Zsiráfok Kalandozó

Hungarian couple traveling around the world
Living in: Budapest, Hungary
 • Day102

  102. nap: Buszozás Hoi Anba

  January 14 in Vietnam

  Volt egy olyan kósza elképzelésünk, hogy mielőtt bevetnénk magunkat Hoi Anba, megállunk még egy napra Da Nangban megnézni a Cham múzeumot, de erről az idő szűke és My Son miatt (amiről lesz még itt egy külön bejegyzés) letettünk. Arról is sokat tanakodtunk, hogy érdemes-e az állítólag gyönyörű tájakon áthaladó vonatot választanunk a sokkal kézenfekvőbb és olcsóbb buszozás helyett, amit végül a “kiváló” idő döntött el a busz javára. Ha már úgysem látunk semmit a ködtől és esőtől, legalább ne kelljen ide-oda taxiznunk és buszoznunk a városok központjától beláthatatlan távolságra lévő állomásokig és vissza.

  A buszt elég korai indulással hírdették, de annyira rutinosak vagyunk már ebben, hogy bőven időben érkeztünk az utazási irodába. Persze az is segített, hogy csak a szemközti épületbe kellett átsétálnunk. Szokás szerint megkínáltak minket gratis kávéval és teával, majd egyből egy kis türelmet kértek a várható késés miatt. Tekintve, hogy ezek a buszok milyen távolságokat tesznek meg milyen forgalom mellett, azon lettünk volna meglepődve, ha reggel 8-ra tényleg ott vár minket az ajtó előtt a járat indulásra készen.

  Végül nem is a busz, hanem egy taxi jött értünk, gondolom ezeket a monstrumokat nem engedik be a belvárosba. Hue nem egy elképesztően nagy város, úgyhogy rövid kocsikázás után meg is találtuk az eldugott kertvárosi utcában várakozó buszunkat. Legnagyobb meglepetésünkre egy alvós buszt kaptunk, pedig hivatalosan az út alig 4 óra Hue és Hoi An között. Na nem mintha tiltakoztunk volna a kevesebb utas és a kényelmesebb ülések miatt (főleg úgy, hogy Juditnak a tegnapi egész napos buszozás után elkezdett fájni a térde).

  Az út viccesen alakult, ugyanis nem sokkal 10 után megálltunk ebédszünetet tartani egy elég fancy tó partján (mi ezt skippeltük), majd nem sokkal az elindulás után újra megálltunk, minden jel szerint kereket cserélni, mert hogy egy árva kukkot sem mondtak nekünk, de némi kaparászás után Judit egy méretes kereket látott elgurulni az ablaka alatt. Aztán Da Nangban is tartottunk egy rövid megállót, ami alatt legalább volt alkalmunk megcsodálni a Dragon Bridge-et a távolból.

  Ilyen előzményekkel nem meglepő, hogy csak késő délután érkeztünk meg Hoi Anba. A busz szerencsére két utcára állt meg a guesthouse-tól, így hazáig nem kellett nagyon megterhelnünk Judit fájós térdét. Az új otthonunk egyébént kimondottan szuper volt, egy hatalmas, elegáns kertes házban kaptuk meg az egyik földszinti szobát, amit ráadásul nagyon szépen kitakarítottak az érkezésünk tiszteletére. Persze a klímán itt sem működött a fűtés opció.

  Vacsorázni a sarki kis étterembe mentünk, de előtte még szétnéztünk a környéken boltot keresve. Egy háztömbnyire laktunk csak a piactól, úgyhogy oda is benéztünk, hátha sikerül pótolnunk az elhagyott szappantartónkat, de ez ezúttal is túl nagy falatnak bizonyult. Pedig azt gondoltuk ennyi műanyag vacak között mi sem lehetne ennél egyszerűbb, de Vietnám ezen a téren is meglepett minket.
  Read more

 • Explore, what other travelers do in:
 • Day101

  101. nap: DMZ túra

  January 13 in Vietnam

  Az előző esti bankkártya mizériának köszönhetően zűrösen kezdődött a reggel. Mivel ez volt az utolsó teljes napunk Huéban, másnap reggel pedig ki sem nyitott a bank, mindenképpen vissza akartam aznap szerezni a kártyámat. Judittal tanakodtunk, hogy ha nem tudjuk megbeszélni a szervezőkkel, hogy minket szedjenek fel utoljára, akkor csak ő menjen el DMZ-zni (Demilitarized Zone), hogy legalább egyikünk lássa. Konszenzusra végül nem jutottunk, úgy éreztem egyedül nem akarna elmenni erre a kirándulásra.

  Úgyhogy átmentünk az utazási irodába és gyorsan felvázoltam az egyik nőnek, hogy ez a helyzet, próbáljuk már meg elintézni, hogy negyed órával később a fióknál szedjenek fel minket. Ő értette a problémát, de látszott rajta, hogy jesszusom, el kellene kicsit térni a nagy gonddal megolajozott tervtől, ehhez pedig nem fűlik a foga. Jó, akkor majd megbeszélem a sofőrrel hátha vele kicsit egyszerűbb egyezkedni. (És akkor rövid side note: biztos voltam benne, hogy több helyen meg kell majd még állni begyűjteni az embereket, a fiók pedig durván 250 méterre volt tőlünk - szerintem a matek eléggé adta magát.)

  Végül utóbbi lépésre nem volt szükség, mert előkerült egy másik nő, aki ledumálta a kisbusz vezetőjével, hogy ugyanide jöjjön vissza értünk miután mindenkit összeszedett. Mi pedig elrohantunk a bankba, amit olyannyira nyitáskor értünk el, hogy még zárva voltak a kapui. Szerencsére a hivatalos nyitás után pár perccel befutott az első alkalmazott, kinyitotta a fiókot, majd türelmesen végighallgatta a mesém és elment kibányászni a masina mélyéről a kártyám. Öt perc sem kellett és már visszafele sétáltunk a találkozási pontig.

  A kisbuszban az utolsó két hely jutott nekünk: Judit a legkényelmetlenebb helyre szuszakolta be magát, a kerekek miatt magasabb padlójú kettes ülés belső helyére, én pedig a hátsó négyesen egy amerikai srác mellé kerültem. A túra egy jó másfél órás utazással indult, ami során előbb összeszedtük az idegenvezetőnket, majd elindultunk az első megálló felé.

  A program a tipikus vietnámi vezetett túrákat idézte: elrohanunk egy rakás helyre ahol mindent is megnézünk, közben valahol elköltünk egy kellemes kis ebédet, de igazából ezt is csak futtában, mert annyi mindent akarunk egy napba belesüríteni, hogy időnk bámészkodni igazából sehol sem lesz.

  Első megálló: az út mentén megálltunk egy látszólag teljesen randomnak tűnő helyen, ahonnan megcsodáltunk a messzi távolban egy dombot. A domb tetején valamikor egy rádiótorony állt, ami az amerikai háborúban biztos fontos szerephez jutott, de az ismertetőben ennél a résznél őszintén szólva valószínűleg bóbiskoltam, mert semmire sem emlékeztem belőle. Mindegy is: dombtető a távolban, csináltunk két képet, majd mentünk tovább.

