Portugal Entroncamento

Travelers at this place
  • Day 6

4. Nap -Santarém- Golega /esőnap

May 3 in Portugal ⋅ 🌧 18 °C

Na a mai időjárás kevésbé volt változatos mint a tegnapi. Esett, esett és esett. Néha zuhogott, aztán néha csak csepegett. A napot nem sokat láttam de akkor meg annyira erősen tűzött, a párás levegőjével hogy majd megfulladtam...

Mai útvonalam Santarém- Ribeira de Santarém- Vale de Figueira- Azinhaga-Golegã. Újabb 32 km-es etap, hozzátoldva a reggeli hotel-Útvonal távot 34,5.

Santarémet már esőben, de a vár tövében egy kis hegyi ösvényen hagytam el, és szinte azonnal átértem Ribeira de Santarémbe, ahonnan a folyó felett felkelő nap még esőben is nagyon szép lávány volt. Innen egy ideig műúton mentem, aztán egy ponton le kell kanyarodni a szőlőültetvények közé. Vagyis kellene, mert éppen 4 kutya sétálgat kifele a tanyáról, és méregetnek hogy vajon én akarom őket bántani vagy ők engem? De mivel a hotelben kaptam egy sonkás sajtos szendvicset (amit induláskor betoltam hogy ne kelljen hurcolni a kis dobozát) meg egy almát, elővettem az almát és eszegettem amíg eloldalogtak 😀

Ez amúgy egy nagyon szép része lenne az Útnak. Végre eltávolodunk a nagyvárosoktól, kis dűlőutakon sétálunk a szőlőültetvényeken és hatalmas gazdaságok földjein át... kivéve ha szakad az eső, mert akkor 2 bottal egyensúlyozva próbálunk az agyagos/sáros dagonyában nem seggre esni vagy kitörni a bokánkat, esetleg nem sípcsontig süllyedni a sárban. Nekem a második jutott.

Embert, erőt, akaratot és lelket próbáló kihívás volt. A pocsolyakerülgetés, a sártól háromszorosra nehezedett cipő, a folyamatos ellentartás már kb 8 km-nél kivette az erőmet fizikailag és mentálisan is. Közben már éreztem hogy a cipőmben a víz is gyűlik, és nem lesz lehetősége kiszáradni, így felesleges zoknit cserélni, a zoknicipő meg kb bent maradt volna a sárban ha átveszem. Szóval maradt a küzdelem, ráadásul ezen a szakaszon nagyok a távolságok város és város közt, szóval be se tudok húzódni sehova.
    Néha volt egy egy jobb szakasz, de Vale de Figueiraig végig a sárbancuppogás volt a jellemző. A végér kicsit elállt az eső, de amint a faluba értem újra leszakadt az ég, olyan erővel, hogy elmosta az úton a lábamat kb. Mivel lépésben tudtam csak haladni eddig nem akartam megállni, ráadásul sok van még hátra, szóval mikor láttam hogy a templom sincs nyitva hogy kicsit kipihenjem magam, inkább továbbmentem.

A városon túl újra a sáros folyó várt az ösvényen, szóval megy tovább a harc az elemekkel. Itt már azért egy pár km után normálisabb, kaviccsal felszórt dűlők jöttek, de azért figyelni kellett minden lépésnél. Viszont már néha fel tudtam nézni hogy hol vagyok, és szép tájakon vágtam át a lábam ele bámulva.

Aztán 1 körül kicsit kisütött a nap, szóval gyorsan megettem az utlolsó csokimat mert kezdett elfogyni a kraft, és mire végeztem, és levettem a ponchot, meg a pulcsit egy tóparton, majd beértem Azingaha-ba ( a kettő közt 12 km van, szóval nem kis idő volt), ahol végre ma először, 6,5 óra gyaloglás után le tudtam ülni egy padra pihenni... Vagyis tudtam volna, ha nem kezd újra esni, szóval továbbindultam Goleghã felé, de közben olyan hideg szél lett hogy fázni kezdtem. A templom természetesen itt is zárva (nem is értem, nem nyitva kéne lennie a megfáradt vandorok előtt mindig, meg a hívők előtt akik betérnének imádkozni? ) szóval egy kapualjban gyorsan leaponchot-felapulcsit-felaponchot és tovább. Innen még 8 km Goleghã, menni kell mert fogy az erő, és leülni sincs hova.
    Hosszú, hosszú, néha napos néha esős kutyagolás következett a kövesút mentén. A zokni már szétáztatta a lábam, minden lépéshez akarat kell, de megyek tovább és tovább. Emberrel egész nap nem találkoztam, csak kocsiban, de nem is tudnék mit mondani, csak jussak el a mai szállásomra, ez a cél. Mígnem egyszer felűnik a tábla, ideértem. Több mint 8,5 óra megállás nélkül, de itt vagyok.

