• Bastiaan

• Reisens start
    13. april 2026

Schiphol

13. april, Nederland ⋅ ☁️ 14 °C

Onze eerste reis naar Schotland is begonnen, met de buurtbus vanuit Boekelo naar het station in Enschede en dan met de trein naar Schiphol, het verloopt prima, alleen komen we er achter dat we de krentenbollen en het fruit vergeten zijn 😱🥶, een berichtje naar Lynn en zij lost het voor ons op. Op Schiphol eten we dan maar een broodje bij la place , wel iets duurder maar erg lekker. Omdat Sietse binnen de EU reist en wij buiten de EU moeten we beiden een andere gate gebruiken, dus tijd om afscheid te nemen 😥, na een week samen optrekken.
    De check is nog even een hobbel, ik word door een beambte gefouilleerd, was vast een leerling want hij wilde zijn vingers onder mijn voeten doen in de schoenen. Gelukkig overleefd en dan naar de douane, gaat allemaal automatisch en het werkt ook nog. Nu even tijd voor een kopje koffie van Starbucks

• Vlucht

13. april, Nederland ⋅ ☁️ 14 °C

Een geheel gevuld vliegtuig A321neo met zo’n 227 passagiers aan board. Vertrek op tijd, wel een eind taxiën +|- 20 minuten. Worden voorzien van een drankje en een sandwich, wifi gedurende de vlucht.
    Heb een van de stewardessen al gewaarschuwd dat ze er binnenkort een collega bij krijgt, Ayla Lamain want zij gaat na de zomervakantie de opleiding voor stewardess volgen👏🏻👏🏻👏🏻.
    En natuurlijk gezellig aan board met die Schotten😂😂

• Tramrit naar onze Airbnb

13. april, Skottland ⋅ ☁️ 11 °C

66 Pilrig Street, Edinburgh,
    Scotland EH6 5AS

Ruim 45 minuten om door de douane te komen, lang leve de brexit en dan op zoek naar de tram die ons naar het centrum brengt, en wel naar station Balfour Street.
    Grappig, de kaartjes worden handmatig afgetekend door de ‘conducteur ‘?
    Vanaf het tramstation is het ongeveer 7 minuten lopen en dan komen bij onze Airbnb Fraoch House aan de Pilrig66. Hartelijke ontvangst met een lekker bakje koffie, nog wel even aan de Schotse taal wennen.

• Vittoria on the walk

13. april, Skottland ⋅ 🌙 8 °C

Uit eten bij Vittoria on the walk, Italiaans restaurant , lekker gegeten Spagghetti Carbonara met Focaccia. De bediening werd verzorgd door Edo & Kasia.
    Op de weg terug naar de Airbnb nog even door een supermarkt lopen, en daarna werd het snel donker.

VITTORIA ON THE WALK
    COME VISIT OUR ORIGINAL ITALIAN RESTAURANT IN LEITH
    Vittoria on the Walk is an Edinburgh institution and has been part of the life of families, professionals, students and visitors to the city for almost 50 years. Opened by Nonno Alberto Crolla in 1970, this bustling, friendly, family Italian restaurant is now run by his grandsons.

• Dagje Downtown Edinburgh

14. april, Skottland ⋅ ☁️ 12 °C

Na een schots breakfast in de Airbnb met o.a. zalm😄 gaan we met onze rugzakken op naar de bus en gaan naar het centrum van Edinburgh de Princes street,stralend weer en veel vriendelijke mensen op de been. En ja ook Doedelzak spelers zijn hier te vinden. Het Scott monument, national gallery of scotland, Edinburgh castle ( was al vol geboekt), Waverly station, Royal Mile, National Museum of Scotland en nog meer. Nu even relaxen en straks weer verder. By the way het stralende weer is over gegaan in bewolkt en regenachtig.Les mer

