Benin

Travelers at this place
  • Day 143

Tag 143, 72 Km/18318 Km

January 19 in Benin ⋅ ☁️ 33 °C

Es geht am Morgen nach Porto Novo, die Hauptstadt Benins. Porto Novo hat nichts zu bieten, liegt aber unmittelbar an der Grenze zu Nigeria, sorgt also dafür dass ich nicht allzu viel Zeit auf dem Weg zur Grenze verliere. Leider führt der Weg nach Porto Novo einmal komplett durch Cotonou und auch wenn heute Sonntag ist sind die Straßen ziemlich voll. Hab ich gestern noch die korrekte Polizei in Benin gelobt, werde ich heute mal wieder daran erinnert, dass ich in Afrika bin. An einer stark befahrenen Kreuzung werde ich angehalten, ich soll die Papiere für das Auto, Führerschein und Versicherungsnachweis zeigen. Anschließend möchte die Polizistin ein Laisser Passer sehen, also die Einfuhrpapiere des Fahrzeugs. Ich zeige also das Carnet de Passage, das reicht der Dame aber nicht. Sie holt ihren Chef dazu, auch der möchte das Laisser Passer sehen. Mitten auf der Kreuzung stehend erkläre ich minutenlang, dass das Carnet de Passage vollkommen ausreichend ist, schließlich werde ich aufgefordert an den Rand zu fahren und auszusteigen. Zwei weitere Polizisten kommen hinzu und alle vier sagen das gleiche: wo ist das Laisser Passer. Mehr als 30 Minuten drehen wir uns im Kreis, ich zeige alle Stempel im Carnet aller Länder, an noch keinem Checkpoint würde ich seit Reisebeginn derart lange aufgehalten. Irgendwann reicht es mir, natürlich soll hier Druck aufgebaut werden um an Geld zu kommen. "Ich habe von Marokko bis hierher fünf Monate gebraucht und wurde rund 600 mal angehalten. Noch nie hab ich ein Laisser Passer zeigen müssen. Dann fahren wir halt jetzt zusammen zur Grenze und klären das dort mit dem Zoll." Es ist schon komisch, aber der richtige Satz reicht manchmal um die Situation innerhalb von Sekunden zu entschärfen. Zwei der Herren interessieren sich plötzlich nicht mehr für mich und fangen an zu Essen. Die Dame regelt jetzt den Verkehr und der Chef kann plötzlich lachen und plaudert mit mir über den Tourismus in Benin. Zum Abschluss werde ich gefragt, ob ich vielleicht etwas zu trinken übrig hätte. Geld würde es aber auch tun. Hätten sie vor 30 Minuten gefragt, hätte ich sicherlich eine Flasche Wasser übrig gehabt. Als ich ins Auto einsteige, möchte dann plötzlich noch einer der dort rumlungernden Zivilisten Geld haben. "Fürs Parken". Als ich auch hier nichts zahle rennt er wild gestikulierend sogar noch ein ganzes Stück neben dem Auto her.
    In Porto Novo finde ich ein schönes Hotel, welches mich im Hof im Auto übernachten lässt. Als ich alles aufgebaut habe, kommt der Chef vorbei. Aus 'Sicherheitsgründen' muss ich ein Zimmer nehmen. Normalerweise würde ich einpacken und fahren aber ich habe keine Lust mehr. Die Zimmer sind gut und es gibt keine Alternative in der Nähe. Porto Novo ist auch nicht unbedingt der sicherste Ort der Reise, die Stadt wirkt beim Durchfahren total heruntergekommen und arm. Also her mit dem Zimmer, Monsieur!
    Trotzdem schade, dass sich Benin am letzten Tag derart von mir verabschiedet.
    Morgen geht es nun über die Grenze nach Nigeria. Das Erreichen von Nigeria bedeutet für mich persönlich einen sehr großen Schritt. Der Grenzübertritt bedeutet zum Einen, dass die Reise zur Hälfte beendet ist. Ich verlasse Westafrika und betrete Zentralafrika. Nigeria bedeutet aber auch, dass es keinen Weg mehr zurück gibt. Hätte ich bis heute noch umdrehen und heimfahren können, geht dies ab Nigeria nicht mehr. Ein zweites Nigeriavisum zu bekommen ist eigentlich unmöglich, ein Verschiffen des Fahrzeuges vor Namibia wohl ebenfalls. Nigeria symbolisiert aber auch den 'Mount Everest' der Reise. Im Norden des Landes gibt es erhebliche Probleme mit Boko Haram und dem Islamischen Staat, alles nördlich von Abuja, der Hauptstadt Nigerias ist unbereisbar. Im Süden gibt es Probleme mit Banden und Separatisten. Außerdem wird in einer Mafiaähnlichen Struktur illegal Öl gefördert. Im ganzen Land gibt es immer wieder schwere Anschläge durch den Konflikt zwischen Farmern und Hirten, der sich hauptsächlich gegen die Zivilbevölkerung richtet. Seit Weihnachten gab es zwei Anschläge mit vielen Opfer, einer der beiden leider unmittelbar auf meiner Strecke. Zudem gibt es Probleme mit dem Sicherheitsapparat und mit korrupter Polizei. Die Grenze zu Kamerun ist seit vielen Jahren geschlossen, da in Westkamerun noch immer Bürgerkrieg zwischen den Separatisten und der Regierung herrscht. Durch dieses Gemengelage muss ich zwischen Boko Haram im Norden und dem Krieg im Süden hindurch. Um nach Kamerun zu gelangen gibt es eigentlich nur einen einzigen Grenzübergang im Zentrum. Hier besteht das Problem, dass die Straße auf den letzten hundert Kilometern richtig übel ist. Leider muss ich diesen Preis zahlen und die schlechte Piste für eine vermeintlich bessere Sicherheit in Kauf nehmen. Ich werde zunächst nach Lagos reisen und hier ein paar Tage bleiben, im Anschluss den schnellstmöglich Weg nach Kamerun wählen und hoffentlich in knappen zwei Wochen aus dem zweiten schwierigen Teil der Reise heraus sein. Für die nächsten zwei Wochen gilt: kein Fahren in der Dunkelheit und kein Wildcampen.

