• Màrius Asensi Jordà
  • Màrius Asensi Jordà

2024 Islàndia

Un viatge improvisat amb en Pau pel sud i sud-est d’Islàndia, amb parada al Cercle Daurat i Reykjanes. El meu segon cop al país (el primer, nov. 2016) i segur que no serà l’últim: Islàndia sempre sorprèn. Lue lisää
  • Matkan aloitus
    12. lokakuuta 2024

Comença l’aventura

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ 🌙 -1 °C

Aterrem a Islàndia de matinada, a les 1:30h. Recollim el cotxe amb la mirada posada en el primer gran objectiu: arribar a temps a la platja dels Diamants per veure la sortida del sol. És el punt més llunyà de tota la ruta i les hores juguen en contra, però l’emoció és més forta que la son. Sense dormir gairebé gens, encenem el motor i arrenca el nostre viatge amb la sensació que comença una aventura irrepetible.Lue lisää

• Rumb a la Diamond Beach

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ 🌙 -6 °C

Comença a clarejar mentre avancem per la carretera cap a la platja dels Diamants. El cel s’il·lumina lentament i, per un moment, ens sembla veure dansar unes aurores boreals. No aconseguim fotografiar-les, però la il·lusió ja ens acompanya. El cansament passa a segon pla: el dia arrenca a Islàndia i nosaltres també.Lue lisää

• Diamond Beach

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☀️ -2 °C

Arribem a Diamond Beach més tard del que volíem i ens perdem la sortida del sol. Tot i així, l’espectacle continua sent únic: blocs de gel escampats per la sorra negra brillen com diamants sota la llum del matí. Ens aturem a observar-los, hipnotitzats per la manera com el mar els acarona i els fa desaparèixer lentament. El viatge comença amb un dels paisatges més màgics d’Islàndia.Lue lisää

• Jökulsárlón Glacier Lagoon

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☀️ 0 °C

Ens acostem a la llacuna de Jökulsárlón i el paisatge ens deixa sense paraules: enormes icebergs surant tranquil·lament a l’aigua, amb tonalitats blaves i blanques que semblen pintades a mà. Entre els blocs de gel, apareixen foques juganeres que surten a respirar i ens observen de lluny. El silenci només es trenca amb el so del gel esquerdant-se i l’aigua movent-se suaument. Islàndia ens regala un moment de calma i màgia absolutament hipnòtic.Lue lisää

• Glacera de Svínafellsjökull

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☀️ -1 °C

Arribem fins a la glacera de Svínafellsjökull, una llengua glacial imponent que baixa entre muntanyes escarpades. Ens acostem fins a la vora i quedem fascinats amb les formes del gel, plenes d’esquerdes i tonalitats blavoses. La sensació és aclaparadora: davant nostre tenim una massa de gel que porta segles avançant i retrocedint. Caminem una estona per gaudir de la immensitat del paisatge i del silenci que només Islàndia pot oferir.Lue lisää

• Hundafoss

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☀️ -2 °C

Ens endinsem pel camí fins a trobar Hundafoss, una cascada alta i elegant que cau amb força enmig del bosc. L’aigua es precipita muntanya avall, creant un soroll constant que acompanya la nostra caminada. Ens aturem uns instants per contemplar-la i respirar l’ambient fresc i humit que envolta el lloc. Hundafoss és només l’avantsala del que vindrà més amunt, però ja ens captiva des del primer moment.Lue lisää

• Svartifoss i les columnes de basalt

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☀️ -2 °C

Arribem a Svartifoss, una cascada sorprenent que cau des d’una paret formada per columnes de basalt perfectament geomètriques. El contrast entre l’aigua blanca i les formes negres i verticals de la roca és espectacular, gairebé com si fos una obra d’art natural. Ens quedem embadalits mirant aquell amfiteatre de pedra, amb la sensació d’estar davant d’un dels racons més únics i especials d’Islàndia.Lue lisää

• Colors de tornada de Svartifoss

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☀️ -3 °C

De camí de tornada de la Svartifoss decidim enfilar-nos per un sender més alt. El premi és inesperat: la posta de sol tenyint de colors el cel d’Islàndia. Els núvols i les muntanyes es pinten de taronges i roses suaus, i el silenci del moment ho fa encara més màgic. Ens aturem a gaudir d’aquesta calma, amb la sensació que Islàndia sempre sap sorprendre quan menys t’ho esperes.Lue lisää

