Kazakhstan
Almaty Oblysy

Here you’ll find travel reports about Almaty Oblysy. Discover travel destinations in Kazakhstan of travelers writing a travel blog on FindPenguins.

Most traveled places in Almaty Oblysy:

All Top Places in Almaty Oblysy

8 travelers at this place:

 • Day7

  Charyn canyon

  July 15, 2018 in Kazakhstan ⋅ ☀️ 28 °C

  Om 7u stipt moesten we aan Astana hotel zijn voor onze tour naar Charyn Canyon. Een Mercedes Sprinter zou ons opwachten, maar er is niks te zien. We zijn nochtans ruim op tijd. Om 7u15 nog niks te zien. Om 7u30 enkel een grote bus maar wel een meisje van ons tour agentschap erbij. Een hele bende volk stapt op de bus, als ik het vraag moeten wij nog wachten. Uiteindelijk worden we om 8u ook op dezelfde bus geduwd, maar ik ben toch niet zeker of het wel de goeie is… Achteraf bleek van niet, wij hadden eigenlijk een uitgebreidere tour geboekt maar omdat we de enige waren stuurden ze ons mee met de rest. Maar we kunnen niet klagen, het was een zeer mooie dag.

  Na 4 uur rijden parkeert de bus zich aan de ingang van het park en wandelen we zo’n 45 minuten door de gigantische, veelkleurige canyon. We komen uit aan de Charyn rivier waar een ecolodge met enkele joerten staat. De gids legt ons in het Engels uit dat we hier even tijd hebben om onze picknick op te eten en dat we daarna kunnen aansluiten voor een wandeling over de toppen van de canyon. Ze had op de busrit al een uur in het Russisch zitten vertellen maar het werd haar nu duidelijk dat wij daar geen bal van snapten. We willen de wandeling uiteraard meedoen, ook al is die ferm lastig in de vlakke zon. Maar het loont de moeite, iedereen geniet en trekt honderden foto’s van de prachtige rotsformaties.

  We gingen er vanuit dat we de enige Belgen waren, maar toevallig horen we 2 mensen in onze groep Nederlands tegen elkaar spreken. Liane uit Mechelen vertelt ons dat ze al 3 jaar alleen de wereld rondreist, haar gesprekspartner is een Kazachs meisje dat in Amsterdam studeert en al deftig Nederlands spreekt. We praten nog wat bij op de bus en vallen dan al snel in slaap na de vermoeiende maar bevredigende dag.
  Read more

 • Day15

  Saty

  July 23, 2018 in Kazakhstan ⋅ ⛅ 28 °C

  Op maandag keren we met de shared taxi terug naar Saty. We weten dat het een slechte weg is dus Vé merkt terecht op dat we best een pilletje tegen reisziekte zouden nemen. Op dat moment zegt de blondine die tegenover ons zit: “spreken jullie nu Nederlands?”. Lap, wat een toeval, weer een Belg! Ze heet Merel en reist samen met haar vriendin naast haar (Delphine) voor een maand door Kazachstan. De andere vrouwen en het meisje in de taxi horen ook bij hen: hun gids, en de schoonzus en het dochtertje van de guesthouse in Saty waar ze verblijven. Dat komt goed uit, wij zoeken ook een slaapplaats in Saty voor deze nacht… We vragen even aan de gids of er nog plaats zou zijn, en ja hoor. We mogen meerijden tot daar en er is nog een kamer vrij. Toppie!

  Onderweg wisselen we nog wat gedachten met Merel en Delphine. Ze blijken een huis te delen in Brussel. Delphine is illustratrice en maakt tijdens hun reis mooie tekeningen van personen of landschappen die ze tegenkomt (voor de instagrammers onder ons: check eens frantzendelphine). Zij vonden Aksu nature reserve 1 van de hoogtepunten van hun reis, we noteren het alvast op onze to do lijst. Merel gaat volgende maand nog naar Cambodja, daar geven wij dan weer wat tips over mee.

