Kyrgyzstan
Issyk-Kul

Here you’ll find travel reports about Issyk-Kul. Discover travel destinations in Kyrgyzstan of travelers writing a travel blog on FindPenguins.

18 travelers at this place:

 • Day5

  Bokonbaevo en het Bird of Prey festival

  August 10, 2018 in Kyrgyzstan ⋅ ☀️ 23 °C

  We starten onze trip rond het Issyk Kul meer, het op een na grootste bergmeer ter wereld. Een taxi brengt ons naar het busstation en is zo vriendelijk om ons te helpen zoeken naar een marshrutka die naar de stad Bokonbaevo rijdt. In no time hebben we een rit gevonden en we nemen blijkbaar de laatste 2 zitjes in dus kunnen we direct vertrekken. Na drie uur rijden zien we voor de eerste keer het felblauwe water van het Issyk Kul meer.  

  Ons verblijf regelen we in het CBT kantoor. CBT staat voor Community Based Tourism, een organisatie die tours en slaapplaatsen regelt met en bij de lokale bevolking. Ook het grootste deel van de inkomsten gaat naar de lokale mensen, daar dragen we dus graag een steentje aan bij. De jonge kerels in het kantoor regelen direct een taxi en een verblijf in een joertkamp vlak aan het meer, enkele kilometers verderop.

  Een jong meisje, Aidana, verwelkomt ons in bijna perfect Engels. In de centrale joert krijgen we een kop thee en daarna brengt Aidana’s zus, Full Moon (de vertaling van haar Kirgizische naam omdat de meeste toeristen die niet kunnen uitspreken) ons naar onze joert. We delen die met een koppel Italianen, Marco en Chiara. Zij tonen ons direct enkele prachtige foto’s van de sterrenhemel aan het Song Kul meer, waar wij binnenkort ook naartoe gaan. Ziet er geweldig uit, dat belooft!

  Het is hier warm en het water is erg uitnodigend dus we trekken ons zwemgerief aan en duiken erin. Zalig! Het water is super helder, je ziet meters diep tot op de bodem. Om van het uitzicht rond het meer nog te zwijgen. In de verte ligt een bergmassief met grillige pieken die zowat alle kleuren hebben. De rotsen zijn grijs, groen, rood, oranje,… en de schaduw van de overtrekkende wolken maakt het nog mooier. Op de achtergrond zien we enkele besneeuwde pieken die meer dan 4000m hoog zijn.

  Op zaterdag trekken we naar het Birds of Prey festival, georganiseerd door de mensen van CBT. Samen met honderden andere toeristen krijgen we een mooi inzicht in het typische Kirgizische leven. Men toont ons de traditionele klederdracht en dans en enkele mannen bouwen een joert in amper 10 minuten. Na de lunch is het tijd voor nationale spelletjes zoals worstelen op paarden, jagen met adelaars en het bizarre ulak tartysh. In dit spel proberen 2 teams op paarden om een geitenkarkas zonder kop zo vaak mogelijk in een doel te gooien. Chapeau voor de CBT’ers, het was een zeer interessant festival!

  Als afsluiter een filmpje om het allemaal nog wat levendiger mee te maken: https://photos.app.goo.gl/NPhoceP3t5TTPPs58
  Read more

 • Day8

  Skazka canyon + trektocht Ala-Kul

  August 13, 2018 in Kyrgyzstan ⋅ ☀️ 17 °C

  Voor de verandering beginnen we met het filmpje, hieronder volgt dan een verslag: https://photos.app.goo.gl/fuxMVM8YWPboo7MM9

  Vanuit Bokonbayevo reizen we naar Karakol. Deze stad vormt de uitvalsbasis om de bergen in te trekken. Onderweg maken we twee korte tussenstops: Skazka (fairytale) canyon en Jety Oguz (seven bulls). De kleurenpracht en de grillige vormen van de rotsen in Skazka canyon overdonderen ons. Net voor we in Karakol aankomen rijden we langs de rotsen waar je ‘zeven stieren’ in zou herkennen. Ik heb mijn best gedaan, maar zag het zelf niet echt.

