India
India

Curious what backpackers do in India? Discover travel destinations all over the world of travelers writing a travel blog on FindPenguins.

495 travelers at this place:

 • Day89

  Hampi, Karnataka

  November 30, 2018 in India ⋅ ⛅ 28 °C

  Hampi is een relatief onbekende plek in India, maar misschien wel een van de meest relaxte en bijzondere plekken in dit land. Hier verbleef ik vijf dagen. Een afgelegen gebied in de middle of no-where met tropisch klimaat, palm- en bananenbomen, omgeven door duizenden rotsblokken, ruïnes, lokale remote villages en enorm coole vibe. Het contrast kan bijna niet groter dan de steden hiervoor.

  Om er te komen reisde ik per nachttrein, lokale bus, ferry en scooter over zanderige weggetjes en langs lokale villages.

  In Hampi verblijven backpackers, rotsklimmers, hippies en een combinatie hiervan. Hier gaat het leven net een tandje langzamer en heerst een ontspannen sfeer. Het was een bijzondere week.

  Via couchsurfing verbleef ik op de campground van Rajneesh. Een welvarende Indiër die zijn land met tenten heeft opengesteld voor couchsurfing reizigers over de hele wereld. Hij heeft een plek gecreëerd omgeven door groen, riviertjes, palmbomen, bamboestokken en rotsformaties. Een plek met vogels, slingerden apen door de bomen en schildpadden en krabben in het water. Af en toe komt hij langs en trakteert de mensen die hij host op een avond vol muziek, drinken en eten. Zijn lengte is al uitzonderlijk voor India maar ook zeker zijn voorkomen en houding. Hij is langer dan ik (foto volgt) , geeft een ferme handdruk, heeft een zware stem, elegante snor, draagt een gouden ketting met tijgernagel en door zijn uitstraling voelt alsof je met de keizer dineert. Het was een memorabele avond met hem, zijn staff en de andere couchsurfers.

  De omgeving van Hampi is surrealistisch adembenemend en divers. In het Westen zou dit een populair gereguleerde nationaal park zijn. En hier. Hier zie je de lokale village bevolking, enkele Indiase reizigers, wat hippies en backpackers en loop je alleen over rotsen met adembenemende uitzichten en tempels. Zonder entree of andere commerciële activiteiten.

  De onderstaande filmpjes geven wel een beetje de sfeer, beelden en geluiden bij deze tekst van van de omgeving: https://youtu.be/FlTtuSyTHrI ('Local Hampi song') en https://youtu.be/PDY-AW5BFSo

  Hier drink ik dagelijks uit een kokusnoot, duik ik het lake voor verkoeling, rijd op mijn motorbike door de omgeving, bezoek per mountainbike de ruïnes aan de andere kant van de rivier en bekijk ik dagelijks een prachtige sunset. Het is het goede leven.

  Op de plaats waar ik verblijf ontmoet ik andere couchsurfers die eigenlijk alleen maar minimaal maanden of zelfs jaren reizen en open minded in het leven staan. Niet gecontroleerd het leven leiden, maar leven in het hier en nu en diepgang zoeken. Op deze manier, via couchsurfing verblijven is ook een bevestiging dat reizen niet per definitie duur hoeft te zijn. Het is allemaal mogelijk, als je maar wilt een beetje creatief bent. Ook mijn verblijf was de week in Hampi vrijwel kosteloos via een host van couchsurfing. Na een kleine week ging ieder weer een eigen weg. Travel goes on....

  Ook ik boekte een nachttrein naar de volgende bestemming. Dat betekende dezelfde weg weer terug naar het treinstation. Onderweg lopend naar de ferry krijg ik een lift achterop een scooter. Daarna vanuit de bus naar het station een lift in een rickshaw van een jong Indiaas stel. En als ik even later aan het wachten ben op het station en aan een Indiër naast me vraag of hij nog een lokaal restaurantje weet omdat ik drie uur moet wachten blijkt hij geen Engels te spreken. Prima. Twee minuten later word ik aangetikt en krijg ik ineens zijn telefoon in mijn handen gedrukt. Hij heeft zijn zoon gebeld en die kan het wel even vertalen.

