• Eric Van der Hoeven

Santiago de Compostela

Et 47-dagers eventyr av Eric Les mer
  • Een zonnige rustige wandeling

9.–10. mai 2024, Spania ⋅ ☀️ 22 °C

Vanmorgen gewekt in het klooster met een luide Ave Maria om 6:30, daarna inpakken ontbijt, nog even naar de bakker en weer verder.

Gisteren avond en vegan hamburger gegeten in een hippe hamburger zaak met Sandrine FR, Carl DE, Tobias DK en Markus DE. Erg gezellig! Carl en Tobias zijn twintigers en beste (drink)maatjes inmiddels, dus de conversatie was navenant.

Vanochtend vertrokken samen met Sandrine om ongeveer 7:30. Buiten het dorp hebben we verder alleen gelopen. We hadden de tijd want er hoefde maar 17 km vanaf EN we hadden gereserveerd. Dat geeft ook rust, want het is erg druk deze dagen op de Camino del Norte en er zijn op dit stuk niet zo veel betaalbare herbergen. We zijn om 15:00 aangekomen maar hadden op een terrasje aan het begin van de straat eerst wat gedronken tot de herberg open ging.

Er kwam met een vrouw binnen uit oost Europa die niet had gereserveerd en iets anders moest gaan zoeken. Ze wist niet dat ze moest reserveren. De gemeentelijke herbergen kun je namelijk niet reserveren, maar de private wel een dat is dus nodig. Bij de gemeentelijke moet je gewoon op tijd komen, vroeg op en doorlopen...😅

• Guernica

10. mai 2024, Spania ⋅ ☁️ 22 °C

Mooi stadje, dat gebombardeerd is in de Spaanse burgeroorlog door de Duitsers. Picasso heeft een schilderij gemaakt na het bombardement en er is een reproductie in Guernica, zie foto. Het orgineel hangt in Madrid, waar Taco en ik het een paar jaar terug gezien hebben. Verder nog twee Belgen van Henry Moore.
    De IJzeren pelgrim en die rare steen kwam ik tegen op tien ik Guernica uitliep.

• Gerekiz

10.–11. mai 2024, Spania ⋅ ⛅ 26 °C

Vanochtend om 7:45 vertrokken, na een kort ontbijt. Vandaag ongeveer 16 km afgelegd. Het was warm, ongeveer 26°.

Gisteravond de herberg was overspoeld met Fransen, die nogal luid waren. Gelukkig waren er ook nog een paar Spanjaarden en een Australiër. We hadden een gezamenlijk diner, erg gezellig en sommige probeerden zelfs in het Engels te spreken...

Dit stuk van de camino is erg druk waarschijnlijk door vakanties in Frankrijk. Gisteren werd iemand geweigerd in de herberg en ze moest de bus nemen naar Guernica.

• Bilbao

11.–13. mai 2024, Spania ⋅ ⛅ 26 °C

Gistermiddag aangekomen in Bilbao.

In de vorige herberg hebben we veel lol gehad. Met name een Australische vrouw was erg grappig en direct. We waren met zijn achten in de herberg. 's Avonds tijdens het eten hebben we een spelletje gedaan om elkaars beroep te raden. Een Amerikaan, Paul, bleek een priester.
    Later die avond heb ik hem gevraagd hoe hij dacht over dat Jesus de enige weg is. Hij was beslist veel terughoudender en zei dat dat het gaat om goedheid en het juiste willen doen. Christus is volgens hem de beste weg, maar hij erkent ook andere religies en spirituele stromingen. Hij zei dat vooral de Evangelische stromingen zeer eenkennig zijn.

De etappe van Gerekiz naar Bilbao was voor een groot gedeelte wat saai, industrieel en langs een drukke weg lopen. Bilbao zelf is wel mooi.

Er was gisterenavond een muziek festival en alles was volgeboekt en duur. Ik heb €95 betaald voor een stapelbed. Er was een andere pelgrim in mijn kamer en de rest kwam gedurende de nacht binnen tot 6 uur 's ochtends. Gelukkig heb ik mijn oordoppen...

Gisteren weer lekker veganistisch kunnen eten, omdat we in de stad zijn. Erg goed gesprek gehad met Sandrine over onze levensvisies.

Nu in het Guggenheim museum. Erg mooi allemaal...

• Pobeña

13.–14. mai 2024, Spania ⋅ ☁️ 21 °C

Vandaag ongeveer 27 km afgelegd van Bilbao naar Pobeña. Ik heb getwijfeld of ik met het openbaar vervoer zou gaan omdat het geen mooie wandeling zou worden en dat was het inderdaad niet. Toch gaan wandelen om ook een beetje in sync te blijven met mijn mede pelgrims.

Gisterenavond uit eten geweest met Sandrine en Reetta. Reetta was erg moe van de wandeling van die dag en had niet veel zin om te socialiseren. Vanochtend ontbeten in een panadería met Reetta en we zijn ieder ons weegs gegaan. Zij naar Portugalete en ik naar Pobeña.

Sandrine was voor het ontbijt al vertrokken naar Pobeña en we hebben onderweg samen geluncht. Nu ligt ze op het bed naast me in de albergue.

• Castro Urdiales

14.–15. mai 2024, Spania ⋅ ☁️ 16 °C

Vanochtend na ontbijt om 7:15 vertrokken. Afstand vandaag was 22 km en het grootste deel weer mooie natuur in plaats van industriële stad.

Gisteren kon ik bijna niet meer lopen na aankomst in Pobeña. De wreef van mijn linkervoet deed pijn en ik had een blaar op mijn rechter kleine teen. Ik vreesde problemen voor vandaag, maar het ging veel beter. Ik heb mijn blaar vanmorgen in getapet en dat hielp.

Dinner was met Sandrine. De enige vegetarische optie was patat met twee spiegeleieren dus heb toch maar kip gegeten.

Sandrine is vandaag 6 km verder gelopen naar een ander hostel en Reetta heeft haar achterstand ingehaald en slaap vannacht in het bed boven mij.