  A következő pont még az elsőnél is viccesebb volt, ezúttal ugyanis egy “minority village” mellett álltunk meg fényképezni. Na mármost Vietnámban ilyen faluból vidéken minden kilométerre jut fél tucat, ráadásul néhány kósza marhán kívül igazából csak házakat láttunk, embert egy darabot sem. És erre az egészre volt kb. öt percünk. Annyira lelkesek voltunk, hogy itt sokan már ki sem szálltak a buszból.

  Ezután elmentünk megnézni a Ho Chi Minh-ösvény egyik ágának elejét. Az ösvényt a háborúban arra használták, hogy északról fegyvereket és ellátmányt csempésszenek a frontvonalak mögött a déli országrészbe. Mivel a szomszédos, papíron független Laoszon és Kambodzsán haladt egy jelentős része, sikeresen hozzájárult Vietnám nyugati szomszédainak súlyos bombázásához is. Az ösvénynek ezen a végén a Dakrong híd található, amin a mai napig számottevő forgalom halad át és minden egyes kamionra úgy berezonál a híd, hogy azt hittük belepottyanunk az alattunk hömpölygő folyóba. Ha a híd nem is volt különösebben szép, ezt a feature-t azért kimondottan élveztem.

  És ezzel még mindig nem volt vége a délelőtti programnak, aminek a csúcspontja, a Khe Sanh katonai bázis még várt ránk. Az egykori amerikai bázis szinte a Lao Bao határátkelő szájában található, jelenleg háborús relikviák vannak itt kiállítva, a látogatói központban pedig fényképek mesélnek az 1967-68 során itt zajlott véres ostromról. Nem rossz, de annyira kevés eszközt lehet csak megnézni, hogy önmagában ezért szerintem nem érdemes elballagni a laoszi határig.

  Khe Sahntól bő egy óra volt visszatérni a főútra, itt megebédeltünk, majd elindultunk északra megnézni a DMZ-t és a Vinh Moc alagút maradványait. Előbbi igazából csak annyiból állt, hogy a busz kicsit lelassított a megfelelő helyen, az idegenvezetőnk pedig kimutatott az ablakon, hogy ni, itten van az a híd, ami átível a DMZ-t jelentő folyó felett.

  A túra fő attrakcióját jelentő Vinh Moc alagút viszont nagyon érdekes és nyomasztó volt, pont olyan, amilyennek elképzeltem. Amikor az amerikaiak (arra gyanakodván, hogy a helyiek sutyiban az északiakat támogatják élelmiszerrel és fegyverekkel) elkezdték a régiót bombázni, az itt lakók úgy döntöttek, hogy leköltöznek az állandó fenyegetettség alól a föld alá. Évek munkájával közel két kilométeres alagútrendszert vájtak a földbe, ahol nagyjából 60 család vészelte át a támadásokat. A járatokat eleinte tíz méteres mélységbe vájták, majd amikor az amerikaiak komolyabb anyagokat kezdtek szórni az égből, fokozatosan egyre mélyebbre költöztek, egyes részeken egészen harminc méteres mélységig is leástak. A barlangokban lakóhelyeket, konyhát és szülőszobákat alakítottak ki, de ástak kutakat is a vízellátás biztosítására.

  Az alagútnak mi csak egy pár rövid járatában mentünk végig, és azt kell mondanom, elképesztő elszántságra vall, hogy ezt emberek így végig tudták csinálni. Hogy mennyire klausztrofóbikus az egész az még csak a jéghegynek a csúcsa, a családok ugyanis kb. 2 négyzetméteres lyukakban éltek, szülők és gyerekek együtt. És közben minden nap több tonnányi bomba ropogott a fejük felett (számítások szerint az amerikaiak minden egyes itt lakóra hét tonna bombát dobtak le - nem is értem hogyan, de a bombázásokat mindenki túlélte).

  Az alagút megtekintése után elindultunk vissza, de mielőtt kidobtuk volna az idegenvezetőnk, még megálltunk megnézni egy katonai temetőt, ahol a sírok jelentős része ismeretlen vietnámi katonát rejt. Ezután viszont már tényleg csak a buszozás maradt hátra a hosszúra nyúlt és sűrű kirándulásunkból.

  Mit is mondhatnék még összefoglaló gyanánt? Ha van olyan mondás, amit minden túraszervezőnek a szíves figyelmébe ajánlanék, akkor az biztosan a “Kevesebb néha több” mantra lenne. Nem lett volna semmi bajom ezzel a nappal, ha nem akarják feleslegesen hülyeségekkel telezsúfolni. Az első három, még csak minimálisan sem értelmes megállót bőven ki lehetett volna hagyni anélkül, hogy bárkinek a fedélzeten hiányérzete lett volna. A bázis és főleg az alagutak viszont szerencsére érdekesek voltak, azokért megérte végigcsinálni ezt a helyenként kicsit bohózatba hajló napot.
  Read more

 • Day100

  100. nap: Hue mauzóleumai

  January 12 in Vietnam

  A napot azzal indítottuk, hogy átslattyogtunk a szállásunkkal szemközti utazási irodába megvenni a jegyeinket Da Nangba és befizetni a másnapi DMZ túrára. Mivel egy rakás pénzt akartunk náluk elkölteni gyorsan ment az ügyintézés. És tök jó fejek voltak, mert amikor órákkal később visszamentem, hogy mégsem Da Nangba, hanem inkább Hoi Anba szeretnénk menni (ehhez csak egy kicsit tovább kell utazni ugyanazzal a busszal), szó nélkül rátelefonáltak a társaságra és felár nélkül elintézték nekünk, hogy a módosított terveknek megfelelően kelljen csak leszállnunk.

  A napnak persze nem ez volt a legfontosabb mozzanata, vártak ránk ugyanis a városon kívül az egykori uralkodók mauzóleumai! Ahogy azt az előző napi krónikákban megénekeltem, Hue nem sok látványossággal büszkélkedhet, a várost gyakorlatilag a Nguyen palotával ki lehet végezni. Hogy mégse meneküljön innen mindenki fejvesztve két nap után, arról egyrészt az egykori DMZ közelsége, másrészt a városon kívül található romok gondoskodnak. Utóbbiak megszámlálhatatlanul sokan vannak, de három egykori uralkodó sírja egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből: ezek Tu Duc, Minh Manh, valamint Khai Dinh mauzóleumai. Cselesen mindjárt abban a sorrendben is írtam le ezeket a látványosságokat, ahogy aznap felkerestük őket. Ehhez persze szükségünk volt egy robogóra is, ugyanis a legközelebbi sír is jó 10 km-re található a várostól. Szerencsére a sarkon tudtak az akut motorhiányunkon segíteni, sőt, kérésre még nagyobb sisakot is keresett nekem a nőci!

  Cat Ba után nem állítom, hogy nem voltunk kicsit beszarva Hue forgalmától, de nekem fél perc után elmúlt minden kellemetlen előérzetem és a kb. ezerszer sűrűbb forgalomban is úgy éreztem, teljesen otthonosan és biztonságosan mozgok (akinek ezzel a vakmerő kijelentéssel kapcsolatban esetleg kétségei támadnának, nyugodtan kérdezze meg Juditot). (Judit megjegyzése: Én ezt sajnos sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom, engem annyira stresszelt a közlekedési morál, hogy inkább az épületek tetejét sasoltam.) Gyorsan megtankoltunk a négy (vagy öt, ki tudja pontosan) sávos körforgalom mellett, majd elzúztunk az első sírhoz.

