ze en nog een telefoontje later is er iemand op weg. Voelt toch stom om de wegenwacht te bellen voor brandstof terwijl je naast een verdomde benzinepomp staat. In de tussentijd gaan we naar de Konbini, die natuurlijk wel open is, en halen we wat snacks. De wegenwacht is uiteindelijk nog sneller dan verwacht en na een klein uurtje stilstaan kunnen we weer op pad. Het is nu wel te laat om nog het kasteel in Matsuyama te bezoeken, maar gelukkig gaan we volgende week naar Himeji.

   We krijgen nog een spectaculaire zonsondergang voorgeschoteld als we uit de bergen afdalen richting Matsuyama en de motor retour brengen gaat zonder problemen, ze hebben geen nieuwe krasjes ontdekt. We krijgen zelfs een lift naar het station. Dan is het dik 2 uur in de snelwegbus naar ons appartement in Takamatsu, aan de andere kant van Shikoku. Daar ploffen we tegen elfen uitgeput neer. Mooi weekend was het.
   Read more

  • Day 48

   Riding in the Iya Valley

   November 14 in Japan ⋅ ☀️ 8 °C

   Riding the mostly one-lane old “Iya Highway” (Rt 32) is a cycling paradise: almost no traffic and breathtaking views of a steep valley with the emerald waters of the Iya River at the bottom.
   Iya-no-Kazurabashi, a wisteria vine bridge, is a glorious remnant of a remote and timeless Japan.
   Read more

  • Day 3

   Erstes Training

   August 20, 2019 in Japan ⋅ ☀️ 29 °C

   Im ersten Training wurden wir sehr herzlich von den Japanern empfangen. Dazu war sogar das Japanische Fernseherteam vor Ort und hat eine Reportage über unsere letzten Vorbereitungen gezeigt. Dafür wurden Igor und ich interviewt. Am nächsten Tag war Katha sogar auf der Titelseite der Regionalen Zeitung in Tokushima. Man ist hier in Japan mehr Star als in Deutschland 😅Read more

  • Day 52

   Rafting, Seilgarten und Teeplantagen

   September 20 in Japan ⋅ ☁️ 28 °C

   Geschrieben von Maike

   Heute haben wir einen Tag voller erlebnisreicher Aktivitäten hinter uns. Am Vormittag haben wir ein adrenalin-treibendes Wildwasser-Rafting auf dem Yoshino gemacht. Dieser Fluss ist in Japan sehr beliebt für die wilden Raftings, die man in den starken Strömungen erlebt. Mit Wetsuit, Helm und Schwimmweste ausgerüstet und 3 Guides in Begleitung (2 in unserem Schlauchtboot, 1 in einem Wildwasserkajak) sind wir 1,5 Stunden durch die Strömungen gefahren, haben ein paar Gleichgewichts-Spiele im Wasser gespielt, sind im Fluss geschwommen und haben Cliff-Jumping gemacht. Die tollen Fotos hat der erfahrene Guide im Kajak gemacht.
   Danach ging es mit dem Auto über einige schöne Aussichtsplattformen weiter zu einer versteckten Grüntee-Plantage mitten in den Bergen (Kyokufuen, Miyoshi). Ich hatte in einem Artikel über diese Plantage gelesen, dass sie in Shikoku eine der besten Grüntees macht und auf Pestizidfreiheit großen Wert legt. Da sie allerdings nur ein kleines Familienunternehmen sind, liefern sie gar nicht so weit. Dass der Teeladen neben ihrer Farm so versteckt ist, wussten wir natürlich nicht. Der Teeplantagenbesitzer hat unseren Besuch wahrscheinlich nicht erwartet, sich aber sehr gefreut, dass ich bei ihm gleich 4 Packungen hochwertigen Sencha und Bancha gekauft habe. In Japan ist es eine Geste höchster Achtung, wenn der Gast nach einem Besuch vom Gastgeber nicht nur zur Tür, sondern vor die Tür gebracht wird. Der Besitzer fragte uns über Google-Übersetzer interessiert, woher wir kommen, bedankte sich mehrfach für unseren Besuch, und brachte uns wohlgemerkt bis zum Auto hinaus. Ich war sehr glücklich, diese lokale und mit Herzen betriebene Teeplantage besucht zu haben!
   Heute Nachmittag ging es für uns noch in einen Kletterwald, in welchem wir nicht nur verschiedene Kletter-Parcourse zwischen den Bäumen absolvierten, sondern auch an einer 360-Meter-langen Seilbahn über den Iya-Fluss flogen. Zum Abschluss des Tages ging es noch mit dem Auto in die Nähe des Mount Kunimi. Vom Parkplatz aus wanderten wir noch 400 Höhenmeter bis zum Gipfel, sodass wir rechtzeitig wieder am Auto waren, als es dunkel wurde.

