Tajikistan
Tajikistan

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Add to bucket listRemove from bucket list
Top 10 Travel Destinations Tajikistan
Show all
Travelers at this place
 • Day38

  Dushanbe - Dag 1

  June 28 in Tajikistan ⋅ ☀️ 41 °C

  Vandaag is de dag dat zowel ik als Vladimir Putin naar Dushanbe gaat! Putin maakt sinds de oorlog zijn eerste buitenlandse reis, en de eerste stop vindt vandaag plaats, in Dushanbe. Er was extreem veel politie op de been, en vanuit de bus viel het me op dat er langs de grote hoofdweg waar we reden, een soort haag was gevormd, met om de zoveel meter minstens één politieagent, militair of man in strak pak. Het lampje ging snel branden dat Vlad hier wel is langs kon gaan rijden. Dus na het inchecken in het hostel, ben ik snel terug gelopen naar die weg, en ben ik langs die weg terug gelopen. Uiteindelijk ben ik op een terrasje gaan zitten en wachten.

  Op een gegeven moment werd de weg angstvallig stil op de weg, geen razende auto's meer. Dan, over een tijdsbestek van 5 minuten, zijn er vier grote zwarte politiewagens voorbij komen razen. En, daarna, jawel, een stoet met grote zwarte wagens die voorbij scheurden! Enkele minuten later kwam het gewone verkeer weer langs. Zeker weten kan je het niet, maar dat had heel goed onze Vladimir kunnen zijn! Zo'n half uur later speelde dit zich opeens weer af, maar dan de andere kant op, en met meer wagens dan de vorige keer. Geen idee in welke stoet, maar ik ééntje zal hij vast hebben gezeten. En van allebei toch stiekem een filmpje gemaakt, heh heh...

  Ik ben erg blij dat er nog zoiets interessants gebeurde, want vlak voor aankomst was het humeur nog wat anders.

  Vanochtend na het ontbijt ben ik naar het busstation gegaan, om vanaf daar de shared taxi naar Dushanbe te regelen. Nou, dat was me wat. Ik werd haast uit de taxi getrokken door een man die DUSHANBE TAXIII schreeuwde, en toen hij m'n tas te pakken kreeg legde hij hem in z'n achterbak (en ik had nog niet eens bevestigd dat ik daar naartoe moest...). Ik viste hem er snel weer uit, zodat ik in ieder geval m'n tas in eigen handen had. Hij begon weer te schreeuwen, omdat er twee andere chauffeurs zich bij ons hadden gevoegd om mij met hen mee te krijgen, uiteraard in "een betere auto" en voor "een betere prijs".

  Uiteindelijk ben ik toch voor de schreeuwende man gegaan, omdat de anderen er een beetje shady uitzagen, en deze meneer wat kalmeerde en akkoord was met een prijs van 150 Somoni. Ik was z'n eerste passagiers, dus het wachten was op de anderen. Na een tijdje arriveerde er een man, maar die wilde alleen z'n twee kozijnen mee vervoerd hebben. Na ongeveer een half uur bracht de chauffeur me mee naar een andere auto, die nog één stoel over had, en binnen een paar seconden vertrokken we. Ik vroeg nog snel of deze auto ook voor 150 ging, en er werd snel ja geknikt. In de auto zaten verder nog een vader en twee volwassen zoons.

  Halverwege de tocht, zo'n half uur na een lunch in een wegrestaurant, reden we opeens erg langzaam, en parkeerden we in de middle of nowhere. Gelukkig geen autopech...maar de benzine was op. Handig! En wie hielp ons uit de brand...de allereerste man die me de taxi uittrok. Het zullen wel vrienden zijn van elkaar (hij had me ook niet aan een concurrent gegeven denk ik). Ondertussen had de vader een andere lift geregeld, want hij had enige haast begreep ik.