• Day 25

La garde

February 11, 2023 in Benin ⋅ 🌩️ 32 °C

Deze week hadden Samuël en ik enkele keren ‘la garde’ (nachtdienst). Die shift loopt van 16 uur tot 8 uur. Daarna is er nog overdracht naar de ‘permanence’ (dagdienst), waardoor we pas tegen halftien naar huis kunnen. Hoewel het niet de bedoeling is, doet veel personeel toch een dut(je ‘s nachts. Vreemd is dat er geen beurtrol afgesproken wordt, wat maakt dat er plots geen parameters meer opgevolgd worden en geen medicatie meer toegediend, want iedereen ligt of zit te slapen… Gelukkig hebben Samuël en ik ondertussen al wat ervaring om de nodige zorgen te geven. En indien nodig maken we iemand wakker.Read more

• Day 26

Stromend water, geen evidentie

February 12, 2023 in Benin

Plots geen druppel water meer uit de kraan. Gebeurt hier blijkbaar regelmatig. Kan enkele uren tot een week duren, werd ons verteld. En het water uit onze reservetonnen hadden we gebruikt voor onze was en niet opnieuw aangevuld…
    Dus vier keer met een emmer naar de pomp gelopen (grasveld oversteken) en heel spaarzaam met water omgesprongen. Gelukkig was het probleem na twee dagen opgelost.
    En dan te beseffen dat de naburige dorpen niet eens over stromend water beschikken. Vrouwen en meisjes komen tot vier keer per dag grote ijzeren bassins volpompen met water (25 tot 50 liter!), tillen die op elkaars hoofd en stappen blootsvoets of op slippers terug naar hun dorp (op 10’ wandelen).
    Op elke afdeling in het ziekenhuis staat dan ook een grote bidon water voor het geval dat…

• Day 28

90 °…

February 14, 2023 in Benin

Op stap met Marcos begon met een paar cadeautjes, hij bracht wat plaatselijk lekkers mee en een paar mooie stoffen voor Valentijn! We reden mee in zijn auto naar D’azorve en Applahoue. Daar hebben we wat inkopen gedaan. We reden verder naar vrienden van Marcos, waar we de tekst kregen voor ‘L’aube nouvelle’ het volkslied van Benin. We spotten er deze mooie tekening van hun land. Verder kregen we meer van de dag dagelijkse gang van het leven te zien. De meeste dorpjes/stadjes slapen nooit, er is altijd wel volk te bespeuren. We namen ook een prachtige zonsondergang mee. Bij Marcos thuis zagen we een typisch beeld van mensen die akkers verbranden om het onkruid te verdelgen. Wij staken ook kort even onze slokdarm in brand met het proeven van enkele (zelfgemaakte) speciale alcoholische dranken. Waaronder palm whiskey van 90°! We sloten de avond af met wat take away, de restjes van de kip en Gali coumè (pikante pasta van maniok) aten we deze avond. We hadden verse bananen dus heb ik (Samuël) bakbanaan klaargemaakt.Read more

• Day 31

Gezondheidspreventie en -promotie

February 17, 2023 in Benin

Naast het behandelen van zieke patiënten doet het ziekenhuis ook aan preventie én promotie van de gezondheid. Zo vroeg de directeur ons om niet alleen in een school (zie footprint “Brosse tes dents”) maar ook in een dorp aan sensibilisering te doen. Op advies van de collega’s en dokters werd voor de thema’s malnutritie en deshydratatie gekozen. Zeker bij het thema van ondervoeding voelden we ons helemaal niet gemakkelijk: hoe moeten wij, blanken, dit aankaarten bij de plaatselijke bevolking? We weten niet wat de mensen hier allemaal eten, welke producten (on)gezond zijn, wat gemakkelijk te vinden en betaalbaar is… Dankzij het internet vonden we toch voor beide thema’s bruikbare informatie over de oorzaken, symptomen, gevolgen, behandeling en preventie. Twee collega-verpleegkundigen vertaalden van het Frans naar het Adja. En beantwoordden ook de vele vragen die vanuit de toegestroomde dorpelingen volgden.Read more

