Poland
Kleparz

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.

19 travelers at this place:

 • Day22

  18.07.17: Anden dag i Krakow

  July 18, 2017 in Poland ⋅ ⛅ 25 °C

  I dag stod den på en dagstur til Auschwitz I og Auschwitz II - Birkenau. Vi skulle med bussen kl. 11.35, hvor vi skulle køre i lidt over en time til Auschwitz. Vi kom frem efter en god lur i bussen. Det første man blev mødt af eller det første man lagde mærke til var alt hegnet! To lag af hegn hele vejen rundt!
  Vi fik en rundvisning i Auschwitz I, som egentlig oprindeligt tilhørte til polske militær, men som blev en koncentrationslejr. Den består af et antal blokke, hvor der førhen sov soldater.
  Det startede med at vi fik det grundlæggende af vide som fx hvad Auschwitz blev brugt til under krigen og hvor mange som døde her. Dødstallet var så for det samlede Auschwitz. Vi gik igennem porten, hvor der stod "Arbeit macht frei", som jo så er en fed løgn, eftersom ingen blev løsladt efter at have arbejdet her.
  Det var ret urealistisk at være her. Man har jo hørt om det, set billeder og lært om det i skolen, men det er stadig så uvirkelig, at dette faktisk har fundet sted. Man var bestemt ikke i tvivl om at dette var ægte, når man i en af rummene havde hår fra rigtig mange døde mennesker. Tyskerne klippede håret af de gassede kvinder, da man kunne bruge det til stof osv. Det havde ligget der i over 70 år. Jeg (Charlotte) fik det fysisk dårligt af at se på det. Ikke nok med det så havde de også 40.000 par sko fra fanger. Man tog alt som jøderne og andre fanger havde med til lejeren og opbevarede det i varehuse som mellem fangerne blev kaldet "Canada", da det dengang blev set som velstand. Forestil jer at der var så meget hår, som 40.000 par sko fylder - montrene var nemlig lige store!

  I et andet rum var der billeder. Nogle af dem viste det sted i "processen", hvor SS mænd står og vælger hvem som er ubrugelige, dvs dem som skal gasses og hvem som er brugelig og skal arbejde. Tænk at stå der og bestemme folks skæbne!

  I en anden blok kunne man se billeder af fanger. Inden man begyndte at tatovere dem, så tog man billeder af dem. Man havde noteret hvornår de kom ind i lejeren og hvornår de døde. Nogen overlevede kun i et par måneder.

  I en anden blok var leveforholdene vist. Intet var privat for fangerne, toiletterne sad på række uden noget imellem og man skulle stå og vaske sig lige ved siden af hinanden, når de endelig fik lov til at vaske sig, som ikke var særlig ofte. Som om det ikke var nok, så skulle de bære fangedragter og disse blev ikke vasket før den gik til en ny person. Der er snak om stor ydmygelse! I en blok, som kan ses på billederne, kunne der sove op til 1200 mennesker, når der sov flest!

  Generelt var bygningerne slidt. Trapperne havde buer fra der hvor menneskerne havde trådt! En af de mest uhyggelige blokke i lejeren var blok 11, som var fængslet i fængslet, som man siger. Det var der fanger som stjal eller lignende kom hen. Den juridiske enhed var Gestapo. Man kunne komme ind i et meget lille rum, hvor man kunne være 6 mennesker og der var ikke plads til at sidde eller ligge ned, så man skulle stå op. Det vil sige, at man tog på arbejde efter at have stået op en hel nat og efter arbejde skulle man tilbage og stå i det lille rum. Det mest normale var tre dage af gangen.

  I slutningen af turen så vi et lille gaskammer, det blev ikke anvendt efter 1942. Det at stå derinde og forestille sig, hvor forfærdeligt det må være at stå der helt nøgen mellem fremmede mennesker og tro man skal i bad også pludselig se folk nede i den anden ende falde sammen og finde ud af at man skal dø. Det var forfærdeligt!

  Turen gik nu efter en mindre pause til Auschwitz II - Birkenau, som var en decideret udryddelseslejr. Det første man ser er den store indgang, hvor der kan komme et tog igennem. De havde jo lastet jøder og andre fanger på togvogne for at køre dem hen til de forskellige lejre. Her i Birkenau var forholdene endnu mere forfærdelige end i Auschwitz I. Her var de første huse lavet af mursten fra de huse, som folk blev beordret til at flytte fra, da man skulle bruge området. Inden i var det forfærdeligt. Det var rå murstensmure, så ingen isolation og det var køjer af træ med lidt hø på, hvor man kunne ligge op til 8 personer på en køje og de svageste måtte sove nederst. Nogen var så svage, at de blev spist af rotter.
  Tyskerne havde sat brand til gaskamrene for at skjule forbrydelserne, men de allierede nåede at slukke branden, så der er stadig ruiner tilbage. Det var også rigeligt bare at se ruinerne! Vi havde i Auschwitz I set en model af de her udryddelsesbygninger.
  Birkenau var først til 200.000 sovjetiske fanger, men efter en konference blev det besluttet at den skulle bruges til mere end det.

