Kanał Gliwicki
17 de julio, Polonia ⋅ ☁️ 30 °C
Mijam połączenie z kanałem. To ważna trasa wodna łącząca Odrę z Górnym Śląskiem. Niestety ruch barek zamarł. Port pusty.
Uciekam przed burzą i szukam miejsca na biwak.
Koźle
17 de julio, Polonia ⋅ ☁️ 31 °C
Pokonuję pierwszą z 25 śluz. Przepłynięcie przebiegło szybko i sprawnie. Porozmawiałem jeszcze z przemiłym panem z obsługi.
Ta zabytkowa śluza powstała w 1856 r. Obecna różnica poziomów wynosi 2,6 m.
Przepompownia Brzeźce
17 de julio, Polonia ⋅ ☁️ 31 °C
Ceglany, ponad 80-letni budynek przepompowni wody dla zakładów chemicznych.
Prom Ciechowice
17 de julio, Polonia ⋅ ☁️ 28 °C
Niedługo prom będzie historią. Kilka kilometrów w dół rzeki powstaje nowy most. Rzeka nadal dobrze niesie, tworzy szybkie bystrza i przemiały.
Racibórz - Kanał Ulga
17 de julio, Polonia ⋅ ☁️ 26 °C
Po noclegu w komfortowych warunkach ruszam dalej Starą Odrą, by po kilku kilometrach dopłynąć do połączenia z Kanałem Ulga.
Racibórz - nocleg
16 de julio, Polonia ⋅ ☀️ 26 °C
Nocleg w gościnnych progach cioci Jasi i wujka Zbyszka. 😀
Dystans dzienny: 33 km.
Racibórz
16 de julio, Polonia ⋅ ⛅ 27 °C
Zbiornik Racibórz Dolny
16 de julio, Polonia ⋅ ☀️ 28 °C
Suchy zbiornik przeciwpowodziowy ma na celu wyłapać falę powodziową. Na co dzień to suchy polder. Odra płynie tutaj środkiem wśród ciszy i natury, tworząc jeszcze od czasu do czasuLeer más
Ujście Olzy
16 de julio, Republica checa ⋅ ☀️ 28 °C
Od tego miejsca Odra jest w całości polska. Olza jest sporym dopływem, Odra od tego momentu jest dużo bardziej "poważną" rzeką. Nie traci jeszcze całkiem górskiego zacięcia.
Graniczne Meandry Odry
16 de julio, Polonia ⋅ ☀️ 27 °C
Na tym odcinku Odra ma górski charakter. Za miejscowością Chałupki prawy brzeg nadal jest czeski, natomiast lewy jest polski. Odra jest tutaj rzeką graniczną. Tworzy meandry, skarpy, szybkieLeer más
Bohumin - start
16 de julio, Republica checa ⋅ ⛅ 25 °C
Kajakową Odyseję czas zacząć. Plan to dopłynąć do Bałtyku. Dystans to prawie 800km. Na początek Odra jest jeszcze dzika, tworzy zakola i bystrza. Dalej czekają mnie regulowane brzegi,Leer más