Goleghã híres lovas város, de bikaviadalokat is rendeztek itt régen. Nagyon szép kis főtete van, mindenhol lovardák, sőt még a zebránál is 3 tábla van: gyalogos, lovaskocsi, lovasszekér veszély 😄

Végigsétáltam majdnem az egész városon míg elértem a mai szállásomat. Tegnap, tanulva az eseményekből gyorsan foglaltam egy ágyat egy albergue-ben, az Inn Goleghã-ban. Jókat is írtak róla, közel van az Úthoz, és 24 EUR. Kaptam egy 2 ágyas szobában egy ágyat, egy Spanyol zarándokkal osztozunk a szobán, tiszta, rendezett kis hely, teljesen OK lesz mára.

Forró zuhany, zoknimosás, és egy kis fetrengés után ideje ennem valamit. Idefele láttam egy kis Taberna-t, a tulaj szerint jó hely, odamegyek vacsizni. 3 perc séta csak de persze megint esik. Nem baj, zoknicipőben "átfutok", és bemegyek. Igazi kockás terítős helyi kis étterem-kocsma, körbe mindenhol bikaviadalos fotók és újságkivágások, a falon bikafej.
    Nem nagyon tudnak angolul , de a tulajnéni mutogat fotókat mit tud csinálni nekem, választok egy rántott valamit (kb kolbász csak rántva krumplival, rizzsel, tükörtojással, salátával) meg egy nagy sört, és leülök. A TV-ben megy valami bikaviadal, én meg bambulok ki a fejemből. A kaja jó volt, nem nagyon akarom tudni hogy készült, de az ízvilága teljesen jó volt. Közben beszédbe elegyedtem a nénivel aki főzte, kevés angolságával elmesélte hogy a férje, meg az apósa, meg az egész család amúgy torreador meg matador volt, amikor terhes lett, akkor vonult vissza a férje, azért ez a sok bikás kép, sőt megmutatta kik voltak családtagok a fotókon. 😃😃

Kint a teraszon még ittam egy sört, beszéltem Zsuzsival meg Artival, aztán visszaevickéltem a szállásra. Még lenne kedvem meginni valamit, de a kisbolt 12 perc gyalog, ninca az az isten... 😁😁 A közös konyhában még nagy a ricsaj, hátha ad valaki valamit ha kimegyek😃😃

• Day 9

Convento de Cristo

May 2 in Portugal ⋅ 🌧 66 °F

The Convento de Cristo is a massive complex of interconnected buildings that forms quite a maze! We were unsure of where we had been and if we had seen everything.

Construction began in the 12th century by the Knights Templar and continued for hundreds of years.

Read more here: https://whc.unesco.org/en/list/265/

• Day 9

Camino Day 6

May 2 in Portugal ⋅ 🌧 57 °F

Vila Nova da Barquinha to Tomar
    ~21.5 km/13.4 miles

I walked with Chris from Massachusetts today. We decided to start at 8am since we didn't have a particularly long day.

We encountered our first real hills not long after leaving Vila Nova da Barquinha as the trail went through a eucalyptus forest.

Rain was predicted, so I donned my rain gear, but we only had a couple of rain "drills" when it seemed like it was going to really rain, but it only lasted a couple of minutes.

We reached Tomar by lunchtime and checked into our accommodations. I stayed in the same decripit hotel as in 2022. I doubt that anything has been updated in the last half century. But it's in a great location at a good price, and has a comfortable bed, which I'm sure isn't 50 years old.

Another thing that was the same thus year as in 2022 was being barked at by the same dog. But this time he wasn't wearing the same ridiculous onesie outfit.

After a shower and laundry I met Chris to go see the Convento de Cristo. Her feet were really bothering her so I got an Uber to take us up the hill, which ended up being a good move because the skies opened up just moments after I requested the ride and the rain came down in buckets.

