• Jem Jans

Australië tour

Uma 68aventura de um dia na Jem Leia mais
  • Naar veel wijngaarden, ochtend

30 de novembro de 2025, Austrália ⋅ ☁️ 9 °C

Terwijl John wedstrijd aan het fietsen was, in regen en hagelbuien met veel wind, waren Nel en ik naar een wijnstreek gereden.
    Je ziet daar veel rozen staan, waar de wijnstokken beginnen.
    Hier zijn de rozen belangrijk omdat ze in een vroeger stadium schimmels en luizen krijgen dan de wijnstokken en dus een waarschuwing zijn. Dan kan de wijnboer op tijd ingrijpen.Leia mais

• Penola dorp, middag

30 de novembro de 2025, Austrália ⋅ 🌬 15 °C

Zondagmiddag verder gereden naar Penola, het dorp.
    Een heel stuk leek wel een openluchtmuseum en daar kon je gewoon in heel oude huisjes binnen lopen, vooral in de straat: Petticoat Lane.
    Het oudste huis, van de familie Sharam, bestaat uit twee delen. Toen het gezin groeide (15 kinderen!) hebben ze er een tweede huis bij gezet, voor de slaapkamers. Grote groentetuin en ruimte voor fruitbomen.
    Mary Mac Killop begon hier een school.

• Naar Adelaide

1 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ☀️ 16 °C

Nel bracht me naar het busstation in Mount Gambier om de bus te halen naar Adelaide.
    Daar ging ik naar toe, om dinsdagochtend heel vroeg een andere bus te halen die me naar Kangaroo Island brengt.
    Na een bustocht van zeven uur met twee stops, kwam ik om kwart over vier in Adelaide aan.
    Ingecheckt in het hotel en wandeling/ oriëntatie in de grote stad. Wat een drukte.
    Er wonen zo'n miljoen mensen in deze stad en er zijn heel veel winkels, hoge gebouwen, uitgaansgebieden.

• Kangaroo Island 1 🦘

2 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ⛅ 12 °C

Ochtend: voegen moest ik vroeg op om met de bus van Adelaide naar Cape Jervis te gaan en met de ferry naar Kangaroo Island .
    Daar stond mijn gids te wachten met mijn naam in de lucht. Ik was vandaag de enige !
    Lekker gekletst en weer op veel plaatsen geweest en veel gezien.
    Gewandeld en geluncht in een beschermd natuurgebied, waar alleen deze organisatie door de gesloten poort mag.

• Kangaroo Island 2 🦘

2 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ⛅ 15 °C

's Middags gingen we verder.
    We bezochten zeeleeuwen op het strand in Seal Bay Conservation Park.
    En daarna naar American River, wat eigenlijk geen rivier is. Dat dachten de eerste Amerikanen die er met een hele grote boot kwamen. Die kon er niet binnen komen...
    Maar het was zout water, dus..een lagune. De naam is gebleven.
    Morgen weer verder, met een andere gids en twee andere mensen.

• Kangaroo Island 3 🦘

3 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ 🌬 17 °C

Het was een lange, intensieve dag.
    Vanuit mijn hotel was ik eerst nog naar het water, wat een uitzicht!, gewandeld.
    Daar kwam een pelikaan angstwekkend dicht op me af! Wat een grote bek hebben die!!

Mijn vervoer kwam netjes op tijd: Rianne, onze gids, en een Italiaans echtpaar op huwelijksreis.
    Deze dag veel kilometers, eerst naar het westen.
    Vivonne Bay.

Daarna naar Flinders Chase National Park .
    Door naar Admirals Arch en Cape du Courdic, de vuurtoren. Voor de vuurtoren lieten ze met een boot zandsteen brengen en omhoog takelen. Er was hier alleen limestone (kalksteen).

In tegenstelling tot het noorden kom je hier veel Franse namen tegen. De bekende Franse zeevaarder Baudin kwam tegelijk met de Engelse zeevaarder Flinders in 1802 om de zuidkust van Australië in kaart te brengen.