• Wahaca Mexicanen Restaurant

14. april, Skottland ⋅ ☁️ 11 °C

Als eerder opgemerkt toch maar weer naar de princes street, maar de meeste restaurants zijn daar al gesloten, het valt op dat er groepen jongeren balorig zijn, ze worden soms door bewakers weggestuurd en ook de politie houdt een oogje in het zeil.
    We gaan naar de Mexicaan maar er zijn nog even geen beschikbare tafels, een kwartiertje wachten en dan kunnen we ons eten bestellen.
    Grilled Chicken Burrito en Slow-cooked Beef Burrito en dat was een goede keus.
    De tram brengt ons naar Balfour station, dan nog even lopen en kunnen we nog even relaxen.
    TV kijken wordt lastig want ik krijg hier geen toegang tot Ziggo GO en ook niet tot NPO start.
    Dan maar lezen 🤓

• Sightseeing Edinburgh part 2

15. april, Skottland ⋅ 🌧 15 °C

Sightseeing Edinburgh te voet, vanaf t appartement naar Princesstreet, richting the Royal Mile en dan naar “museum of Scotland” en naar Calten Hill, Waterloo place en St James Quarter. Veel dingen gezien en beter kunnen bekijken dan de eerste dag en natuurlijk regelmatig even stoppen, wat drinken en eten en niet te vergeten de souvenir shops, ze zien er allemaal keurig uit maar de producten spreken ons niet zo aan. Aan te bevelen is Biblos bar & Restaurant Chamber street, lekkere koffie en heerlijk gegeten Chicken Breast en Peppered Chicken, keurige bediening.
    Vandaag nóg meer mensen op straat maar toch is de sfeer ontspannen, de vriendelijkheid van de schotten is top.
    Al met al veel gelopen, de stappenteller kon het niet aan, was ingesteld op meters en wij liepen in Miles😂

• Up North

16. april, Skottland ⋅ ⛅ 12 °C

Snel en eenvoudig ontbijt op de kamer en dan met de tram naar het vliegveld, huurauto ophalen lukt na even zoeken en dan de weg op….. na 14 jaar weer in Engeland/Scotland rijden, a real happening.
    Een fiat500 Hybride, echt basic maar hij rijdt prima, weliswaar handgeschakeld dus extra opletten.
    Na 45 min gaan we van de highway af de binnenlanden in, bij Lochend Farmshop stoppen we voor koffie en soup of the day with a filled sandwich

• Backpackers Hotel Pitlochry

16. april, Skottland ⋅ ☁️ 11 °C

…. daar waar queen Victoria ook al kwam…,dus wij ook.
    Even moeite doen om het te vinden maar er valt hier zeker wat te beleven, gemêleerd internationaal publiek waar onder zingende dames.

Pitlochry biedt een combinatie van cultuur, geschiedenis en buitenactiviteiten, waardoor het een ideale bestemming is in de Schotse Hooglanden
    De dam en visladder is een technische hoogstandje waar je via de visladder (310 meter) zalmen tegen de stroom in kunt zien zwemmen.

O ja, het rijden in de UK is wel een uitdaging, vooral scherp blijven🥶

‘s avonds aan de overkant bij Pascha restaurant gegeten, daarna gelezen in de gemeenschappelijke ruimte alwaar de zingende dames een film keken, leek wel een haperende film maar ze hadden wel lol met elkaar

• Naar North Kessock

17. april, Skottland ⋅ 🌬 14 °C

Na het ontbijt in ons BP hotel in Pitlochry pakken we de auto vol en dat gaat best snel met zo’n pedaalemmertje 😄, het is bewolkt en regenachtig en we volgen de A9 naar Inverness. Net als in Duitsland hebben ze hier ook erg veel baustellen, en op meerdere plaatsen laat de kwaliteit van het wegdek sterk te wensen over.

Het scherm geeft aan dat de bandenspanning gecontroleerd moeten en het gele logo van een autoband blijft op het scherm, het lijkt verstandig om een afslag te nemen en bij Kingussie zien we Gray’s auto service en leggen het probleem uit aan de monteur. Hij controleert de bandenspanning en die blijkt goed te zijn, wss heeft men bij Europe car de banden opgepompt of vervangen maar dit niet verwerkt in de instellingen, onze vriendelijke en behulpzame monteur verzorgd het allemaal, overigens zitten er geen dopjes op de ventielen, erg slordig.
    Ook dat wordt opgelost.
    Wat kost dat? Geen kosten, enorm bedankt beste monteur!!!!