  A jó hír az volt, hogy egyből odataláltunk, a rossz viszont, hogy időközben elkezdett szemerkélni az eső. Bummer. A sír bejáratánál leparkoltunk az egyik lelkesen integető figura fedett és ingyenes parkolójába, majd megköszöntük kedvességét és gyorsan eltüntünk, mielőtt megrohamoz minket a kihagyhatatlan ajánlataival.

  Tu Duc sírja egy tó partjára épült, a kertet és az elhelyezését leszámítva viszont nagyjából olyan, mint egy nagyobb templom bárhol máshol Vietnámban. Szép, de ha megfeszítenek sem tudnám megmondani, milyen volt az épületek belső díszítése. Azért tisztességgel körbejártuk, mégse érjen minket kritika emiatt.

  Következett ugye Minh Manh síremléke, de mire odaértünk (kisebb vargabetűk után, mert nem találtunk meg egy temetőt) nekem teljesen elázott a nadrágom, noch dazu az esőkabátomon az ölemben összegyűlt víz is szépen lefolyt a nadrágomra, így kb. úgy néztem ki, mint aki igen súlyos vizelettartási problémákkal küszködik. Judit kicsit szerencsésebb volt, mert ő nem egy lerongyolódott esőkabátban utazott, plusz mivel mögöttem ült, szemből legalább védve volt a menetszéltől és az arcába csapódó esőtől.

  De térjünk egy pár szó erejéig vissza Minh Manh mauzóleumához! Ezt a sírt már nem egy tó partjára építették, hanem egy tó közepére, amitől ez is elég vagányul néz ki. Viszont számunkra teljesen érthetetlen módon a tényleges sírt nem lehet csak kb. évente egy napon megnézni, egyébként ott van egy domb, amire fel lehet mászni, de a zárt kapuk miatt nem látszik semmi az egészből. Nem azt mondom, hogy becsapva éreztük magunkat, csak ez így kicsit fura volt.

  Az első két uralkodó emlékhelye után óvatosan közelítettük meg Khai Dinh sírját, ez viszont minden várakozásunkat felülmúlóan elképesztően király volt! Egy meredek domboldalt szemelt ki magának az egykori uralkodó, ahova egy hatalmas, gyönyörűen díszített templomot építtetett magának. A terem, amiben a sírja is található elképesztő gazdagon volt kidekorálva, minden négyzetcentin volt valamilyen díszítés vagy faragás vagy minta, de mégsem éreztem csicsásnak egy pillanatig sem. Kész szerencse, hogy ezt hagytuk a nap végére, mert ezután a többi mauzóleum még sivárabbnak és egyhangúbbnak tűnt volna. Szóval ha valaki erre jár, tegye meg magának azt a szívességet, hogy ide látogat el utoljára, mert ezt a lécet nagyon könnyű utána leverni.

  Huéba visszafele sem volt szerencsére gond a közlekedéssel, így biztonságosan és egyben érkeztünk vissza a kölcsönzőbe. A motort meg sem nézték, gondolom ránézésre megvolt mindene és ennek már örültek.

  Enni visszamentünk az előző este már jól bevált kis családias vendéglőbe. Ezen kívül aznap este még egyszer sikerült megemelni a pulzusomat, de ezúttal nem a jóllakottság felett érzett öröm volt ennek az oka. Elmentem ugyanis pénzt felvenni, lévén vészesen kezdtek leapadni a ding-dong készleteink. Találtam is egy szimpatikus ATM-et, amelyik viszont a PIN kódom beütése után némi gondolkodást követően csutkára lefagyott, azzal a lendülettel elnyelve a bankkártyámat is. Nem kicsit lettem ideges amikor megláttam a Windows XP ismerős boot képernyőjét... Szerencsére volt az ATM-en egy matrica egy telefonszámnak látszó infóval, az ügyfélszolgálat is felvette a telefont és még angolul is tudott a hölgy, akit a gép nekem sorsolt. Segíteni annyiban tudott, hogy megnyugtatott, ha másnap reggel visszamegyek a fiókba, pillanatok alatt vissza tudják adni a kártyámat, csak legyen nálam valami személyazonosításra alkalmas dokumentum.

  Ez persze nagyon jól hangzott, csak kisebb szépséghiba volt, hogy a fiók csak 7:30-kor nyitott szombaton. Pontosan akkor, amikor nekünk elvileg a DMZ túránk indul.
  Read more

 • Day99

  99. nap: Imperial City

  January 11 in Vietnam

  Hue, mint az egykori császári város óriási népszerűségnek örvend a turisták körében, szinte minden utazási iroda és Vietnámba látogató utazó itinerjében feltűnik. A város népszerűségét a Nguyen dinasztiának köszönheti, akik a 19. század elején sikeresen uralmuk alá hajtották az országot és akkori székhelyüket tették meg a császárság fővárosává, amely címet aztán egészen 1945-ig sikeresen meg is őrzött.

  A városban az egykori palotát leszámítva szinte alig akad látnivaló, úgyhogy könnyű dolgunk volt az első itt töltött nap menetrendjének összeállításakor. A szállásunk jófejségének köszönhetően kaptunk reggelit, ami után összeszedtük magunkat és elindultunk gyalogosan (a változatosság kedvéért felhős, borult időben) a Perfume-folyó partjára.

  Szerencsére hozzánk a déli kapu volt a legközelebb, ami, mint később kiderült, egyben az egyetlen bejárata is a hatalmas palotának, így nem azzal kellett kezdenünk a látogatásunkat, hogy hatalmas kerülőt teszünk az egyébként jó állapotban megmaradt, de látványnak kicsit unalmas fal mentén. De mielőtt még beléphettünk volna a császári palotába, át kellett küzdenünk magunkat a külső városfalat övező, vazelinezett taknyot megszégyenítő csúszási együtthatóval rendelkező járdán, ami tényleg olyan élményt nyújtott a szemerkélő esőben, mintha jégen lépkednénk a cipőnkben.

  A jegypénztár raidelése után megcsodáltuk a gigantikus vietnámi zászlót a citadella falánál, a déli kapuval szemben, majd beléptünk a belső kapun keresztül a palota udvarára. Rögtön a bejárattal szemben áll az egykori Thai Hoa Palace, ahol az uralkodók a hivatalos látogatásra érkező vendégeket fogadták. Az udvarban található kis mesterséges tavon átívelő hídon egykor csak az uralkodó haladhatott át, mindenki másnak jobbról illetve balról kellett kerülnie a tavat.

  A “trónterem” mögött helyezkedik el a Purple Forbidden City, amit állítólag a pekingi (némileg híresebb) társa mintájára rendeztek be (sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk, mert utóbbihoz nem volt még szerencsénk). Innen a palota jelentős részére rá lehetett már látni, ami sajnos annak köszönhető, hogy az amerikai háború alatt a város és a császári palota is súlyos károkat szenvedtek a bombázásokban illetve Hue ostromakor. Ennek a területnek egyébként a legérdekesebb részét a két oldalon felhúzott Hall of the Mandarins jelentette, ahol az egykori közszolgák dolgoztak.

  Érdekes módon az egyik legjobb állapotban megmaradt része a palotának az egykori Queen Mother rezidenciája, ahol az uralkodó anyja (illetve néha nagyanyja) élt. Ettől délre két impozáns templom található, amikre ha emlékezni nem is biztos, hogy még 100 év múlva is fogunk, ellenben a kiállított, hatalmas bronz urnák nagyon szépek és elég egyediek voltak.

