Malaysia
Sepilok

Here you’ll find travel reports about Sepilok. Discover travel destinations in Malaysia of travelers writing a travel blog on FindPenguins.

24 travelers at this place:

 • Day88

  Orang-oetans!!

  Yesterday in Malaysia ⋅ ⛅ 29 °C

  Vandaag was het de dag!! De belangrijke dag! De dag waarop we orang-oetans in het wild zouden zien! Maar het is niet altijd wat het moet zijn...

  We stonden op tijd op om bij de opening aan het orang-oetan rehabilitatiecentrum te zijn. We zijn namelijk mensen die graag dieren zien en dit het liefst doen met zo weinig mogelijk andere mensen rondom ons 😜

  Op weg naar het rehabilitatiecentrum werden we al verblijd met de aanwezigheid van een koppel oriental pied hornbills. Deze vogels hadden we al enkele keren gezien, maar enkel van op verre afstand of achter tralies. Dus dit was de max! Gewoon aan de overkant van de straat op een klein boompje wat vruchten eten. Prachtige start van de dag! (En hierdoor liepen we wat vertraging op 😁)

  Bij het rehabilitatiecentrum moesten we onze handen eerst ontsmetten voor we binnen mochten. Dit om geen ziektes over te dragen aan de orang-oetans. We liepen over het wandelpad richting de openlucht crèche. Hier zitten de jonge orang-oetans om alle skills te leren die nodig zijn om in het wild te overleven. Maar waar staan al die mensen op het pad naar te kijken? Rarara? Je weet het wel. Onze eerste orang-oetan is een feit! Deze zat dicht bij het pad. Het ging om een jong exemplaar. We bleven natuurlijk ook kijken en wat foto’s nemen.

  Dan was het tijd voor de crèche. Hier zaten een vijftal jonge orang-oetans en één volwassen mannetjes van 18jaar. Die laatste zat in de crèche omdat hij mentaal achtergesteld was. Dit was wel wat zielig. Maar hij amuseerde zich tussen de jeugd. Het was leuk om die bengels te zien zwieren van touw naar touw. We waren gelukkig lang genoeg gebleven om hier de voedertijd ook te zien.

  Dan was het tijd voor de voedertijd van de volwassen exemplaren. Dit gebeurt door fruit op een platform te gieten. Het platform is toegankelijk gemaakt door verschillende touwbruggen. Wij stonden op een tien meter van het platform. Er was al één orang-oetan aanwezig op het platform. Ze wachtte geduldig op de verzorger. Zij genoot van het fruit en wij van haar aanwezigheid. Het was de enigste orang-oetan die aanwezig was met de voedersessie. Maar ze was niet alleen op het voederplatform. Ze werd vergezeld door pig tailed makaken en long tailed makaken. De pig tails stalen zowat al het fruit. Het was zielig om te zien! Ze nam wat fruit en kroop in een boom om op haar gemakje te eten. De makaken waren wel ook leuk om te zien. De mannetjes waren indrukkwekkend en er waren verschillende kleintjes. We hebben genoten van het schouwspel. Nu was het tijd voor wat anders.

  We gingen naar het sun bears opvangcentrum. Dit is een opvang voor de kleinste berensoort van de wereld. Ze zijn prachtig!! Het opvangcentrum ligt vlak naast dat van de orang-oetans. Tat had voor de gelegenheid haar T-shirt aan van het beren opvangcentrum in Laos😄 We konden de beren vrij goed zien dankzij het canopy walk systeem dat voorzien was. Er stonden ook verzorgers met telescopen speciaal voor de bezoekers. 🔭 Heel leuk!! Tof dat hier aan gedacht is. Zo zagen we ze nog beter. We waren ook hier op tijd voor voedertijd. Dit was onverwacht. We hadden niets gelezen of gehoord over voedertijden. Weer een leuke verrassing! Het was echt fascinerend om de beren bezig te zien met het eten. Ze gebruikten hun poten met indrukwekkende klauwen en hielden hiermee suikerriet vast. Dan knabbelden ze op het riet en zagen we hun ook wel indrukwekkende tanden. De manier waarop ze aten was precies alsof ze fluit aan het spelen waren haha.

  In het beren opvangcentrum spotten we ook nog een superverrassing! De Bornean bristlehead! Het doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Maar dit is de ‘must see’ vogel van alle vogelaars die naar Borneo komen. We hadden gisteren over deze soort gelezen in het Rainforest Discovery Center. De max dus om deze nu in het echt te zien. De verzorgster die als eerste de vogel had gespot zei tegen ons dat we heel veel geluk hadden. Ook haar dag was gemaakt. 😊

  Hierna keken we naar een sunbear die lag te snurken in een boom. Door de telescoop zagen we het goed. Zijn tong hing uit zijn mond. 😄 Hier kregen we een black and yellow broadbill, nog een vogel voorgeschoteld. Dit is eentje met een lichtblauwe bek. Nog een leuk extraatje! En deze bleef heel goed zitten, een echt fotomodel.