  Aan de guesthouse betalen we de taxichauffeur, die de man blijkt te zijn van de eigenares Lisa. Een supervriendelijke vrouw die ons direct op ons gemak doet voelen. Ze spreekt geen Engels maar gelukkig regelt de gids alles voor ons: de kamer, het eten en de taxi voor de volgende dag naar Almaty. Voor we samen lunchen, mogen we eerst nog een douche nemen. Ik denk dat dat wel eens nodig is, na 5 dagen. We hebben wel elke dag gezwommen in een meer, maar toch.

  En het blijkt niet zomaar een douche te zijn, maar een halve sauna. We worden naar een klein alleenstaand gebouw in de tuin geleid, waar we onze kleren uittrekken in de voorplaats en dan een aparte ruimte binnen gaan. Daarin staan wat bankjes, een paar metalen wastobbes en een grote boiler met 2 waterkranen. Het principe is simpel: je vult je tobbe met warm of koud water, giet die over je hoofd (of dat van de ander) en herhaalt dit zoveel je wil. Door de warmte in de kleine ruimte krijg je nog eens een sauna-effect ook. Zalig! Wat shampoo erbij en we zijn weer proper.

  Ook de lunch is niet te versmaden, een typisch Kazachse maaltijd. Plov is een rijstgerecht met groentjes en lamsvlees. Vers gemaakt, de gids vertelt ons dat het beestje gisteren pas geslacht is. De Belgische meisjes zijn blij dat wij er bij zijn, zij eten niet zoveel vlees en het is de eerste keer dat de schotel volledig leeg geraakt. Er staat ook “qurt” op tafel. Dat zijn kleine gezouten harde balletjes die gemaakt zijn van gedroogde koeienmelk. Smaakt sterk door, een beetje zoals oude kaas, best wel lekker. Een ander melkproduct, kaymak (in het Kazachs) of smetana (Russich), lijkt van structuur op platte kaas of zure room en smeer je op je brood. Ook goedgekeurd. Als laatste nieuwigheid proeven we “kospa”. Een mix die lijkt op bruine suiker maar smaakt naar koekjesdeeg. De bedoeling is om een schepje in je mond te doen en dan door te spoelen met thee om de smaak nog intenser te maken. Alweer lekker! De Kazachse keuken bevalt ons.

  Bij hun eten drinken de Kazachen trouwens nooit water, altijd thee. En geen klein beetje, maar echt sloten thee. Om de 5 minuten vraagt Lisa of ze onze tas kan bijvullen, maar 2 kopjes is toch voldoende voor mij.

  Na de lunch vertrekken Merel en Delphine met hun gids naar Almaty. Wij nemen hun kamer over. Er staan 5 bedden maar wij zijn de enige gasten, dus plaats genoeg. De gids vertelde ons dat Nazgul, het dochtertje van Lisa, later ook graag gids zou worden. We proberen wat Engels tegen haar te praten en vragen of ze met ons mee wil naar de rivier. Ze zegt dat ze haar dorp te veel gemist heeft tijdens de uitstap naar Kaindy, dus ze blijft liever thuis. Ze helpt ons wel en toont ons de weg. Niet dat het zo moeilijk was: de 1e straat rechts en dan blijven lopen tot je aan de rivier uitkomt.

  Van aan het water inspecteren we de omgeving. Saty is een klein dorpje, op zijn hoogst een kilometer lang. Het bestaat vooral uit kleine, oud uitziende boerderijen. Maar het landschap eromheen is wel prachtig. Glooiende groene en bruine heuvels langs alle kanten en in de verte zelfs enkele besneeuwde toppen. Ik zou dit uitzicht ook wel in mijn achtertuin willen.

  Tegen 18u keren we terug naar onze guesthouse en een uurtje later is het al weer tijd om te eten. We krijgen een lekkere pikante salade voorgeschoteld. Dat blijkt slechts het voorgerecht te zijn want Lisa brengt ons beiden een dampende kom laghman. Alweer een typisch Kazachs gerecht: dikke noedels met groentjes in een lekkere bouillon. Als mijn noedels op zijn krijgen we nog een stuk warm versgebakken brood om al het vocht op te slorpen. Njammie! Ook de zelfgemaakte confituur (abrikozen en berberis, een soort rode besjes) laten we niet aan ons voorbijgaan.