  Maarten heeft een guesthouse gekozen uit de Lonely Planet: Teskey Guesthouse. Blijkt een heel goede keuze! De supervriendelijke gastheer Taalai heet ons welkom en geeft heel veel tips en advies over transport, uitstappen, eetgelegenheden,.. in het Engels ☺. Ook de aanwezigheid van het toffe Noorse koppel Mari en Andreas, dat we in Bokonbayevo hebben leren kennen, is een meevaller. Met hen gaan we nog 2x op dubbel date. Na de wereldreis een reisje naar Noorwegen? ☺

  Terwijl ik nog niet klaar ben om mijn beddeke achter te laten, verkent Maarten de stad. Hij loopt langs de Dungan (Chinese) moskee waar een vriendelijke heer graag voor de foto poseert, de mooie Russisch-Orthodoxe kerk en de bazaar waar alle winkeltjes uit metalen containers gemaakt zijn.

  Dan is de tijd aangebroken voor datgene waarvoor we naar hier zijn gekomen. De bergen intrekken! Gepakt en gezakt vertrekken we op driedaagse trektocht. Maarten draagt een zware grote rugzak en ik een iets minder zware, oké veel lichtere, kleine rugzak.

  Dag 1: Karakol Valley (2000m) - Ala-Kul Lake (3500m), 16km, 1500m stijgen, 9u gewandeld

  De eerste 3 uur gaat het licht bergop en wisselen naaldbossen en open vlaktes elkaar af. De zon zit gelukkig nog achter de bergen waardoor het niet te heet is. Er passeren ons nog een 20-tal rugzaktoeristen, de tocht is duidelijk populair. Na de eerste rivieroversteek wordt het direct een stuk zwaarder. We moeten dan ook 1200 meter stijgen op 7km. De laatste 2km zijn echt supersteil, we lijken wel aan een slakkentempo naar boven te gaan. Gelukkig kunnen we regelmatig genieten van het prachtige uitzicht in de vallei onder ons.

  Op het allerlaatste stuk komen we Sven en Laure tegen, een ander koppel uit onze guesthouse dat de dag vóór ons al aan de trektocht begonnen was. Ze leggen uit dat ze niet echt gewend zijn om te wandelen en het is duidelijk dat ze aan het afzien zijn. Bovendien is hun gehuurde slaapgerief (matje, slaapzak, tent) zwaar en volumineus waardoor hun rugzak natuurlijk een ferme last is.

  We zijn superblij als we het turquoise bergmeer te zien krijgen, we zijn er!!!, en genieten even van het uitzicht voor we onze tent opzetten.

  Dag 2: Ala-Kul Lake 9 (3500m) – viewpoint (3900m) -  Altyn-Arashan (2500m), 12km, 400m stijgen, 1400m dalen, 8u gewandeld

  Om 10u30 is alles opgeruimd en zetten we onze tocht verder. Eerst klimt de route 400m langs het meer naar boven. Na nog geen halfuur stappen halen we Sven en Laure in, ondanks dat zij een uur voor ons vertrokken waren. Sven heeft last van hoogteziekte en voelt zich erg belabberd waardoor ze om de 5 minuten moeten stoppen. Maarten ziet dat hij het lastig heeft en daarom bied hij aan om zijn tent te dragen. Het ding weegt wel zeker 3kg maar Bollie is blij dat hij kan helpen. We spreken af dat we elkaar terug zien in Altyn Arashan, de stopplaats van vanavond, en dat Maarten hen daar de tent terug bezorgt.

  Wij haspelen de klim van 400m best vlot af en genieten boven van een geweldig panorama. Aan de ene kant het uitgestrekte blauwe meer met op de achtergrond een grote gletsjer en enkele besneeuwde bergtoppen. In de verte horen we af en toe een hoop stenen naar beneden donderen, machtig. Aan de andere kant kijken we diep in de vallei waar we straks door moeten.

  Het eerste stukje van de afdaling is verraderlijk steil en we glijden regelmatig eens uit op het grind. Na 200m betert het gelukkig en van hieraf aan gaat het geleidelijk aan naar beneden. We denken dat het lastigste voorbij is en beginnen aan de laatste 10km van de dag. In de verte begint het te bewolken en horen we donder en bliksem.

