Domaine des Grottes de Han

We waren aangenaam verrast dat we pas om 8.30u wakker werden. Juist Candy heeft heerlijk lang geslapen. En dat is fijn! Dus nu ook later aan het ontbijt. Gelijk brood gesmeerd voor tussen de middag.Read more
We waren aangenaam verrast dat we pas om 8.30u wakker werden. Juist Candy heeft heerlijk lang geslapen. En dat is fijn! Dus nu ook later aan het ontbijt. Gelijk brood gesmeerd voor tussen de middag. We gaan weer op pad. Dit keer reed Arend ons naar de bestemming. Met een treintje werden we naar het park gereden. Daar gingen we met een gids om 12u de grot in. Wat blijft dat toch altijd een ongelooflijk mooi fenomeen. Fotos zeggen genoeg. Na een tour van 1 1/5u waren we weer buiten. Gauw een boterham naar binnen, want we kunnen met een open bus naar het wildpark gebracht worden. Dat hebben we helemaal rond gewandeld. De dieren die er wonen hebben veel leefgebied. Mooi om te zien! Om 16.30u vonden we het welletjes, en zijn we naar de uitgang gegaan. Gauw een paar boodschappen voor het avond eten. En naar het huisje terug. Gebakken aardappels met hamburger en bonen. Ik zit dit nu buiten te typen omdat als we op het moment met zn 2e binnen zijn, dat onze dame zich wakker houd omdat ze niet wil gaan slapen. Dit is thuis ook al weken aan de gang op het moment. We proberen er maar het beste van te maken. Net via de app met elkaar overlegd wat we morgen gaan doen. Wat eerlijk is eerlijk. Het is fijn om er even tussenuit te zijn!Read more
Het slapen op ons doorgezakte matras gaat steeds iets beter. Peter heeft er meer last van dan ik. Om 9u weer aan het ontbijt en bedenken wat we willen gaan doen. Arend appte vanmorgen dat ie in de auto was gestapt, en naar ons aan het rijden is. Een aangename verrassing! We gaan naar Dinant. Ook hier zijn alle winkels dicht vanwege 2de paasdag. Het is een prachtige stad aan de Maas. We parkeren de auto hoog waardoor we de Citadel bovenop de berg kunnen bekijken en met de téléphérique (kabelbaan) naar beneden en naar boven kunnen. De Duitsers hebben in de 1ste wereld oorlog flink huisgehouden in deze stad. Toch ook nog leuk om te lezen dat Nederland mee heeft geholpen aan de Citadel zoals die er nu staat. Nadat we daarboven klaar waren zijn we naar beneden gezoeft. En daar rond gewandeld. Het is de stad van de saxofoon. Adolfh Sax is de uitvinder van de saxofoon, dat wordt goed belicht in de stad. Om 13u gingen we bij een Italiaan een pizza en een pasta eten, waar Arend bij aansloot. Toen dat klaar was zijn we verder de stad gaan verkennen. Om ongeveer 15u vonden we het voldoende en zijn we weer lekker naar het huisje terug gegaan. Moeten eigenlijk nog naar een winkel die riemen verkoopt. Peter heeft een broek bijzich die met kerst goed zat, maar nu te groot is. Maar ja dat ging niet lukken. Na het avond eten zijn de heren een rond(je) lopen. Doe ik de vaat en breng Candy naar bed. We hebben tot nu toe 3 poezen gezien, heel veel vogeltjes en ook heel veel honden. Van allerlei formaat. We houden het een beetje bij wat voor dieren we hier allemaal zien! Van het thuisfront krijgen we ook leuke plaatjes door van Balou en Mowgli!Read more