  Efter denne tur var vi ret udkørte mest psykisk. Jeg vil anbefale alle at se det, men forbered jer på lidt af et chok! Det bliver pludselig meget virkeligt!

  Om aften skulle vi med nattog til Wien, hvor vi krydsede alt vi havde for at vi ikke skulle ligge øverst denne gang, men vi måtte desværre blive skuffet. Vi tror, at når man rejser med interrail, så får man den øverste køje lige meget hvad. Vi var dog så heldige, at der ikke kom flere der skulle sove i den kupé vi skulle være i, så vi kunne rykke til nederste køje. Udover det så var der en pose med vand, muffin og et håndklæde og sæbe i. Det var ren luksus! Vi sagde: "Togturen er ikke skur og tortur, nej det er kur og kultur."

  I morgen er vi i Wien - den sidste by før Joe tager hjem.
  Read more

 • Day49

  Krakow, Poland to Prague, Czech Republic

  October 13, 2014 in Poland ⋅ 🌫 14 °C

  Heading to Prague. I've been in Krakow 5 nights and that's a long time when your in a traveling groove. You get an itch to be on the road. Stayed in a private room last night at a different hostel. The scalding hot water (bump the terribly placed handle in the shower and receive a blast of the hottest water you can imagine) and the terrible WiFi for 4 nights was enough and it was 18 USD for a night at the Dizzy Daisy hostel near the train station. Last night I ate sausage soup and Placki ziemniaczane z gulaszem, a pot roast like stew with sour cream on a potato pancake. I have enjoyed Poland and especially liked the food but the infrastructure needs a lot of work. If that is improved I think many more would come here and I think this is important as I don't know if there is a more important place to see concerning WWII than Auschwitz - Birkenau. It was hard to get here and hard to leave, but worth it. I showed up at the train station this morning for a 10:34 am train that was on the schedule that got completely removed from today's schedule some how. I'm on a train to Katowice now and think I've got a way to Prague figured out putting me there about 830 tonight.

  For the first time on my journey missed my stop failing to get off at the right stop in Ostrava but got off on the very next stop and really lucked out as my train to Prague happened to be late and passing through the station I got off at. So back in track on the train pictured. The Czech train I am on is quite nice and has free WiFi.
  Read more

 • Day29

  Heading to Zakopane

  June 24, 2018 in Poland ⋅ 🌧 15 °C

  There are a few objectives today, buy my overnight train ticket to Budapest and get to Zakopane on the bus.

  I’m getting pretty good at getting around Kraków now, so I catch the tram to the train station. There are multiple entries to the train station and I have to say none of them are very obvious. I think I took the long route but eventually I find the international ticket office. Buying my train ticket was pretty painless. Now to find my bus. The signs for the bus are easy to follow the problem is I can only find gates starting with. ‘D’. I need to get upstairs. You would think that would be easy but every set of stairs I take I end up at the train station. Trying to find an information booth is next to impossible.

  The only option is the ticket office, they direct me to the stairs outside. Now I am where I need to be, after. Few more questions I eventually find my gate to catch the bus from. Waiting for the bus there is no one around, yay looks like it is going to be empty. I hoped too soon, out of the blue came about 30 10year olds, just my luck.

  Arriving in Zakopane I caught the local bus to my next air BnB. What a great spot about 5 minutes walk to the main centre. I explore town, it just gets colder and colder. Gloves are my next purchase and I use my sarong as a head scarf. As the rain came down I jumped into a local polish restaurant. A great feed or steamed dumplings filled with soft sheep cheese. Wine is approx $2 for a large glass. There is even entertainment, a local group 3 violins and a cello. Very lively music for. Sunday session.

  Once the rain stops I catch the cable car up Gubałówka. The view over Zakopane and the Tatar mountains is spectacular. You can see the ski jump on the other side of the city.

  Time to head down to find a spot to watch Poland vs Colombia tonight. A few more reds I find myself cheering for a Columbia goal. Oh dear will I get out of here alive.
  Read more

You might also know this place by the following names:

Kleparz

Join us:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android

Sign up now