Zwiastun
Nie możemy się doczekać 😎
Ruszamy...
3. januar 2024, Polen ⋅ 🌧 6 °C
Przed nami 500km, planowany nocleg - pod granicą D-PL
Tankowanie na full - za 6.40pln/l z kartą lojalnksciową - najtańsze paliwo w okolicy. Pada delikatny... deszczyk 😏
Stoimy na noclegu - polecamy
3. januar 2024, Polen ⋅ ☁️ 8 °C
Doskonale miejsce przed granicą na nocleg. Oświetlone, kamerowane, utwardzone. Doskonały zasięg GSM/internet i telewizji cyfrowej. Cisza i spokój. Stoimy tutaj już 4 raz. Brak infrastrukturyLes mer
Nocleg na trasie 2 - Niemcy
4.–11. jan. 2024, Tyskland ⋅ ☁️ 5 °C
Pogoda cały dzień pod psem. Cały czas pada, raz mniej, raz więcej. Temp. 3-6 stopni. Bardzo duży ruch na autostradzie. W planie było przejechanie 800km. Daliśmy radę ok. 500km. I ok. 18.00Les mer
Postój na śniadanie - D
5. januar 2024, Tyskland ⋅ ☁️ 7 °C
Najczęściej jemy posiłki w godz. 11 - 19. To tzw. nasze okno żywieniowe. Tak więc czas na śniadanie 😏. 2.5 godz. podróży już za nami. Klasyczny MOP przy autostradzie.
Uciekamy przedLes mer
Pierwszy postój we Francji
5. januar 2024, Frankrike ⋅ ☁️ 6 °C
Ładny parking, dużo miejsca, stoły z ławami, zieleni i wody, ale... BRAK TOALET!
SZOK, my z kamperm dajemy radę, ale wszyscy inni... domyślcie się 😒.
No, ale to Francja-elegancja 😏.Les mer
Pierwszy nocleg Francja
5. januar 2024, Frankrike ⋅ ☁️ 6 °C
Dojechaliśmy do Dole. Dzisiaj też pyklło ponad 500km. Tutaj stajemy na CamperParku. Jest ich dwa w Dole.
Wszystko jest, nawet prąd bezpłatny. 2 sprawne gniazdka okupowane jednak przez tubylców -Les mer
Postój na śniadanie - F
6. januar 2024, Frankrike ⋅ ☁️ 3 °C
Lecimy kierunek Lyon, po drodze śniadanko z kupionych po drodze croissantow - €1,40 i 1,70€ szt (zwykły i z rodzynkami)
Lyon
6. januar 2024, Frankrike ⋅ ☁️ 7 °C
Sobota, dosyć mały ruch - dlatego też zdecydowaliśmy się na przejazd przez centrum miasta. Ładne budowle, ulice z buspasmi. Ale co nas zaskoczyło to: w samym centrum, na dużym skwerzeLes mer
Nocleg 2 - Francja
6.–10. jan. 2024, Frankrike ⋅ ☁️ 0 °C
Nocleg kolejny na "zielonym camperku“ z p4n.
Góry, kręte drogi, strome podjazdy i zjazdy, ciemność wokół oraz zmęczenie zadecydowały o tym, że stajemy na noc. Jechaliśmy przez przełęczLes mer
Tankowanie we Francji
7. januar 2024, Frankrike ⋅ 🌬 -2 °C
Najtańsze oczywiście w centrach handlowych. Nawet w niedzielę otwarte, bezobslugowe, na kartę. Diesel-gazole 1,669€. 25l. powinno starczyć do Hiszpani.
Przy okazji spacerek z psem i śniadanko.
Hiszpania - Paralada, 1 nocleg
7.–12. jan. 2024, Spania ⋅ 🌬 7 °C
Uf, już w Hiszpanii, ale jak tu zimno, a jakie lodowate wiatry. Dopiero co wjechaliśmy z Francji, gdzie co prawda było i - 2 i śnieg w górach na 1200m, ale tutaj 😏. Doradźcie gdzie jechać,Les mer
Parking za Barceloną
8. januar 2024, Spania ⋅ ☀️ 5 °C
Robi się cieplej... Prawie 6 stopni i niebo bezchmurne, słońce ostro świeci. Po drodze było nawet -2 😏. Teraz śniadanko 😄 Ładny parking przy autostradzie.
Dzisiejszy etap to Castello, ok.Les mer
Camperowisko w Castellon
8. januar 2024, Spania ⋅ ☀️ 13 °C
Znowu na full, ale jedno miejsce czekało na nas. Pogoda jet super. 17 stopni, słońce, brak chmur. Zaraz ruszamy na spacer.
Spacerem po Castellonie
8.–14. jan. 2024, Spania ⋅ ☁️ 9 °C
8.4km - 12.000 kroków. Po 4 dniach podróży i przejechanych 2800km, to dosyć ostro. Na koniec nie obyło się od zaliczenia mercadona i zakupie ulubionego wina "fidenchio la mancha". Na dobrejLes mer
Dzień serwisowy i dalej w drogę
10.–18. jan. 2024, Spania ⋅ ☁️ 12 °C
Czas na odpoczynek i regenerację sił mija. Dzisiaj robimy serwis i z rana ruszamy dalej,... do Cullery
Valencja
11. januar 2024, Spania ⋅ ⛅ 11 °C
Przejechaliśmy przez centrum. Ładne i nowoczesne.
Cullera - camperowisko
11. januar 2024, Spania ⋅ ⛅ 12 °C
Znane jako "niemiecka wioska" - rzeczywiście większość Niemcy, ale są i Holendrzy, Francuzi. Mamy super miejscówkę przy plaży. Posiedzimy tu kilka dni, jeśli pogoda dopisze. A jest corazLes mer
Cullera na rowerze
11. januar 2024, Spania ⋅ ☀️ 11 °C
Panorama miasta z końca zatoki.
Ładna i zadbana strefa zabudowana, wiele apartamentowcow i hoteli. Promenadą wzdłuż morza. Piękna szeroka plaża. Sympatyczna panienka w Informacji TurystycznejLes mer
Pieczemy i szykujemy sałatkę jarzynową
11. januar 2024, Spania ⋅ 🌙 10 °C
Jak w tytule, chlebek KETO oczywiście upieczony w omni.
Xeraco
14. januar 2024, Spania ⋅ ☁️ 17 °C
Xeraco Plaja.
Niestety - plaża z zakazem dla psów.
Apartamentowce i ładna, szeroka plaża. Kamperów kilkanaście - sami Niemcy. Po śniadanku ruszamy dalej.
Oliwa
14. januar 2024, Spania ⋅ ☁️ 19 °C
Parking na skraju miasteczka, morze za wydmami. Jedziemy dalej.
Calpe
14. januar 2024, Spania ⋅ ☁️ 19 °C
Calpe to nadmorska gmina położona w Hiszpanii. Jest to popularne miejsce turystyczne, które oferuje wiele atrakcji. Oto kilka z nich:
Plaże: Calpe słynie z pięknych plaż, takich jakLes mer
Altea
14. januar 2024, Spania ⋅ ☁️ 18 °C
Altea – Białe miasteczko na Costa Blanca
Altea to bielone fronty domów, wąskie, brukowane uliczki, piękne plaże, które przyciągają artystów i fotografów.
Nie można zwiedzać Altea bezLes mer
Urbanova
15. januar 2024, Spania ⋅ ☁️ 18 °C
Miejscowka zapchana, po śniadaniu jedziemy dalej.