We rijden door over de provinciale route en hebben zin aan koffie/thee, stoppen bij country hotel&restaurant Rowan Tree, Loch Alice, Aviemore. Lekkere koffie met een Flap Jack, gezellige mensen.
    En dan maar weer in de hoogste versnelling, plank gas noordwaarts.
    Al vorens in onze Airbnb te kunnen, stoppen we net over de grote Kessock Bridge, eten en boterham kijken van onze plek over Inverness heen en verder richting zuid-westen en nee, van Nessie is nog spoor te bekennen.
    Grappige Airbnb, helemaal buitenaf, geen lawaai, geen verkeer, alleen de wind, o ja en ook de regen die was er ook. Alicia en haar man Sandy zijn vriendelijke en enthousiaste mensen. Tegen de avond weer naar Inverness om ergens te eten en een souvenir te scoren.
    Wederom een mooie dag gehad, veel gezien, hoog en minder hoge bergen, meren, bossen, ruwe en kale bergen. Net nog even een klacht / opmerking over het gedoe met de bandenspanning naar Sunny Cars gestuurd, laten zij het maar melden aan Europe Car,

• Dolphins

18. april, Skottland ⋅ 🌬 9 °C

Op advies van onze host is het zet de moeite waard om ongeveer een uur na het laagste tij dolfijnen te spotten, dus zaterdag morgen op tijd op en naar Fortrose rijden.
    Het is rond 7:30 nog erg rustig op de weg, het is een mooi gezicht aan beide zijden de brem te zien bloeien.
    Ook op de locatie is het nog rustig maar wel erg fris door de mega harde wind, een winterjas was niet overbodig geweest.
    Langzaam aan komen er meer spotters maar de dolfijnen laten zich niet zien😥😥
    We spreken een vriendelijke jonge dame uit Bristol die met haar man in een camper door Scotland reist, ze spotte voor de derde keer maar alle keren zonder resultaat.

• Kwikfit & Lorimers

18. april, Skottland ⋅ ☁️ 10 °C

Het banden probleem van gisteren was er vandaag ook weer, dus terug van het dolfijnen spotten bij een lokale (kleine) garage langs, rechts voor een schroef in de band.
    Eerst bellen met Sunny Cars, vervolgens vier keer met Europe car doch zonder resultaat, opnieuw Sunny Cars en na 5 minuten kwam de toestemming om de band bij een lokale garage te laten repareren, dus naar KwikFit.
    Om de tijd te doden gaan we naar Lorimers om een kopje soup of the day, chicken and sweetcorn te nuttigen

• Route Loch Ness

18. april, Skottland ⋅ ☁️ 11 °C

Autoband gerepareerd, dan rijden we naar viewing point Loch Ness, en mooie weg aan de oostkant van het meer. Onderweg af en toe een stop maken en dan warempel ook nog aardige Amerikanen uit Memphis Tennessee ontmoeten, o ja, ze zijn democraten en vinden de huidige regering een verschrikking, kijk daar kunnen we wat mee 😄.
    Bij het viewpoint stoppen we en maken we een paar foto’s, jammer dat we 4 weken te laat zijn want toen Nessie zich laten zien🥶

Op de terug gaan we nog even wat drinken bij White Cottage aan de Main St, North Kessock, Inverness IV1 3XN.
    Daar doen we goede tips op voor het vervolg van onze reis, ipv zuid westwaarts gaan we noord westwaarts maar dat zien jullie dan wel.

Na het eten rijden we nog even naar Chanonry point, misschien zien we nog dolfijnen. Maar nee, geen dolfijnen.
    Nog even lezen en dan😞🫢😞😞

• Waterfall & Glascarnoch Dam

19. april, Skottland ⋅ ⛅ 7 °C

Terwijl ds Aart Jan nog met zijn afscheidspreek bezig is moeten wij vertrekken van onze Airbnb.
    De hele route naar Ullapool is fantastisch, na het eerste stukje snelweg rijden we een stuk binnen wegen, smalle wegen zodat een van de auto’s altijd uit moet wijken op een ‘passing place’ en 2 mountainbikers passeren is ook niet eenvoudig , maar de natuur is prachtig, rest sneeuw hoog op de bergen, dalen waar schapen lopen en iedere kerk is het weer anders. Net als op IJsland komt ook nu de gospel van Elvis in me op, How great Thou Art’, wat een mooie natuur en wat een rust, een geweldige schepping.