  Zoals Frans in een reactie omschreef: elke foto is een verhaal. Dat is zeker zo en geldt ook voor ontmoetingen.

  De vibe in Hampi zal me nog lang bijblijven...
  Read more

 • Day100

  100 dagen onderweg! - Mysore en Kerala

  December 11, 2018 in India ⋅ ☀️ 30 °C

  Vanuit Hampi reisde ik per nachttrein naar Mysore. Een overnight treinreis zorgt altijd voor de nodige reflectie en rust. Tien uur in een Indiase trein klinkt oncomfortabel maar het is een mooie ervaring en door het geluid van de rails, de bewegingen en donkere coupe wieg je al snel in slaap. Als je geluk hebt...

  In Mysore verbleef ik in een backpackers commune villa omgebouwd tot hostel. Van camping naar villa. Grote tuin, palmbomen, hoge plafonds, grote keuken, drie balkons, dakterras en rustige omgeving. Niet alle bedden waren bezet en dat maakte de ervaring nog fijner. Alsof je een groot huis deelt met een paar vrienden en een host. Mijn enige kamergenoot stond om 5:00 op voor zijn dagelijkse Yoga course en verder had ik de dorm voor mezelf. Leuke mensen, goede sfeer en veel ruimte. De mogelijkheid tot koken, wierook en kaarsen in de avond en ontbijten met cornflakes in de grote keuken maakte de sfeer huiselijk.

  Twee dagdelen erop uit naar het Mysore Palace, de kleurrijke echte Indiase bazaar en de stad. Verder een ochtendhike op de Chamandri Hill en genoten van de plek. Met de hangmat in de tuin, een boek en dagelijks een ommetje voor wat lokaal eten en een kokusnoot.

  Het zijn ook de momenten waarop je de afweging maakt om ergens langer te blijven of door te reizen, meer te zien. Deze afweging komt steeds vaker naarmate de reis vordert, merk ik. Dit keer een verlenging van twee dagen, maar boekte ook een lokale bus naar Kochi, de hub voor de Kerala province. Beide keuzes zijn verleidelijk, dit keer won het doorreizen. Afscheid nemen van een plek en de mensen is ook steeds een stap uit je in korte termijn gecreëerde comfortzone.

  Kochi lag op negen uur reizen met een Indiase government bus. Een nieuwe ervaring die minder comfortabel was dan de trein. Indiase muziek uit de speakers en een Bollywood movie op de schermen. Kerala heeft geen snelwegen dus op de route veel scherpe bochten, bumpy roads en hoge snelheden. Een die-hard reiservaring, zeker omdat ik nog wel eens last heb van motion sickness. In negen uur reizen stopte de bus vier keer drie minuten. Door het harde rijden, remmen en bochten wilde mijn lichaam die bus uit maar je weet dat je door moet. Mentale training. Na negen uur en midden in de nacht de bestemming bereiken voelde als een bevrijding.

  Kochi is ook een vroegere handelsplaats aan de kust waar ik twee dagen verbleef, rond de boulevard slenterende en Kerala fish curry at met een reiziger die ik eerder had ontmoet. Een heerlijk tropisch klimaat. De eerste keer Indiase kust zien.

  De Indiase Backwaters ontdekte ik vanuit Allepey op budget met lokale Government ferry. 'The Venice of the East’, adembenemend mooi. Drie uur op een boot voor minder dan een dollar door schitterende omgeving met lagunes, meren en palmbomen.