  Ondertussen leert Lisa ons tot 5 tellen in het Russisch. We schrijven nog snel iets in de gastenboek van de guesthouse en dan kruipen we onder de wol. Morgen staat de taxi om 7u voor de deur.

  Als afsluiter nog een samenvattend filmpje van de afgelopen week: https://1drv.ms/v/s!Atu4EEerYSfsgQHBCgBGCqJC-5ke
  Read more

 • Day16

  Day 16: How do you plan a world trip?

  August 5, 2016 in Kazakhstan ⋅ ⛅ 27 °C

  Who is doing the trip? Let's say you're doing it solo, it's hard enough to know yourself ;-). The first thing is decide what you want, I had 3 things in mind: The Peking-Express, Backpacking in Australia and to the South Pole. I had people in mind to go with, and they were willing, but time and money are the next 2 things you need to consider. As a freelancer it's relatively easy to get time, don't forget that when a freelancer doesn't work he doesn't get paid. So I worked 5 times the time that I am away. 3 are for the trip, 1 is for the time I am not working and 1 is the buffer when I come back and have no work.
  Ok now plan this whole trip: It took me 4 months preparation and I have to say I couldn't do it without friend and travel agent Johan v.d. Berg. Travelcare is the company that did all the arrangements and backs me up when the shit hits the fan ;-). It's awesome to know that's someone is keeping an eye on the schedule and taking extra care when things go differently. Off course the ideas are my own but some things I never would have tought off. Johan was the middle man communicating with "Treinreiswinkel" for the Express to Beijing, with "Killroy" for the around the world airplane ticket (an enormous puzzle that took us months to fit together) and with "Tenzing Travel" for a once in a life time experience to Antartica. To make it even a greater challenge we were going to fit a couple of destinations in between including seeing my girl again in New Zealand and overlap the end part with my family in Boa Vista :). Wow what a trip.
  Read more

 • Day17

  Day 17: Make it count.

  August 6, 2016 in Kazakhstan ⋅ ⛅ 20 °C

  My last day Almaty, all days went by that quickly I had some more things to do here and no time left. I tried to rent a Motorbike for the past 2 days and I ended up driving this chevy ;-). Well it was for the best, because in Kazachstan they drive their car as if were a horse so a good car helped surviving. Traffic is a complete chaos and the fastest wins. I went up to the Big Almaty lake which would have been a fun hike if I had the time, now I had plenty of time and energy left to climb around and make some nice pictures. After that I took some hikers back to town and asked them what else was nice to see within range. They had some suggestions and spoke understandable English. So I head for the highway and hoped that the big connecting roads would go faster but actually it was one traffic jam at 1500 already so after 40 minutes of that i head into the mountains again and found a few beautifull spots where I enjoyed the nature some more. I took the car back at 7 and took the metro to the center again, ate at Mad Murphy's which was a super fun end of Almaty. Live music, wi-fi, good food and enough english speaking personel :). Great succes ;-).Read more

 • Day14

  14. nap: Tamgaly sziklarajzok

  October 18, 2017 in Kazakhstan ⋅ 🌬 5 °C

  Még békésen rágtuk a reggelink utolsó falatait, amikor egy középkorú nő jelent meg a hostel konyhájának ajtajában és kedvesen mosolyogva odajött hozzánk: igen, ő Valentina, a mai napra kirendelt túravezetőnk. Gyorsan befejeztük a készülődést, elintéztük egymással a mocskos pénzügyeket és elindultunk Tamgaly-ba.

  A sofőr egy fiatalabb kazah srác volt, aki pár szót azért tudott és értett is angolul, de úgy tűnt nagyon boldog azzal, hogy Valentinára bízhatja a csevegést. Aki élt is ezzel a lehetőséggel és mesélt mindenfélét Kazahsztánról, Almaty-ról, vagy ami mellett éppen elhaladtunk.