Voor de geplande stop bij Corrieshalloch stoppen twee keer extra, een mooie waterval en een dam om te voorkomen dat Loch Glacarnoch niet leeg loopt.

• Airbnb Highland Ullapool

19. april, Skottland ⋅ ⛅ 8 °C

We vervolgen de rit en komen veel motoren tegen, het lijkt er op dat er geen snelheidsbeperking is😱.
    Rond 15:30 bij onze Airbnb aan, een prima locatie en aardige host Dawn. Na ons geïnstalleerd te hebben incl een kopje koffie/thee verkennen we wandelend deze plaats. Het weer is prima en het vest kan thuis blijven. Er ligt een passagiersschip in de haven en de passagiers (Amerikanen) worden onder leiding van een gids losgelaten in Ullapool, het zijn geen lastige mensen dus zijn het ze waarschijnlijk democraten🤓😱.
    Er komt een veerboot binnen vanaf het eiland Lewis en ook daar komen de nodige passagiers en auto’s vanaf. Er is ook een camping en daar staan redelijk veel campers en ook één tentje, dat moet een bikkel zijn.
    Morgen hopen we een gedeelte van de route NC500 te rijden.

• Ardvreck Castle

20. april, Skottland ⋅ ☁️ 8 °C

Zondagavond de afscheidsdienst van ds A.S. de Jong teruggekeken. O.i. is er op een nette manier afscheid genomen met iets te veel lovende woorden. De fruitmand bij monde van Jeroen Dalsum was erg sterk.
    Zoals gisteren aangegeven gaan we vandaag een klein gedeelte van de NC500 rijden, vanaf Ullepool de geel gemarkeerde route, A837 B869. Volgens de navigatie moet je met zo’n anderhalf uur over zijn maar in werkelijkheid duurt incl stops zo’n 5 uur. Veel te zien, voorzichtig rijden, er is maar één rijbaan waar maar één over kan maar toch komen er van 2 kanten auto’s , campers en soms ook trucks🥶. Vandaar dat je een ontelbare hoeveelheid “passings place” ziet, Sterke hellingen en afdalingen, stukken met een goed wegdek en veel stukken waarvan het wegdek enorm slecht is.

Bij het zien van dit kasteel, parkeren we snel de auto en gaan een kijkje nemen. Prachtig!!

• Lochinver

20. april, Skottland ⋅ ☁️ 9 °C

Omdat we al tijdje gereden hebben stoppen we in het plaatsje Lochverin onder het thema’Time for Latte’ gaan we het restaurantje binnen, uiteindelijk nemen we ook een tomatensoep met een goed gevulde tosti erbij.
    Dit mini restaurant, Café and Rooms heeft 2 medewerkster die zeer vriendelijke bedienen.

Buiten nog even gesproken met een stel uit NL die een tour door Scotland maken met eigen auto, met de auto op de boot naar Hull, dat beviel hun goed. Ook een idee om te onthouden.

• Back to Nature at Owl’s Nest - Stunning

20. april, Skottland ⋅ ☁️ 9 °C

Na heel veel Miles gereden te hebben, bergje op en af, oneindig veel Passing Places gezien, komen we aan op ons overnachting adres.
    Een boerderij in de binnenlanden van Scotland, we slapen op de zijde van de schuur en de schapen zijn onder ons.
    Onze host heet Vicki wij noemen haar Renske😂😂
    Vicki is advocaat en Renske is jurist.
    @Renske, de boerderijen zijn hier volgens mij niet zo duur🤓