  Természetesen az uralkodónak saját Reading Pavilion és Royal Theatre dukált, hogy a szórakozásról se kelljen lemondania az államügyek intézése közben. Utóbbiban a mai napig tartanak a látogatóknak előadásokat, ha jól értettük, főleg a külföldi turistákat megcélozva.

  A teljes palotát mi végül olyan négy óra alatt jártuk be és nyugodtan mondhatom, hogy a nyálkás idő ellenére is nagyon kellemes időtöltés volt. Dél-Kóreában már megszoktuk, hogy teljesen máshogy értelmezik a távol-keleten ezeket az uralkodói rezidenciákat, mint amihez mi európaiak szokva vagyunk. Az itteni császári város azonban sokkal változatosabbnak tűnt a korábban látott társaihoz képest, na és persze a méretei is lenyűgözőek! Nagy kár, hogy ennyi minden elpusztult belőle a háború alatt, fénykorában gondolom még impozánsabb lehetett, mint manapság. Persze így is bőven megérte eljönni a császári városba.

  Mivel a palotát csak a keleti kapun át lehetett elhagyni, hazafele megúsztuk a csúszdázást. A megszokott boltolás mellett már csak flamóról kellett gondoskodnunk, amit a szállásunk szomszédságában lévő Family Home Restaurantra bíztunk. A vacsora végére azt is megértettük, miért van tele nyugati turistákkal a hely (már azon túl, hogy a Trip Advisoron is minden bizonnyal kiváló értékeléseik vannak): nagyon barátságos áron adnak nagyon finom és bőséges adagokat - ez pedig egy olyan kombináció, amivel a budget utazók szívét könnyű megdobogtatni.
  Read more

 • Day98

  98. nap: Hue

  January 10 in Vietnam

  Szóval milyen volt alvós busszal utazni Vietnámban? Örülök, hogy kérdezitek, ez a bejegyzés ugyanis pont erről fog szólni.

  Az ötletről, hogy ti. nem csak kényelmetlenül, ülő pozícióban lehet egy buszon utazni még Kínában hallottunk egy északi pártól, akik az alig hat órás Kunming-Yuanyang utat tették meg alvós busszal. Ennek saját bevallásuk szerint sem volt semmi értelme, viszont sikeresen elültették a bogarat a fülembe, hogy ezt az utazási formát egyszer mi is kipróbáljuk.

  Cat Ba Town erre is tökéletes alkalomnak bizonyult: felmerült ugyan bennem, hogy visszamehetnénk még Hanoiba megnézni Hó apó mauzóleumát, de Juditnak annyira elege lett a városból, hogy erről gyorsan letettünk. Így viszont nem maradt más hátra, mint elindulni Közép-Vietnámba, aminek első állomása Hue, az egykori császári főváros volt.

  Az út odáig már kellően hosszú ahhoz, hogy csak alvós busszal legyen értelme nekivágni, így mi is erre fizettünk be. Délután 4-kor szedtek fel minket a hotelnél, gyorsan berámoltuk a csomagokat majd felszálltunk a még szinte üres buszra. Az első meglepetés akkor ért minket, amikor szembesültünk vele, hogy a cipőket az utastérben le kell venni. A második meglepetés az volt, hogy a fotelek két szinten helyezkednek el, vagyis ezek minden látszat ellenére nem hagyományos emeletes buszok. Végül arról se feledkezzünk meg, hogy a jármű végében közel teljes értékű WC volt, ami sokkal közelebb állt a németországi ICE-k színvonalához, mint a magyar vonatok hasonló célt szolgáló helységeihez.

  Csodálkozni persze nem sok időnk volt, indult a busz tovább, úgyhogy kerestünk két szimpatikus helyet és beköltöztünk a kapszulákba. Az ülésekre nem véletlenül használtam korábban a fotel kifejezést, arra ugyanis sokkal jobban hasonlítanak, mint hagyományos társaik ülőhelyeire. Szinte teljesen a földön vannak, cserébe majdnem 180 fokban hátra lehet dönteni a háttámlákat, amitől sokkal kényelmesebb ezekben aludni, mint bármilyen ülőhelyzetben. Nyilván aki hason szeret aludni annak ez sem lesz soha a kedvence, de higgyétek el, teljesen más érzés, mint amit eddig tapasztaltatok.

  Magáról az utazásról nem sok emlékem van. Szerencsére a kompnál most nem kellett kiszállnunk a buszból, és utána is csak egyszer álltunk meg, este tíz körül vacsorázni. Mármint olyan megállónk csak egy volt, ahol mi utasok is kiszállhattunk, mert egyébként, ahogy azt Délkelet-Ázsiában szokás, egy csomó helyen megálltunk felvenni vagy éppen kézbesíteni mindenféle csomagokat. Hajnalban is álltunk majd’ egy órát egy teljesen jelentéktelennek tűnő kis utcában valahol félúton.

  Huét végül fél 12-re értük csak el, a közel 20 óra alatt megtett 750 km-es távolság azért nem olyan teljesítmény, amit bárki büszkén a mellényére tűzne. Ráadásul hiába igyekeztem rábeszélni a sofőrt, hogy álljon meg egy percre a belvárosban (pontosan a szállásunk előtti főutcán mentünk el), lelkes bólogatás után tovább is hajtott, hogy végül a haver utazási irodája előtt dobjon ki minket (teljesen véletlenül a fickónak pont voltak szabad szobái).

  Ezek után a hotelbe kicsit bosszús hangulatban caplattunk vissza, főleg mert időközben az eső is elkezdett szemerkélni. Szerencsére a korai érkezés ellenére nem kellett sokat várnunk a szobánkra, a beköltözés után gyorsan lezuhanyoztunk és bedőltünk szunyókálni. Hiába volt aránylag kényelmes a busz, mind a ketten elég felszínesen tudtunk csak aludni. Sebaj, gyakorlat teszi a mestert!

  Estére a gyomrom azért még egyszer bejelentkezett, úgyhogy kimentünk megnézni az egyik olyan helyet, amit a tulaj ajánlott. Nina kávézójában nem csak a dekoráció szuper, tényleg nagyon finoman főznek, fantasztikus a kiszolgálás és még ajándék kekszet is kaptunk a vacsora után!
  Read more

 • Day97

  Az első nap krónikáit aránylag rövidre fogom zárni: mivel egész nap ömlött az eső, szinte ki se mozdultunk a hotelszobánkból. Egyedül délután történt valami érdekes, ugyanis kapva a kiváló lehetőségen (pocsék idő, tündéri háziak és zéró forgalom az utakon) megkértem a tulajt, hogy ugyan legyen már olyan rendes és mutassa meg nekem hogyan kell robogót vezetni.

  Régóta szemeztem már ezzel, Cat Ba Island pedig tényleg tökéletes terep volt a fenti adottságai miatt. Indulás előtt megnéztem két oktatóvideót Youtube-on, majd lementünk az utcára és a fickó gyorsan elmagyarázta az alapokat: gáz, fék, gyújtás, csomagtartó. Szegény fickó szerintem jobban izgult, hogy cafatokra töröm magam, mint én, de az első elindulás és kanyar után (ahol azért majdnem sikerült megborítanom a motort...) megnyugodott és jó utat kívánt. Némi gyakorlás után kb. egy órát köröztem a falu utcáin, gyakoroltam az elindulást emelkedőn felfele, felmentem a Cannon Fort bejáratáig is, hogy meredekebb terepen is megnézzem milyen a motoron ülni.

