South Africa
Rosebank

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Add to bucket listRemove from bucket list
Travelers at this place
  • Day13

   Roadtrip med Lady "Gaga"

   November 24, 2019 in South Africa ⋅ ☀️ 21 °C

   Går tiden inte lite snabbare i Sydafrika? Den frågan har dykt upp vid ett flertal tillfällen sedan vi landade i detta spännande land. Nu har tre dagar gått sedan besöket i Bo Kaap och vi har utforskat mer vad staden och dess omgivningar har att erbjuda. När jag tänker efter är det inte bara dagarna i Kapstaden som går fort, utan snarare har hela föräldraledigheten gått som tåget. Det känns som igår den där varma dagen i juni då vår flicka kom till världen. Snart har hon varit hos oss i sex månader och lyckligare kan vi inte vara. Det är fantastiskt att se henne bli lite starkare/pratigare/busigare för varje dag som går. Det är ett privilegie att få spendera fem veckor tillsammans alla tre - utan måsten och vardagliga bekymmer. Vi är här och nu. Tiden går fort när man har roligt och lever i nuet, kanske går tiden lite snabbare i Sydafrika trots allt.

   Lördagen bjöd på molnigt väder med en temperatur på 19 C i skuggan. Vi hade tidigare under veckan sett gatupratare som aviserat om en keramikmarknad i en av Rondenbosch parker den lördagen. Perfekt, enkel lördagsaktivitet som kunde kombineras av ett träningspass i parken. När vi närmade oss så insåg vi att det var ett typiskt "vitt" arrangemang. Inte en mörkhyad syntes till bland raderna av stånd. Vi gick runt bland borden där lokala keramiker ställde ut sina alster till en ansenlig peng. Vi tröttnade ganska snabbt och hittade en parkbänk i stål som skulle agera träningsredskap. Vi turades om att utföra övningar som dips, box jump, utfall och plankan medan Junie låg i vagnen. Hon var på gott humör och var nöjd med att titta på våra övningar. När vi var klara åt vi den inköpta enkla lunchen som bestod av drickyoghurt och en varsin macka. Vi hade båda sett framför oss hur vi åtminstone några gånger i veckan tränade tillsammans. Det har visat sig svårt att hinna med eftersom vi varje dag åker på utflykt och anpassar oss efter Junies behov. Våra 10 000 steg har vi nästan alltid nått upp till. Dagen fortsatte med en välbehövlig massage för min del. Amning och icke ergonomiska lyft sliter på ryggen och det var riktigt skönt att bli knådad. Som jag började inlägget med är det fantastiskt kul att följa Junies utveckling. Denna kväll precis innan hon somnade hittade hon orden "gaga" och dada". Hon har för övrigt blivit riktigt stark i benen och har börjat förflytta sig lite på mage med hjälp av benspark och rullningar.

   När Junie väl lärt sig orden går de på repeat vilket vi upptäckte på söndagen i bilen på väg till ett animal sancturay. World och Birds Wildlife Sanctuary hette stället vi besökte. Rätt snabbt insåg vi att det inte endast var ett sanctuary utan också en djurpark. Skillnaden är att ett sanctuary tar hand om de djur som inte kan leva i det fria av olika anledningar så som skador och tidigare hem i fångenskap. En djurpark köper, säljer och föder upp djur i fångenskap. Det var extra sorgligt att se lemurerna som satt i sina burar (dock stora) när vi sett dem vilda, skuttandes mellan träden i deras naturliga miljö långt in i Madagaskars regnskogar. Besöket blev kort men Junie hann träffa sina långväga släktingar som nyfiket satte sig bredvid henne.