  Een halfuurtje later hebben we het zitten: de hemelsluizen worden open gedraaid en we krijgen niet alleen regen maar ook een pak hagelstenen. We trekken er ons echter niet te veel van aan en zijn blij als we even verder een grote kudde van zo’n 500 schapen passeren. Helaas blijft het regenen en wordt de zanderige ondergrond een grote modderige glijbaan. We hebben moeite om recht te blijven en als we steil moeten afdalen om de rivier over te steken wordt het handen- en voetenwerk. Net op die moment loodst een schapenherder de kudde van daarnet voorbij ons waardoor we letterlijk opgaan in de massa. Best wel een grappig zicht denk ik.

  De oversteek is niet eenvoudig, door de regen is het volume van de rivier ferm toegenomen. We zien de schapenherder op zijn dooie gemak van steen naar steen springen dus we proberen zijn pad te volgen. Vé gaat voorop en geraakt toch vlotjes halfweg. Daar wordt het wat moeilijker maar gelukkig steken er net 2 mannen te paard over, die ons een hand geven waardoor we droog (onze voeten dan toch, want het regent nog steeds) aan de overkant geraken. De volgende kilometers zijn zwaar. Het blijft regenen en we blijven uitschuiven, ook al proberen we zo veel mogelijk op het gras te stappen. De steilere afdaling in een bos betekent gelukkig bijna het einde van de wandeling en hier stopt het ook met regenen. Na 2 kleinere rivieroversteekjes lopen we nog 2km langs de grote rivier en dan zien we eindelijk de joerten van Altyn Arashan opduiken.

  Een oude man staat ons op te wachten op 500m van het eerste guesthouse en vraagt ons direct of we een kamer zoeken. Dat zal wel zijn! Geen tentje voor ons deze nacht, alles is nat,… we gaan ons eens laten verwennen. We kiezen voor de joert. Tot onze verbazing zitten we er alleen, zalig! We hangen al onze natte kledij op, trekken droog gerief aan en schuiven binnen aan voor het avondeten.

  Ondertussen denken we eens aan Sven en Laure. Zij zaten echt heel ver achter ons, we vermoeden dus niet dat ze vandaag in Altyn Arashan geraken. We besluiten dan ook om hun tent nog een dag mee te dragen en om die in ons guesthouse in Karakol af te geven tot wanneer zij daar ook arriveren. Later vernemen we dat ze toch op dezelfde dag nog Altyn Arashan bereikt hebben, maar dan wel om middernacht. Ze hebben de hele tijd in het donker voort gewandeld met enkel een hoofdlampje, respect daarvoor!

  Altyn Arashan staat bekend om zijn heetwaterbronnen. Na ons avondeten testen we die uiteraard eens uit. Ons guesthouse heeft een privé zwembadje met heerlijk warm water, wat een aangename afsluiter van de dag!

  Dag 3: Altyn-Arashan (2500m) - Ak-Suu bushalte (1800m), 15km, 700m dalen, 4u15' gewandeld

  Vandaag een korter dagje, gelukkig. Al onze kleren van de dag voordien zijn nog nat, gelukkig hadden we nog wat extra mee. We dalen aan een ferm tempo af, en tegen de middag hebben we al meer dan de helft van de route afgelegd. De lunch is een overschotje: wat sardientjes, nog wat brood en een appeltje. Daarna nog een 6-tal kilometer stappen en tegen 14u zijn we al in Ak-Suu waar we de marshrutka nemen naar Karakol.

  In ons guesthouse in Karakol lopen we direct Sven en Laure tegen het lijf. Zij zagen het niet meer zitten om te stappen vandaag en namen een rechtstreekse taxi naar hier. Sven bedankt Maarten uitgebreid om hun tent te dragen.

