• Jem Jans

Australië tour

Pengembaraan 68hari oleh Jem Baca lagi
  • Phillip Island 1

9 November 2025, Australia ⋅ ⛅ 12 °C

Gelukkig klaarde het vandaag wat op. Soms was er zelfs een aangenaam zonnetje.
    Dus het was perfect weer om naar Koala Centre te gaan.
    Wat een belevenis!! Keiskon!
    De ochtend hebben we zelf in het bezoekerscentrum en buiten rondgekeken en, na de lunch op de camping en een wandelingetje op het strand, zijn we weer teruggegaan voor een rondleiding met een gids, compleet met verrekijker en oortje.
    Nu zagen we nog meer koala's en ook curlews. De laatsten waren er niet meer op het eiland vanwege de vossen ( Ze bewegen heel langzaam). Ze zijn bezig die vogels weer terug te halen, nu het eiland vos vrij is.

• Phillip Island 2

9 November 2025, Australia ⋅ 🌬 13 °C

's Avonds weer een belevenis!
    Nu naar de Pinguïn Parade!
    Heeeel veel mensen en lang in de rij, maar de moeite waard.
    Ik kon, als eerste op de premium plaats, het beste plekje uitkiezen.
    Tegen half negen zagen we de eerste groepjes Fairy pinguïns het strand op komen, op weg naar hun nest om te overnachten en misschien te broeden. Ze kwamen vlak langs me lopen. Wat een snelheid met die korte beentjes....
    Het was niet koud, zeker niet met een shirt en een trui en een vest en Nels regenjas en, ook van haar : een das en een band op mijn oren én een dekentje.
    Jammer dat er geen foto's gemaakt mochten worden, vanwege verstoring door de flits. Toch geprobeerd, maar toen kreeg ik op mijn donder.
    Bij het teruglopen stiekem toch een paar foto's gemaakt met mijn mobiel.

• Phillip Island 3

10 November 2025, Australia ⋅ 🌧 13 °C

Vandaag meer van het eiland verkend
    Eerst naar the Nobbies. Gisteren al gezien dat we wel konden parkeren en wandelen, maar niet in het Centre konden. Daar waren werkzaamheden omdat het dak er af gewaaid was.
    Er was heel veel wind vandaag, maar gelukkig meestal droog.
    Daarna door naar Rhyll, waar de zee/ oceaan veel rustiger was en de kust minder rotsachtig.
    Als laatste door naar Cape Woolamai.
    De bedoeling was om hier een lange wandeling te maken, maar de wandelroute voerde een stuk over het strand vlak langs de kust en met de opkomende vloed was het te risicovol om verder te gaan... Jammer, maar genoeg mooie uitzichten en lekker uitgewaaid.

• Great Ocean Road naar Port Campbell

11 November 2025, Australia ⋅ 🌬 12 °C

De hele avond en nacht konden we luisteren naar de regen. Ook toen we heel vroeg vertrokken regende het. We kregen later zelfs hagel! Maar ook het ☀️ netje. Weer heel veel wind, zeker bij de oceaan. Bij het foto's maken met mijn mobiel moest ik mijn mobiel goed vasthouden!
    Over de brug naar het vaste land. Met de ferry om Melbourne te ontwijken en door te kunnen naar de Great Ocean Road.
    Deze weg is gemaakt door de mannen die terugkwamen van de Eerste Wereldoorlog.
    Heel mooi... gedeeltelijk vlak langs de oceaan en gedeeltelijk zigzagweg in de bergen. Dat vroeg echt rijkunst! Petje af voor Nel! Bedankt!! 💕

• 'the twelve apostles' 1

12 November 2025, Australia ⋅ 🌬 12 °C

Maar goed dat we die twaalf ( inmiddels acht) apostelen niet gisteren nog even 'gedaan' hebben.
    Het is echt de moeite waard om er echt de tijd voor te nemen. Het te zien, te beleven en stukken te wandelen daar.
    Vanaf Port Campbell een stuk terug over de Great Ocean Road..