More on the Convento in the next post.

• Day 8

Camino Day Five

May 1 in Portugal ⋅ ☁️ 70 °F

Vale de Figueira to Vila Nova da Barquinha
    ~28.5km/17.7 miles

The day started out cool and misty. I ate some of my leftover pizza before starting out. Today's walk was once again through an agricultural area, this time with many newly rolled and planted fields.

The first town I came to was Azinhaga, the birthplace of Nobel Prize winning author José Saramago.

Since today is the Labor Day holiday the road between Azinhaga and Golegã wasn't nearly as busy as it was when I walked it during rush hour traffic in 2022. About halfway along this stretch I met Chris from Massachusetts, who was staying at the same place as me in Vila Nova da Barquinha.

This area is known for its equestrian tourism and festivals. Those that I saw reminded me of the model horses that young girls play with.

I had planned to meet Kathy, another forum member who lives here who had invited me to dinner. She and her partner live just a few blocks from our guest house. When I stopped by before checking in I told her that I had been walking with another woman and she graciously she invited Chris to dinner too. It was nice to have a home cooked meal and a tour of their property and to hear their plans for it.

• Day 7

Camino Day Four

April 30 in Portugal ⋅ 🌧 55 °F

Porto de Muge to Vale de Figueira
    ~27.5 km/17 miles

A little longer day today, but it was mostly overcast and cooler - perfect for walking.

We had a great breakfast at Quinta da Burra before setting out.

Kelly and I walked together as far as Santarém where she split off to walk to Fátima, but not until we had a good lunch in a tiny café.

Most of the day was spent walking amongst vineyards and green fields, then we had the climb to Santarém, which was the first real elevation change on this route. Along the way we saw a "Pilgrim Swing."

I had booked a room at Casa das Laranjeiras, which was a very nice "Alojamento Local." The owner had texted me the code to the keybox and gave me my room number the night before, so I was able to enter as soon as I got there. Other than two cleaning women I never saw anyone else, and the owner asked me to put the payment in the night table drawer. It was nice and quiet, so I had a good night's sleep. 😴

• Day 26

Castelo dos Tempelarios in Tomar

April 24 in Portugal ⋅ ☀️ 21 °C

Gestern Abend sind wir in Tomar angekommen. 77km östlich von Nazare. Wie auch sonst habe ich ins Navi ohne Maut und ohne Autobahn eingegeben. Wir sind von Nazare durch eine wunderschöne Gegend gefahren. Wir brauchen auch fast die doppelte Zeit. Aber landschaftlich lohnt sich das. In Tomar angekommen und direkt im Zentrum einen Stellplatz ausfindig gemacht. Ist ein ehemaliger Campingplatz den die Stadt für die Wohnmobile als Stellplatz gebührenfrei her gibt. Mit Ver- und Entsorgung. Heute Morgen haben wir mal wieder unsere Fahrräder aus dem Kofferraum genommen und sind nach dem Frühstück los gefahren. Wieder einer sehr schöne Stadt. Aber die Hauptsehenswürdigkeit hier ist die Burg die von der Unesco zum Welterbe erklärt wurde. Wir sind mit dem Rad hoch gefahren um die Treppen steigen zu vermeiden. Weiß aber nicht was besser ist. Oben angekommen, erst mal ein bisschen verschnauft und Wasser getrunken. Es war ganz schön heiß. Wir hatten heute 27 grad. Die Burg ist schon sehr beeindruckend, aber das Innere der Burg zu besichtigen haben wir uns erspart. Wir sind aussen rum gelaufen und waren hiervon schon sehr beeindruckt. Der Vorteil, dass wir hier mit dem Rad hoch gefahren sind, war dass wir es dann rollen lassen konnten. Anschließend noch durch die Stadt gekurvt. In der Fußgängerzone ein Café gesucht und haben hier ein bisschen ausgeruht und die Seele baumeln lassen.
    Dann zurück zum Paul und kurzentschlossen sind wir weitergefahren und Gott sei Dank haben wir mitbekommen dass morgen hier in Portugal ein Feiertag ist. Noch schnell was eingekauft. Eigentlich hätten wir nur Tempos, Butter und Brot gebraucht. Aber dann war der Einkaufswagen doch wieder voll.
    Unsere Endstation war heute Figueira da Foz. Auf einen Stellplatz am Wasser für 80 Womos, der ist brechend voll. Wahrscheinlich wegen dem Feiertag. Es sind auch nur Portogiesen hier. Morgen werden wir wieder weiter fahren.