Vrijdagavond lagen we er allemaal om 22.30u in. En vanmorgen was Candy om 7u wakker. Ze ligt op de zelfde verdieping en ook in de zelfde ruimte als wij. Gelukkig zijn de gordijnen behoorlijk donker. Dat is fijn. Ze heeft een uurtje op de Nintendo doorgebracht zodat wij nog wat konden dommelen. Candy heeft thuis altijd de gewoonte in het weekend, om al eten te pakken als wij nog in bed liggen. Dus ze mocht nu een toetje pakken. Want we wilde wel graag met zn 3e ontbijten. Daarna lekker rustig aan gedaan. Candy kreeg nog een lego bouw set. Die is in elkaar gezet. We hebben boekjes van de omgeving bekeken. En even nagedacht wat we willen eten in de avond en wat we willen doen in de middag. Na de lunch wandelschoenen aan en met de auto naar Hastière om avond eten te kopen. Daarna doorgereden naar Waulsort om daar te wandelen. Erg mooi gebied. Aan de Maas met rotswanden waar wij verblijven, want we zijn de brug overgegaan. Er werd over een touw tussen 2 rotswanden gelopen. Hoog in de lucht. Heel gek om te zien! En er werden rotsen beklommen. Knap als je dat kan! Maar mij niet gezien. Een pittige dag achter de rug. Candy is nog niet in de vakantie modus. Heel erg aanhankelijk aan mij. Met aan me zitten en veel te veel vragen stellen, om maar gerustgesteld te worden. Ze slaapt gelukkig al wel, zodat we samen nog best een lange avond hebben.Read more
Ein letztes Fazit
Wer unsere Geschichte mit Frankreich kennt, wundert sich vielleicht, dass wir es doch noch einmal wagten, dieses Land unter Vermeidung von Autobahnen zu durchfahren. 🫢
Als unsere für 8 Wochen geplante Andalusien-Reise zu Ende ging, waren wir immer noch im Reisefieber. Also gaben wir Frankreich noch eine weitere Chance. Gesagt, getan. 👍
Und es fing auch gut an. In Castres bewunderten wir die bunten Häuser. 🏡
Doch schon kurze Zeit später fuhren wir durch fürchterliche winterliche Wetterkapriolen und bereuten schon unseren Entschluss, diese Route genommen zu haben🫢❄️
Aber dann erreichten wir Clermont- Ferrand. Der Anblick der von Schnee bedeckten Vulkangipfel bezauberte uns. Als “Grand Site de France" klassifiziert und in der Nähe von Clermont-Ferrand gelegen, ist der Puy de Dôme das Wahrzeichen des gesamten Departements. Er ist der größte der 80 Vulkane, die von der UNESCO zum Weltkulturerbe erklärt wurden. Wir beließen es dieses Mal wegen der Bodenbeschaffenheit bei der Besteigung des Puy Pariou, waren aber hin- und hergerissen vor Begeisterung 🤭👍👍
Dieser “Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne” ist es wert, ein weiteres Mal besucht zu werden. Er steht bereits auf unsere To-Do-Liste👍
Wir umrundeten einige sehenswerte Seen wie den Lac Aydat und wurden dabei immer von herrlichen Panoramen begleitet. 😄
Die Städte Orléans und Reims folgten. Die Cathédrale Sainte-Croix und die Kathedrale Notre-Dame de Reims sind unglaubliche, von Mensch erschaffene Meisterwerke.🤭😯👍
Last but not least erwartete uns die Champagne. Immer der “Route touristique de Champagne" folgend, begeisterte auch dieser Landstrich uns immer wieder auf’s Neue. 🍾
Wir haben gut gegessen, aber noch besser getrunken👍🍾🍺🍷
Frankreich, wir haben Dich fast wieder liebgewonnen.❤️❤️
(Aber nur, wenn zu Hause nicht schon wieder ein oder mehrere Knöllchen auf dem Tisch liegen)😁
Ein Highlight wartete aber noch am Ende dieser Reise: Das belgische Städtchen Dinant an der Maas. Diese bekannte Sehenswürdigkeit war der krönende Abschluss.🫢👍
Beim letzten Blick auf die beleuchtete Kirche am späten Abend mußten wir die Tränen unterdrücken. Das ist einmalig und unglaublich beeindruckend. Unvergesslich👍🤭
Statt 8 Wochen sind es letztendlich 13 Wochen geworden. Und ganz ehrlich? Wir sind immer noch nicht müde, könnten ewig so weiterreisen. 🛤️
Aber wie es so schön heißt: Nach der Reise ist vor der Reise👍
In diesem Sinne “Bis bald”👩❤️👨Read more
Reisezeiten Tolles Fazit. Freudentränchen hatte ich heute auch beim Anblick der Flysch-Klippen. Ein tolles Gefühl, dass einen einfach überrollt. Vorsicht, man wird süchtig danach. 🥰😘
Wir verbringen auch unseren letzten Reisetage nicht ohne Grund in Dinant. Die hübsche Lage der Stadt und ihre mächtige, hoch über der Stadt thronende Zitadelle sind DAS Ausflugsziel an der Maas schlechthin.