  We konden het niet laten om het berenopvangcentrum te steunen en kochten dus elk een T-shirt. We dachten ook dat zij het hier nog meer nodig hebben dan hun buren, omdat sunbears nog veel minder bekend zijn. En het waren ook leuke T-shirts gewoon. Dat moeten we eerlijk toegeven. 😁 Op weg naar de uitgang zagen we nog een oriental pied hornbill. Deze zat zowat nog dichter. Klikklikklik... veel foto’s en nog wat genieten met de verrekijker om alle details te zien. Dat was vandaag de derde keer dat we ze zagen. Zo zagen we tijdens de voedersessie bij de orang-oetans een koppel hornbills met veel kabaal overvliegen.

  Een simpele lunch en dan was het tijd om terug te gaan naar de orang-oetans. Maar dit was nog toe dus even terug naar de sunbears. Tat kocht een ijsje. Smullen maar!

  Orang-oetan ronde nummer twee. We gingen terug eerst naar de crèche om nog wat van de bengels te genieten. Maar onderweg zagen we maar liefst zes orang-oetans! Onze dag kan echt niet meer stuk! In de crèche zelf zaten iets minder jongen dan deze ochtend. Maar dat neemt niet veel af van de pret. We gingen naar de middag voedersessie. Hier zaten drie orang-oetans, waarvan één een jong was. Dit was geboren in het wild. De moeder is dus succesvol gerehabiliteerd en plant zich natuurlijk voort in het wild. Nadat de voedersessie bijna gedaan was, zagen we nog een orang-oetan. Deze zwierde boven onze hoofden voorbij en lande op de het traliedak van het observatieplatform. Hij zwierde nog wat verder en klom naar bebeden. Hij liep mooi op de rand van het wandelpad. Er kwam snel een verzorger bij en zorgde dat de bezoekers niet te dicht kwamen. De orang-oetan trok er zich niet veel van aan en wandelde nog wat verder. Uiteindelijk verdween hij toch terug in de jungle. We dachten niets meer te zien in de namiddag maar orang-oetans blijken dus niet echt ochtendmensen te zijn. 😂

  Op weg naar de uitgang werd Steven aangevallen door een wild dier. Hij had het zelf niet in de gaten maar Tat had gezien dat een gemeen en gevaarlijk dier zijn voet aanviel. Ook omdat hij er bijna opstond. Het was een bidsprinkhaan. Die kreeg als excuus een uitgebreide fotoshoot. 📸

  Na een topdag, dat mogen we eerlijk zeggen, wandelden we met een brede glimlach naar huis. En toen ... bam! Ijsvogel gespot! Een extraatje om het dieren spotten mee af te sluiten. Aangekomen in onze b&b had Steven zin in een ijsje en Tat die zei geen nee tegen ijsje nummer twee. 😁
  Read more

 • Day87

  Sepilok

  January 19 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Alweer een vroege vlucht. Maar het was maar een korte vlucht. Opstijgen en weer landen. We kwamen aan in Sandakan en reisden direct door naar Sepilok. We zijn naar hier gekomen om orang-oetans te zien, maar dat is voor morgen.

  We zetten bij aankomst op de b&b onze trekrugzakken af en gaan naar het Rainforest Discovery Center. We liepen hoog tussen de bomen met de ‘canopy walk’. Het was helaas al wat laat op de ochtend dus hebben we niet super veel gezien. Dan was het tijd om te eten. Dit deden we in de cafetaria van het park.

  Na de lunch, wandelden we langs de grote vijver en zagen we wat hagedissen langs de weg. We bezochten ook nog de bloementuin. Hier stond veel uitleg bij de verschillende planten. Er waren delen met gewas dat belangrijk was voor de economie, om te koken of planten van het regenwoud zelf uiteraard. Hierna checkten we in bij onze b&b en rusten we wat uit. Dat kan ook eens deugd doen. 😊
  Read more

 • Day444

  Orang Utan & Sonnenbär Sanctuary

  October 6, 2018 in Malaysia ⋅ ⛅ 31 °C

  Nachdem ich das Glück hatte, Orang Utans (inkl. Babys) in ihrem richtig wilden Lebensraum zu beobachten, kann ich hier in der Auffangstation noch ein Stückchen näher ran.