• Kangaroo Island 4🦘

3 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ☀️ 25 °C

Na de vuurtoren in het zuidwesten van Kangaroo Island gingen we naar the Remarkable Rocks.deze zijn van graniet. Door de harde wind werd je, als je er op stond, er bijna van af geblazen.
    Ze zijn van graniet en ontstaan doordat aardlagen omhoog geduwd werden en gedeeltelijk, door de eeuwen heen, afbrokkelden.

Onderweg kwamen we weer Goanna 's op de weg tegen. Het vrouwtje legt de eieren in zo'n mierennest en daar liggen ze beschermd en op constante temperatuur. Als de jonkies eruit komen hebben ze meteen eten. Slim. Minder fijn voor de mieren wel.

Toen naar Stickers Bay. Hier kon je naar het strand, maar dan moest je door de rotsen.

En toen was het tijd voor de rit naar de ferry en terug naar Adelaide met de bus door het donker.

• Extra dag in Adelaide

4 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ 🌙 22 °C

Veel gewandeld vanuit het hotel waar de buschauffeur me gisteravond naar toe heeft gebracht.
    Grote, drukke stad. Oude gebouwen en torenflats en moderne bouw door elkaar. Veel shop- en eet- en uitgaansmogelijkheden.
    Toch is er ook heel veel groen en parkachtige plaatsen.
    En veel standbeelden...

• Botanische tuin in Adelaide

4 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ⛅ 31 °C

Mijn eerste doel was om naar de Botanische tuin te lopen.
    Echt de moeite waard.
    Veel te veel foto's gemaakt.
    Heel mooie planten, bloemen, veel vogels gezien ( en gehoord).
    Echt in de zon was het erg warm dus regelmatig de schaduw opgezocht.

Ik kon aansluiten bij een groepje dat gratis met een gids ging wandelen. Veel informatie en ook nog gezelschap.
    Anderhalf uur later gingen we nog samen iets drinken.
    Gezellig!
    Vooral contact met een koppel uit het Verenigd Koninkrijk.

• Van Adelaide naar Mount Gambier

5 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ☀️ 23 °C

Deze keer niet via de kust maar via het binnenland naar Mount Gambier teruggereden met de bus.
    Ook wat omwegen om mensen op te halen of af te zetten. Stops bij benzinepompen in Takken Bend en Kieth, waar niks te zien was helaas. Bij de eerste stop heb ik snel een cappuccino gekocht voor in de bus. Bij de tweede stop was er zo'n lange rij dat het mijn hele pauze zou kosten, dus daar alleen maar naar de wc en buiten een boterham gegeten.
    Onderweg veel grasland, soms heuvelachtig, veel gumtrees, soms wijngaarden of andere akkerbouw. Buiten was het warm, maar toch een vest aan in de bus vanwege de airco.
    Wat een eind weer, van kwart voor negen tot vier uur. In Mount Gambier even gaan kijken bij het Visitor Centre. Het ging vooral over de Lady Nelson.

• Possums in Umpherston

6 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ☁️ 16 °C

De ochtend was het weer tuinwerk ( miezerde, dus vochtig werk).
    Daarna naar het centrum voor wat kerstshopping en om de Toy Run te zien.
    Motorrijders versieren zichzelf en/ of de motor en rijden een grote afstand.
    Ze halen cadeautjes op om aan kinderen te geven, zodat iedereen een goede Kerst heeft.

John en ik zijn al een keer naar het sinkhole Umpherston geweest, overdag. Heel mooi.
    Dit ontstond toen het dak van een kalksteenrots instortte door watererosie. Jaaaren geleden stond er ook water in, maar de boeren hebben teveel opgepompt voor hun akkers...
    In 1886 startte James Umpherston met de Sunken Garden 🪏 ( verzonken tuin).
    Als het avond wordt komen de possums tevoorschijn die in de openingen in de rotswand zitten. Heel leuk! Je mag ze een appel voeren. Rozenblaadjes lusten ze ook.

• Bloeiend Mount Gambier

9 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ⛅ 20 °C

Een paar dagen rustig.
    Wandelen, boodschappen doen, stofzuigen, in de tuin werken, lezen...
    In de tuinen van bv estates, waar alles goed bijgehouden wordt, staat het vol met kleur en variatie in bloemen, groot en klein.
    Zelfs de kleinste heggetjes ed hebben bloemetjes.
    Zo mooi!