Neben ihrer Fotogenität hat sich die Stadt übrigens auch dank des Saxophons stark weiterentwickelt, dessen Erfinder hier geboren wurde. Wir könnten hier eine Tour mit einem Kreuzfahrtschiff auf der Maas machen oder einen Wein auf der Terrasse des Leffe Museums genießen.
Unser Hauptziel heute ist aber die Zitadelle von Dinant.
Auf geht's 👍
Wir starten am Hotel und gehen zunächst wieder über die Charles de Gaulle-Brücke. Wieder amüsieren wir uns über die 3 Meter hohen Saxophone, die hier in regelmäßigen Abständen aufgestellt wurden🤭😊
Und jetzt geht es mit einer Seilbahn hinauf zur Zitadelle von Dinant. Diese ist eine beeindruckende Festung, die hoch über der Stadt thront. Die Zitadelle hat eine lange und bewegte Geschichte, die bis ins 11. Jahrhundert zurückreicht. Sie wurde im Laufe der Jahrhunderte mehrfach zerstört und wieder aufgebaut. Ihre heutige Form erhielt sie im 19. Jahrhundert, als sie als Festung ausgebaut wurde. Sie bietet einen atemberaubenden Blick auf die Stadt Dinant und das Maastal. 🤭😯👍
Im Inneren der Zitadelle befindet sich ein Museum, das die Geschichte der Festung und das Soldatenleben im 19. Jahrhundert dokumentiert. Das ist so spannend und exakt dargestellt, daß wir es nur empfehlen können👍👍👍👍
Das alte Kriegsflugzeug Gloster Meteor F8 EG162 steht als Blickfang oben auf dem Gelände. 🛩️
Von der Zitadelle aus genießen wir in vollen Zügen den Blick auf Dinant und weit ins Tal der Maas👍
Auf dem Französischen Friedhof befinden sich viele Kriegsgräber aus dem Ersten und dem Zweiten Weltkrieg. Es ist immer wieder traurig zu sehen, wie viele junge Menschen für die Dummheit von wenigen Politikern sterben müssen.🤭😩
Wir wandern noch ein gutes Stück auf einem Pfad dem Bergrücken entlang. Überall gibt es tolle Aussichtspunkten über die Stadt und diese herrliche Landschaft. Sehr, sehr schön😯👍
Zur Feier des Tages genehmigen wir uns auf unserer Hotelterrasse noch ein Fläschchen Champagner, daß wir in der Champagne erstanden hatten. Prost 🍾
Es war ein toller Tag. Die Sonne verwöhnte uns, wir haben viel gesehen, haben eine schöne Wanderung gemacht, lecker gegessen und getrunken.
☀️🏰🥾🍔🥂Read more
Wir haben lange geschlafen, was wohl auch an der Zeitumstellung lag. Zum Glück können wir in diesem Hotel bis 10:30 Uhr frühstücken. ☕
Das Frühstück war hervorragend, es fehlte an nichts. Hier trinkt man sogar 1 Gläschen Champagner dazu. Das kannten wir auch noch nicht.,🥂
Heute ist Sonntag. Und da Dinant als das schönste Städtchen Belgiens gilt, strömen auch viele Touristen hierher. Man sieht Menschen aus allen Ländern der Welt. Um den Massen so weit es geht zu entkommen, suchen wir uns eine alternative Route.