  A folyamatosan szemetelő esőtől eltekintve baromj jó volt újra vezetni, úgy éreztem nem is lesz gond a másnapi Cat Ba National Park bejárással. Mivel nyugati kölcsönzőkön szocializálódtam, a kis kiruccanás végén elmentem teletankolni a motort, majd visszavittem a hotelhez. A helyiek széles mosollyal fogadtak, én újra megköszöntem nekik a segítséget, majd azt is, hogy az egészet végül gratis megkaptam, csak a benzinért kellett fizetnem.

  Az már csak a szobában derült ki, hogy minden bizonnyal ez volt életem legdrágább másfél liter benzinje, ugyanis a kútnál tévedésből egy 500 ezer dongos címletet adtam a kutasnak az 50 ezres helyett (banális 25 dolláros tévedés). Egyből visszarohantam a kútra, kéztördelve mondom a fickónak hogy hát ez a helyzet, nem tudná-e visszaadni a hiányzó 450 ezer dongomat, erre legnagyobb meglepetésemre szó nélkül elismerte a tévedést és leszámolta a kezembe a pénzt. Wow! Kellemes csalódás volt ez az addigi vietnámi tapasztalatok után.

  Az utolsó szigeten töltött napunk már szerencsére kevesebb ilyen jellegű izgalmat tartogatott. Reggel összepakoltunk és kiköltöztünk a szobából, a délutáni buszozásig pedig elmentünk robogóval bejárni a szigetet.

  Első állomásunk a Hospital Cave volt, ami egy, az amerikai háború idején egy tágasabb barlangban kialakított betonbunker/kórház. A hely maga nem volt különösebben érdekes, csupasz betonból öntött falak és kb. egyforma szobák sorakoznak egy barlang belsejében. Sehol egy árva felirat, hogy melyik helység mire szolgált, a környéken lebzselő “teremőr” is csak annyit mondott, hogy hol volt a fürdő. A barlangtól sem dobtunk hátast, a kijáratnál megmaradt még néhány cseppkő, de ez még a Perfume Pagodához képest is sovány volt.

  Gyorsan tovább is álltunk a Cat Ba National Parkhoz, ami a sziget jelentős részét elfoglaló őserdőket is magába foglalja. (Útközben beugrottunk a Trung Trang barlanghoz, de azt meg zárva találtuk.) Mivel még kb. másfél óránk volt nyugalomban visszaérni a hotelbe, a parkban viszont napokat el lehetett volna túrázni, csak egy kisebb dzsungel-körre neveztünk be. Az erdőbe így éppen csak belekóstoltunk, de így is teljesen magával ragadott minket a fantasy-s hangulatával.

  Visszafele rendes bérlők módjára teletankoltuk hű paripánkat, illetve az éjszakai buszozásra felkészülve bevásároltunk az egyetlen olyan boltban, ahol a normális kínálat mellett árakkal is talákoztunk. Búcsúzóul ettünk még egy remek ebédet a háziaknál, majd netezéssel ütöttük agyon az időt a busz érkezéséig.

  És bár a nap harmada (a 8 óra pihenés) még hátravolt, az alvóbuszos kalandjainkról csak a következő bejegyzésben fogok mesélni. Stay tuned!
  Read more

 • Day95

  95. nap: Ha Long Bay

  January 7 in Vietnam

  Egy kisebb erőd és pár száz méter homokos tengerpart még kevés lett volna ahhoz, hogy elcsaljon minket Cat Ba Townig. Ideutazásunk legfőbb célja az volt, hogy megnézzük Vietnám leghíresebb látnivalóját, a Ha Long-öblöt.

  Választhattuk volna az egyszerű és drága utat, ami abból áll, hogy Hanoiból egy szervezett túrával látogatunk el ide, de ezekről rengeteg lelombozó beszámolót találtunk a neten. Egyrészt kismilliárd utazási iroda szervez ilyen utakat, vagyis nagyon könnyű velük befürödni, másrészt ezek a hajók kivétel nélkül az öböl leglátogatottabb részébe viszik az embereket, ahol egymást érik a turisták és a vízben már-már összefüggő szemétszigetek úsznak.

  Nekünk Hanoiban már egy időre elegünk lett az ekkora kaliberű szervezett túrákból, így inkább Cat Ba Islandre jöttünk, hogy innen szervezzük le a kirándulásunkat. A szállásunkon sikerült is még előző nap minden részletet lezsíroznunk, persze az idegenvezetést így sem úsztuk meg, viszont így az öböl kevésbé forgalmas részére ígérték a hajókázást.

  A valóság szokás szerint tartogatott azért kisebb meglepetéseket. Minden azzal a rendkívül vicces jelenettel kezdődött, amikor a hajó elindulása után 5 perccel valakinek a fedélzeten az eszébe jutott, hogy az ebédünket ott hagyták a mólón, úgyhogy egy éles kanyarral visszafordultunk a kikötőbe. Ezen a ponton már sejtettük, hogy ez sem életünk legjobban szervezett kiruccanása lesz, de azért bíztunk benne, hogy legalább az eddigi vietnámi átlagot fogja hozni...

  A második kihajózás után a Floating Village-et vettük célba, ami egy hatalmas, több száz embernek otthont és munkát adó, úszó falu az öbölben. Az itt lakók elég otthonosan berendezkedtek, több helyen például kutyákat láttunk a házak előtti mólókon. Nagyon kemény volt, én elképzelni sem tudom, milyen lehet ilyen pici helyre bezárva élni, még akkor is, ha igazából csak pár percre vagy csónakkal a parttól.

  A délelőtt jelentős része ezután csendes hajókázással telt, lassan de biztosan egyre beljebb hatoltunk az öbölben. A szigetek elképesztően szépek és látványosak voltak, ezt az élményt még a borult és kifejezetten hideg idő sem tudta elrontani. Sajnos a képek nem lettek valami jók, de ilyesmi látványt képzeljetek el minden irányba, gyönyörű zöld tengerrel megfűszerezve.

  10 után értünk oda az első állomásra, ahol egy kellemes óra tengeri kajakozás várt ránk. Judit ült előre, én kaptam a kormányos szerepét. Ez a rész kifejezetten jó móka volt, beeveztünk például egy keskeny járaton keresztül egy eldugott kis öbölbe körbenézni (az már kevésbé volt szívderítő, hogy mennyi szemét úszott odabent a víz felszínén). A sok fröcsköléstől nekem teljesen átázott a nadrágom, a lapátolástól vizes lett a felsőm is, kb. úgy néztem ki a végére mint egy csapzott kutya. Természetesen váltóruha nem volt nálam, csak Juditnál: a fene sem gondolta volna, hogy ennyire könnyű egy kajakban elázni. Amennyire lehetett, próbáltam magam a törölközőkkel megszárítani, de a halottnak a csók többet ér, mint amennyit ezzel a hadművelettel elértem.

