Laos
Champasak

Here you’ll find travel reports about Champasak. Discover travel destinations in Laos of travelers writing a travel blog on FindPenguins.

85 travelers at this place:

 • Day34

  Been there, Don Det

  November 27 in Laos

  Uugh!! Wat kan een grensovergang vervelend zijn, prijzig zijn en lang duren. Lang leve de Europese open grenzen!

  Deze ochtend was de bus een uur later dan gezegd. Verder was het eerste deel van de rit naar Stun Treng oké. Overstappen naar een volgende minivan richting de grens met Laos. Hier stopten we net voor de grens. Het was tijd om alles in te vullen van papierwerk en om te betalen. Het was duurder dan verwacht, omdat er verschillende "vergoedingen" bijkwamen, zo ook voor de buschauffeur die de aanvraag voor ons regelde. Enkele dappere personen durfden het aan om het visa aanvraag proces zelfstandig te doen. Wij, bange kippen niet. Uiteindelijk duurde het bij ons langer dan bij deze dappere mensen. Al bij al werd alles voor ons geregeld en kwam het 6 dollar per persoon duurder uit. Langs de Laos kant mochten terug in een minivan, bagage deze keer op het dak. Dan nog overstappen op een ferrybootje. We zijn bijna op onze bestemming Don Det, maar begrijpen nu al dat dit een prachtige en relaxte omgeving is. Geen geasfalteerde wegen, enkel kleine zandweggeltjes. Echt wel relaxed en chill! 😊

  Ingecheckt in het hotel besloten we rond het eiland te wandelen. Eerst geld afhalen, maar wat blijkt... Er zijn geen geldautomaten op dit eilandje. Dus moesten we geld via een geldwisselkantoor ‘afhalen’. Dit heeft ons ook wat gekost. Erna dachten we: “Doeme! We hadden de boot moeten nemen naar het vasteland. Dat was goedkoper.”
  Na de helft van onze wandeling werd het donker en kregen we gezelschap van een jong meisje. Misschien was ze bang in het donker want ze hield Tats hand vast. Morgen trekken we door naar een eiland verder, namelijk naar Don Khon. Dit is een groter eiland en heeft wat meer dingen te doen, zoals een mooie waterval en de kans om dolfijnen te spotten!
  Read more

 • Day37

  Don khon - dag 3

  November 30 in Laos

  Dat wekkertje liep vandaag toch niet af om 6u zeker?! Maar eventjes wakker worden en het schoot ons te binnen. Vandaag gingen we Irrawaddy dolfijnen op de mekong spotten. Deze bedreigde diersoort kan je het beste spotten in de ochtend of de avond hadden we gelezen. Dus wij vroeg op de fiets naar de andere kant van het eiland. Het achterwerk nog maar eens pijnigen op de bultige en met stenen bezaaide wegen. Toegekomen aan de instapplaats, wij de boot op. 10 minuutjes varen en toen zei de kapitein superdroog ‘look there dolphins’. Wij kijken en niets zien. Ineens hoorde we een woosh, een dolfijn die aan de oppervlakte kwam ademen. We meerde aan op een nabij gelegen eiland en vanaf daar konden we de dolfijnen voor 40 min bewonderen. Gelukkig hadden we onze verrekijker mee, zo zagen we ze meer in detail. We waren superblij dat we ze zagen, want een waarneming is nooit gegarandeerd.