• Nit d'aurores al Hvoll Hostel

12. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ 🌙 -4 °C

Després d’un dia intens arribem al Hvoll Hostel per passar la nit. Quan sortim a fora, la sorpresa és majúscula: el cel s’il·lumina amb aurores boreals. Les cortines verdes ballen per sobre nostre, canviant de forma i intensitat, fent-nos oblidar tot el cansament. És el nostre primer contacte amb aquest espectacle i quedem completament captivats. Islàndia ens regala un record que ja sabem que serà inesborrable.
    L’endemà ens despertem amb un contrast absolut: un sol radiant i un cel completament net de núvols. El viatge continua amb la millor de les benvingudes.
    Lue lisää

• Basalts de Dverghamrar

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☀️ -1 °C

Ens aturem a Dverghamrar, un indret ple de formacions basàltiques curioses i envoltat de llegendes. Les columnes de pedra s’alcen com murs naturals i el lloc desprèn una atmosfera especial, gairebé màgica. Caminem entre les roques tot imaginant les històries que expliquen que aquí vivien els nans islandesos. Amb el cel clar i el sol brillant, la roca negra contrasta amb el verd intens de la vegetació. Un racó petit però encantador d’Islàndia.Lue lisää

• Foss á Síðu

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☀️ -1 °C

Ens aturem davant de Foss á Síðu, una cascada que cau elegant des de dalt d’un penya-segat just al costat de la carretera. L’aigua baixa fina i constant, com si pintés la paret de roca. Amb el sol brillant i el cel clar, la imatge sembla treta d’una postal islandesa. No ens hi estem gaire estona, però el lloc ens arrenca un somriure: Islàndia té cascades a cada racó, i cadascuna és especial a la seva manera.Lue lisää

• Gönguleið um Eldhraun

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ⛅ 1 °C

Ens endinsem al camp de lava d’Eldhraun, una immensitat coberta de molsa verda que sembla treta d’un altre planeta. Caminem pel sender i ens sentim petits enmig d’aquest paisatge tan extens i silenciós. La lava fosca, amagada sota la catifa suau de molsa, crea formes ondulades que s’estenen fins on arriba la vista. És un indret estranyament màgic, on la natura mostra com pot transformar la destrucció en bellesa.Lue lisää

• Vík í Mýrdal

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ⛅ 3 °C

Arribem a Vík í Mýrdal, un petit poble costaner envoltat de muntanyes i amb l’oceà Atlàntic de fons. Les casetes de colors i l’església blanca al turó li donen un encant especial. Ens aturem a respirar l’ambient tranquil, amb la sensació que aquí la vida flueix a un altre ritme. Vík és un punt perfecte per descansar i observar la immensitat del mar abans de continuar el nostre camí per Islàndia. Vàrem pujar fins al cementeri.Lue lisää

• Reynisfjara i els Reynisdrangar

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☁️ 3 °C

Ens apropem a la famosa platja de Reynisfjara, amb la seva sorra negra i les impressionants columnes de basalt que s’alcen com un orgue gegant. Davant nostre, els farallons de Reynisdrangar emergeixen de l’oceà, envoltats d’onades fortes i imprevisibles. La marea arriba fins a les línies grogues de seguretat, recordant-nos com de poderós pot ser el mar aquí. Tot i el perill, l’espectacle de natura salvatge ens deixa bocabadats: Reynisfjara és tan espectacular com l’havíem imaginat.Lue lisää

• Església de Reyniskirkja

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☁️ 4 °C

Sortint de la platja de Reynisfjara ens trobem amb la Reyniskirkja, una església petita i encantadora al mig dels camps verds. El seu blanc impecable i el sostre vermell destaquen amb força en el paisatge, amb les muntanyes de fons. La fotografiem des del cotxe, però fins i tot així ens captiva: és un d’aquells detalls senzills i autèntics que fan especial el viatge per Islàndia.Lue lisää

• Solheimasandur Plane Wreck

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ⛅ 4 °C

Ens dirigim a l’avió estavellat de Sólheimasandur, un dels llocs més famosos del sud d’Islàndia. El camí és llarg i planer, i preferim fer-lo caminant evitant el bus. Un cop arribem, ens adonem que està molt massificat i costa aconseguir una foto de l’avió sense gent al voltant. Tot i així, impressiona veure’l de prop i caminar entre la seva estructura metàl·lica, solitària sobre la sorra negra. Està bé visitar-lo almenys un cop a la vida, però sabem que no és un lloc on tornaríem.Lue lisää

• Skógafoss

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ⛅ 1 °C

Visitem Skógafoss a la tarda, quan el sol ja comença a baixar i il·lumina la part alta de la cascada. L’aigua cau amb una potència enorme des de més de 60 metres d’alçada, aixecant una boira freda que ens arriba a la pell. El gel i la neu que envolten la base fan que l’escena sigui encara més impressionant. Ens quedem uns instants gaudint d’aquesta força descomunal de la natura, un espectacle que ens deixa sense paraules.Lue lisää

