Satellite
  • Day 3

    Apps voor op reis

    June 3, 2019 in Ecuador ⋅ ☁️ 22 °C

    Even een tussendoortje. Op onze wereldreis hebben we gebruik gemaakt van heel wat apps op onze smartphone en tablet. Misschien zit er wel een tussen die jullie nog niet kennen, en kunnen uittesten op een volgende reis. Eerst geven we een kort overzicht per categorie, daarna lijsten we alle apps alfabetisch op en leggen we uit wat ze doen.

    Overnachtingen boeken: Airbnb, Booking.com en Rankers Camping NZ
    Restaurants en touroperators zoeken: TripAdvisor
    Navigatie app: Maps.me
    Opslaan van documenten en foto’s: Dropbox en Google Foto’s
    Blog om onze reisverhalen te delen: FindPenguins
    Video’s maken: Quik
    Vertaal app: Google Translate
    Goedkope vluchten zoeken: Hopper
    Liedjes herkennen: Shazam
    Communicatie: Skype en WhatsApp
    Omrekenen munteenheden: XE Currency Convertor
    Taxi app: Yandex

    Airbnb

    Soms sliepen we niet in hotels maar in kamers of appartementen van particulieren die we vonden op Airbnb. Vooral in grotere steden is het aanbod groot. Prijzen liggen soms een stuk lager dan die van hotels terwijl de kwaliteit van de kamers altijd goed is. Elke woonst krijgt een score van mensen die er verbleven hebben. Omgekeerd krijg je als gast ook een beoordeling van de eigenaar na je verblijf. Zo kunnen toekomstige verhuurders je ook screenen voor een verblijf in hun eigendom.

    Booking.com

    In onze ogen de gemakkelijkste app om hotels te boeken. Je typt gewoon de stad in waar je wil verblijven en krijgt direct een groot aanbod. Alle hotels krijgen een score op 10 op basis van recensies van andere gasten. Reserveren kan in een paar klikken. Meestal hoef je zelfs geen kredietkaart details op te geven en betaal je wanneer je aankomt of vertrekt uit het hotel. Ook zeer handig: de reserveringsbevestiging is offline beschikbaar in de app, zodat je geen internet nodig hebt wanneer je aankomt in je hotel.

    Dropbox

    Via deze app kan je bestanden in de cloud op te slaan. Hier houden we van alles bij: onze financiën, teksten voor de blog, reisgidsen, kopies van documenten van thuis,… Je kan alles offline beschikbaar maken zodat je documenten kan openen zonder internetconnectie.

    Findpenguins

    Vé vond deze blogapp na wat research en we zijn er tot nu toe heel tevreden over. Je maakt een profiel aan en dan wordt automatisch een website gecreëerd langs waar men je kan volgen. Familie en vrienden hoeven dus niet per se de app te downloaden. Als je dat wel doet, heb je meer opties zoals meldingen wanneer wij iets nieuws toegevoegd hebben.
    Een post maken is heel eenvoudig. Je voegt wat tekst toe, enkele foto’s, en je kiest de locatie op de wereldkaart. Je kan de app volledig gratis gebruiken. Wij betaalden 20 dollar voor een jaar waardoor we 10 foto’s per post kunnen toevoegen in plaats van 6.

    Google Foto’s

    Als je een jaar op reis bent, trek je heel wat foto’s. Om deze veilig op te slaan in de cloud gebruiken wij Google Foto’s. Foto’s van onze smartphone worden automatisch opgeslagen wanneer we verbonden zijn met wifi. Foto’s van onze fotocamera zetten we over op onze tablet waarna hetzelfde gebeurt. Verder maken we dan albums per land zodat het allemaal een beetje overzichtelijk blijft. Ook voor onze filmpjes hebben we een apart album en de links daar naartoe gebruiken we in onze blog. Er is geen limiet (als je onder een bepaalde fotoresolutie blijft) dus je kan oneindig veel foto’s opslaan op je account.

    Google translate

    Een beetje Spaans spreken we ondertussen wel. Russisch en Mongools, dat was andere koek. Onze eerste gastvrouw in Kazachstan sprak geen Engels en dus communiceerden we constant met Google Translate. Zij sprak iets in in het Russisch, Google sprak dan tegen ons in het Engels. En omgekeerd. Zinnen of woorden die je vaak gebruikt kan je opslaan als favorieten zodat je die niet steeds opnieuw moet vertalen. De vertaling was natuurlijk niet altijd 100% correct en leidde soms tot hilarische gesprekken.

    Je kan ook gewoon typen wat je wil, in plaats van te spreken. Voor het inspreken heb je connectie met internet nodig, voor het typen hoeft dat niet. Je kan de gewenste taal downloaden waardoor alles offline kan. Daarnaast is er nog een futuristische optie. Je richt de camera van je gsm op een woord of tekst, en Google Translate vertaalt het onmiddellijk. Je kan er ook een foto van trekken en kiezen welk stuk tekst je wil vertalen. Een straf staaltje technologie.