• Day 7

5. Nap- Golegã- Tomar

May 4 in Portugal ⋅ ☁️ 13 °C

Egy jó alvás után újabb reggel jött szembe. Mikor felkeltem 6 körül, hallottam hogy még mindíg esik. Eszembe jutott amikor Zsuzsival beszélgettünk pár hete, mikor egy ismerősünk anyukája hazajött a Porto-Saniago szakasz után és azt mondta hogy annyira sok eső esett hogy nem volt jó. Én erre azt mondtam: Szeretek esőben sétálni. Ha esik, esik, én megyek tovább... Hát ma nem így éltem meg hogy esett...

Szerencsére a szálláson volt kávégép, így amíg vártam hogy elálljon ittam egy rendes kávét. El is múlt a sétaundorom és éreztem magamban az erőt hogy végre elinduljak. És a sétaundorommal együtt az áram is elmúlt a szálláson, szóval fejlámpát elő, kihoztam a cuccaimat a szobából, hogy ne keltsem fel a spanyol utitársamat, és elkezdtem megint bepakolni mindent. A 2 tegnapi zokni még vizes volt szóval ők feljöttek a vállpántomra száradni. Mire elkészültem az eső is elállt, ami azt jelenteti, hogy jó kedvvel indultam neki a napnak. Igaz hogy a cipőm még nem száradt ki, de talán majd napközben.

A mai útvonal: Golegã-São Caetano-Vila Nova da Barquinha- Atalaia-Grou- Asseiveira-Guerreira-Casal Marmelo-Tomar. 31 km . Igen, jó sok név, ami azt jelenti sok falun megyek keresztül, szóval egész nap lesz hol pihenni, kaját venni... Gondoltam én 😃😃

São Caetano egy piciny falu volt, ami után egy ideig a műút mellett haladt az utam. Itt láttam meg életem első gólyalakótelepét eg, magyfeszültségű vezetéken egymás mellé-felé épített gólyafészkekkel 😃. Majd egy kihalt régi uradalomba jutottam. Egy teljes falu volt kb elhagyatottan, de nagyon hangulatos volt így is. Itt elbúcsúztam a Tagus folyótól, amivel eddig félig meddig követtük egymást, és irány a "vadon", a kicsit sáros, de járható utak a semmi közepén.
    Vila Nova da Barguinha-ban akartam venni valami reggelit, de rájöttem hogy vasárnap van. Semmi sincs nyitva, nemhogy bolt, szóval előkotortam a 3 nappal ezelőttről megmaradt kis lekváros falatkáimat a táska aljából, és megettem, majd mentem tovább.

Annak ellenére hogy napok óta megyek, ma éreztem azt újra hogy van kedvem menni. Többnyire sütött a nap, nem volt nagy a sár, ideális sétaidő. Így aztán jókedvűen értem Atalia-ba, ahol végre találtam egy templomot is ami nyitva van. Mondjuk csak azért mert vasárnapi mise van, de ezt már csak bent vettem észre. 😄. Kicsit belehallgattam a portugál istentiszteletbe, megállapítottam hogy még a fiatalok is eljárnak templomba a helyiek közül, aztán továbbmentem...

Atalia után nem sokkal letértem a műútról, be a kicsit sáros földutakra. Petinek írtam reggel egy kérdésére: Annyi minden volt már, most már jöhet bármi is... így vágtam neki a pocsolyáknak. Aztán feltűnt, hogy bár sáros minden, de olyan jó illata van az erdőnek, majd eszembe jutott az utileírásból, hogy egy eukaliptusz erdőn visz át az utam. Na onnan nem érdekelt se sár, se pocsolya, szagolgattam a leveleket, meg az erdőt. Közben újra kisütött a nap is, jöhet bármi.