  Terug aan wal fietsen we helemaal door naar Don Det om wat kleine boodschappen te doen. Tussendoor hebben we eens gestopt om te ontbijten. Boodschapjes gedaan en wij terug naar ons kamertje. Omdat we toch niets gepland hadden, beslisten we om onze was maar eens zelf te doen. En dat bleek nodig, onze kleren hadden de laatste dagen al heel wat stof opgevangen. Daarna deed Tat een vroege siësta en Steven luierde wat. De rest van de dag ging het er kalm aan toe. Wat dingen regelen voor de komende dagen en nog wat genieten van eten en drinken. Zo dronken we vandaag een van onze lievelings aperitieven, pastis. Zo is de Franse invloed ook te merken. 😊
  Read more

 • Day35

  Don khon

  November 28 in Laos

  Na weer een gefaalde poging om uit te slapen, besloten we op ons gemakje te gaan ontbijten. We vonden een plekje naast het water, heel gezellig. We zaten er ook in ons eentje, katten en honden niet meegerekend. Na ons ontbijt zijn we van onze guesthouse in Don Det naar onze nieuwe guesthouse in Don Khon gestapt. Het was een wandeling van ongeveer 40 min, maar de zon scheen fel. We waren ook volledig gepakt en gezakt met onze trekkersrugzak en onze kleine rugzak. Uiteindelijk zijn we er wel geraakt, maar met wat pauzes natuurlijk. Toen we toekwamen aan onze guesthouse bleek er niemand aan de receptie te zitten. Na enkele minuten wachten, kwam er toch een vrouw op een brommer toe en mochten we naar onze kamer.

  De rest van de dag hebben we te voet het eiland wat verkend. Dit eiland is wel een pak groter dan het vorige, dus morgen pakken we de fiets.
  Read more

 • Day36

  Don khon - dag 2

  November 29 in Laos

  Vandaag hebben we het eiland met de fiets verkend. Onze eerste stop was een vrij bekende waterval namelijk Tat Somphamit aka de Li Phi Falls. Toen we toekwamen waren we bijna alleen, juist nog één andere persoon was aanwezig. De Li Phi Falls bleken verschillende watervallen te zijn die zich zowel verticaal als horizontaal een heel eind uitrekken. Het was echt een prachtig en overweldigend zicht. We konden via een padje de watervallen een tijdje volgen. Op het einde was er een strand, maar het water leek toch niet echt geschikt om te zwemmen, want we zagen dat er nog een zeer sterke stroming in het water was.

  Na de watervallen fietsten we verder naar een volgend strandje. Dit was groter, maar het water leek nog altijd niet echt geschikt om te zwemmen. Er lagen ook bootjes om dolfijnen te gaan spotten. Toen we vroegen voor de prijs bleek deze toch wat duurder dan wat we hadden gelezen. Maar het was toch niet het goede moment in de dag om dolfijnen te gaan spotten, dus reden we verder met onze fiets.

  Onze volgende stopplaats was de meest zuidelijke top van het eiland. Vanop het uitzichtpunt konden we zelfs Cambodja zien. Van hieruit vertrokken ook bootjes en deze vroegen wel onmiddellijk een degelijke prijs. Het beste moment om de dolfijnen te spotten is ofwel 's ochtends ofwel 's avonds. Dus besloten we dat we morgenochtend gingen terug komen.

  We hadden gezien op Google Maps dat er een vrij grote weg door het midden van het eiland liep, waardoor we terug aan de noordkant van eiland konden geraken. Maar we zagen ook dat deze weg in het midden onderbroken was. Toch wouden we deze weg proberen om terug te geraken. Alles ging goed totdat we ineens voor een brug stonden waarvan het middelste deel was ingestort, ai. Maar al snel zagen we dat er iets verder een nieuw weggetje was gevormd, dus besloten we dit te volgen. Na een tijdje kwamen we weer voor een soort bruggetje dat de tand des tijds niet echt had overleefd, maar weer was er een alternatief weggetje gevormd. Het weggetje werd wel steeds smaller en de planten er rond steeds groter. Maar toen kwamen we aan een derde en grote brug, die over een vrij brede rivier stroomde en ook deze brug was ingestort. Helaas was er geen alternatieve weg meer, dus dat betekende terug fietsen en een andere route nemen. Ondanks dat deze route onsuccesvol bleek, hadden we ons wel geamuseerd.