Het zijn rotsformaties van kalkzandsteen, die vroeger aan het land vast zaten, maar nu, door weer, flinke wind ( windkracht heeel veel...poeh ) en hoge kracht van de golven, als stukken ' personen' in de oceaan staan. Ze vertonen ook al scheuren, waardoor er stukken afbreken door de tijd. helicopter gered moesten worden. Hele verhalen hier. Ook een schipbreuk, met Ieren op weg naar Australië. Maar vier gevonden, waarvan twee ook overleden. Er is voor hen een graf en een gedenkteken. Dit staat op een kerkhof ( na 1850), van een gehuchtje wat in die tijd hier was. Interessant allemaal!

• ' the twelve appostles' 2

12 November 2025, Australia ⋅ 🌬 17 °C

Verder met de twaalf ( nu acht) apostelen.
    In 2005 is er een keer een heel middenstuk van een soort brug neergestort .
    In januari 1990 stortte ook een verbindingsstuk tussen twee delen omlaag de oceaan in, waardoor twee toeristen gescheiden werden en door een helicopter gered moesten worden.
    Heel toeristisch, ook hier.
    Meer verdeeld dan die tweeduizend bij de Pinguïn Parade.
    Bussen met vooral Chinezen, die alleen zichzelf willen zien met de mooie natuur op de achtergrond.
    Soms moesten we wachten met een foto maken tot zij klaar waren met poseren.

• Op weg naar Mount Gambier

13 November 2025, Australia ⋅ ☁️ 11 °C

Buiten ontbeten, beetje zon maar overal koud windje.
    Weer door....
    Eerst via Penshurst naar Hamilton. Daar heb ik gewandeld en cappucino gedronken, terwijl Nel in het ziekenhuis op bezoek was.
    In deze omgeving, op weg naar Mount Gambier, meer heuvels en heel veel ruimte voor alle koeien en ( vooral) schapen hier. Nu mooi groen overal, in de zomer droog en heel meestal.
    Ook een bezoek aan de Wannon Falls ( watervallen), waar we buiten geluncht hebben.
    De woonplaats van Nel en John ga ik de komende dagen verkennen.

• Mount Gambier 1

14 November 2025, Australia ⋅ ⛅ 12 °C

We, Nel, John en ik, zijn naar even buiten Mount Gambier gegaan. Daar kun je nog twee kratermeer bewonderen. Eentje met heeeel blauw water. Naam: Blue Lake. Dit meer zorgt voor de drinkwatervoorziening van de stad.
    De tweede heet Valley Lake. Heeel lang geleden waren er vijf meren, ontstaan na vulkanische uitbarstingen. Ook nog Devils Punch Bowl, Leg of Mutton Lake en Browns Lake. Door te lage grondwaterspiegel is er geen water meer in.
    Heel mooie omgeving en je kunt helemaal om het Blue Lake heen lopen.

• Mount Gambier 2

14 November 2025, Australia ⋅ ☀️ 18 °C

De stad in, bieb, bank en cappucino/chocolademelk/moccachino.. en rondwandelen in de stad.
    Daarna weer terug naar de Matthew Flinders Way.
    Lunchen buiten, want nu minder wind en zonnetje.
    Wat een mooie bloemen zijn er in de tuin en mooie, maar te snelle, vogeltjes.
    Gras maaien en vegen ( John en ik) en de camper poetsen ( Nel). Lukte nog net voordat het begon te regenen.

• Christmas Parade in Mount Gambier

15 November 2025, Australia ⋅ ⛅ 19 °C

Vandaag was de Christmas Parade in het centrum van Mount Gambier.
    Meer dan vijftig groepen kwamen door de straten, terwijl al vroeg hele gezinnen op kleedjes of stoeltjes langs de weg zaten.
    Door de jaren heen flink gegroeid, volgens Nel en John.
    Ik had vooraf even tijd om rond te lopen.
    Er was ook een markt met lekkere dingen en home mate spullen, zoals een leuk sieraden doosje. Maar $50 vind ik echt te veel.
    Als lunch lekker pannenkoeken gegeten en daarna tijd om buiten te zitten en wat ik mijn (Engelse) boek te lezen.
    Hopen dat ze geen gelijk hebben met de weersvoorspelling voor morgen en het mooi zonnig blijft