Azt írták, hogy ez az első embert próbáló szakasz, mert át kell kelni a hegyeken. Hegyeken? Egy Nádas Petis Pilisi próbatúrán ez kb a kezdő szakasz, volt vagy 4 emelkedő, gyönyörű kilátás a dombok tetejéről, de ennyi a nagy "hegyi" túra. Köszi Petya a felkészítést 😀😀

Közben néha eleredt az eső, de a poncho és én már összeszokott haverok vagyunk, pikkpakk felvettem, levettem, vagy megálltam, vártam hogy kicsit alábbhagyjon. Rájöttem, hogy sétálok, nem rohanok. Így értem be Grou-ba, majd hagytam is el újra, mert sok látnivalót nem adott.

Asseiceira-ig műúton követtem az eukaliptusz gyantás illatát, de már kezdtem megéhezni, szóval nyitott szemmel pásztáztam a falut... Vasárnap van, persze pásztázhattam, semmi nem volt nyitva. Egy nénike megállt mellettem kocsival mikor látta hogy figyelem a boltot , és szólt hogy sajnos zárva, de egy kávét tudok venni a falu másik végén a kocsmában... Megköszöntem és mentem tovább. Maj Guerreira-ban talán találok valamit...

A főút mellett haladva reménykedtem legalább egy benzinkútban, mert hát a Belga szerint is a Ben-zin-kút az autósok oázisa az autópályák sivatagában, de hát semmi 😀😀. El is hagytam a falut ,és fel is hagytam minden reménnyel, amikor egy lemez tákolmány oldalánál megláttam egy pasast két kenyérkével kisétálni a főút melletti leállóba a kocsijához. Egy tipikus út menti zöldséggyümölcsös volt a bódéban, ahol otthon tuti nem állnék meg csak mert ki van írva hogy "bugonya 59 .-" de itt életet mentett. Még néhány péksüti is volt kirakva.
    Szerény portugál tudásommal megkérdeztem a nénikét, hogy az a lapos lángos kinézetű az sós vagy cukros, kiderült hogy fahéjascukros, meg vettek 1 db almát hozzá, és kész úri lakomát csaptam az út szélén 😀.

Innen újra földút, a sinek mellett.Casal Marmeloig, majd ugyanígy Casal das Bernardasig, ahol dönthettem, hogy megyek a biciklia camino vonalon, vag, a gyalogoson. Persze hogy a gyalogos. A hegy tetején még megálltam pihenni egy kicsit, aztán irány Tomar Alto do Piolhinho-n keresztül.

Tomar megint egy nagyobb városka. Nagyterekkel, keresztes lovagi múlttal. Sőt még zsinagóga is van, amit meg is találtam út közben. Kis kavargás után irány a kiszemelt szállásom a Hostel 2300 Tomar, ahol még volt szabad ágy. Kérdezték hogy van e preferencia, mondtam hogy ágy kell, ott ahol van szabadon, szóval egy 8 fős hálóban enyém a 4es ágy. Rajtam kívül még sehol senki.
    Zuhany, zokni-póló mosás, és egy kia pihenés, majd befutott a francia párocska akivel már többször találkoztunk. Örömködés, mindenki jól van, megyek kaját keresni, persze a zoknicipőmben, a másik a teraszon szárad.

Találtam egy helyet a főtéren, jó a hangulata, igaz hogy csak "snack bar" de jól hangzik a Temple Plate sörrel😀 Igazi szerzetes vacsi volt. 3 féle sült kolbászkák, sajt, savanyúság, kenyér és sör. Mire megettem kedvem támadt felmászni a hegyre, mert ott egy templomos logvagi vár és katedrális van, szóval fel is mentem, aztán visszafele elmentem a folyóhoz meg a hídhoz, és még a szigeten ittam egy sört pluszban.

Aztán a szállásra érve megláttam hogy van szobatársam, egy skót orvos, kiültünk a teraszra sörözni, de beérkezett az a srác is akivel Lisszabon óta követjük egymást ,és mint kiderült Porto Rico-ból jött. A skót orvossal jól elbeszélgettünk, aztán el is telt a nap...