   _________________
   English version:

   Today, we had a day full of adventurous activities. In the morning, we participated in an adrenaline-releasing white water rafting on the Yoshino river with strong currents. Equipped with wetsuit, helmet and life jacket and accompanied by 3 guides (2 in our inflatable boat, 1 in a whitewater kayak) we rafted through the currents for 1.5 hours, played some balance games in the water, swam in the river and did some cliff jumping. The great photos were taken by the experienced guide in the kayak.
   We continued our day trip with some beautiful viewing platforms where we went by car. Then, we headed to a hidden green tea plantation in the middle of the mountains (Kyokufuen, Miyoshi). I read in an article about this plantation that they make some of the best green tea in Shikoku and value highlty organic and pesticide free quality. However, since they are only a small family business they don't ship their tea far. Of course, we didn't know that the tea store next to their farm was so tiny and hidden. The tea plantation owner probably didn't expect our visit but was very happy that I bought 4 packs of high quality Sencha and Bancha from him right away. In Japan, it is a gesture of highest respect when the host brings the guest not only to the door but in front of the door. The owner asked us with interest via Google translator where we were from, thanked us several times for our visit, and took us all the way out to the car - a clear sign I would say... I was very happy to have visited this local and wonderful tea plantation!
   In the afternoon, we went to a climbing forest where we not only climbed various courses between the trees, but also flew on a 360-meter-long zip line over the Iya River. At the end of the day, we went near Mount Kunimi by car. From the parking lot we hiked another 400 hight meters to reach the summit so that we were back at the car before sunset.
   Read more

  • Day 3

   Tokushima Walk

   October 27 in Japan ⋅ ⛅ 17 °C

   Todays walk was a gentle route through quiet suburbs of Tokushima visiting the first three temples of the Shikoku 88. The temples were beautiful and mostly quiet. We bought our Stamp Book. The stamps from the temples are lovely and include beautiful calligraphy. We had a bit of trouble following the GPS maps but the paper guide got us there. The day started with a one hour bus ride from Takamatsu to Tokashima. It ended with a short taxi ride to our accommodation at Anraku-ji Temple.Read more

  • Day 4–5

   Tag 4

   October 7 in Japan ⋅ ☁️ 22 °C

   Heute stand keine so weite oder anstrengende Strecke ab und so konnte ich erst mal ein bisschen ausschlafen. Das tat sehr gut 😁

   Der Weg führte dann entlang eines Flusses und war die ersten Stunden sehr schön (später war die Straße dann stark befahren und man war auch nicht mehr so nah am Wasser).

   Von den Tempeln heute hat vor allem Tempel 14 mit seinen Steinen einen nachhaltigen Eindruck hinterlassen.
   Read more

  • Day 5–6

   Tag 5

   October 8 in Japan ⋅ 🌧 18 °C

   Heute sollte es ab dem Mittag regnen, daher habe ich meinem Hut erst mal seine Regenhaube aufgesetzt, damit er nicht nass wird.
   Der Strohhut ist nicht nur ein guter Sonnenschutz, sondern auch vor Regen sehr gut schützt - und man hat auch noch beide Hände frei. Deutlich angenehmer, als ein Schirm 😉

   Da erneut ein kurzer Wandertag anstand, habe ich mich für die Route entschieden, die nach Tempel 17 durchs Hinterland und über einen Berg führt, statt durch die Stadt Tokushima zu stampfen.