Het weer kan hier op een dag heel erg afwisselen. Zonnig, warm, bewolkt, regenachtig, koud, winderig.. Je weet nooit wat je kunt verwachten. De ene dag boven 24 graden of meer en de volgende dag tien graden kouder...
    Mooie luchten wel.

Wanneer er een huis met grond te koop is hier, wordt het vaak opgekocht door projectontwikkelaars. Die zetten er dan een hele wijk met iets verschillende huizen op en een grote, heel lange schutting eromheen.
    Niet goed en ook saai en je ziet dan alleen schutting en daken...

• Kerstlunch en visitorcentre

10 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ☁️ 14 °C

We hadden lekker ( kerst) geluncht en lang zitten kletsen met 'the Dutch club'.
    Ik voel me daar al helemaal in opgenomen.
    Het was gezellig en mijn salade en tiramisu toetje waren heel lekker!
    Toen was het al bijna drie uur en zijn we nog bij het Mount Gambier Visitor Centre binnengelopen. De vorige keer was ik niet ver genoeg doorgelopen. Er was nog meer te zien. Met name de film over Cape diving in grotten die onder de stad zitten, vond ik erg interessant. Ik zou dat nooit durven, zoveel hoogte/ diepte verschil, onder water door smalle spelonken...Leia mais

• Naar Robe en Beachport

11 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ 🌬 19 °C

Goed weer om naar de kust te gaan, ruim anderhalf uur rijden. We begonnen bij het verste punt: Robe. Heel toeristisch met een rustige zee en weinig wind.
    Zeer aantrekkelijk voor iedereen, zeker nu morgen de zomervakantie begint.
    Raar idee voor iemand van de andere kant van de wereld!
    We gingen bij de zee picknicken.
    Daarna reden we richting Beachport, een andere kustplaats.
    Onderweg was een uitkijkpunt bij Woakwine Cutting. Daar is in 1960 een (oei!) heel diepe kloof gegraven. Deze is verbonden met een groot meer: Lake George.
    Het doel was om het moerasland, hoger op, voor de boeren droog te houden .
    In een open schuur stond nog de schraper en de tractor ( op rupsbanden).
    Beachport had een stuk minder bezoekers. Bij de mooie blauwe zee daar werd je gezandstraald door de heel harde wind 🌬️

• Lower Glenelg National Park

12 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ☁️ 13 °C

Het was een erg warme dag, dus gingen we de koelte van de rivier de Glenelg opzoeken.
    We reden, door heuvelachtig gebied en grasland naar campsite Batters Bys Glenelg. Het was nog een heel eind over onverharde weg in het gigantisch grote bos.
    Bij de rivier was een plateautje waar we konden zitten.
    Met wat moeite om er te komen konden we ook in de rivier zwemmen. Er was geen trapje en je moest over een verhoging heen en de bodem was drassig en begroeid. Het water was ijskoud, dat wel :)
    Op de terugweg via Nelson en Donovans moesten we erg oppassen, want het liep tegen de avond. Verschillende kangaroo's, Eastern Grey s, en wallaby's, Swamp - en Red Necks zaten bij het pad of staken over. Als ze schrikken weet je niet welke kant ze op gaan. Ze wilden niet op de foto...mijn zeer rustige (ahum) benadering werkte niet. Zeker niet als je op droog eucalyptus bladeren gaat staan!

• Kerstactiviteiten

14 de dezembro de 2025, Austrália ⋅ ☁️ 12 °C

Deze middag zijn Nel en ik naar het winkelcentrum geweest. Bij een kraampje van de MG Lions Club moesten we cadeau's die mensen gekocht hadden inpakken. De mensen gaven dan een donatie of kochten bv een Christmas Cake. Het geld gaat naar goede doelen in de gemeenschap, bv naar een hospice. Er wordt weinig gesubsidieerd hier.
    's Avonds gingen we met stoeltjes en dekens en warm aangekleed meezingen met Christmas Carols 🎄 met een heleboel mensen. Apart, dat het zo koud is in de zomer...

• Final da viagem
    18 de dezembro de 2025