  Het einde van een waanzinnig mooi avontuur samen diep in de natuur. Een ervaring om te koesteren!
  Read more

 • Day6

  eagle hunting

  September 14, 2016 in Kyrgyzstan ⋅ ⛅ 9 °C

  a purely touristy show, where the hunter's wife brought the rabbit in a bag. an eagle that is a bit retarded to actually hunt (some emotional trauma after a fox fought back). a second attempt that was fatal for the rabbit. strong claws and beak that rip skin and flesh, break small bones.

 • Day105

  Jeti-Ögüz to Kochkor

  August 26, 2018 in Kyrgyzstan

  25th Aug 2018
  Today we drive to the small village of Kochkor, where we stay in local family-run guesthouses and enjoy traditional Kyrgyz hospitality! En route we will have an included demonstation from a local 'eagle hunter'. Whilst here we will visit a small museum and women's felt making cooperative that produces 'shyrdaks', the felt carpets for which Kyrgyzstan is renowned. We may also have the opportunity here to see some excellent local musicians playing traditional Kyrgyz folk music and to see how a yurt is put up! In Kochkor we will stay in family-run guesthouses, accommodating up to 8 guests in each home. Estimated Drive Time - 4-5 hours. Included Activities: Overnight homestay at a traditional rural Kyrgyz village (Included in Kitty). See the traditional felt workshops or Kochkor and learn about how Kyrgyz carpets and hats are typically made here (Included in Kitty). See an incredible demonstration from a traditional eagle hunter near Kochkor (Included in Kitty). Optional Activities: Visit a folklore demonstration near Kockhor where you can learn all about the handicrafts of the area, see a fantastic outdoor concert of traditional music and help to erect a yurt! (KGS 1000).

  Um 09:00 waren wir wieder unterwegs. Die zweite Nacht in Jeti-Ögüz sind wir in ein yurt umgezogen. Bei der ersten Gelegenheit haben wir meine lokale SIM wieder um 100 Som aufgeladen und Datenroaming ausgeschaltet. Unterwegs haben wir uns einen alte MIG angesehen. Solche Relikte aus Sowjtzeiten findet man noch überall in Kirgistan. Wir haben uns dann die interessante Präsentation eines „eagle hunters“ angesehen (siehe separaten Footprint). In unserem Gästehaus in Kochgor haben wir nach dem Abendessen dann noch „excellent local musicians, playing and singing playing traditional Kyrgyz folk music“ bewundern dürfen..

  Editiert am 05.01.2019
  Text von Wolfgang
  ÖFFENTLICH
  Read more

 • Day103

  Altyn Arashan to Karakol

  August 24, 2018 in Kyrgyzstan

  Wir fahren erst um 10:00 mit den russischen 4x4 trucks zurück nach dem Hotel in Karakol, wo „Leyla“ steht. Dort haben wir die Chance noch mal zu duschen bevor es am frühen Nachmittag weiter zu unserem wild-camp in „Jeti-Ögüz“* geht.

  Wikipedia:
  The Terskey Alatau, Ak-Shiyrak Range, Borkoldoy Too, Jetim Bel Range, and Kakshaal Too spread across the *Jeti-Ögüz District. Major valleys include Issy-Kul Valley, Upper Naryn Valley, Ak-Shiyrak Valley and so on. The district contains deposits of ores of tin, tungsten, copper and other metals. Among its large rivers are the Naryn River, Saryjaz River, Barskoon River, Jeti-Ögüz River, etc. In total, Jeti-Ögüz District include 42 villages located in 13 rural communities (aiyl okmotus). Each rural community may consist of one or several villages.

  Editiert am 05.01.2019
  Text von Wolfgang
  ÖFFENTLICH
  Read more

 • Day102

  Karakol to Altyn Arashan

  August 23, 2018 in Kyrgyzstan

  23rd Aug 2018 to 24th Aug 2018
  Today we drive up into the mountains to the alpine trekking region of “Jeti Oguz”. We will take a stunning and incredible drive up a mountain in a Russian 4x4 truck to “Altyn Arashan”, a hot spring development in a stunning alpine setting, staying in dormitory accommodation. Included Activities: Trek into the wilds of the Jeti-Oghuz Gorge on the edge of the Tian Shan mountains (Included in Kitty). Optional Activities: Explore the incredible mountain landscapes of the Jeti Oguz Valley by horseback (KGS 800).