  Bő két óra kocsikázás után értünk Tamgaly-ba. A táj nekem nagyon tetszett, minden irányba a végtelen sztyeppe hullámzott a dombokon. A kocsiból kiszállni a metsző szélbe már nem volt ekkora gyönyör, gyors pisiszünet után el is indultunk a völgybe (a parkolóban felállított toi-toi azért megér egy kis kitérőt, majd kiestem belőle amikor megláttam ez pontosan micsoda: egy kibelezett budi, amit gondolom azért állítottak fel a földbe ásott lyuk fölé, hogy mégse a popódat csípje a jeges északi szél).

  A következő órákban Valentina részletesen bemutatta nekünk az érdekesebb sziklarajzokat. Megmutatta, hogyan lehet az állatokat megkülönböztetni egymástól (kutya és farkas, vad- vagy háziasított ló), nagyjából megmondani, mikor készültek a rajzok (bronzkor, vaskor vagy még később) és mit jelentenek a kompozíciók a jelenlegi feltételezéseink szerint - egyéb írásos emlékek híján itt azért főleg csak találgatni lehet.

  A hideg ellenére is nagyon élvezetes volt a túra, Valentina rengeteget mesélt, a lelkesedése pedig ragadós volt. A végén elvitt minket a “törzsi tánchoz” is ahol csinált rólunk képeket (a mai selfie of the day-t is ő szponzorálta ezzel).

  Visszafelé még megmutatta a környéken feltárt sírokat, aztán beültünk egy jurtába megebédelni. Valentina sütött mindenféle töltött batyukat, hozott egy rakás almát és körtét amiből adott is nekünk útravalónak vagy egy kilót.

  Visszafele Almaty külvárosain keresztül mentünk, egy ponton ki is dobtuk Valentinát és hármasban maradtunk a sofőrrel. Ő szinte az ajtóig vitt minket, de mivel az utcában valami kamion okozott dugót a tolatásával, megmondtuk neki, hogy inkább hazasétálunk, nyugodtan forduljon vissza.

  Sajnos pont az utolsó estére kaptunk lakótársakat és nem a hostelbe visszatérő Henrik volt az: egy német lány és egy francia srác akik bringával utaznak a világban. A francia gyerekkel egy árva szót sem váltottunk, a lány már kicsit közlékenyebb volt, mesélt pár meredekebb sztorit az útjukról.

  Mi pedig ettünk még egy utolsó vacsorát Almaty-ban az egyik szomszédos étteremben majd összepakoltuk a hátizsákjainkat, hogy reggel frissen tudjunk felcuccolni a Charyn Canyonba tartó terepjáróra.
  Read more

 • Day15

  15. nap: Charyn Canyon

  October 19, 2017 in Kazakhstan ⋅ 🌙 23 °C

  Bár korábban keltünk, aznap sem sikerült megelőznünk a Stan Tours lelkes túravezetőjét aki már fél kilenckor a recepción ülve várt minket. 9-re mi is összepakoltunk, búcsút intettünk szeretett kis szobánknak és Marattal együtt lecuccoltunk a kocsijához.

  Előző nap keletre, most nyugatra indultunk a városból. Marat a hegyek mellett vitt minket, nem az autópályán, de ezt csöppet sem bántuk: tiszta, napos idő volt, lehetett gyönyörködni a hegyekben.

  Marat is sokat mesélt: kiderült róla, hogy tapasztalt hegymászó volt, megmászta Kazahsztán legmagasabb pontját (Khan Tengri, 7010 méter) és megkapta a Snow Leopard kitüntetést Közép-Ázsia 7000 méternél magasabb csúcsainak meghódításáért. Illetve nagyon szereti a történelmet, főleg az ázsiai és európai népek érdeklik, ennek megfelelően rengeteget tudott erről a témáról.

  12-re értünk az első állomáshoz, ami egy kis ujgur falu volt a kanyontól 70 km-re. Itt megebédeltünk, majd folytattuk utunkat. Az utolsó 10 km volt csak földút, addig teljesen jól lehetett haladni.