• Op weg naar het zuiden

21. april, Skottland ⋅ ☁️ 10 °C

Toen ik vanmorgen de koffers in de auto wou zetten liep ik bijna tegen het paard aan, ik dacht oeps, maar Vicki was er ook en vertelde dat dit paard heel veel pijn heeft, door een koliek, het was ook vervelend te zien hoe het paard zich gedroeg , schrapen met de benen, op de grond gaan liggen, weer staan ….. ze wachtte op de dierenarts maar die moest van ver komen.
    Bij het wegrijden deed mijn telefoon het niet meer, dwz geen internet dus lastig navigeren. De TomTom maar even aansluiten, maar ja dan duurt het zo’n 10 minuten voor hij het juiste GPS signaal heeft.
    We stoppen bij Inverness en dat doet het internet het weer.
    Vorige keer was het kasteel gesloten dus nu maar even kijken, er vlakbij dat een jonge dame te zingen, zie video. Ik dacht ik vraag haar voor de Maranatha Band , een aanwinst zou dat zijn. 😥 ze wil niet naar NL😂
    Bij de ingang van het kasteel krijgen we een aangenaam gesprek met de mevrouw die de entree regelt, tja minimaal 2 uur duurt de rondleiding en zoveel tijd hebben we niet. Over Scotland gesproken en ze gaf aan dat ze afgelopen weekend nog in het meer (Loch) Nes gezwommen had, wij beiden: WAT!!! De temperatuur van het water is zo’n 6 graden 🥶🥶🫢

Wij gaan de shop en de bistro van het kasteel nog even in en dat was zeker de moeite waard

• Celluloden

21. april, Skottland ⋅ ☁️ 10 °C

Ten oosten naast Inverness is een museum over een veldslag in 1746.

De Slag bij Culloden (Engels: Battle of Culloden, Schots-Gaelisch: Blàr Chùil Lodair) vond plaats op 16 april 1746 en was de laatste veldslag die op Britse bodem werd uitgevochten.
    Het was de eindstrijd van de Jacobitische opstand, waarbij de Jacobieten (aanhangers van de Stuart-claim op de troon) werden verslagen door de regeringstroepen van het Huis Hannover.

Wij zijn er niet in geweest maar wel rond gekeken en de shop bezocht

• WeeWilds - overnachtingsadres

21. april, Skottland ⋅ ☀️ 10 °C

Vanaf Inverness rijden we zuidwaarts grotendeels over A9, eindelijk een fatsoenlijke weg om gewoon te rijden, het weer knapt op en de zon gaat meer schijnen, het laatste stukje nemen we de provinciale weg en ‘toevallig’ zien we de garage Gray’s die ons vorige week geholpen heeft. Tien minuten later staan we a.h.w. in the middle of nowhere, wat een locatie.

Er zijn totaal 8 gasten, uit Argentinië, India, en NL. Snel installeren, kopje thee maken en dan een korte wandeling. Omdat we geen zin hebben aan eten koken gaan we naar de plaatselijke Frans op de Bult. We zitten tussen de truckers en achter ons en jengelend en schreeuwend kind, het eten smaakte goed.

We kregen bericht van Vicki dat het paard het niet gehaald heeft, en verdrietig bericht vooral voor haar en haar gezin.
    Ze schrijft, infortunately he died at lunchtime today. It’s been a very difficult day.

• Coffee/thee stop in Kinros

22. april, Skottland ⋅ ☁️ 9 °C

Gisteravond en vanmorgen gesprekken met een stel uit Argentinië , bij onderwijzer en zij arts, neuroloog, naast deze jobs hebben beiden met banen samen in totaal vijf. Harde werkers. Hij is al op veel plekken in deze wereld geweest zij is nu voor de eerste keer in UK.
    Ondanks dat het in hun land niet altijd goed gaat willen ze er toch blijven, door hun verantwoordelijkheid voor het land en de binding aan hun familie en vrienden. Ze nodigen ons uit om Argentinië te bezoeken en laten foto’s en filmpjes zien. Daar moeten we nog maar eens over nadenken.

Het ontbijt was goed en iets na 10:00 verlaten we deze erg mooi Airbnb. Er volgen de A9 richting Edinburgh en stoppen nog even om te tanken, en dat op de plek waar we de eerste keer de banden spanning gecontroleerd hebben.
    Dalwhinnie Service Station - 24HR FUEL.
    Ondertussen is de benzine 0.10£ per liter duurder dan afgelopen zaterdag, oorlog of zo????
    Als we Perth voorbij zijn nemen we de afslag Kinross en bezoeken en plaatselijke coffeeshop. Lekker!

heavenscentcoffeeshop.com