• 'Niks' doen in Mount Gambier

16 November 2025, Australia ⋅ ⛅ 13 °C

Rustige dag gehad.
    Vanmorgen naar het eindpunt van de club race van John geweest. Voor John: eerst 20 km naar de start fietsen, dan de race van 30 km en dan weer terug fietsen. Dat is al een hele prestatie, zeker met de wind van vandaag.
    Hij was tweede geworden!
    Knap gedaan!!
    Nel en ik met de auto en daarna even naar de winkel. Na de middag, toen ik bijna in slaap viel boven mijn leesboek, ben ik alleen zo'n twee uur gaan wandelen. Fris, veel wind en regen, met even schuilen in het overdekte winkelcentrum.

• Sportief in Mount Gambier

17 November 2025, Australia ⋅ ☁️ 15 °C

Een sportieve dag vandaag.
    Voor de middag zo'n zeven kilometer lopen, de stad in.
    Hier is het lang niet allemaal vlak. Veel wegen lopen steil omhoog.
    Na de middag wat lezen.
    Daarna naar de sportschool voor Combat en Pilates.
    En 's avonds nog tijd voor een spelletje.

• Nieuwe kennismakingen Mount Gambier

18 November 2025, Australia ⋅ ☁️ 14 °C

Al vroeg wakker, net als bij het inslapen, begeleid door het gekwaak van een kikker in de vijver.
    Bij de wandeling liepen we nu door een wijk waar alleen mensen die " langer- geleefd- hebben" wonen.
    Zag er heel goed onderhouden, vriendelijk, schoon uit met mooie bloemrijke tuintjes en een bankje voor de deur...
    Voor de bloemenpracht moet eigenlijk de zon meer schijnen. Bij dit somberder weer blijven verschillende bloemen dicht. Veel struiken en ook heggen bloeiden. Niet allemaal native ( Australisch), maar erg mooi.
    Na de wandeling aangeschoven bij de wekelijkse ontmoeting met de ' coffee-girls' . Heel gezellig koffietje en gekletst.
    Iedereen verbaasde zich erover hoeveel Nel en ik op elkaar lijken. Zowel uiterlijk als qua manieren. Wij ook!!

• Dutch Group en film David Gulpilil

19 November 2025, Australia ⋅ ⛅ 15 °C

Vandaag waren er twee belangrijke gebeurtenissen.
    's Ochtends kwam het tweewekelijkse groepje Oud-Nederlanders bij Nel en John op de koffie en buurten. Het groepje komt voort uit het werk van Nel bij de Dutch Age Care.
    Ze zijn soms al als kind naar Australië gekomen.

's Middags draaide er in de bioscoop een documentaire ' Journey Home'. Die ging over David Gulpilil de eerste Aboriginal acteur. Hij begon zijn carrière op zeventienjarige leeftijd en stierf aan longkanker. Hij wilde begraven worden op zijn ' home-ground'. Dat was helemaal in het noorden, dus door onherbergzaam gebied, wachtend tot het land droog was na de regenperiode en met allerlei andere moeilijkheden. Zijn hele familie en andere Aborigional stammen kwamen mee helpen, treuren en dansen en hadden allerlei rituelen.
    Heel interessant.

• Groeten uit Mount Gambier

20 November 2025, Australia ⋅ 🌙 10 °C

Vandaag was het eindelijk beter weer, met ⛅, maar nog een fris windje. Echt vest - uit - en - vest - aan - weer.
    Rustdag, met mijn leesboek en wandeling naar het winkelcentrum.