  Vanuit Allepey reisde ik na twee dagen met drie lokale bussen verder naar Varkala. Een van de mooiste stranden in India. Om tot rust te komen. Te ontbijten en lunchen met uitzicht op zee. Te genieten van de zon, warmte, van de reis, een duik in zee te nemen en na te denken over mijn volgende stappen. Het is een totaal andere plaats dan Calcutta maar India is ook hier nooit ver weg. Op het strand lopen schaars geklede Westerlingen versus volledig geklede kleurrijke Hindoes.

  Hoe en waar mijn volgende stappen gaan bepaal ik bijna van dag tot dag. Soms zelf op de dag zelf. Ik heb nog geen vliegticket India uit, de opties zijn open. Ook dat maakt het reizen op dit moment mooi en onvoorspelbaar (...of onvoorstelbaar) . We will see...
  Read more

 • Day27

  Bird Excursion & New Year's Eve Gala

  December 31, 2018 in India ⋅ 🌫 24 °C

  Our 30th Anniversary arrived!

  Johan had arranged a birding trip to two local reserves. The trip was led by a local ornithologist Asif N. Khan who works for BNHS, an area conservation agency. Jules joined us for his first ever birding excursion. We spent the morning birding on the edge of the Western Ghat in the Karnala bird sanctuary. The early afternoon we visited a wetland saved from by development by Asif's organization. No easy feat as 95 percent of the mangrove wetlands and islands around Mumbai have been filled in. I sighted 31 separate species, Johan probably double that. The mountain highlight for me was a scarlet minivet. The water highlight was a flock of 48 flamingo.

  We made it to the New Year's Eve celebration at the Bombay Presidency Golf Club last night. It was also our 30th anniversary so Nancy and I ducked out at 12:01. Another amazing evening. This morning we treated ourselves to a room service breakfast at the Grand Hyatt here in Mumbai.
  Here's a link to a countdown video from the evening: https://photos.app.goo.gl/1ZZAGTnRyd4E8Zah9

  Tomorrow we're off to Jaipur in the morning.
  Read more

 • Day14

  The Blue City - Jodhpur

  December 2, 2018 in India ⋅ ☀️ 26 °C

  Although we had a bit of a rough early morning Will slept well after his last fever episode. He was much perkier especially after I jubilated "it's a hot shower". After grabbing our leftover pizza and topping up our water bottles we jumped in the car and was soon on our way to Jodhpur.

  So why is known as the blue city? Well a lot of the buildings are painted blue. But why? There isn't actually any historical reasoning for the blue colour but their are various guesses including the Blue color was associated with Lord Shiva and there were lot of Brahmin followers of Shiva , they consider blue color to be sacred, or because blue color reflects most of the heat and because Jodhpur is known as suncity as it has sun all year round. And I can believe it. The scenery was completely different along the way. It was even drier, very little trees, flat and possibly the most real India we have seen. Although Rajasthan is seen as the Kings Home the poverty in Rajasthan is unbelievable. Ajay told us that the residents were given only 100 days work through the government and so it's very normal for families to go without food for days and weeks. Also the roads were basically rocky dust tracks that were just full of bulls and oxen. They would come about an inch away from our moving car without a care in the world of our drivers manic beeping. I must admit it gave me a few heart attacks along the way!

  We soon arrived in Jodhpur and our first stop Umaid Bawan, but it was closed. Now I believe it has made international news of a famous bollywood actress getting married. That's here in Jodhpur!

  Next was the famous Mehrangarh Fort. I think out of the many forts we have done (and let's be honest it's been daily in Rajasthan) it's my favourite. You get a free audio guide with your ticket and the views of the blue city and along the Fort walls were just stunning. I think we must have spent about 3 hours going round!