  Zodra we Dushanbe naderde, vroeg de chauffeur meerdere malen naar het adres van mijn hostel, maar wat ik hem ook gaf (en met hulp van een van die zoons), hij snapte niet waar het was. Vrij snel in Dushanbe was het hotel van de zoons, en dat is waar de chauffeur opeens echt heel kwaad werd. De zoons hadden niet precies gepast het bedrag, wat de chauffeur blijkbaar asociaal vond en een reden vond om woest te worden. Terwijl de zoons aan het pinnen waren, werd hij ook boos op mij, en moest ik snel de auto uit en ik kreeg ik m'n tas in m'n handen gedrukt. Ik vroeg hem waarom we niet naar het hostel gingen, en hij opende de deur van een taxi die daar stond, en gebaarde me dat ik erin moest (hij wilde m'n tas van m'n schouder halen en die er al in gooien, maar dat kon ik voorkomen. Toen wilde hij dat ik betaalde, maar de prijs was opeens van 150 Somoni, naar 200, naar 250 gegaan. Vanwege zijn "vier cilinders in de auto" en het eten. Ik weigerde (gaf nog wel wat extra voor het eten), maar toen werd ie echt link en betrok hij er omstanders bij. Toen toch maar betaald, omgekeerd en verder de straat ingelopen, goed pissig.

  Geen groot succes dus, m'n eerste shared taxi ervaring...
  Read more

  Brrrr, ik zou gaan huilen als ze zo tegen me deden. [Suus]

  Spannend ! [Suus]

  Je uitzicht was in elk geval wel mooi. Dat is een troost. [Suus]

  2 more comments
   
 • Day36

  Khujand - Dag 1

  June 26 in Tajikistan ⋅ ☀️ 41 °C

  Na best veel gezocht te hebben naar het busstation, bleek dat deze niet meer op zijn originele plek stond, plus dat er vanaf Kokand helemaal geen Marshrutka naar de grens gaat. Dus...het werd een taxi. Yandex is dé app voor taxis in de vier landen (behalve Tajikistan), alleen ik kon maar tot Besharyk komen, nog zo'n kwartiertje rijden tot de grens. Online had ik begrepen dat er daar veel busjes naar de grens gingen, dus dat was prima zo. Onderweg zei de taxi chauffeur me ook wel naar de grens wilde brengen, voor wat meer geld. Was niet eens heel veel, dus prima! Uiteindelijk bleek ook dat een vriend van hem, ook taxi chauffeur, daar ook naartoe moest.

  Deze grens was totaal anders dan die van gisteren. Alles was best ruim opgezet en groots, alleen ik heb tijdens de overgang misschien een stuk of 10 andere mensen gezien (zowel in en uit Uzbekistan), en allemaal locals. Ook was alles lekker relaxed en het ging z'n gangetje, niemand leek het echt extreem veel te boeien. Alleen de Tajikse douane ging even weg met m'n paspoort (ruim baan om door te rennen, ik was de enige 🙃), maar alles was oke. Bij een volgende post nog één blik naar m'n Covid test, en klaar.

  Aan de Tajikse kant ging er een Marshrutka naar Konibodom, vanaf waar er weer één naar Khujand ging. De eerste indruk van Tajikistan is heel. veel. president. Overal zie je foto's van de president en de natuur op grote uithangborden en gebouwen, vaak een combinatie van de twee (de president in een bloemenveld, in de bergen, bij een meer...) en de Tajikse vlag. Verder is het in deze regio heuvelachtig en ook erg droog, al zijn de dorpjes vaak nog best groen.

  Ook hier zijn de mensen weer enorm aardig en behulpzaam! De chauffeur van de eerste Marshrutka wees aan waar ik moest zijn voor de Marshrutka naar Khujand, en toen ik uiteindelijk niet helemaal begreep welke bus het nou was, waren er direct mensen die de goede aanwezen. De Marshrutka stopte helemaal aan de rand van Khujand, en ik had geen idee welke naar het centrum ging. De chauffeur liet z'n busje achter, en trok me letterlijk aan m'n arm mee naar de straat, en hield uiteindelijk een busje tegen. Hij heeft zelfs aan de chauffeur verteld waar ik eruit moest haha! Daarnaast was het guesthouse echt op een onvindbare plek, dus na wat gevraagd te hebben liepen er twee oude mannetjes met me mee om het aan te wijzen. Oftewel, dankzij de bevolking hier ben ik goed terecht gekomen, anders had het veel en veel langer geduurd!
  Read more

  Esther Herlaar

  wat gebeurt er daar allemaal in dat busje? 🙃

  Bram Sieders

  De radio stond aan de harde kant...