Wir starten am Hotel und kommen zunächst zur Charles de Gaulle-Brücke. Während des Ersten Weltkriegs stürmte das Regiment von Charles de Gaulle am 15. August 1914 die Zitadelle von Dinant, um sie von den deutschen Besatzern zurückzuerobern. Die heutige Brücke wurde im Juni 1953 eingeweiht und, wie der Name schon sagt, Charles de Gaulle gewidmet. 🌉
Seit 2010 widmet sich die Stadt Dinant der Ausstellung “Art on Sax” zu Ehren von Adolphe Sax (Erfinder des Saxophons und hier geboren), in der 28 riesige Saxophone mit einer Länge von mehr als 3 Metern über die ganze Stadt verteilt sind. Einige davon sind auch auf der Charles-de-Gaulle-Brücke zu finden.🎷
Die Maison Leffe ist ein Museum über Leffe in einem ehemaligen Kloster über die Geschichte dieses alten Abteibers mit interaktiven Erlebnissen, Touchscreens und Verkostungen. Die Statue Charles de Gaulle liegt auf unserem Weg. Über die Charles de Gaulle-Brücke laufen wir hoch bis zur berühmten Stiftskirche “Collégiale Notre-Dame de Dinant”. ⛪
Direkt daneben befindet sich das “Maison Sax”, das sich ganz dem Leben des Erfinders des Saxophons widmet. Für Peter ist es neben dem Klavier und der Orgel das tollste Instrument überhaupt 👍
Wir passieren den “Place Collard” und erreichen die “Église St.-Pierre”. Und noch eine Kirche liegt auf dem Weg: die “Église St- Georges”.💒
Und schon erreichen wir das ”Abbaye de Leffe”. Die Abtei Notre-Dame de Leffe beherbergt eine Gemeinschaft von Kanonikern. Wir wandern auf dem Rückweg durch die Altstadt und passieren den “Place Patenier”. An der Maas entlang geht es zurück.🏞️
Wir erreichen unser Hotel, sitzen auf der Terrasse mit herrlichem Blick auf das Städtchen Dinant und genießen unser Bierchen. 🍺🍺
Was für ein schöner Tag. Wir lernen doch tatsächlich ein Ehepaar aus Duisburg kennen, die ein paar Urlaubstage hier verbringen. Auch sie sind Reisende und wir verstehen uns auf Anhieb. Klare Sache: es wurde ein netter Abend👍🥂🍺Read more
Wolfgang und Heidi Dinant war u.a. grad letzte Woche als schöne Kleinstadt in Europa im Zeit-online Newsletter Reisen. 👌
Selten haben wir so ungern eine Wohnung verlassen wie heute. Aber wir wollen unsere letzte Station dieser Reise erreichen.
Da wir bis nach Dinant in Belgien nur 175 km zu überbrücken haben, nehmen wir uns die Zeit, hier in Reims im örtlichen “Intersport” noch etwas zu shoppen.🛍️
Am Point de vue de Robinson genießen wir unterwegs die fantastische Aussicht über Fumay.🌇
Wir fahren der “Maas” entlang und sehen einige wunderschöne Dörfer, die noch von uns entdeckt werden wollen.🏡
Und dann erreichen wir Belgien und unser Hotel in Dinant. 🈳
Die nächsten 3 Nächte verbringen wir in:
La Merveilleuse by Infiniti hôtel, Charreau des Capucins, 23, 5500 Dinant, Belgien, 468,50 € inkl. Frühstück für 3 Tage, mit Küche.