  Beérve a nemzeti park területére Marat leparkolt, ellátott minket útravaló tanácsokkal (kövessük az egyetlen utat és ne zuhanjunk le) mi pedig nekivágtunk a szurdok meghódításának. A táj gyönyörű, mi akik még soha nem voltunk hasonló helyen teljesen odáig voltunk a hatalmas sziklafalaktól és a színektől. Az út mentén rengeteg sivatagi egeret láttunk, illetve egyszer Judit kiszúrt egy sivatagi rókát is, aki valamennyire sikerült levideóznunk is. Szóval baromi hangulatos volt a kb. 50 perces séta a szurdok végéig, ahol a folyó állta az utunkat. Itt kialakítottak egy ökofalut a turisták vendéglátására, de a szezon után ez már elég lepusztult volt, a mérgdrága tea/kávé pedig nem vonzotta egyikünket sem.

  Inkább lementünk még megnézni a folyópartot, majd visszasétáltunk a már ismert úton a parkolóhoz. Maratot finoman felvertük szundikálásából, előre gurultunk még az út végéig ahonnan gyalog elsétáltunk a kanyonra a legjobb kilátást nyújtó pontig. Nekem a tériszonyommal elég félelmetes élmény volt kiállni a sziklára, úgyhogy igyekeztem a látványra koncentrálni és nem lenézni. Cserébe viszont szuper képeket lőttünk ;)

  Visszafele már az autópályán mentünk, Marat kidobott minket a vasútállomáson ahonnan este 11-kor indultunk tovább Tarazba. Sok időnk volt még az indulásig, vettünk kaját és zsebkendőt (még mindig náthás voltam) és vártuk a vonatunkat. Az szokás szerint be is futott 30-40 perccel indulás előtt, de erről és az utazásról majd a következő bejegyzésben mesélek.
  Read more

 • Day29

  29. nap: Búcsú Kazahsztántól

  November 2, 2017 in Kazakhstan ⋅ ⛅ 24 °C

  Ez a nap is elérkezett: négy héttel a megérkezésünk után el kellett köszönnünk Kazahsztántól. A turista vízum 30 napra szól, mi pedig a 29.-nél jártunk már, így sokkal tovább nem is maradhattunk volna.

  A hostelben a reggeli szokás szerint szuper volt, bár Judit kapott a tejberizsbe abból a fura gyümölcsből aminek nem annyira szereti az ízét (azóta sem tudjuk, hogy hívják a cuccot).

  Kifizettem a szobánkat, kinyomtattuk a beszállókártyákat, összepakoltunk és elmentünk pénzt váltani, hogy legyen nálunk valamennyi yuan. Beugrottunk még a sarokra a török pékségbe is, gondolva a repülőtéri hosszú várakozásra ami még várt ránk.

  Immáron másodszor is búcsút intettünk a hostelnek, majd kimentünk busszal a reptérre. Rengeteg időnk volt még a check-inig, amit többnyire netezéssel ütöttünk agyon.

  Indulás előtt két órával végre megnyitották a pultot, becsomagoltuk (némi kínlódással) a táskákat és hivatalosan is kiléptünk Kazahsztánból.

  Az Almaty reptér elképesztően pici ahhoz képest, hogy Kazahsztán messze legnagyobb városát hivatott kiszolgálni - ezt főleg a váróban lehetett érezni. Elég görény módon itt minden iszonyatosan drága volt: egy fél literes palackos víz 750 tengébe került, kint még 100-ért vettem meg ugyanezt az automatából. De hát nem volt mit tenni, ivókút nem volt sehol, a csapvíz meg ugye Kazahsztánban mindenhol NOGO.

  A rettenetes shoppingolás végére 120 tengénk maradt, mire befejeztem a pénzszórást szólítottak is minket a géphez. Futa érzés volt beszállásnál nem orosz köszönést hallani.