• Day 32

Allemaal beestjes

February 18, 2023 in Benin

Wat je niet allemaal tegen kom in een ander land! Onbeschrijfelijke mooie fauna te verkennen. Hier onder 10 verschillende beestjes die ik in de afgelopen 4 weken kon fotograferen.
    Niet elk diertje kon ik identificeren, alle suggesties zijn welkom ☺️Read more

• Day 36

Op stap met Donatien

February 22, 2023 in Benin ⋅ ☀️ 29 °C

Zondag nam Veerle afscheid van Gohomey. Donatien nam ons op sleeptouw naar Ouidah en Cotonou. In Ouidah bezochten we de tempel van de koninklijke pythons. ‘s Avonds worden de (niet giftige) slangen vrijgelaten in het dorp. De bewoners vinden het een hele eer als een python hun huis binnenglijdt… ‘s Morgens keren de pythons zelf terug naar de tempel of brengen de bewoners de heilige dieren terug. Als een auto toevallig een python doodrijdt, moet de chauffeur zich gedurende 3 uren laten zuiveren door een priester in een klein laag hutje. Bijgeloof is hier heel erg aanwezig!
    Daarna reden we de ‘Route des esclaves’ af tot aan de Atlantische oceaan. Tussen de 16e en 18e eeuw werden hier zo’n 2 miljoen slaven op boten gezet richting Brazilië. Vóór hun vertrek stopte men die mensen enkele weken in kleine donkere hokken om hen te laten wennen aan de overtocht. Tijdens de bootreis liet 20% het leven. Gruwelijke toestanden…

• Day 36

Stage in Cotonou

February 22, 2023 in Benin

Donatien heeft ervoor gezorgd dat Samuël en ik ook een weekje stage in een grootstad kunnen lopen. Gedurende 4 dagen trekken we elke ochtend naar een piepklein ziekenhuis met 5 bedden. Verschillen zijn er zeker met het ziekenhuis in het afgelegen Gohomey. Hier in Cotonou is alles net en ordelijk, hergebruikt men geen naalden of spuiten, legt men dingen uit aan de patiënt, is het veel minder druk… Veel werk is er niet voor ons. We observeren vooral, stellen veel vragen en springen bij waar kan: bloedafname, medicatie optrekken en toedienen, wondzorg, volgen van echo bij zwangere vrouwen, bloedanalyse meevolgen in labo… Vandaag mochten we zelfs assisteren bij een bevalling!Read more

• Day 37

Op avontuur in Cotonou

February 23, 2023 in Benin ⋅ ☀️ 30 °C

Tijd om de uitdaging aan te gaan: op eigen houtje de grootstad Cotonou verkennen! Twee ‘zims’ (brommers) slingeren ons door het hectische verkeer naar de Fondation Zinsou, een klein museum met tijdelijke exposities van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars.
    Daarna ‘zimmen’ we naar La grande mosquée. Samuël blijkt niet alleen heel talentvol in het onderhandelen met zimchauffeurs, maar ook in het overtuigen dat hij als moslim wil gaan bidden in de moskee. Een vriendelijke man toont ons het hele reinigingsritueel en daarna mogen we de moskee binnen: elk via een andere ingang (mannen en vrouwen bidden apart).
    We wagen het om vandaar te voet naar de wit- en roodgestreepte kerk Notre-Dame te stappen. We volgen er een stuk van de mis mee en branden een kaarsje,
    Na een laatste rodeo-tocht terug naar de andere kant van de stad komen we veilig in ons hotel aan. Oef!

• Day 41

Veerle die…

February 27, 2023 in Benin ⋅ ⛅ 27 °C

Deze avond vertrekt mijn reis maatje terug naar huis. Dat ik haar ga missen is een groot understatement! Maar ik wilde haar nog even voor 1 keer verrassen 😏. Dankje voor de leuke en mooie 6 weken dat ik met jou mocht doorbrengen. Dikke knuffel van je Zoetje 😊Read more

You might also know this place by the following names:

Republic of Benin, Benin, Bɛnin, ቤኒን, Benín, بنين, Бенін, Бенин, Benɛn, বেনিন, བཱེ་ནིན།, Benin nutome, Μπενίν, Benino, بنین, Benee, Bénin, Bènin, Beinin, બેનિન, Binin, בנין, बेनिन, Benen, Բենին, ベニン共和国, ბენინი, Benini, បេណាំង, ಬೆನಿನ್, 베냉, Beninum, Benɛ, ເບນິນ, Beninas, Bene, Benina, ബെനിന്‍, Bhenini, ବେନିନ୍, Benëen, බෙනින්, Biniin, பெனின், బెనిన్, เบนิน, Penini, بېنىن, بینن, Bê-nanh (Benin), Beninän, Orílẹ́ède Bẹ̀nẹ̀, 贝宁, i-Benin

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android