Von unserem Zimmer aus genießen wir den Blick auf das Städtchen Dinant, direkt an der Maas gelegen, mit seiner außergewöhnlichen Kirche. Diese und die auf dem Berg über ihr angelegte Zisterne sind morgen unsere Ziele. 🚶♀️🚶♂️⛰️Read more
We waren op tijd wakker. Candy was naar beneden gelopen, maar kwam toch nog even terug om een half u op bed te gaan liggen. Vinden wij niet erg. Rond de klok van 9 ben ik de tafel gaan dekken en eitjes koken. Gezellig met elkaar ontbeten. Daarna de wandelschoenen aangetrokken. Vanuit het park naar beneden gelopen. Naar de Maas. En een stuw voor opwekking van stroom. Als we de brug over zouden lopen, dan komen we aan de kant waar we gister gewandeld hebben. Maar we bleven nu aan "onze" kant. Ik weet niet wat het is, maar op de een of andere manier krijgen wij het voor elkaar om de meest onbegaanbare paadjes uit te kiezen. Dus ook ditmaal. Peter had een route uitgestippeld via de app Komoot. We hebben wat buitjes gehad, waardoor de paadjes wat glibberig geworden zijn. Candy heeft op de top aanwijzingen van Peter het er op de goede manier van af gebracht! We kwamen bij de laatste afdaling een familie tegen. Ik mocht daar van de man des huizes de nordic walking stok gebruiken om af te dalen. Dat was fijn! Dan heb je toch even wat beter grip. Beneden kregen we wat daslook bladeren in onze handen geduwd. Meneer ging het tussen zn boterham stoppen. En je kan er goeie pesto van maken zei hij. Het rook erg naar knoflook. Maar goed, de bladeren toch maar in de natuur gelaten. Na 3 1/5 wandelen waren we eindelijk thuis. Gauw een late lunch genomen. En de rest van de dag uitgerust. De titel van vandaag is Candy dag. Wij hebben 10 jaar geleden Candy voor het eerst ontmoeten en haar nooit meer losgelaten. Wij vieren deze dag altijd met een diner of een uitje.
Voor vandaag had ze nog wat lego gekregen. Dus ze heeft weer heerlijk kunnen bouwen na de lange wandeltocht. De rust in haar lichaam is steeds meer aan het komen.Read more
Goede vrijdag vandaag. Drukke dag. De stukadoor zou om 9u op de stoep staan om de douche te stucen. Maar hij was er pas om 11u. Na het ontbijt, heb ik Candy naar de abulant begeleiding gebracht. Tot 11.30u. Ging ik de koffers pakken, en Peter ging de voortuin vrijmaken van onkruid. Zoals we graag wilde konden we om 12u vertrekken. Om 16.30u hebben we geladen. Het was erg druk met laders. En ook onderweg erg druk. 1ste aankomst tijd zou om 17u zijn, dat werd al gauw 18u en uiteindelijk waren we er na een snelle hap friet om 18.30u gearriveerd. We dachten dat we in een park zouden aankomen waar we vroeger al vaker waren geweest. Maar dit was niet zo. We zijn door de fotos op Airbnb een klein beetje misleid, omdat het erg op Lu Boulac (Durbay) lijkt. Maar goed niet getreurd. Het ziet er goed uit. Met een mooi uitzicht. We moeten wel veel treden naar beneden afdalen voordat we binnen zijn. Maar alles heeft intussen zn plek. We hebben er veel zin in! Mijn ouders zijn vanmiddag om 13u aangekomen bij ons. Ze gaan weer fijn op Balou en Mowgli passen. Pa appte net om 20.15u dat de stukadoor net weg is. We hebben geen wifi. Dus de ipad is thuis. De dvd s zijn weer van stal gehaald, want een speler is er wel. We zitten nu de Ster te kijken. Over de geboorte van de Heere Jezus. En herdenken we vandaag dat Hij gestorven is.Read more
Whoop 🎉 Es geht los. Ich bin unterwegs und on the road nach Brüssel. Noch bin ich in Begleitung von meinem Freund. Verspätung hat der Bus auch wieder aufgeholt. Läuft soweit und die Aufregung ist groß!Read more
Traveler
Geweldig allemaal en wat een mooie omgeving,groetjes daar👋🥰
Traveler Ja het is hier prachtig!
Traveler
Ja het is prachtig!