   När vi ändå var på roadtrip ville vi fortsätta och se vad omgivningen mer hade att bjuda på. Vi hade blivit tipsade om Chapmans Peak Drive av Lars Malmqvist och efter 20 minuters körning var vi framme vid grindarna. En liten vägtull betalades och vi fortsatte uppåt på den slingrande vägen. Utsikten påminde oss om Nya Zeelands fantastiska landskap. Det var verkligen en mäktig utsikt, och en körning som vi tipsar vidare om. Vi fortsatte och kom till samhället Nordhoeek som låg vackert vid en lång och bred sandstrand. Vi stannade till på the Farm Village som erbjöd små intressanta butiker och restauranger. Vi delade på en glass i solen och sedan fick Uffe sug efter en öl. Det uppskattades av Junie som började bli hungrig och vi tog plats vid ett bord i den ena restaurangen. Stegräknaren på telefonen visade endast 4000 steg. Med solen i ryggen gick vi mot stranden för att klara dagens mål. Den visade sig ligga mycket längre iväg än vi trott. Vid 7000 steg valde vi att vända tillbaka. När vi kom till allmänningen fick några tavlor målade av en man i gräset oss att stanna till. Så vackert landskapet runt Nordhoeek var fångat i tavlorna som stod lutande mot närliggande träd var. Konstnären pillade med penslarna och tittade på tavlan som stod på staffliet. Jag noterade att den såg färdigmålad ut men tänkte att han nog arbetade med små detaljer. Vi slog oss ner snett bakom konstnären för att äta vår medhavda lunch. Vi noterade båda att så fort vi gått förbi la han ner penseln och tog upp sin telefon. För varje förbipasserande återupprepades scenariot. Han tog upp penseln, pillade lite bland sina färgburkar för att sedan lägga ner penseln och ta upp sin telefon. Vi fick båda känslan av att han inte alls var den konstnär han utgav sig för att vara. Snarare kanske det var så att han köpt tavlorna och genom att agera konstnär skulle han kunna sälja dem vidare till en dyrare peng. Han gav oss åtminstone en lunchunderhållning som hette duga.

   Veckan efter började precis lika bra som den förra slutade. Dagen visade sig bli riktigt varm och längtan efter att bada fick oss att söka efter ett alternativ till det kalla havet. Uffe, som är den som planerar det mesta av våra utflykter hittade en sjö i en nationalpark 30 minuter iväg med vår silverfärgade budgetbil. På vägen stannade vi till vid den helvegetariska indiska restaurangen och köpte med oss två wraps. Framme i vackra Silvermine nationalpark lyfte vi ut den sovande Junie i bilbarnstolen och satte oss i skuggan. Vi åt och tittade på kartan som visade att vi inte var många 100 meter från sjön. Junie vaknade och vi hämtade vagnen för att gå runt sjön. Några familjer med hundar satt utplacerade på olika ställen runt sjön. Efter lite amning hittade vi en plats vid sjökanten. Vattnet var mörkt och bara några meter ut i vattnet försvann sikten. Det var stenigt och vid första svalkningen gick vi inte så långt ut. Två vackra vita hundar kom följt av sig ägare. De gick ner och ställde sig i vattnet för att kyla ner sig. En gick fram till mig och nosade nyfiket.

   Medan Junie sov gott i vagnen solade vi och efter att tagit modet till oss gick vi längre ut i vattnet och badade. Uffe korsade sjön och jag höll mig i närheten av lillan. Vårt vatten började ta slut och vi bestämde oss efter en stunds tvekan att gå tillbaka till bilen. Det fanns vandringsleder i nationalparken och den kortaste skulle ta 1.5 h att gå runt. Lite väl långt i gassande sol utan vatten och något att mumsa på. På tillbaka vägen stannade vi till vid en mataffär som Uffe tittat ut. Food Lovers Market hette affären som hade ett stort utbud av färsk frukt och grönsaker. Med framsätet fyllt av färgglada läckerheter körde vi hemåt. Det var inte bara tomaterna och paprikan som var röda, vi kände hur våra axlar också började anta samma färg. Imorgon får det bli en utflykt med lite mindre sol.

   Hejdå och gaga från oss <3
   Read more

   Traveler

   Finisar. Ser härligt ut!! Tror det är samojeder.

   11/27/19Reply
    
  • Day3

   Första intrycket för andra gången

   November 14, 2019 in South Africa ⋅ ☀️ 22 °C

   Framme i Kapstaden - nu kan den gemensamma föräldraledigheten/semestern äntligen börja. Hemma i Höör har jag längtat efter miljöombytet med varmare väder och ett uppehåll från de vardagliga rutiner som vi byggt upp kring Junie. Lite äventyr i tillvaron och främst möjligheten att vara tillsammans alla tre i fem hela veckor, utan jobb och andra aktiviteter (bortsätt från IT-konferensen). Nu ska det njutas i lugn takt tillsammans. På tal om lugn takt på resan så är det ett helt nytt sätt för mig och Uffe att resa. Vanligtvis försöker vi uppleva så mycket som möjligt av det resmålet har att erbjuda, det vill säga fullspäckade dagar med aktiviteter och reser mellan områden. I snitt spendera vi två dagar på varje boende. Nu ska vi stanna 17 nätter på ett och samma ställe, med få aktiviteter inplanerade. Det är ett nytt sätt att resa med barn och det tar lite tid att varva ner och ställa om tankesättet. Nu är det Junie det är fokus på och för att det inte ska bli för mycket intryck för henne räcker det med en aktivitet per dag (vilket kan vara att besöka ett shopping mall eller ta en lång promenad).