  Az ebédet még a kikötőben szolgálták fel, mi egy holland fickóval és két fiatalabb angol sráccal ettünk együtt. Az étel szokás szerint szuper volt, több vegetáriánus fogást is hoztak így Judit is tudott miből válogatni. Még bőven kajakómáztunk, amikor a hajó újra elindult, ezúttal a Lan Ha-öböl irányába. Ide elvileg azért jöttünk, hogy a vállalkozó kedvűek egy kicsit megmártózzanak a vízben, de egy gyors körbekérdezéssel ennek az ügynek pontot is tettünk a végére: senki sem akart a 17 fokos vízben megmártózni. Ettől persze a túravezető nem jött zavarba, megálltunk az egyik sziget közelében egy másik hajó mellett, és vártuk, hogy teljen az idő. Nem viccelek, vagy egy fél óráig ott dekkoltunk, miközben egyértelműen mindenki ment volna tovább a következő célhoz. Igen, rugalmasnak semmi esetre sem nevezném a szervezést.

  Szerencsére az utolsó látnivaló, a Monkey Island azért ennél jobban sikerült. Cat Ba Town közelében van egy kis sziget ahova a leleményes vietnámiak majmokat telepítettek, az nem volt teljesen világos, hogy a turistákra gondolva tették ezt vagy csak saját szórakoztatásukra, mindenesetre ezzel egy laza mozdulattal fel is tették a szigetet a nyugati turisták térképére. Homokos tengerpart, egy vadregényes ösvényen megközelíthető, de még pont kényelmesen megmászható hegycsúcs lélegzetelállító kilátással, valamint élénk, cuki kis majmok - minden adott a sikerhez! Nekünk is nagyon tetszett a sziget, bár kicsit soknak éreztük az itt eltöltött majd’ három órát: két óra alatt nagyon kényelmesen fel lehet kapaszkodni a csúcsra és még a majmokra is bőven marad az embernek ideje. A turisták egy része sajnos úgyis minősíthetetlenül bánik az állatokkal, azt meg jobb nem nézni, ahogy teli kólásdobozokat dobálnak az erdő szélére, hogy ezzel csalogassák elő az állatokat...

  A nap legfurább jelenete viszont még csak ezután következett: amikor a hajó megpróbált felszedni minket a szigetről, az alacsony vízállás miatt megfeneklett az eleje a homokban és egy másik hajóval kellett biztonságos mélységig behúzni. Fogalmam sincs, hogy nem találkoztak még itt az apály és dagály jelenségével, mert azt azért nagy összegben le merném fogadni, hogy nem mi voltunk az első csoport akikkel ezt a szigetes kört megcsinálták. Mindegy, szerencsére másodszorra már nem futottak neki egy újabb kikötésnek, inkább szereztek kis csónakokat, hogy azokkal vigyenek el minket a hajóig. Ezekre a ladikokra szinte tigrisbukfencben kellett felszállni, és ahogy az várható volt, valaki el is vétette a beszállást: pont szerencsétlen túravezető srác esett bele ruhástul a vízbe (utána meg annyit szerencsétlenkedtek, hogy alig bírták beemelni a csónakba).

  Visszafele még egyszer gyorsan megnéztük a Floating Village-et, majd szépen letettek minket a szállásunkon. Egy jó meleg zuhany után úgy döntöttünk nem megyünk már aznap sehova, így a hotelben vacsoráztunk. Ezen a téren Vietnámban még nem volt rossz élményünk, és ez a széria ezúttal sem szakadt meg.
  Read more

 • Day94

  94. nap: Cat Ba Town

  January 6 in Vietnam

  Hanoi folyamatos nyüzsgése után Cat Ba Town olyan volt, mint egy igazi szellemváros. Ugyan a falu két utcájából az egyiken egymást érik a hotelek, éttermek és bárok, a gyatra és hideg időnek köszönhetően alig találkoztunk emberekkel miközben bejártuk a helyi “nevezetességeket”.

  Az idézőjel azt hiszem indokolt ebben az esetben, ugyanis Cat Ba Townban két érdekesebb látnivaló akad: az egyik a Halong-öbölre néző homokos partszakasz, ami tényleg gyönyörű lett volna, ha nincs szar esős idő egész nap, illetve ha nem lett volna minden feltúrva az építkezések miatt. Mi mindenesetre láttuk benne a potenciált, persze az is igaz, hogy ezeket a strandokat pár éven belül az utolsó négyzetcentiig be fogják építeni otromba betontömbökkel, szóval a karsztos tengerpartok szerelmeseinek nem sok ideje maradt.

  A beach-ről visszasétáltunk a központba megebédelni, ami teljesen jó lett volna, ha a pincér tévedésből nem a szomszéd asztalra teszi le az egyik fogásunkat. Szerencsére kifizetnünk ezek után nem nekünk kellett, cserébe viszont jól sem laktunk.

  Mondjuk az is igaz, hogy teli hassal minden bizonnyal lepattantunk volna a Cannon Fortról, ahova jó meredek kaptatón kellett felmásznunk. Az erődöt még a japánok építették a második világháborúban, majd a francia és az amerikai háborúban is a helyiek használták az öböl ellenőrzésére. A minimalizmus jegyében nem vitték túlzásba a kiállításokat illetve a tájékoztató feliratokat, szóval aki információra éhesen érkezik, biztos csalódni fog. Mi tök jól éreztük magunkat, mert a kilátás természetesen pazar a hegy tetejéről, na és a kiállított ágyuk is baromi jól néznek ki. A legjobb az egészben mégis a hely hangulata volt, ez tudott igazán magával ragadni minket. Nehéz ezt jól megfogalmazni, de az elhagyatott, kicsit lepusztult erőd a dzsungel közepén nagyon tetszett nekünk. És még egy rezidens disznóval is találkoztunk visszafele, aki egy hűséges kutyához hasonlóan békésen jött a nyomunkban egy jó darabon.

  Az erőddel nagyjából ki is végeztük a falu nevezetességeit, úgyhogy a szemerkélő esőben visszamentünk a szállásunkra. Egy boltot persze még útba kellett ejtenünk, hogy vacsoránk is legyen, de utána már tényleg semmi érdemlegeset nem csináltunk. Akárcsak Cat Ba Town, mi is takarékra kapcsoltuk magunkat.
  Read more

 • Day93

  Morcosan indult a reggelünk, mert egyikünk sem az az echte korán kelő alkat, és ha már muszáj erőt vennünk magunkon, szeretjük, ha ennek eredménye is van. Vietnámban szigorúan csak ezt az egy szempontot figyelembe véve az összes eddigi utazásunk jól alakult, de akárcsak a Dallasnak, egyszer ennek a sorozatnak is vége kellett, hogy szakadjon.

  Szokás szerint reggel 7:30-kor már a hostel recepcióján vártuk, hogy összeszedjenek minket és elinduljunk Cat Ba Islandre. Azzal, hogy a túravezető srác pár percet késett még nem foglalkoztunk, amikor viszont szólt, hogy sajnos meg kell várnunk két vendéget, akik még csak akkor kezdtek el reggelizni, egy kicsit felszaladt a szemöldököm. Az oroszok negyed órával később érkeztek meg, addig mi türelmesen ácsorogtunk az egyik utcasarkon. Nyilván annyit sem mondtak, hogy bocs, biztos úgy tudták, hogy csak 9-re kell elkészülni. Sebaj, elindultunk az utazási irodába, aminek a hírére a másik szemöldököm is megszaladt - ja hogy a busz még nincs is itt? Akkor viszont végképp nem értem mi az istennek kellett ennyire korán kicibálni minket az ágyból.