  It was now well after 2pm and I was getting grumpy with hunger so we went to our hotel, checked in, had a quick half an hour chill time and then walked out into the chaos of the bazaar. And it really was chaos! I had to bang on a rickshaw that nearly ran me over! It was a bit of an odd time for eating so we decided to just have some small street food and have dinner later. We had a bite to eat, bought some bananas from the market, feared for our lives a bit on the streets and could barely breathe because of the dust. However, I must admit it is one of the most real cities we have been to. Some of the others feel quite touristy, maybe it's the location of our homestay but everyone is just getting on with their lives. There's no tourist prices, everyone just pays the same. So although there's not much to see here it's just a really good city to sit have chai and people watch and this is exactly what we did. In the evening we had chai, went to the famous omelette man (omelette sandwiches an obvious winner), had another chai, bought snacks and then had a simple dhal and rice for dinner.

  Luckily Will is on the mend but now I'm getting a cold! Typical!
  Read more

 • Day9

  Pushkar

  November 27, 2018 in India ⋅ ⛅ 26 °C

  In the morning we set off for Pushkar which is a smaller, quieter town centered around a lake where devout Hindus pilgrimage towards due to the abundance of temples, 300. The lake is considered the most sacred lake in Hindu mythology and many Hindus come to wash in the holy water particularly during the month of Kartika, Oct - Nov. Pushkar is also one of five places in the world that has a Brahma Temple.

  Along the way we asked Ajay to stop and help is get fruit fo breakfast to which he happily did. When asking how much the fruit should be he said he will come with us. Just as Will was about to get out he said "oh no you should stay in the car otherwise he will see you are white and make you pay a lot!". I'm loving having Ajay here. Although overall we probably wish we hadn't booked the car Ajay is really understanding with our very low budget.

  When we arrived Ajay said he has us accomodation for cheap and it was in the end very nice and a good location but at first I must admit I did feel pressured staying where he wanted us to stay, which was technically not part of the agreement. This begun to set me off in my down hill thoughts again. I've realised the main reason I don't like having a driver (although I would recommend Ajay to anyone who requires him), is that I feel a bit trapped and compelled to agree and say yes to what they want even if it means I compromise my needs.

  Once checked in we wandered around the lake and I broke. Will was saying hello to everyone under the sun and doing all the 101 Things Not To Do in India. He suddenly had a big crowd around him of people of all ages. Let's face it he's white and therefore rare in India, but he's also just seen as a dollar sign and even more when they find out he is British! I must admit I walked away and sat down by the lake as I couldn't stand it anymore as I knew exactly what all the people wanted, but he just kept thinking everyone was being nice. Some of the kids got bored with Will and then came to sit with me. Again with only one need, money money money money. With me they weren't as subtle and I got quite angry inside. In the end I grabbed Will and we just walked away from the crowd.

  This is when I broke down. I've not mentioned it yet but I've been struggling. Being in India is making me really homesick and really miss my dad. When things go wrong I just keep thinking, "if dad was here I'd be safe and fine". It's a horrible thought but if I wasn't here with Will I would probably be ignored and left alone because I look Indian. But I'm not, so I just have to get stronger and educate Will more from this craziness. We were both now super low, upset and felt trapped. Again we still had barely any breakfast or lunch so we decided to go for a shake at Sonu Shake Shop where I had a Banana, date and coconut shake and Will had a pineapple, lemon and lime juice. Then we had lunch at Ganga Falafel which I read about in a blog, where we met a mother and daughter and they made us feel 1000 times better. They said we got an amazing deal for our car and should be proud of our haggling, that we need to be more blunt on exactly where we want to go and see and they really made us feel more empowered. Phew, I think we just needed some outside perspective.

  It was now late in the afternoon and so we went to see the Brahma temple which was really nice and peaceful and then we went to the lake to watch the little sunset there was and listened to to the temples playing music. For dinner we had our first try at Indian Street food, including Bhel Puri, potato balls with chana dhaal and puri with dhaal. For dessert we even found Gulab Jamun and a cup of hot milk. Perfect end to a not so perfect day.