  Na een nodige middagpauze fietsten we verder naar nog een andere waterval. Deze was kleiner als de vorige hadden we ons laten vertellen. Toen we toekwamen, bleek dat we over een lange hangbrug moesten om de watervallen te bewonderen. Deze vond Tat toch niet zo geweldig, vooral omdat het hout af en toe serieus kraakte en de planken soms toch wel ver uit elkaar lagen. Eenmaal aan de overkant was het niet echt duidelijk welke richting we uit moesten, want er waren vele kleine pasjes. Uiteindelijk vonden we toch ongeveer een juist padje en kwamen we aan aan de watervallen. Ze waren inderdaad kleiner als de vorige, maar nog steeds indrukwekkend en ook hier hadden we het uitzicht voor ons alleen. Maar lang genieten zat er niet in, want het was ondertussen bloedheet geworden. De terugweg met de fiets was dan ook geen pretje, vooral omdat het pad een zandweg was dat vol lag met stenen en rotsen.

  Eenmaal terug in het dorpje trakteerden we onszelf op een goeie frisse pint, 640 ml!
  Read more

 • Day185

  Wenn dir morgens schon ein alter Mann ungefragt die Zukunft voraus sagt und dabei herauskommt, dass 2018 fantastisch, 2019/2020 geheiratet wird, ich zwei Kinder bekomme & das Beste, 98 (!) Jahre alt werde, dann kann der Tag nur gut werden 😁.

  Heute hab ich mir ein Fahrrad ausgeliehen und bin über die Inseln geheizt. Bei einer kleinen Bootstour hatte ich dann auch das Glück die Bekanntschaft mit allen 3 hier lebenden Flussdelphinen zu machen. Natürlich ist es unmöglich selbst ein Foto zu schießen, aber da die Delphine etwas speziell aussehen, anbei ein Foto 😉.Read more

 • Day184

  Mit dem Kayak um die Inseln

  January 19 in Laos

  Morgens um 6h hab ich in meiner Hängematte den Sonnenaufgang bewundert und um 8:30h ging es dann zur Kayaktour. Auf dem Mekong, über Stromschnellen, Kambodscha auf der einen, Laos auf der anderen Seite, bis zum größten Wasserfall Süd-Ost Asiens, dem Kohnephapeng Wasserfall.

  Zwischendurch gabs dann noch die Gelegenheit zu schwimmen und bekocht wurden wir auch 😊.
  Nur die berühmten Flussdelphine hatten wohl heute schon andere Pläne und haben sich nicht blicken lassen.

  Jetzt bin ich schön k.o. und kann sicher heute Nacht gut schlafen.
  Read more

 • Day101

  Heute (an unserem letzten Tag in Laos) sind wir von Pakse 45km mit dem Roller zur Tempelanlage Wat Phou gefahren. 🛵

  Die Fahrt führte an tollen Landschaften und saftig grünen Reisfeldern vorbei. 🌿

  Alle paar Kilometer überquerte auch mal eine Kuh die Straße - das ist hier ganz normal! 🐮🛵

  Die Tempelanlage ist durch die Khmer-Architektur etwas ganz besonderes und gehört zu einem der Unesco-Welterbe. 📋

  Für uns war dies auch ein kleiner Vorgeschmack auf die Tempelanlagen in Kambodscha - denn morgen fliegen wir bereits nach Siem Riep. 😍

  Laos du warst wunderbar! Wir hatten traumhaftes Wetter, haben die schönsten Wasserfälle entdeckt, die schönsten Sonnenuntergänge erlebt, umgeben von einer wundervollen Natur und waren von der gemütlichen Atmosphäre und den Menschen ganz entzückt. 💕
  Read more

 • Day99

  Mit dem Bus nach Pakse

  February 11 in Laos

  Nach 3 Tagen Vientiane ging es mit dem Schlafbus weiter nach Pakse - der Bus war mit richtigen Doppelbetten und alles was man sonst so braucht ausgestattet. 😊

  Leider gab es während der 12Std. Fahrt keine einzige Pause - der Fahrer hatte es ganz schön eilig ... 😄