  A helyzet azzal sem lett sokkal jobb, hogy befutott a mikrobuszunk, ugyanis annyira kényelmetlen volt, hogy alig bírtam egy helyben megmaradni rajta. Az volt az egyetlen szerencsénk, hogy nem volt tele, így mindenki nyugodtan helyezkedhetett utazás közben.

  Cat Ba Islandre komppal lehet csak átjutni, amihez ki kellett szállnunk a buszból, az ugyanis nem jött velünk a túlpartra. A hajóra már egy másik idegenvezető kísért el minket, aki mindenkivel próbált jópofizni, de ezt nagyjából abban merült ki, hogy folyamatosan vonyított és cibálta az embereket, mintha be lenne speedezve.

  A túloldon újabb buszra szálltunk, sajnos ez az istenbarma is jött velünk. Amikor elkezdte kiosztani a névjegyeit, hangosan felhorkantam - ebből a fickóból tíz perc is sok, nemhogy még egy teljes napot összezárva töltsek vele egy hajón a Halong-öbölben. Szerintem ki is dobtam volna a hajóból, ha meglátom a fedélzeten.

  A nap egyetlen pozitívuma az volt, hogy közvetlenül a szállásunknál dobtak ki minket, ahol egy aranyos vietnámi család várt ránk. Hatalmas szobát kaptunk, amiben a légkondi sajnos megint nem ment fűtés üzenmódban, ettől eltekintve viszont tényleg szuper volt.

  A nap hátralévő részében igazából már semmi különöset nem csináltunk. Késő délután kimentünk egy kicsit sétálni a faluba, de inkább csak azért, hogy valami meleg vacsorát együnk, a helyi nevezetességeket meghagytuk a következő napra.
  Read more

 • Day92

  Ez a nap szerencsére majdnem mindenben a tökéletes ellentéte volt az előzőnek. Például azért, mert volt értelme, és ezzel vissza is adta a Vietnámba vetett hitünket.

  Egy angolul csak szavakat beszélő taxis vett fel minket a hotelnél, még annyit sem mondott hova visz minket, csak elindultunk bele a világba. Kicsit gyanakodva figyeltem az események alakulását, de mire elkezdtem volna aggódni, megálltunk felvenni a túravezetőnket, aki Mr. T-vel ellentétben nem törte ketté minden mondatával ezt a szép nyelvet, hanem szépen részletesen elmondta mi lesz az aznapi programunk.

  A Cuc Phuong National Park Vietnám első nemzeti parkja volt, népszerűségét a parkban található Endangered Primate Rescue Centernek és impozáns, karsztokkal határolt fekvésének köszönheti. A parkban rengeteg emlős- és madárfaj él, ahhoz viszont, hogy ebből valamit érzékelni is lehessen, mélyebbre kell annál merészkedni az erdőben, mint amire nekünk ezen a napon lehetőségünk volt.

  Kezdésnek elvittek minket a majmos központba, ahol találkoztunk életünk valószínűleg legritkább állatával, a Delacour langúrral, aminek a helyi vezető elmondása szerint már csak 65 példánya él az egész Földön, belértve azokat az egyedeket is, akik éppen egymáson tetvészkedtek a ketrec túlsó oldalán. Azért ehhez képest a pandák 1300-as száma már szinte pompázatosan soknak hangzik.

  Ezután egy barlanghoz mentünk, ahol Vietnám eddigi legrégebbi (7500 éves) emberi leleteit találták. A barlangig vezető út elég meredek volt és a keskeny lépcsőkön egyszer sikerült is megcsúsznom. Az őserdőn keresztülvágni azonban szenzációs élmény volt és ez minden ijedelemért kárpótolt minket.

  Az utolsó programunk aznapra egy rövidebb dzsungeltúra volt az egyik ezeréves fához, mert természetesen több is található a parkban. Útközben (szokás szerint) kicsit eleredt az eső, a növényzet viszont annyira sűrű volt, hogy ebből a hangeffekteken kívül nem sokat érzékeltünk. A páratartalom alapból kiverte a plafont, így annak kb. mindegy is volt, hogy esik-e valami csapadék. Ennek, valamint a csúszos talajnak köszönhetően lassan haladtunk az ösvényen, pedig nem volt nehéz a terep. A túravezető is mesélt közben egy csomót, látszott rajta, hogy kívülről vágja az egész dzsungelt. Mondta is, hogy akkor tanult rengeteget a növényekről és állatokról, amikor Kambodzsában harcoltak az ottani őserdőkben (a vietnámi háborút megúszta szolgálat nélkül).

  A fát megleltük és jól körbefényképeztük (vicces volt látni, hogy szögesdróttal kell megvédeni az idióta turistáktól), visszafele pedig letértünk egy, még a korábbinál is kisebb ösvényre, hogy megnézzük az ország legmagasabb fáit. Nem volt különösebben megnyugtató, hogy az elején azt mondta a fickó, ne álljunk sokáig egy helyben mert megrohannak minket a piócák, de szerencsésen megúsztuk vérszívók nélkül a kis kalandunkat.

  Mire visszaértünk a parkolóba már térdig sárosak voltunk, így egy csapnál elszáradt pálmalevelekkel gyorsan letisztogattuk a cipőinket. Utána egy frenetikus ebéd következett, amivel négyen is kényelmesen jól laktak volna, hát még mi ketten.

  A kirándulás végén visszavittek minket Ninh Binhbe, ahol előző nap a csónakázást befejeztük. A buszra kicsit várni kellett, de a meglepően sima szervezésnek köszönhetően nem hagytak ott minket a falu közepén, sőt, még ülőhelyünk is volt!

  Hanoiban óriási dugóba keveredtünk, amit a sofőrünk úgy próbált meg kikerülni, hogy szemből felhajtott az egyik autópálya lehajtóra. Annyira nem lepődött meg ezen senki, hogy nyilvánvaló volt, ez itt a rendes ügymenet része. Végül jó nagy kerülővel dobtak ki minket a Hoan Kiem tónál, de onnan már csak pár perc séta volt eljutni hanoii törzshelyünkre, a Pillow Backpacker Hostelbe. Sajnos most a szoba közepén lévő franciaágyat kaptuk, ahol ugye nagyobb az átmenő forgalom, cserébe könnyebb volt pakolászni az aljába.

  Még gyorsan elmentem a ruhákért, majd visszamentem leadni azokat a darabokat, amiket valahogy a mi cuccaink közé kevertek. És bár terveztünk valahol búcsúvacsorát enni, végül maradtunk a jól bevált szendvicsezős helynél a szomszédos utcában.
  Read more

 • Day91

  91. nap: Hoa Lu

  January 3 in Vietnam

  Ez a nap úgy fog bevonulni a krónikákba, mint a létező legtipikusabb vietnámi napok egyike.

  Azzal kezdtünk, hogy összepakoltunk és négy éjszaka után kiköltöztünk a jól megszokott szobánkból. A csomagjainkat a hostelben hagytuk, mert a két naposra tervezett kirándulásunk után úgyis Hanoiba hoznak minket vissza.