  It's time we forget about the money and feeling sorry for us and just enjoy it. We are so privelliged and it's sometimes easy to forget how fortunate we are to even be here never mind to have been able to book a driver for 2 weeks! Tomorrow is a new chapter.
  Read more

 • Day7

  Keoladeo to Kochi and Intrepid Travel

  December 11, 2018 in India ⋅ 🌫 26 °C

  We piled in the car for one last five hour drive with Laxman Singh from Iora Guest House to the Delhi Airport. Stopped for coffee at a modern shop by the side of the highway. The photo below was taken from our seats in the place. Can't get much more direct cause and effect than that. Open sewer from the Café runs right into the vacant lot next door which is filled with garbage from the same establishment. On the flight over I'd read about the contradiction between holding the Ganges river sacred as the mother of life, yet polluting it to unheard of levels. There are groups trying to make the connection and publicize the worst offenders. All the while we're driving through a thick haze of Delhi air in a diesel powered sedan and about to board a flight to the south of India. Can't get much more direct cause and effect than that...

  In the airport the family messed around with the massage chairs in the lounge for a bit while I knocked back a whiskey on ice before the flight. Sanju picked us up at the Kochi Airport and drove us into town. He was pretty proud of his home state of Kerala. Talked about the recent monsoon floods leading to 100,000 displaced people and 500 dead if one includes those still missing. Said the recovery was going well, but tourism was down. A big problem for a state with no manufacturing. He noted that the state was run by the first democratically elected Communist government. Their rule for the past decades has lead to the highest literacy rate in India.

  Kochi is a pretty chill town. Intrepid Travel, the company we're traveling with, arranged a tour. The guide, Peter, explained that Kochi's history as a port city on the Malabar coast goes back thousands of years. Jews first arrived following the second burning of the temple in Jerusalem in 79ce. Another wave came through in the time of the Inquisition, but they didn't worship with or intermarry with the first group. Jew Town has the oldest continuing active synagogue in the Commonwealth. In more recent centuries it was colonized by the Portuguese, Dutch, and British. Their architecture abounds. Lots of small shops, restaurants, and cafés. Art murals can be found all around the city.

  The guide went into a long statement about the effects of the Swiss reformed church in the area. They went to great lengths to deconstruct the caste system that had been introduced to the South from Northern India around 1000ce. They used a land tax system to make it too expensive for large feudal land owners to hold their land and incentivized its transfer to the small farmers who'd been working the land. The Reformed church also introduced schooling for all, including untouchables, which further eroded the caste system. He described the multireligious, multi economic, multi cultural tolerance that the area is known for.

  Greater Malabar is even more ancient. Dawn of human civilization stuff. Hunter-gatherers beachcombed from the African Rift Valley along the Indian Ocean coast until they reached a place of such abundance that they stopped. Kerala. It is the source of civilization in India. I learned that Brahmins pass mantras on to their sons when they reach the age of manhood. Linguists have studied these chants and found no connection to any known language. The closest correlation they can find is to birdsong. The assumption is that the mantras have been passed down since before humans took up language.

  Wild.

  This afternoon Augie and I took a walk along the waterfront where we met up with several pilgrims who had left their village to do a pilgrimage to the holy sites of South India. Jevesh said that every few years he goes on a pilgrimage with the other men from his village. Usually in December and January. He told us a story about an ailing queen who was tricked into sending her second born son into the wilderness to get tiger's milk to heal her ills. The boy came back riding a tiger. The father then recognized the son's divinity.

  This evening we took in a traditional dance exhibition. Tomorrow we're off to the mountains.
  Read more

 • Day9

  Tea Highlands Tour

  December 13, 2018 in India ⋅ ☁️ 15 °C

  Augie and Nancy came down with separate illnesses overnight. Augie wasn't up for the day's activities and stayed behind in Conoor to rest. Nancy, Sophie, and I spent the morning touring the Highlands Tea Factory in nearby Wellington. The tour was good although it covered a lot of familiar ground. We learned that tea harvesting happens all year, but the main harvest is in June when the monsoon rains bring fast growth. The guide explained that they employ one hundred pickers year round and several thousand during the wet months. While there, we noticed that several of the workers in the factory were migrants from Southeast Asia. He also explained that a picker's quota of leaves for black or green tea is around 40 kilograms or 88 pounds per day. The same pickers quota of white tip tea picked is 100 grams or less than a quarter pound per day.