  Irma Mulder

  jammer dat je het niet kunt verstaan. Ik ben wel heel benieuwd....😀

  2 more comments
   
 • Day37

  Khujand - Dag 2

  June 27 in Tajikistan ⋅ ☀️ 43 °C

  Omdat Khujand een leukere stad is dan ik dacht, heb ik er een dagje aan vast geplakt. Ondanks temperaturen van wederom boven de 40 graden, heb ik aardig wat kunnen zien. De stad was erg rustig en het voelde erg relaxed aan. Behalve een paar grote straten, zijn de zijstraatjes heel erg compact en rustig, wat een heel dorps gevoel gaf.

  Sochtends ben ik op zoek gegaan naar een kapper, want het werd weer is tijd. Het waren vooral jongens, van lijn leeftijd en jonger, die geen Engels spraken, maar (dacht ik) wel begrepen dat ik het gewoon een stukje korter wilde. Uiteindelijk ben ik half kaal en is m'n baar eraf. Geen idee of het zo is, maar ik hoop dat hitte de haargroei bevorderd.
  De grote markt op het plein is blijkbaar alleen op zondag of het hele weekend, want deze was zo goed als leeg vandaag. Om 13:00 begon het gebed, dus de aangrenzende moskee stroomde wel opeens helemaal vol met mannen. Verder heb ik de paar bezienswaardigheden opgezocht en heb ik genoten van alle posters van de president! Het viel me op dat op alle overheidsgebouwen, naast de foto, ook een tekst staat. Bij één heb ik hem vertaald en daar kwam "Moge de onafhankelijkheid van Tajikistan voor altijd duren!" uit. Helemaal mee eens natuurlijk!

  Morgen staat een vrij lange rit naar Dushanbe op de planning. De enige manier om hier te komen, is per shared taxi. Dit zijn taxi's die (vaak) een lange afstand rijden, met zoveel mogelijk mensen in de auto, om zoveel mogelijk te verdienen. De auto vertrekt dan dus ook pas als ie vol is, wat soms lang kan duren. De rit duurt volgens de Lonely Planet 5 tot 8 uur. Een ruime schatting, omdat autopech geen rariteit is op deze route 🙃.

  Gelukkig heb ik op de bazaar wat voorraden kunnen inslaan! Alles wordt daar in grote hoeveelheden verkocht, dus de vier komkommers die ik wilde kreeg ik gratis mee en verder heb ik een kilo druiven (€0,49), een kilo perziken (€0,98) en een brood (€0,30) meegepikt. Lekkah!
  Read more

  Klazien Sieders

  Mooi die bazaars! Het zal in de pamirs wel wat koeler zijn!

  Nou, honger zul je niet gehad hebben! [Suus]

  Grappig verhaal Bram ! [Suus]