    Hopper

    Deze app voorspelt op welke moment je best een vliegticket boekt. Er wordt rekening gehouden met prijsstijgingen en -dalingen uit het verleden om je een goeie inschatting te geven. Hopper zegt dan bijvoorbeeld: “De prijs is nu €600. Wacht nog 4 weken, de prijs zal dalen tot €450. Je kan natuurlijk nooit zeker zijn dat het volledig correct is maar wij vinden het wel een goeie richtlijn. Via de websites Momondo of Skyscanner zoeken we dan verder wie de goedkoopste vlucht aanbiedt.

    Maps.me

    Onze gps op deze reis. Er zijn vele gelijkaardige apps zoals Google Maps en OpenStreetMap. Wij kozen voor maps.me omdat het volledig offline werkt en niet veel data verbruikt. Wanneer je verbonden bent met internet download je de kaart van de stad of het land waar je naartoe gaat. Voor de rest kan je alles offline doen. De kaarten zijn zeer gedetailleerd en je vindt er echt alles op terug. Luchthavens, hotels, restaurants, openbare wc’s, snelwegen,… Zelfs de kleinste wandelpaadjes in het midden van de jungle.

    De grote sterkte is het “open data” concept, wat wil zeggen dat gebruikers zelf locaties kunnen toevoegen en alles dus vrij precies is. Heel af en toe stond iets verkeerd aangeduid, of gaf de app niet de snelste route aan naar een locatie. Maar al bij al zijn we heel tevreden van deze app die we echt elke dag gebruikten.

    Quik

    Een supereenvoudige app waarmee we al onze video’s gemaakt hebben. Zowel beschikbaar voor smartphone als voor tablet. Je kiest enkele filmfragmenten en knipt ze op de juiste lengte. Daarnaast kan je foto’s toevoegen vanop je tablet, smartphone of vanuit de cloud. Quik kan je ook helpen bij je muziekkeuze want er zitten heel wat nummers standaard in de app. Verder kan je nog effecten toevoegen of overgangen tussen foto’s aanpassen. Heel intuïtief en gemakkelijk in gebruik.

    Rankers Camping NZ

    Deze app gebruikten we specifiek op campings te vinden in Nieuw-Zeeland. Op de meeste plaatsen mag je namelijk niet wildkamperen dus zochten we steeds een plekje met behulp van Rankers. Je ziet van elke camping de locatie, prijsklasse, aanwezige faciliteiten, commentaar van andere gebruikers, de huisregels, enz. Daarnaast toont de apps ook “points of interest” zoals activiteiten in de buurt, supermarkten en geldautomaten. Als je de kaarten op voorhand download, kan je kan de app volledig offline gebruiken.

    Shazam

    Tijdens het reizen vinden wij het leuk om herinneringen te verzamelen. Niet alleen voor het oog (foto’s trekken, souvenirs kopen, bloemetjes of schelpen rapen,…) maar ook voor het oor. Wanneer we een leuk liedje horen, zetten we de Shazam app aan en die geeft ons de auteur en titel binnen de 10 seconden. Zo leren we lokale muziek kennen die we achteraf opnieuw kunnen beluisteren. Het was jullie wellicht al opgevallen dat we enkele lokale liedjes gebruikten in onze video’s op de blog. Dat was telkens te danken aan Shazam.

    Skype

    Handige app om gratis naar huis te bellen, met of zonder videobeelden. Verbinding met internet is natuurlijk vereist.

    Tripadvisor

    Zeer handig om een lekker restaurant te zoeken. Ook hier krijgen alle plekjes een score van andere toeristen. Je kan hun beoordeling lezen en daarnaast zie je foto’s, openingstijden en de locatie van alle restaurants. Op Tripadvisor vind je ook beoordelingen van touroperators, bezienswaardigheden in de stad, busmaatschappijen, hotels,… wat handig is als je uitstapjes wil doen. Je kan er zelfs prijzen van vluchten raadplegen al hebben wij dat nog niet getest.

    WhatsApp

    Een van de bekenste apps om te chatten en bellen. Zuid-Amerikanen zijn er zot van. Hotels en touroperators hebben zelfs liever een WhatsApp berichtje dan een gewoon telefoontje en er wordt heel snel op gereageerd. We zien veel locals hier die niet typen maar eerder lange audioberichten inspreken en zo met elkaar communiceren. Ook voor contact met het thuisfront is dit een handige optie.

    XEcurrency converter

    9 landen, 9 verschillende munteenheden. We moesten regelmatig eens geld wisselen of omrekenen. XEcurrency is een heel eenvoudige app waarmee je dat offline kan doen. Enkel om de wisselkoersen te updaten heb je even internet nodig. Je kan tot 10 munteenheden tegelijk vergelijken. Daarnaast kan je ook de koers over de afgelopen maanden of jaren bekijken.

    Yandex

    Deze taxiservice is de Oost-Europese versie van Uber en gebruikten we vaak in Kazachstan en Kirgistan. Je geeft je huidige locatie in en kiest waar je heen wil. De app vertelt je dan hoeveel het zal kosten en hoe lang het zal duren. Binnen de 5 minuten staat er een taxi aan je deur. Vooral handig omdat ons Russisch niet zo goed is en we dus bijna niet konden communiceren met de chauffeurs. De prijs ligt ook een stuk lager dan die van gewone taxi’s, die toeristen er altijd proberen opleggen.
    Read more