  In the afternoon we caught a toy train from Conoor to Ooti. A World Heritage experience. Both towns were Hill Stations and are tea centers. Quite a nice ride through some lovely country. Much like our epic train ride through the Highlands in Sri Lanka.

  Upon return we found Augie to be much improved and ready for tomorrow's safari in the Bandipur Tiger Reserve.
  Read more

 • Day37

  It's Christmas!!

  December 25, 2018 in India ⋅ ☁️ 32 °C

  Well the day has come. This time last year we were in England attempting to plan our what we thought would be a 3 month trip travelling in SEA. In fact this time last year we hadn't even booked our flight even though we left on the 11th. Its just crazy to think about it.

  In the morning we went for a Christmas day swim, got ready and then went to meet Charlotte. When we met her she was paralysed in her hammock haha!! So we just sat, read our books and chilled. We met someone called Ady who got on like a house on fire with Will. While chilling Ady spotted dolphins!! They were super close!! It was very exciting.

  After a while Charlotte joined and we were able to encourage her to come and grab some lunch with us. We spent the afternoon just chilling, chatting and reading. By dinner she was feeling much better and we ventured further down the beach for dinner ate amazing aubergine, paneer and cashew potato cream with tandoor chapattis. It was sooo good.

  For 10 days the police have put a 10 day ban on alcohol at the beaches in this area because supposedly young Indian men go crazy wild and so its to prevent them. For foreign tourists this is obviously crazy especially for this time of year, so obviously there has started a black market for it instead. And I must admit we did join in. We bought cartons of old Monk Rum and coke and had sneaky drinks in the local restaurants to celebrate. Haha I felt like the teenager I'd never been able to live! We then found out about a local pool party so after a couple of sneaky rums we were up for a boogy. I had my reservations but actually it was good fun. Not many people actually went into the pool and to be honest it was a pretty chilled out party.

  It was a Christmas with an emotional and surreal roller-coaster but it was certainly different and fun!

  I honestly don't have much to add about the next day. We juzf sat in Hanumans Cafe and chilled out reading books, chatting and eating lots. 😊❤️
  Read more

 • Day54

  Ahh Crap...

  January 11 in India ⋅ ☀️ 23 °C

  By wearing all our clothes and not moving I was actually able to stay warm last night but wowzer was it cold in the morning in the room. Inside our room we wore all our layers, but as soon as we got outside we had to take it all off as it was actually warm outside. We went for breakfast at the same restaurant and just as we ordered my stomach went crazy. I had to run back to the hotel and it was not a good sight. Let's just say I had to also use a bucket when on the loo. If the room wasn't so cold I would have just got in bed and never got out. I was feeling so sorry for myself. I felt unbelievably drained, homesick and so sick of feeling ill. As I'd left Will at the restaurant and didn't have data I plucked up the courage to go back and I got so upset. Then when I asked for the bill the guy had put a few things that we didn't ask for on it. This can be quite common and they think that tourists will just pay. It was so stupid because we liked the food and would have been willing to come back everyday for breakfast but now he'd lost our trust. So I paid for what we actually had and walked out.