   
 • Day201

  A warm Welcome to Uzbekistan

  November 12, 2019 in Tajikistan ⋅ ☀️ 13 °C

  First day in a new country is always quite busy, you need to sort out car insurance, SIM card, perhaps money if you were not able to do this on the precious country, a was the case this time. I did not find a bank in Tajikistan that would hold any Uzbek Som as the currency has been deregulated. In addition to that I needed to refill my gas bottle. I just had to exchange my Mongolian bottle in Dushanbe as the regulator was leaking. And for whatever reason it was already empty. Strange!!! And scary.
  Whatever. In the first larger town I entered in Ubekistan I saw a shop sign saying "Kredit ...", so thinking it was a bank I stopped, only to realize, this is no bank but a shop you can buy things on credit. Not what I wanted. So I ask the man standing next to me, where was the next Bank. Oh, I have taxi here, I drive you there. Cheeky bugger I think, thanks, but no thanks. The next person I ask shows me the direction. Off I walk and I walk. .. this cannot be right, so I ask a lady coming my way. Yes you come with me she signs at me, so I turn around and walk with her in the direction I just came from. Just where I have parked my car she makes an attempt to gently shove me in a group taxi. This are teeny little vans, about half the size of mine, in Australia they would seat 6 max, here you get in 8, with some good will 10 people and a carpet for good measure. I mean what are Windows there for, if not to open them and stick the carpet out sideways. I put up some resistance, don't I have a single Som to my name, and the driver wants some money for sure. So a big debate ensues. There comes a man to my rescue who speaks English, and to him I am able to explain my predicament, just arrived in U, have no uzbek money, need bank to change, taxi is to bring me there but needs to be paid for. Can't finish telling him my car is just parked over here, please tell me where bank is, I can drive myself. He briefly talks to the driver, the driver nods, they push me into the taxi. But... "No money" I say, "Taxi free" he indicates and off we go. And go and go. How am I going to find my Car and Rex again, quickly a pin set on Google earth, and go and go. Finally the taxi stops, "this bank", I say many "Rahmats", thank yous, everyone laughs gently, hands on my shoulder oh, she speaks Uzbek, I laugh back and off I go into the bank. Long cue at the counter, but I am osistently pushed to the front. No waiting for this foreign lady. I am sent to another counter, where again I have the privilege of jumping the cue and 5 mins later I have money in my pocket. Feels better right away.
  But now, how do I get back??? Well, when in Rome, do as the Romans do. I put myself at the roadside and stick out my thumb to the first grouptaxi that comes my way, it promptly stops. I jump in to the excitement of everyone already in there, and off we go. Loud music, a lot of chattering and at a speed faster than to my liking but did I enjoy this little trip! Should do it more often.
  Next stop SIM card. Nothing remarkable happening here.
  Now back to the car and looking to get my gas bottle refilled.
  Most cars in Uzbekistan are driving on gas to the extent, that petrol and particularly diesel is really hard to come by. In all the other countries I was able to get my gas bottle refilled at fuel stations that as well had gas for cars. So I thought it would be as easy as driving up to one gas refuelling stations, but no such luck. It's Methane not Propane they drive on. So where do I find Propane? No one really knows, just some approximate direction on the map. So off I the drive trying to find propane. One thing here is driving and looking for anything when cars are coming at you left, right and center in the oriental fashion, the other thing is deciphering the Cyrillic writing., but eventually I see a gas bottle sign which I follow. But unfortunately this is a workshop where they retrofit cars for gas use. I tell them what I want, but, no, they cannot help me. So a lot of palaver again, people running here and there, I am told to wait, which I do, being of obedient nature. Eventually a man comes, asks for my bottle, tells me to follow him, opening the pass3nger door of his car, suggesting I enter and off we go, driving through the whole town, 15 mins at least it seems and voilá, here we are at the propane refilling place.
  This was my first day in Uzbekistan. Is there any better way for a acountry to introduce itself to me? This boundless preparedness to help in these Central Asian Countries is so heart warming. I know I am repeating myself, but these experiences will have a lasting impact on my life and attitude to people needing help.
  Managed to get some sightseeing done as well that day. First impressions of the glorious architecture of the Uzbek cities along the silk road.
  When visiting the Jami Mosque Museum in Kokand instead of the expected serenity I was greeted by a pop concert, featuring several Uzbek singers. What most impressed me was how these ladies in their long dresses and head scarves got up and stared dancing and enjoying themselves. Unfortunately I could not capture this moment, too far away.
  Read more

 • Day201

  A day in Khujand

  November 12, 2019 in Tajikistan ⋅ ☀️ 5 °C

  Staying at a large family, consisting as so many here out of grand parents, daughters and/ or daughters in law, whose husbands are working in Russia and of course their children plus children left with their grandparents whilst both parents are living in Russia, i stumbled across an intreaging piece of furniture: a narrow cradle with a hole in the middle. I found out that at least small babies don't wear any nappies, and that hole solves the soiling problem. For boys there is a pipe like contraption that gets attached to their little penis, unfortunately they did not have the equivalent for girls in the house, and everything gets diverted into a container attached to the bed. To keep the baby in situ they get tied down with silky straps.
  Well, saves a lot of nappies and washing.
  Read more

  Naomi Joel

  Wow what cool photos and interesting cultural experience.