  Orang Utan Babys bleiben bis zu ihrem 10. Lebensjahr bei ihren Müttern. Werden sie zu Weisen, müssen wir die Affenschule übernehmen und den kleinen beibringen, wie man im Regenwald überlebt.

  Ein tolles und durch die massive Abholzung des Regenwaldes leider auch notwendiges Projekt, hier in Sepilok.
  Read more

 • Day59

  Sepilok Orangutan rehabilitation centre

  September 17, 2017 in Malaysia ⋅

  Palm oil is the cash crop of Borneo, the palm trees are everywhere! Rainforest is being cut down to make way for new crops. This is having a big impact on the orangutans natural habitat. This centre provides rehab for the orangutans that have been orphaned or become ill due to the destruction of their forests.Read more

 • Day228

  Die Waldmenschen Borneos

  September 19, 2017 in Malaysia ⋅

  "Orang-Utan, Orang-Utan!", ruft Shaa freudig und lenkt unser kleines Motorboot in Richtung Ufer. Hoch oben in den Baumkronen sitzt er. "Das muss Otai sein, eins der hier lebenden Orang-Utan-Männchen. Lange Zeit habe ich ihn nicht zu Gesicht bekommen. Umso schöner, das es ihm gut geht.", sagt Shaa erleichtert.
  Utai zeigt sich wenig interessiert. Er sitzt auf seinem Ast und kehrt uns den Rücken zu. Wohl keine Lust auf solch neugierige Nasen.
  Orang-Utans leben nur in den Regenwäldern des indonesischen Sumatras und auf Borneo. Die "Waldmenschen" ähneln uns zu 97%. Umso schrecklicher, dass der Mensch der einzige natürliche Feind unseres nahen verwandten ist. Zur Zeit gibt es noch schätzungsweise zwischen 6.000 und 9.000 Orang-Utans auf Borneo, Tendenz sinkend und Lebensraum schwindend. In zehn bis 20 Jahren schon könnte ihr gesamter Lebensraum zerstört sein.
  Ob sich Otai der Gefahr bewusst ist?
  Wir wollen schon fast weiterschippern, da dreht sich das Affenmännchen doch noch einmal zu uns um. Und ein Blick sagt bekanntlich mehr als 1.000 Worte. Das ist bei den Waldmenschen nicht anders.
  Read more

 • Day7

  Weiter gehts

  May 28, 2017 in Malaysia ⋅

  Der Muskelkater hat noch einen drauf gelegt und wird nicht besser. Zudem haben wir beide irgendwas nicht vertragen und unsere Mägen feiern eine Party... es hilft nichts, wir wollen nicht noch mehr Zeit hier vertrödeln.

  Wir buchen uns einen 40 Minuten Flug nach Sandakan und beziehen in einem Resort unweit vom Sepilok Orang-Utan Center eine Hütte im Sepilok Forest Edge Resort. Morgen werden wir die Orang-Utans besuchen! 😊Read more

 • Day8

  Sepilok Orang-Utan-Park

  May 29, 2017 in Malaysia ⋅

  Im Sepilok Orang-Utan-Park werden die vom Aussterben bedrohten Orang-Utans aufgenommen, aufgepäppelten und in dem wenig verbliebenen Urwald wieder ausgewildert. Vor allem die immense Menge an Palmölplantagen zur Gewinnung von Palmöl führen zu der immer weniger werden Menge an Orang-Utans.

  Wir sind extra hierher gekommen um uns die Arbeit der Ranger und natürlich die Affen selber anzusehen. :)
  Es gibt zweimal täglich eine Fütterung - dort sind dann 2 bis 10 Orang-Utans und 100-200 Menschen - die "Monkey show" fand für uns dabei auch eher auf der Besucherseite statt.

  Egal wie, die Arbeit ist richtig und wichtig hierunter wenn ihr etwas tun möchtet, dann könnt ihr auch aus Deutschland einen keinen Affen adoptieren. Schaut einfach unter:
  https://www.orangutan-appeal.org.uk/adopt

  Ansonsten sagen Fotos mehr als tausend Worte. Schaut sie euch einfach an.

  Bis morgen
  Chris&Stephi
  Read more

 • Day37

  Sandkan

  February 24, 2018 in Malaysia ⋅

  Aftera 50 minute ride in a small prop plane we arrived in Sandakan - BA and Aer Lingus could learn a lot from the Asian Airlines - impeccable service AND we were served a meal! We were met by our guide and taken to the MY Nature Lodge which is set in one of the oldest rain forests in the world. It’s very clean, but quite basic and very environmentally aware, I.e. biodegradable hair products, body soap etc. plus solar panels on each chalet that provided hot water. There are only 12 guests at the moment, mostly Brits with a couple of Germans thrown into the mix Everyone is very chatty and there are lots of stories about their travels to date.