  6 Uhr morgens kamen wir total müde (und hungrig 😁...) in Pakse an.

  In unser Hotel konnten wir erst ab 14.00Uhr einchecken, daher haben wir uns spontan noch ein Schlafplatz gesucht (und gefunden!) 😊

  Am nächsten Tag sind wir mit dem Roller zu einem wunderschönen Wasserfall (Tad Yuang) gefahren und unser Rückweg führte in Richtung Sonnenuntergang (das war so schöön ...).💗

  Die Stadt Pakse ist an sich nichts besonderes, aber die Umgebung von Pakse ist echt toll! Achja, und essen kann man hier auch total lecker. 😋
  Read more

 • Day100

  Sabaidi Phaktai Laos!

  July 9 in Laos

  Today was another full day of travelling. I left Siem Reap at 8am, and after 6 hours in a bus we (myself and an Israeli couple) reached the border town where we waited for over an hour for our next for of transport to arrive. We then bundled into a very questionable minivan (no MOT here) along with a local family, a few sacks or rice, six crates of beer (making up the floor) and possibly a chicken rammed into the boot (like Aladdin’s cave) and traveled the last hour to the boarder (stopping along the way to deliver said goods). Unfortunately due to the numeroia delays we reached the border “after hours” at 4:30pm (office hours end a 4pm) which meant we had to pay an additional $1 for the staffs inconvenience. That added to the $2 extra for each countries “ink” budget to ensure we left with official stamps brought what should have been a $35 visa up to $40 dollars - the joy of the land crossing. After jumping through all the hoops we finally made it into Laos and were met (after a slightly worrying ten minute wait) by a very nice, air conditioned, 4x4 (plus driver) which would take us to our final destinations, me to the 4000 islands, and the Israeli couple to Pakse further north. After just half an hour I was dropped off at the small pier where I got my own private long boat across the Mekong delta to Don Det, one of only three inhabited islands out of the 4000. The official name of the island archipelago is actually Si Phan Don (meaning 4000 islands) and the number of islands is more likely in the hundreds. As it is low season in Laos I decided to throw caution to the wind and just turn up on the island without any accommodation booked and see what I could find. After 5 minutes of walking down the “sunset” side of the island I came across the “Sunset Bungalows”, a very quiet line of six bungalows each with their own porch and hammock. And to my luck they had one free. Well actually they had six free and I was the first guest to stay in a month. I checked into my own private resort, dumped my stuff in my room (very basic but very nice to have a private room after three months in dorms) and headed to Adam’s bar for dinner. Again I was the only customer in this Don Det staple, but the food was great and the constant loop of Friends episodes playing on the TV was a welcome change to watching YouTube videos on my phone. After dinner I headed back to my sanctuary for some much needed sleep.

  Day 1

  Laos itself is a very laid back country (the saying “it will happen in Laos time” is common here) but Don Det is even more laid back. I quickly got into the island vibe. After a much need lie in I found a cute tavern for brunch, enjoying the food and people watching. I then walked around the rest of the main village (which consists of two main roads down each side of the island with an adjoining alley, so takes a grand total of 5 minutes to cover everything) and headed back to my haven to enjoy some hammock time. This is where I spent the majority of the first day, with a break for a lunch, and also dinner, at Adams bar (being able to have a home comfort of a TV again really is enticing).