  11/13/19Reply
   
 • Day193

  Rainy days

  November 4, 2019 in Tajikistan ⋅ 🌧 8 °C

  This are these kind of days you don't even want to think about when planning a trip in a small van with an adventurous dog. Rain is pouring, outside nothing but mud, but nature still calls.
  When back to the van, you are soaked, the clothes are dripping, the boots are muddy, the dog is filthy...
  And this is just the beginning. The winter is approaching fast! We were so lucky until now!
  Read more

  Katharina Dannenberg

  Still stuck in this not too exciting place and waiting for the spare part for your van?

  11/4/19Reply
  ElisaLola Rexelby

  The parts have arrived yesterday. Van will be in the workshop all day today and then hopefully I can hit the road again tomorrow!!!

  11/4/19Reply
  Carol obrienbrown

  Where are you header for now Elisabeth ?

  11/5/19Reply
  6 more comments
   
 • Day185

  Quiet days on the lake

  October 27, 2019 in Tajikistan ⋅ ☁️ 2 °C

  Whilst waiting for my Car parts I decided to drive to Iskander-Kul, a lake high in the Fan mountains. To get there from Dushanbe, the capital of Tajikistan, we had to drive up a pass which is particularly interesting as you have to travel through some really mean tunnels, the longest being 8km. I am not easily intimidated but when leaving the bright sunlight and driving into this pitchblack tunnel, no or hardly any lights, no white markings, drains along the wall, no ventilation, therefore very Smokey and the environment swallowing any light, that is quite scary. It is noted on the map as "dangerous tunnel", which may give you the gist. It was definitely worth the while driving this road.
  And then through quite spectacular mountain scenery on a dirt track eventually you reach the opal blue mountain lake. Stunning color!!!
  Here I am, nobody else on this lake at the end of the world, apart from myself and my co-travellers, who arrived a day later, and you assume nothing is going to happen apart from some hikes.
  But low and behold one afternoon there was a fashion shoot, the next evening we were invited to a BBQ à la tajik, (oh, never again vodka,) and one morning we were woken by a huge herd of Yak being driven past our vans making their grunting yak noises.
  Unfortunately I had to get back to Dushanbe sorting out my car business.
  PS: ithe caption ruins every picture., particularly that photoshoot one which has a fairytale quality to it. Therefore the caption here: it was a very cold day, and the poor girl had to pose in sleeveless dresses. A hard job...
  Read more

  Naomi Joel

  Great colors, and camping spot well worth the 8 km tunnel 😎

  11/2/19Reply
  ElisaLola Rexelby

  Absolutely! Quite an experience!

  11/2/19Reply
   
 • Day165

  Happy B' day Elisabeth!!!

  October 7, 2019 in Tajikistan ⋅ ⛅ 1 °C

  To have birthday in an environment like this, in Tajikistan, in view of Afghanistan, at the feet of the mighty Hindukush! You've got to be dreaming!!!
  This was totally enough to make my b'day a special day.
  But then, to top it all up, we were invited for tea in the home of aTajik family. Thanks to Lena's translations we were even able to communicate. . Finally you can ask all these things about their life, you are curious to know! This really beats the wordless smiles over cups of tea.
  AND, as if this wasn't enough, when returning to our vans Lena and Christoph presented me with a cake they baked this morning and a picture of Rex Lena has painted. How sweat is this??? Thanks so much you two!!!
  Read more

  Johanna Buss

  So lovely

  10/8/19Reply
  Naomi Joel

  Great mates for your caravan trail, and a lovely painting of Rex, he looks very noble

  10/8/19Reply
  Ghazala Tabassum

  It's such a beautiful feeling to be surrounded by mighty nature and amazing people.. I am vicariously travelling with you :-)

  10/8/19Reply
  3 more comments
   
 • Day161

  Petroglyphs

  October 3, 2019 in Tajikistan ⋅ ⛅ 0 °C

  On the 2nd day we decided to combine the Rexelby walk and visiting the cave paintings and left the car at the overnight spot. Walking those 3kms one way was not a big problem but them climbing up top the cave at aheight of 4000m left me quite breathless. In these heights breathlessness can come over you at the tiniest activity. This gives me additional respect for those mountaineers conquering 8000m peaks or those bicycle riders traveling the Pamir. Hat off guys!!!Read more

 • Day32

  Duschanbe

  August 27, 2019 in Tajikistan ⋅ 🌙 28 °C

  320 Kilometer, 7 Stunden unterwegs

  In Duschanbe essen wir Abendbrot und sehen uns danach die verrückte Stadt an. Wir können uns nach dem Landleben in den letzten Tagen nicht an diese grelle, prunkvolle Stadt gewöhnen.