  Ahhoz képest, hogy a 38. sorba kaptunk helyet, majdnem a gép legelején voltak az üléseink (megfejtés: 30-tól kezdődött a számozás). Minden készüléket kikapcsoltattak velünk, ennek főleg egy kazah nő nem örült, akinek az iPhone-ja kb. lefagyott amikor sutyiban megpróbálta visszakapcsolni. Sebaj, a stewardess türelmesen megvárta...

  Kaptunk vacsorát is (nagyon figyelmes lépésként gondoltak a muszlimokra): teljesen jó volt, ráadásul ha összehasonlítom az iszonyatosan túlárazott Air France-os negyed tenyérnyi szendviccsel, elég egyértelmű melyik kerülne ki győztesen a küzdelemből.

  A landolás problémamentes volt, az országba belépés viszont már annál kacifántosabb. A regisztrációs papír még egyszerű menet volt, a határőrök is csak Judittal szívóztak (van-e itt barátja, biztos nem akar-e itt letelepedni, miért csak két helyre megyünk ilyen hosszú idő alatt), aztán jött a csomagok ellenőrzése. Majd valami karantén vizsgálat, és aztán újból a csomagokat küldtük át valami detektoron. Ezen a ponton már mind a ketten fennakadtunk a rostán. Kibontottuk és majdnem a teljes táskánkat kipakoltuk mire megmondták az őrök, hogy mit keresnek: Juditnál a kanálgépet (van hozzá kés is!), nálam pedig a bicskát akarták megnézni. A szóban forgó pengék nevetséges méreteit látva persze legyintettek és mehettünk.

  Már éjfél is elmúlt mire kikeveredtünk a terminálról. Találtunk taxit, az árral persze jól átbasztak minket, de legalább többször is felhívta a fickó a szállást, hogy hova kell minket vinnie. A hostelben viszont már egy jófej tulaj várt minket, fizettünk majd elfoglaltuk a szobánkat. A fürdő ugyan kicsit lesokkolt minket de majd megszokjuk. Gyorsan belőttük a netet, írtunk az otthoniaknak majd lefeküdtünk kipihenni az út fáradalmait.
  Read more

 • Day3

  Walking Almaty

  July 4, 2017 in Kazakhstan ⋅ ☀️ 30 °C

  Go down to breakfast at the hotel Otrar and discover a circular room with walls lined with carpets and scenic pictures, suggesting a yurt night club.  Meet additional group members, Esther and Emily.  Make plans for the day. With Chris and Emily, set out for Central mosque about 10 minutes from hotel.  The mosque is only 20 or so years old and can hold 3000 worshippers.  We gain access through the  women's side and enter the main sanctuary which is empty except for a man sleeping on the floor, a single man worshipping and a handful of cleaning women chatting with each other.  Bright turquoise blues and greens. Dramatic chandelier.  Very peaceful. In the afternoon I had contracted with Dennis through trip advisor for 2 local tours.  He takes Canela and I back to the green market for a more extensive tour.  We start on the lower level in a hand pulled noodle shop and listen to the whack of noodles being slapped against the counter.  We share  spaghetti like noodles mixed with Chinese leeks and spices and general Tso like dish of chopped and woked noodles.  Discover compote - an cross between I've tea and cold fruit juice.  We talk Kazakhstan history, ethnicity, general state of affairs.  Then head up to the main floor to converse with individual vendors and sample some products.  Honey vendor has products from every step of the process, from bee pollen, to honey with dead bees.  Each food group is dominated by one ethnicity.  Move to dried fruit and nuts , spices from uzbeckistan, meat slabs - mostly pork which seems somewhat surprising with muslim  population, milk vendors have found unique way to turn goods into products with long shelf life. As we leave the market, the scent of chocolate is in the air. There is a Willy Wonka-esque factory bordering the market area that supplies most of the Stans. On to part 2, we meet sisters from Slovenia and board a local bus top visit M the first neighborhood of Almaty, about 15 minutes from the center of the city. We first visit the Russian Orthodox Church that is the first to be built in the area, 150 years ago. We learn that RO churches don't have pews or seating, worshippers stand and will get on hand and knee and kiss the ground.  There's is a wall of icons, most Russian but a few local touches.  After leaving the church, we walk through the local market - vendors of fresh produce, fruits, kid toys.  We walk through the neighborhood of original wooden houses. Many are hidden behind fences and walls that were built in a period of violence in the late 80's.  Next we head back to the main street and learn about Kazak taxis.  It's like Uber without an app.  You stand on the street and hold your hand slightly apart from your body and wiggle your fingers.  Anyone driving past you can decide to pick you up and you negotiate a price and hop in.  There is a general level of understanding what the price should be.  Dennis has a conversation with our driver and then tells us about the driver and that the driver has invited Dennis to join him sometime up in the mountains.  The locals are always in inviting and offering you what they have.  We make it back for the GEEO kickoff meeting , 10 of us in all and head for a local Kazak restaurant. Read more