   Das war weitestgehend eine sehr gute Entscheidung, da der Weg sehr schön war und abseits von viel befahrenen Straßen her führte.
   Die Route scheint allerdings nicht von sonderlich vielen Pilgern genutzt zu werden und an einer Stelle musste man sich dann einfach durchs Dickicht schlagen. Das hat nicht so viel Spaß gemacht, zumal es bergauf ging, es gerade zu regnen anfing und die Luftfeuchtigkeit entsprechend hoch war...
   Nachdem ich mich dann von allen Kletten etc. befreit hatte, war der Rest des Weges aber wieder entspannt, so wie auch der Abend in einem Hotel mit heißer Quelle 😊
   Read more

  • Day 3–4

   Tag 3

   October 6 in Japan ⋅ ☀️ 20 °C

   Tag 3 wird allgemein als sehr herausfordernder Tag bezeichnet. Es ist die erste richtige Bergetappe und man muss einiges an Höhenmetern hoch und auch wieder runter. Im Rother Wanderführer bestimmt eine schwarze Route.

   Es ging wirklich früh los (5:30 im Hotel, kurz nach 6 ging es dann bei Tempel 11 in den Wanderweg). Es war auf jeden Fall gut anstrengend, aber an sich ein sehr schöner und abwechslungsreicher Wanderweg und wir wurden mit tollen Aussichten für unseren Aufstieg belohnt.

   Bei Tempel 12, der sehr weitläufig ist, haben wir dann eine frühe Mittagspause gemacht und dann ging es an den 2. Abstieg des Tages.

   Meine Unterkunft für die Nacht lag im Tal, allerdings nicht die Hauptstraße runter in den nächsten größeren Ort, sondern noch mal in den Wald rein. Und noch mal den Berg hoch.
   An der Gabelung stand ein anderer japanischer Pilger und erzählte mir etwas von 450 Höhenmeter. Im Eifer des Gefechts dachte ich, ich muss noch mal 450 Höhenmeter machen (was er vielleicht sogar wirklich gesagt hat 😬) und ich hatte kurz Panik, dass ich mir für heute zu viel vorgenommen hatte. Es stellte sich dann aber heraus, dass der Weg noch mal auf 450
   Höhenmeter hoch geht, also nur ca. 200 Höhenmeter Aufstieg. Puh, noch mal Glück gehabt! 😅

   Danach ging es runter bis ins Tal, wo ich in einem alten Bauernhaus übernachtet habe und wo es unter anderem frisch geernteten, selbst angebauten Reis gab, der wirklich sehr lecker war. 🍚
   Read more

  • Day 2–3

   Tag 2

   October 5 in Japan ⋅ ☀️ 24 °C

   Der 2. Pilgertag war ebenfalls recht entspannt. Nach einem frühen Frühstück (6:30 Uhr; fürchte, dass das meine Zeit werden muss 😅) ging es um kurz nach 7 los.
   Ich war heute mit Imai-san unterwegs, den ich am Vortag kennengelernt und der auch im Tempel übernachtet hatte und wir kamen recht gut voran. Bis Tempel 10 war der Weg weitestgehend flach, aber dort standen dann ein kleinerer Berg und 333 Stufen an.

   Anschließend ging es durch Felder und kleine Orte noch zu Tempel 11, um schon mal den Stempel zu holen, weil wir am nächsten Morgen richtig früh los wollen und das Stempel Office "erst" um 7 Uhr öffnet.

   Nach dem Wandern stand dann noch ein bisschen entspannen in einem Onsen an und dann ging es bei Zeiten ins Bett.
   Read more

  You might also know this place by the following names:

  Tokushima-ken, Tokushima, 徳島県, 도쿠시마 현

  Join us:

  FindPenguins for iOSFindPenguins for Android