   Vi är nu som sagt framme i Kapstaden och i det lugna området Rondebosch. Vårt boende är rymligt med kök, vardagsrum, två sovrum och en toalett. En liiiiten uteplats har vi att tillgå och om det är något man skulle mer kunna önska är det just en större uteplats.. och kanske en pool ;). De två första dagarna bjöd på sol en temperatur på ca 25 C. Dessvärre hade jag lyckats smitta Junie med min förkylning och fösta natten på boendet erbjöd inte mycket sömn. Trots en ordentlig förkylning var vår solstråle lika glad som vanligt. Med på resan hade vi vår vagn, resten av de stora bebisprylarna hade vi lämnat hemma. Uffe som hade sett ut en affär med begagnade bebisprylar gav sig först iväg för att hämta hyrbilen och sedan vidare till affären Baby-Go-Round. Bilen var en ny Suzuki, dock den billigast varianten, med varken centrallås, ordentliga nackkuddar eller bältesfunktion för barnstol. Det sistnämnda upptäckte vi dagen efter vi hyrt bilen och när barnstolen skulle sättas på plats. Mer om det sen. Bilen var lastad med barnsäng, bilbarnstol och UV-tält när Uffe körde mot boendet. 15 minuter kvar av färden dog mobilen och Uffe hade inte längre någon GPS att följa. Lyckligtvis kom han hem tillslut och vi kunde äta mat tillsammans och njuta av kvällen.

   Följande dag tog vi en lång promenad med barnvagnen och åt lunch på en indisk restaurang. Prisnivån är högre än vad vi kommer ihåg, troligtvis har det med vår låga krona att göra. Om man drar bort en tredjedel av priset man skulle betalt hemma i Sverige så är man någorlunda rätt. Exempelvis kostar två indiska rätter ca 100 SEK. Det var efter den långa promenaden och lunchen som vi upptäckte bilens bristfälliga bältesfunktion för barnstol. Uffe kämpade att få stolen att sitta bra och ringde runt till diverse mackar och butiker för att få tag i något som kunde låsa bältet. Ingen framgång så jag och Junie fick snällt vänta hemma medan Uffe handlade och köpte take away.

   Förutom prisnivån är säkerheten i området något som vi reflekterat över. Murar på minst två meter reser sig runt de stora husen, ofta ackompanjerade taggtråd och elektriska stängsel. På murarna finns skyltar som upplyser eventuella förövare om vakter med skjutvapen och vakthundar (och vaktormar?). För att komma in i vårt boende måste vi passera tre grindar i olika material. Det är just genom grindarna som man kan få en uppfattning om husen längs gatan. Säkerheten gör sig påmind vart man än går.

   Dagen efter var den enda lösningen för Uffe att åka tillbaka till barnbutiken och byta bilstol till en med bas. Äntligen kunde jag och Junie följa med på utflykt. Det blev en tur till shoppingcentret Cavandish Square där jag hittade tre klänningar och Uffe ett par skor. Vår oftast rätt lugna och tysta Junie blev väldigt exalterad i mataffären. Det var när vi kom till grönsaksavdelningen som hon högt började göra förtjusta tillrop. Folk vände sig om och undrade var de galande ljuden kom ifrån - en tupp i mataffären? Färgerna och de spännande formerna fick henne att go bananas hehe. På tal om Junie är hon hungrig nu så fortsättning följer :).

   Kram från oss!

   .
   Read more

  • Day9

   Erster Tag Kapstadt 2. Teil

   June 25, 2017 in South Africa ⋅ 🌙 11 °C

   Wir hatten auf den Flug von Johannesburg nach Kapstadt die Kap `
   Diva kennen gelernt. Sie hat uns tolle Insider Tips gegeben.
   Die erste Tour machten wir in Richtung Kap der guten Hoffnung
   mit der Straußfarm und tollen Aussichten.Read more

  You might also know this place by the following names:

  Rosebank, RBK

  Join us:

  FindPenguins for iOSFindPenguins for Android