• Geschiedenis van Mount Gambier

21 November 2025, Australia ⋅ ☁️ 12 °C

De ochtend kregen we bezoek van Viv en Heleen. Heleen had ik dinsdag al gezien. Viv is al lang bevriend met Nel en John.
    Het was heel gezellig, met zelfgemaakte appeltaart van John en cupcakes van Viv .
    Na de middag ben ik met John naar een film geweest. Die ging over de geschiedenis van vulkaanuitbarstingen die Mount Gambier en de regio Kanawinka hebben gevormd .
    Dat ontstond ongeveer 4000 jaar geleden. Er ontstond toen ook stoomdruk met het grondwater, waardoor de kraters werden gevuld met water.
    Over het Blue Lake heb ik het al in een footprint gehad.
    Daarna zijn we er ook naar gaan kijken. Bij het Valley Lake zijn we naar de Conservation Area geweest.
    Dit is een afgesloten gebied ter bescherming en behoud van de oorspronkelijke Australische flora en fauna.
    Kangoeroes en zelfs Echidna's gezien!! Geweldig!

• Fietsen!

24 November 2025, Australia ⋅ ☁️ 28 °C

Vanmorgen gestart met een wandeling!
    Later 25 km wezen fietsen met John, omhoog en omlaag..
    Mooie tocht met moccachino halverwege
    Vooral over dubbelzijdige fietspaden, waar vroeger spoorwegen waren.
    Sinkholes bekeken. Wauw!
    Maar dat komt in een aparte 👣

• Grampians National Park 1

25 November 2025, Australia ⋅ 🌙 16 °C

Vandaag waren we, Nel, John en ik, na de middag naar Halls Gap Lakeside Tourist Park gereden. Dat is in natuurpark The Grampians. Bergachtig gebied. Je kunt hier wel 140 km op een vrij rechte weg rijden met aan weerskanten bos. Hier is vorig jaar 80 hectare (!!) bos afgebrand en dat is nog te zien. Op plaatsen groeien heel veel Xantharea. Die laten zaden vallen en die ontkiemen pas als er brand overheen is gegaan, dus echt hitte.
    Luxe huisje en heel mooie omgeving

• National Park the Grampians 2a

26 November 2025, Australia ⋅ ☁️ 14 °C

Wakker geworden met stormachtige wind en uurtje later fikse regenbuien. Voor Australië is dit winterweer.
    We hadden zelfs de heater aangedaan.
    De kangoeroes sprongen nog rond aan de rand van het bos en de bergen met de beek.

Toen het wat droger werd gingen we met de auto de bergen in en bij de verschillende uitkijkpunten er uit . Daar ook hele stukken gewandeld.
    Ook een heel eind, met gedeeltelijk trappen, naar beneden en na de bezichtiging ook weer naar boven natuurlijk. Pff

• National Park the Grampians 2b

26 November 2025, Australia ⋅ ⛅ 12 °C

Later op de middag gingen we nog naar het hoogste uitkijkpunt van de McKenzie Falls. Daarna naar The Balconies, een ander uitkijkpunt.
    Ook weer bijzondere bloemen en wat een groots vergezicht overal. Je kunt zover weg kijken!

Bij de Boroka Outlook kijk je uit op de vallei van Halls Gap en het oosten van de Grampians, met het Lake Lonsdale en Lake Fyans.
    Je kon ook het stuwmeer zien waar we gisteren vanaf de camping naar toe gelopen waren.

• Sprakeloos in the Grampians ochtend

27 November 2025, Australia ⋅ ⛅ 17 °C

Na het ontbijt weer op pad gegaan. Nel bracht John en mij naar Wonderland parkeerplaats. Zij reed toen naar het eindpunt van onze wandeling, Sundail parkeerplaats. Wij liepen van Wonderland uit door de Grand Canyon naar The Pinnacles, uitkijkpunt . Nel liep van Sundail uit ook naar The Pinnacles en van daaruit liepen we samen naar de auto.
    Fantastisch !!
    Echt sprakeloos en klein voel je je dan. Overal rotsachtig pad en klimmen.

• Sprakeloos in de Grampians middag

27 November 2025, Australia ⋅ ⛅ 17 °C

Rustig naar de auto op de Sundail carparc gelopen. Ook niet echt een gemakkelijke route, naar beneden, vochtiger en bleef goed opletten.
    Heeel veel aparte bloemetjes, mossen, bomen en struiken.
    Terug bij de auto nog naar Silver and Falls gereden om naar de waterval te lopen daar.Baca lagi