  I wasn't having a good day at all and I honestly just wished I was home. To top it off I was feeling so guilty because I was now ruining Will's day because I was so ill. He was amazing though and we just went back to the local bakery and he sat me there for a while. As I hadn't eaten he bought me some cookies water and some coca cola for my stomach. We sat for a while chatting and I slowly ate the food and got rehydrated again. At about 11am I was feeling a bit better so we decided to go on a little gander. We saw a church, a waterfall and then headed towards Mountain View. We stopped for lunch just before the hike down the valley and I had Smileys. Haha by this point the clouds in the valley had crept in and the view was absolutely covered in fog. We descended to the first view point and couldn't see a thing so sat for a while before deciding to abandon ship. We walked an alternative way back taking in a few more sights along the way and taking a lot of rests. After a while I started getting tired so we decided to try and hitchhike back. Hitch hiking seems to be pretty easy! I wish we'd done more of it. We soon got picked up by 3 teachers who brought us all the way back to town.

  For dinner Will had found a restaurant that had a fire so took me there for a mini and well needed date. I decided I was off Indian food for a couple of days and so I had a veggie burger with a runny egg and chips. I was in absolute heaven. A fire, a burger and my boy. What more could I have asked for. In the cafe they had a few books and I'd heard really good things about Who Moved My Cheese. As it was a short read we read it and as I'm attempting to get prepped for the real world again it was a fun insight back into the working world. I'd definitely recommend it. So even though the morning started off quite rough I'm glad I persevered and ended up having a really lovely day.
  Read more

 • Day3

  36 Hours Later

  December 7, 2018 in India ⋅ 🌙 18 °C

  A day and a half later and we've flown halfway around the world, met up with Augie, driven six hours through Delhi area traffic, checked into our hotel, and taken a rickshaw tour through Keoladeo bird sanctuary.

  India appears to be much as I remember it from 45 years ago although I'm sure that this perception will change over the coming days. There's a winter haze hanging in the air from the burning of the fields following the harvest. Today the air particulate matter is hovering around a toxic 600. Beautiful green fields followed closely by sanitation nightmares. Ox carts, scooters, runaway buses, dogs, cows, diesel semis, and speeding cars all working incessantly toward sharing as little of the road as they can get away with while driving as fast as possible. Colorful clothes, inquisitive children and lots of people with laughter in their eyes.

  A couple of hours at the bird sanctuary this afternoon netted about 40 bird identifications. The four of us had a wonderful time. Here's a link to a photo album that I put together on the experience.
  https://photos.app.goo.gl/khicknZBQ3jXnHd8A

  Tonight we eat late and hit the sack early. Our jetlag is not too bad all considering. I am a bit fatigued so I'll cut this short. Tomorrow we're off to Chand Baori stepwell.
  Read more

You might also know this place by the following names:

Republic of India, Indien, India, Indië, ህንድ, الهند, ভারত, Hindistan, Һиндостан, Індыя, Индия, भारत, Ɛndujamana, རྒྱ་གར་, Indija, Índia, Indiya, Indie, Инди, Hindıstan, ހިންދުސްތާން, རྒྱ་གར, India nutome, Ινδία, Hindujo, هند, Enndo, Intia, Inde, Ende, Yndia, An India, Na h-Innseachan, ભારત, Yn Injey, ʻInia, הודו, Indiska, End, Հնդկաստան, ꑴꄗ, Indland, ᐃᓐᑎᐊ, インド, xingu'e, ინდოეთი, ឥណ្ឌា, ಭಾರತ, 인도, ہِندوستان, Inndije, ھیندستان, Eynda, Buyindi, Índɛ, ອິນເດຍ, Indy, Inia, Индија, ഇന്ത്യ, Энэтхэг, Hindia, Indja, အိန္ဒိယ, Indiyān, Innia, Înde, Indii, ଭାରତ, ਭਾਰਤ, Ubuhindi, Ìndia, Ênnde, ඉන්දියාව, Hindiya, Indi, இந்தியா, భారత దేశం, Ҳиндустон, อินเดีย, ʻInitia, Hindstan, ’Inītia, ھىندىستان, Індія, انڈیا, Ҳиндистон, Ấn Độ, 印度, אינדיע, Orílẹ́ède India, i-India

Join us:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android

Sign up now