• Day 95

…..nach Fatima

April 29 in Portugal ⋅ ☁️ 15 °C

….der Strom ist noch nicht überall da, aber die Glocken der Kirche funktionieren wieder!
    Pünktlich um 7:00 Uhr wurden wir von sieben Glockenschlägen und einem anschließenden Glockenspiel geweckt.
    Riesige Parkplätze stehen hier auch Campern kostenlos zur Verfügung.
    Also, auf geht’s Richtung Figueira da Foz.
    Angekommen in Figueira da Foz fahren wir auf den Stellplatz, den wir schon vom letzten Jahr kennen.
    Da es noch früh am Tag ist, drehen wir mit den Scootern Runden durch die Stadt. In dem alten Stadtteil sind viele ehemals prächtige Herrenhäuser wunderschön renoviert, andere werden gerade restauriert und wieder andere warten im alten Zustand auf finanzkräftige Investoren. Der neuen Teil mit modernen Geschäften und Einkaufsstraßen steht durch gelungene Architektur in einem schönen Kontrast dazu. Hotel neben Hotel entlang des unendlichen Sandstrandes lässt allerdings auch die Bausünden vieler Strandbäder erkennen.
    Am Abend genießen wir noch einen Absacker in einer Strandbar und beobachten den regen Schiffsverkehr.

• Day 94

Fatima

April 28 in Portugal ⋅ ☁️ 22 °C

……oder heute geht gar nichts, überall in Portugal Stromausfall, kein Internet, keine Ampeln, keine Tankstellen, keine Kassen in Supermärkten usw, aber wir sind gut hoch in den Bergen in Fátima angekommen.
    Eine Stadt, die vor hundert Jahren noch ein kleines Bergdorf war, ist heute eine Stadt mit 14000 Einwohnern und wahrscheinlich leben die meisten Einwohner von dem Wunder von Fátima aus dem Jahre 1917, als unsere Mutter Gottes drei Hirtenkindern erschienen ist.
    Fatima ist der absolute Pilgerwahnsinn! Zu Grunde liegt dem eine Geschichte, die gar nicht so alt ist: am 13. Mai 1917 ist den drei Hirtenkindern, Lucia, Francisco und Jacinta an einer Korkeiche die heilige Jungfrau mit einem weißen Rosenkranz erschienen, die den Kindern Botschaften mitgab. Dort wo die Korkeiche stand, wurde eine Kapelle errichtet.
    Rund um die Kapelle, die am Ort der Erscheinung errichtet wurde, entstand eine Basilika und eine hochmoderne Kirche im Brutalismus-Baustil, die über 9000 Sitzplätze verfügt und ein riesiger Besucherplatz, der angeblich doppelt so groß ist wie der Petersplatz in Rom. Am Jahrestag finden hier mehr als 1 Million Menschen Platz, insgesamt kommen über 6 Millionen Pilger im Jahr um das Heiligtum zu besuchen.
    Eine vermutlich gute Einnahmequelle ist der Verkauf von Kerzen in allen Größen, die auch vor Ort entzückend werden und eine gewaltige Rauchwolke verbreiten.

• Day 14

Tag 11/Fatima

April 25 in Portugal ⋅ 🌙 14 °C

Hallo Freunde!
    Nach dem Frühstück ging es gleich los.Es war mal wieder blauer Himmel und strahlender☀️.Heute ging es viel bergauf und bergab durch 🌳und zum Teil war auch Abenteuer mit dabei..,denn manchmal musste man sich den Weg selber suchen.Es ging teilweise durch Dornenhecken,so das man dementsprechend aussah.Die Waldwege waren an manchen Stellen sehr naß das man genau hinsehen musste wo man lang ging.Natürlich hielten wir nach 10km Pilgerstrecke an einer Bar an wo es den berühmten Portwein gab.Wir kamen immer näher zum ersehnten Ziel der Pilgerreise FATIMA.Wir liefen zur wunderschönen Basilika,wo ein riesig großer Platz war mit vielen Menschen.Es gab auf dem Platz eine lange breite Markierungslinie,wo die Menschen auf Knien rutschten.Zurück zum Hotel ,frisch gemacht und zum Abendessen gegangen.Danach sind wir zur Heiligen Messe gegangen an der Basilika,Menschen über Menschen,alle mit Kerzen in der Hand,war schon sehr beeindruckend. Das war unser letzter Pilgertag,morgen früh geht es nach Lissabon wo wir 16.30 abfliegen ,Richtung Frankfurt,und mit dem geparkten Auto Richtung Heimat fahren.Es war eine wunderschöne, erlebnisreiche Pilgerreise nette Pilger kennengelernt und vielleicht sieht man sich mal wieder bei PILGINO.
    Es waren 265.5 km.Ich sage Gute Nacht.

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android