 • Day7

  Almati, Kazakhstan

  August 28, 2018 in Kazakhstan ⋅ ⛅ 24 °C

  At last, after years of planning and following one failed, or aborted, attempt, I finally arrived in Almaty and hit the Silk Road. Woohoo.

  It feels very different to Astana and has that delightful air of chaos I know from being in Asia in the past. It invites you to totally let go of old entrenched habits and to embrace the new. It also invites you to change your attitudes about things that work differently to what you’re used to. If they work at all, that is. Woe betide your peace of mind, if you don’t. Definitely worth your while to have a platinum subscription with the Asian Attitude Adjustment Agency. My training kicked in almost immediately, thanks be to Zeus and his buddies. It helps, i think, that I have a huge appetite for experiences and my brain seems to interpret newness and change as exciting.

  I left Astana on Monday morning at 10pm to get the sleeper train to Almaty. I mentioned in my last blog that I left things a bit late as I like to plan my journey at the spur of the moment and only plan the major things such as visas, flights etc. As I wasn’t sure how long I would be in Astana, I subsequently wasn’t sure when I’d leave. Smart, innit? So, I had to get the last seat left leaving Astana. I was lucky to get it as otherwise I’d be royally buggered.

  To say that my above-mentioned attitude adjustment was severely tested is an understatement, to say the least. But it didn’t pop or burst or implode or explode or whatever attitude tested beyond the edge of destruction does. It survived, manfully and soulfully.

  The journey was quite challenging. I usually travel 2nd class, called Kupé in ex-Soviet railway system. I’ve rabbited on about these earlier in another blog. I prefer a lower bunk but an upper one will do at a pinch. Despite my advanced years, I can still hop up to an upper bunk in a spritely fashion, just like a little gazelle. Well, maybe not like a gazelle, no, not like a gazelle at all, maybe more like a rotorious hippomopotamus as James Joyce might say. But make it up I do without any damage to bones, joints, ligaments or, most importantly, dignity.

  This time I was stuck with a third class compartment. They have pairs of three high bunks in sets all along the compartment perpendicular to the direction of the train and another single line of three high bunks in line with the train. There is no privacy and the bedspace is limited. Kazakhstan Railways have abolished the top tier, it’s now used for luggage. I had a middle bunk. That would be ok except for the fact that the height was 45cm. Just enough room to wriggle in and out and move around but no space at all to sit up. Most sensible folk book weeks or even months in advance and choose where they want to sleep. You have to choose a carriage and bunk when booking and this is printed out on your ticket. Top bunks are cheaper than lower bunks.

  So, these I was, perched on a narrow bucking shelf for 24 hrs with nowhere to sit. I couldn’t even read my book. I slept for over half the time catching up on sleep lost to jetlag. I found a storage box in a section outside the main compartment and in the area between carriages. I spent several hours there reading my book and was grand. I worked hard at maintaining equanimity so didn’t get stressed or annoyed.

  And then the train arrived at Almaty and it was all over. I was grand. I’ll do my best to make sure I don’t repeat the experience again, through. Third class is ok but only on a bottom berth.
  Read more

You might also know this place by the following names:

Almaty Oblysy, Almaty, Алматинская Область

Join us:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android

Sign up now