  This morning we were taken to the Orangutan sanctuary in time to see the young ones being fed. We spent a fascinating hour watching them play and eat. Some of them orphaned while others had been taken as pets and then released into the wild when they got too big. Of course, they couldn’t provide for themselves so the people at the sanctuary are rearing them with the hopes that they can be rehabilitated. There are no fences to stop the animals leaving and mixing with the wild ones who live in this area. They generally lead a solitary existence rather than living in a group. One young male has been taken to the jungle several times when it was deemed he was ready to go, but he just keeps coming back. He’s known as the naughty one and obviously is quite lazy as he has decided it’s a much easier life to get three squares a day without having to do any work for it! They were each given a coconut and it was interesting to see firstly their strength as they tore the outer husk off the fruit then banging them on the ground to crack them enough to drink the juice then finally to split them apart to get to the coconut flesh.

  Afterwards we went to a feeding station that is out in Jungle. A couple of Macaques monkeys had got there first and are so aggressive that the oranutangs were afraid to go to the platform for the food so they had to wait until the monkeys left before getting the leftovers.

  Our final stop before lunch was at a Sun Bear sanctuary. Again the keepers are working towards rehabilitation for the bears - some were there because again they had been taken as pets and released when they grew too big, some were orphaned and some had been rescued from bear farms.

  By now, it was really steamy, so we retreated back to the lodge for lunch and a cool down.

  After lunch we set off to visit the proboscis monkeys and watch them have their lunch. No one would ever think of them as good looking, but they are interesting. We watched a hareem at the feeding station with the one alpha male. There was one female whose baby had died but she was still carrying it around with her, apparently they will do this for a couple of days before accepting that it is dead and let it go - quite sad. When the food arrived they all sat together and had the food. Clearly sitting with all the ladies gave the male ideas, so he promptly mounted a couple of them much to the consternation of some of the more naive elder human lady observers, who did not understand what was going on.

  That concluded our exertions for the day and we returned to the lodge for a rest and cool shower. We must say that the food here has been uncompromisingly local, no western dishes at all, strictly rice and some local veg, fish and chicken. The staff are delightful and keen to help but are not very proactive about giving out information - our room was not serviced because we hadn’t given them the key - who knew!
  Read more

 • Day89

  Sepilok - dag 3

  Today in Malaysia ⋅ ⛅ 29 °C

  Vandaag was het afkicken van die dosis dieren gisteren. We waren vroeg wakker ondanks dat we konden uitslapen. Dit was de fout van Steven zijn blaas. In de voormiddag planden we al wat zaken voor onze reis naar Bali. De logistieke kant van het reizen moet ook gebeuren, niet waar? Gelukkig is Tat hier een krak in. Alleen zou Steven het nooit redden. 😁

  Tegen de middag wandelden we terug richting het orang-oetan rehabilitatiecentrum om er in de buurt te eten. We aten er lekkere noedels met zeevruchten en dat bij een mooi uitzicht. Er was een vijver vlak naast de resto omgeven door groen. Zo spotten we nog een varaan die een lengte trok in de vijver.

  In de namiddag was het tijd voor een siësta en dan weer wat zaken regelen. Tussen het boeken en plannen, zagen we nog een roofvogel in de boom tegenover waar we zaten. Dit was het voor vandaag, een rustig dagje. 😊
  Read more

 • Day45

  Sandakan, Malaysia

  July 31, 2016 in Malaysia ⋅

  It was now time to move on from Sakau. Our busy itinerary has meant that we feel like we have been in Borneo for ages, with our travels in Europe becoming a distant memory.

  We travelled to Sandakan by overland journey 🚗, and on the way stopped at the Sandakan War Memorial. This was where we learnt about the Japanese occupation of Borneo during WW2 and the struggles the allied POW's faced during the occupation and the so called "death marches".

  The same afternoon we stopped at the Rainforest Discovery Centre to take a bird's eye view of the tree tops from the canopy walkway and hanging bridge before we explored the botanical garden, home to various species of flora and fauna.🌸🌹🌺🌷🌿🌻🌼

  Following our bat cave experience 😣 and sharing a room with 3 lizards, we were due some luxury! 🌴...

  We stayed a night in the Sepilok Nature Resort where we relaxed in the pool 👙 (the first one on our travels!). The following morning, we made our way to the jetty to catch a speed boat to Lankayan Island... 🌴🌴🌴
  Read more

You might also know this place by the following names:

Sepilok

Join us:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android

Sign up now