  Kurz vor dem Zubettgehen werden wir von Shokirjon angesprochen. Gerade vom Schwimmen zurück, sah er unser deutsches Kennzeichen und musste uns einfach ansprechen. Er war zwei Jahre Mitarbeiter der tadschikischen Botschaft in Berlin. Nachdem er uns seine halbe Fotogalerie auf dem Telefon zeigte, schenkte er uns noch eine Melone und frische Feigen. Außerdem lud er uns ein den nächsten Abend bei ihm zu verbringen.
  Wir hätten die Einladung so gerne angenommen, aber eigentlich müssen wir wegen der Zeit ganz dringend weiter. Komplett absagen möchten wir ihm aber auch nicht, da er uns so herzlich eingeladen hat. Wir einigen uns darauf zu sehen wie unser Werkstattbesuch verläuft. Mittlerweile haben wir ja genug Erfahrung und wissen dass Werkstattbesuche meist länger dauern als geplant.
  Read more

  Elfia Fähnrich

  Na die würde ich jetzt auch essen.

  9/9/19Reply
  Elfia Fähnrich

  Erdgas bringt Geld, aber warum hier die Welthungerhilfe aktiv werden muss ist unklar. Am 12.9. fährt Pilawa nach Tadschikistan und wil den armen Menschen in den Bergregionen helfen. Alles sehr verwunderlich.

  9/9/19Reply
  Elfia Fähnrich

  Solche leerstehenden Prunkbauten gibt es aber auch in Deutschland.

  9/9/19Reply
  5 more comments
   

You might also know this place by the following names:

Republic of Tajikistan, Tadschikistan, Tajikistan, Tadjikistan, ታጃኪስታን, Tachiquistán, طاجكستان, Tacikistan, Таджыкістан, Таджикистан, Tajikisitani, তাজিকস্থান, ཐ་ཇི་ཁེ་སི་ཏན།, Tadžikistan, Tádžikistán, ཏ་ཇག་ཀིསི་ཏཱན, Tajikistan nutome, Τατζικιστάν, Taĝikio, Tayikistán, TadĪikistan, تاجیکستان, Tajikistaan, Tadzikistan, Tadsjikistan, Tadj·iquistan, An Táidsíceastáin, Taidigeastàn, Taxiquistán, તાજીકિસ્તાન, טאג'יקיסטן, ताजिकिस्तान, Tadźikistan, Tadzsikisztán, Տաճիկստան, Tadzhikistan, Tadjíkistan, Tagikistan, タジキスタン共和国, ტაჯიკეთი, Tajikistani, Тәжікстан, តាដហ្ស៉ីគីស្តង់, ತಜಾಕಿಸ್ಥಾನ್, 타지크스탄, Pow Tajik, Тажикстан, Tadzikistania, Tajikisitaani, Tadzjikistan, Tazikisitá, ທາຈິກິສະຖານ, Tadžikistanas, Tazikisita, Tadžikistāna, Таџикистан, താജിക്കിസ്ഥാൻ, Taġikistan, တာဂျီကစ္စတန်, Tatgiquistan, ତାଜିକିସ୍ଥାନ୍, Datschikischtaan, Tadżykistan, تاجکستان, Tajiquistão, Tayiksuyu, Tažikistan, Taazikiistäan, Taxhikistani, தாஜிகிஸ்தான், టాజీకిస్తాన్, Тоҷикистон, ทาจิกิสถาน, Tasikitani, تاجىكىستان, Таджикістан, Tát-gi-ki-xtan (Tajikistan), Tacikistän, Orílẹ́ède Takisitani, 塔吉克斯坦, i-Tajikistan

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android

Sign up now