• Drífandi

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☁️ 2 °C

De camí per la carretera, veiem caure l’aigua de Drífandi a la llunyania. No ens aturem, però fins i tot des del cotxe la cascada és visible i destaca enmig de la muntanya. Islàndia té tants salts d’aigua que apareixen de sobte, gairebé sense buscar-los, i Drífandi és un altre record més d’aquesta natura desbordant que ens acompanya en tot el viatge.Lue lisää

• Seljalandsfoss

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☁️ 2 °C

Arribem a Seljalandsfoss a la tarda, amb el sol ja baix i una llum càlida que il·lumina la cascada. L’aigua cau amb elegància des del penya-segat formant una cortina translúcida que es pot vorejar per darrere. Tot i el fred i la humitat, el camí fins al darrere de la cascada regala una perspectiva única. El so constant de l’aigua i els colors del capvespre fan d’aquest indret un dels moments més màgics del viatge.Lue lisää

• Gljúfrafoss

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☁️ 2 °C

Ens acostem a Gljúfrafoss, una cascada amagada darrere unes roques que obliga a entrar en una petita esquerda per poder-la veure de prop. El soroll de l’aigua ressona amb força dins l’espai tancat i, quan hi som a dins, quedem completament envoltats per l’espectacle. L’aigua cau amb tanta intensitat que acabem ben xops, però l’experiència val la pena: és com descobrir un tresor ocult enmig del paisatge islandès.Lue lisää

• Nit a l’Hotel Drangshlíð

13. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☁️ 0 °C

Inicialment havíem de dormir en uns bungalows, però en arribar-hi descobrim que l’estufa no funcionava i el fred era insuportable. Amb urgència busquem una alternativa i, per sort, acabem trobant habitació a l’Hotel Drangshlíð. Tot i la nit ennuvolada i la muntanya just darrere que ens tapa el cel (i per tant, sense possibilitat de veure aurores), la tranquil·litat de tenir un sostre calent i còmode fa que la jornada acabi bé. Islàndia sempre té imprevistos, però també solucions.Lue lisää

• Urriðafoss

14. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ☁️ 0 °C

Ens aturem a Urriðafoss, una cascada diferent de les altres que hem vist fins ara: no és especialment alta, però la seva amplitud i la quantitat d’aigua que hi baixa impressionen de debò. El riu Þjórsá descarrega aquí tota la seva força, i l’espetec constant de l’aigua crea una sensació d’energia desbordant. Ens quedem una estona observant com el corrent es trenca en milers d’escumes blanques, un espectacle poderós i hipnòtic.Lue lisää

• Hjálparfoss

14. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ⛅ 1 °C

Arribem a Hjálparfoss, una cascada curiosa on dues llengües d’aigua baixen separades i s’uneixen en una mateixa piscina natural envoltada de roca volcànica. El contrast de l’aigua clara amb les formes fosques i retorçades de la lava solidificada és espectacular. Ens hi estem una estona gaudint de la tranquil·litat del lloc, més allunyat de les rutes massificades. Hjálparfoss ens regala un moment de calma enmig del paisatge volcànic d’Islàndia.Lue lisää

• Háifoss i Granni

14. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ⛅ 1 °C

Després d’una llarga pista sense asfaltar arribem a l’aparcament solitari de Háifoss. Davant nostre, s’obre un canyó profund creat per dues cascades increïbles: Granni i, sobretot, Háifoss, amb els seus 122 metres d’alçada, la segona més alta d’Islàndia. Des de dalt la vista és espectacular, però encara ho és més quan baixem fins als peus de la cascada. El soroll ens envolta i el gel enganxat a la roca li dona un toc brutal, convertint-la, per mi, en la cascada més impressionant del viatge.

Com a curiositat, després de recórrer tants quilòmetres per arribar-hi, just coincidim amb uns catalans que tornaven de la cascada i ens diuen amb entusiasme el mateix que nosaltres pensem: és espectacular.
    Lue lisää

• Gullfoss

14. lokakuuta 2024, Islanti ⋅ ⛅ 4 °C

Ens endinsem al canyó de Gullfoss, una de les cascades més famoses i visitades d’Islàndia. L’aigua del riu Hvítá cau en dos graons gegants dins d’una esquerda profunda, creant un soroll eixordador i una boira constant que s’escampa per l’aire. La immensitat i la força d’aquest salt d’aigua impressionen des de qualsevol mirador. Tot i la presència de molta gent, el poder de la natura aquí és tan aclaparador que costa apartar la mirada. Gullfoss és, sens dubte, un dels grans símbols del país.Lue lisää