  A megbeszélt időpontra értünk jött egy fiatal srác, beszálltunk a kisbuszba és elindultunk Hoa Luba, Vietnám egykori fővárosába. Itt megnéztünk két temlomot, amiket itt (ahogy azt a Perfume Pagodában megtanultuk) nem az isteneknek emelnek, hanem királyoknak, császároknak. A templomok teljesen szokványosak voltak, az idegenvezetők (Mr. Tea és Mr. Coffee, és most nem viccelek) pedig meg sem próbálták érdekessé tenni a látogatást, ugyanis gyakorlatilag meg se szólaltak.

  Ezután elmentünk megebédelni egy hatalmas, nyári napközis tábor menzájára hasonlító helyre, ami pont ugyanolyan volt, mint eddig minden vietnámi ebédünk, csak most nekünk kellett elslattyognunk a svédasztalig az egyes fogásokért.

  A délutáni program is ismerős volt: elvittek minket csónakázni a karszt hegyek közé Ninh Binhbe. Előtte persze még megpróbáltak a faluban ránksózni egy biciklikölcsönzést, hogy menjünk el 20 (!!!) percre a környékre nézelődni, de mivel (surprise-surprise) ez nem volt benne az árban, cserébe viszont irreálisan drága volt, mi köszöntük és inkább nem kértünk ebből a kiváló lehetőségből. Mint kiderült, sokat nem vesztettünk, mert magunktól is pont arra indultunk el gyalog, amerre utána a két süket idegenvezetőnk elhozta a többieket.

  Ezután már tényleg csak a csónakázás volt hátra, ami amellett, hogy végre valakit Mr. T-nek hívhattam, a nap abszolút fénypontja volt. Hárman ültünk egy csónakban plusz az evezősünk, aki az út jelentős részében lábbal evezett. A karsztos táj szokás szerint gyönyörű volt (pont, mint Yangshuoban), viszont három perc után elkezdett ömleni az eső, amitől ez a másfél órás csónakázás mégis különleges hangulatú tudott lenni. Juditnak volt kabátja, én persze a buszban hagytam a sajátomat, így gondolom mondanom se kell, hogy bőrig eláztam. Így mondjuk már csak röhögni tudtam azon, amikor megálltunk csónakkal a kötelező kelléknek számító úszó büfé mellett és az árus elkezdte az érzelmi zsarolást, hogy vegyek szegény evezősünknek egy kis mogyorót és sört. Nem akartam neki mondani, hogy majd vesz ő magának, elvégre indulás előtt nyomtak a kezébe 150 ezer dongot a túravezetők. És a Perfume Pagoda után az sem lepett meg, amikor kikötés előtt megint elkezdődött a borravaló feletti alkudozás. Mondom, teljesen tipikus vietnámi nap volt ez.

  Mivel a miénk volt az utolsó csónak, röviddel a visszaérkezésünk után a csapat el is indult vissza Hanoiba. Minket útközben kidobtak egy hotelnél, mi ugyanis másnapra hivatalosak voltunk a Cuc Phuong nemzeti parkba egy kis dzsungel túrára.

  Szerencsére a szobában rendesen működött a klíma, gyorsan fel is nyomtuk 30 fokra a fűtést, hátha megszáradnak másnapra a vizes ruháim. És bár nem voltunk különösebben éhesek, este azért lementünk megvacsorázni. A kaja annyira finom volt, hogy végül kisgömbőcként tántorogtunk vissza a szobánkba pihenni.
  Read more

 • Day90

  90. nap: Water Puppet Theatre

  January 2 in Vietnam

  A harmadik éjszakánkat töltöttük már Hanoiban, de a városból még csak két utcát láttunk, úgyhogy ezt a napot a fővárosnak szenteltük. Mielőtt azonban nagyon belemelegedtünk volna a turistáskodásba, elvittem a ruháinkat kimosatni, és ha már úgyis ott voltam az utazási irodában (igen, ez utóbbi volt a fő profiljuk), kifaggattam őket a Cat Ba Islandre való eljutás reményében.

  A túránkat a régi francia negyedben kezdtük, a Hoan Kiem tótól délre. Annyira erősen érezni itt a gyarmati múltat, hogy ezek az utcák akár egy európai nagyvárosban is lehetnének, ha a fényképekről leszedném a vietnámi zászlókat és feliratokat senki meg nem mondaná, hogy ez Dél-kelet Ázsia. Nagyon hangulatos, az Operaház pedig kifejezetten szép volt.

  A kis európai kitérő után visszamentünk a tóhoz, hogy nappali fényben is megnézzük a Teknős tornyot. A legenda szerint Le Loi vietnámi császár egy mágikus karddal győzte le a kínaiakat, majd miközben békésen csónakázott a tó vizén, abból kiemelkedett a teknős isten és magával vitte a tó fenekére a diadalmas kardot. Ennek a legendának állít emléket a tömzsi, mindössze három szintes kis torony a tó közepén.

  A Szent József katedrálishoz semmilyen legenda nem kapcsolódik, mégis ez Hanoi legnagyobb és legszebb katolikus temploma. Mikor odaértünk, a templom még zárva volt, így volt időnk kimenni megnézni a híres vasúti síneket. Ez igazából csak annyi, hogy valamilyen megfontolásból a házak között fektették le a vágányokat, ami annyira közel fut az épületekhez, hogy ha nem figyelsz és kicsit jobban kihajolsz az ablakon, egy rakás száradó ruha fogja beteríteni a fejed. Nagyon mulatságos látvány, el nem tudom képzelni, hogy ezen a szakaszon hogy tud gyalogos tempónál gyorsabban áthaladni egy vonat.

  Sokat nem töltöttünk a rejtély megfejtésével, mert menet közben eleredt az eső, úgyhogy gyorsan visszamentünk a katedrálishoz. Szerencsére már vége volt az ebédidőnek és be tudtunk menni. Az épületet a párizsi Notre Dame mintájára építették, így a homlokzata gyönyörű. Belülről viszont már kicsit sivár, eltekintve az ablakoktól, amiket francia üvegesmesterek készítettek és hajón szállítottak Vietnámba.

  A katedrálison kívül még egy dolgot, a Ho Chi Minh mauzóleumot akartam megnézni Hanoiban, viszont az 11-kor minden nap bezár, így más dolgunk nem lévén elindultunk vissza a hostelbe. Útközben ettünk méregdrágán egy közepesen rossz pizzát, ami több hónap megvonás után jól esett ugyan, de pontosan tudom, hogy otthon a mélyfagyasztott Ristorante pizza is kategóriákkal jobb ennél.

  Estére igazi csemegére készültünk, ugyanis sikerült még előző nap két jegyet vennünk a Water Puppet Theatre előadására. Ez egy tradícionális vietnámi szórakoztatási forma, különleges bábjáték. Az egész előadás egy medencében zajlik, ezen úsztatják a bábmesterek (akik egy paraván mögött, maguk is derékig vízben állnak) a bábjaikat. Egy előadás kb. tucatnyi, rövidebb kis történetből áll amiket élő zenével és énekkel kísérnek. Nekünk a “Sárkányok tánca”, az “Unikornis” és a “Békafogás” voltak a kedvenceink. Különleges élmény volt, de azért ebben az előadási formában (mivel a turisták miatt szöveggel nem tudnak operálni) egy óránál több nincsen. Szerencsére ezt a rendező is érezte és pont jókor hagyták abba a darabot. Egyszer mindenképpen érdemes volt látni, de másodszorra már nem biztos, hogy beülnénk rá.
  Read more

Never miss updates of Zsiráfok Kalandozó with our app:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android