  Day 2

  After a full day enjoying the guilt free bliss of lounging in a hammock I decided to explore the rest of the island and the adjoining Don Khon island. I rented a bike and circled to the other end of the island. Once you leave the small tourist village the rest of the island is just farm land with a few houses and cows dotted about. It only took 20 minutes to read the other end of the island and the old French bridge which connects it to Don Khon. Whereas Don Det is more for the “backpacker” crowd, Don Khon is more for families and older travellers, with more modern guest houses and restaurants. The island also a few walking trails and waterfalls making it a nice place to visit for a day. I decided to cycle to Li Phi Waterfall, the larges one on the island, first. To my complete surprise as I was parking my bike I run into Irene (the Italian girl i met in Phong Nha National Park). What are the chances?! We catch each other up on our travels since Phong Nha and then say goodbye, hoping to meet for dinner, as she didn’t want to pay the entrance fee for the waterfall. I cross the bridge and head to the waterfall, which is more like a large rapid cascading over rocks as opposed to an actual waterfall. I take a few pictures and then follow the signs for “the beach”. After ten minutes I come across a true deserted island paradise - a white sandy beach with a four deserted sun loungers and a palm leaf umbrella. As it’s a bit of a walk away no one else seems to make the journey so I had the whole beach to myself. And the cherry on the cake is that there was a little beach bar close enough that I could use their WiFi, but still far enough that I felt like I had the place to myself. I spent the next two hours enjoying the serenity of my island paradise (with the best WiFi connection I have had in months!). I then forced myself to leave my paradise to go explore more of the island. This was the wrong decision. I spent the next hour cycling down increasingly bumpy and narrow roads, stopping at a couple “waterfalls” which turned out to be little more than trickles (thanks maps.me), avoiding a few water buffalo and numerous puddles until I got so fed up I headed back to Don Det, exhausted. I should’ve stayed on my beach! Only one thing would salvage the day - dinner at Adams bar. Irene never made its as she ended up walking around the whole of Don Khon (in hind site a better option than cycling) and was so exhausted after she went straight to bed. While I was at Adams the heavens opened. I managed to make it back to my bungalow fairly dry where I watched the storm from my porch before heading to bed.

  Day 3

  It rained all through the night and continued into the next day. Luckily I had already decided it was time to leave my little island today so it didn’t affect my view of backpacker heaven. After breakfast I got the boat over to the mainland and then found the minivan that wild take me up to Pakse. The journey only took a couple hours so I arrived at my hostel just after lunch. In the common room I met Chloe and Jack, a Welsh couple who were backpacking for six months. We spent the next two hours chatting and then giving me tips on Thailand and Indonesia before the left for their bus headed north. I then headed out for an early dinner in a small vegetarian restaurant and then back to the hostel for a shower and an early night. In my dorm room I met the most unlikely traveller, a 70 year old Korean-American solo female backpacker. Myself and the rest of the travellers in the room (two Swiss girls and a German guy) spent the next hour listening to her travel stories in absolute awe. She has spent the last two years backpacking from San Francisco to Laos. Life goals right there. I went to bed that night picturing the next 50 years of my life travelling around the world!

  Day 4
  The main reason I stopped in Pakse was to see the Wat Phu temple which is actually an hours drive south of the town. As I refuse to drive a scooter the only option to get there was to hire a tuk tuk for the day at £20. Luckily, as it was raining, the Swiss girls decided to join me as they didn’t want to drive their scooter tour in the rain, so I was able to split the cost with them. Our driver was very nice and dropped us at the entrance of the temple and would wait until we were finished exploring. Wat Phu was built around the same time and in the same style as the temples of Angkor Wat, and although it isn’t as grand as it’s more famous counterpart and not as preserved, it is still worthy of a visit. Especially as it doesn’t have the crowds of Angkor wat so you can fully appreciate the serenity of the place. We spent an hour walking around the complex, which is set over four tiers of a hill, taking in the views from each level, before heading back to our tuk tuk. On the way back to town we stopped at the base of the giant Golden Bhudda and climbed the 200+ stairs up the hilltop to take in the view of the city. The Buddha itself looked better from a distance (the gold paint showing cracks up close) but the city view was worth the climb (sort of). We then climbed back down to meet our driver and head back to the hostel where I packed once again ready for my night bus to the capital, Vientiane.

  So there you have my few days in the south of Laos. Next stop, the backpacker hub of the north!

  La kone!
  Read more

You might also know this place by the following names:

Champasak, 참빠삭 주, ຈຳປາສັກ

Join us:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android

Sign up now