  Vormittags:
  Wir fahren früh morgens mit zwei „Russian 4x4 trucks to „Altyn Arashan“. Um ca. 11:00 sind wir nach einer abenteuerlichen Fahrt in „Altyn Arashan“ auf ca. 2.500 müN angekommen. Ich habe ein tolles Video von dieser unglaublichen „off-road“ Fahrt gemacht. Danach bin ich mit meiner Heidi in dieser herrlichen Bergwelt mit schneebedeckten Fünftausendern einen Fluss aufwärts gewandert. Zum Späten Nachmittag haben noch die intensive Sonne hinter unserer Hütte genossen. Der reißende Gebirgsbach fließt daran vorbei. Die „hot springs“ haben wir hier nicht genutzt, weil sie in einer finsteren Hütte waren. Zum Abendessen geht‘s recht rustikal zu. Die Gastgeber haben heute morgen ein Lamm für uns geschlachtet und abends serviert. Lecker .... Aber nicht für mich.

  LonelyPlanet:
  Probably the most popular destination from Karakol is the spartan hot-spring development of *Altyn-Arashan (Алтын-Арашан; Golden Spa), set in a postcard-perfect alpine valley at 3.000m, with 4.260m Palatka Peak looming at its southern end. Much of the area is a botanical research area called the Arashan State Nature Reserve, which is home to snow leopards and a handful of bears, although the only animals you’re likely to see are the horses and sheep belonging to local families. During Soviet times it is rumoured that 25 snow leopards were trapped here and shipped to zoos around the world until Moscow cancelled all collecting and hunting permits in 1975.

  Wikipedia:
  *Jeti-Ögüz District, a region of Issyk Kul Province in Kyrgyzstan, where the village and rock formation are located.

  Editiert am 05.01.2019
  Text von Wolfgang
  ÖFFENTLICH
  Read more

 • Day63

  Karakol Mountains

  July 4, 2015 in Kyrgyzstan ⋅ ☀️ 25 °C

  Went with Killian and a Polish couple we've met in our hostel for horse riding. The landscape around Karakol was beautiful, but after 7 hours on a horse, my backside wasn't beautiful anymore.
  After all this, we needed some food, of course.

 • Day65

  Balykchy

  July 6, 2015 in Kyrgyzstan ⋅ ☀️ 30 °C

  We went on with our round the lake trip and swam in Salty Lake. There we took a healthy, but hard to get rid of, mud bath. After some hitchhiking out of there, we've got picked up in Balykchy from Dimitri. He took us home (we were just looking for a hotel) and prepared a tasty salad for us the next day.Read more

 • Day7

  Running behind schedule

  July 12, 2015 in Kyrgyzstan ⋅ ☀️ 20 °C

  From Chon Kemin to Issyk Kul today. Beautiful landscapes, high mountains 5000m, blue Issyk Kul. And petroglyphs at Cholpon Ata. Behind schedule and had to drop a museum if lunch and dinner should not be at the same time.
  Now staying at an awful resort with lots of rich Russians.

  Still hanging out in this horrible luxury resort. Russians, pop music from the 1970, no cold beer, only one bottle of red wine in the entire restaurant. Food so so - and the restaurant is called: 'The Four Seasons'. Best thing is we're having fun. And they have vodka stocked. Leaving tomorrow - thanks to a unknown landmark for atheists! Karvan Issyk Kul.Read more

 • Day118

  Issikul See, Stellplatz

  September 1, 2018 in Kyrgyzstan ⋅ ⛅ 16 °C

  Nun stehen wir am Nordufer des Issikul-See auf 1600m, direkt am Strand umgeben von schneebedeckten Bergspitzen.

  Es ist einfach super schön hier.

  Abends erleben wir auch noch einen traumhaften Sonnenuntergang.

You might also know this place by the following names:

Issyk-Kul Region, Issyk-Kul, IKU, Ысык-Көл, Иссык-Кульская Область

Join us:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android

Sign up now