• Mot Argentina

December 28, 2025 in Bolivia ⋅ ☁️ 7 °C

Idag blir det heldag på buss, och vi lämnar detta 5-kvinnorum i Uyuni. Vi skall över gränsen till Argentina och reseledaren säger att vi skall vara nöjda om det inte tar mer än 5 timmar. Denna gränsen är stenhård och vi får inte skratta medan vi väntar och vi får inte heller luta oss mot vägg medan vi väntar. Då fördröjer övergångspersonalen medvetet processen för oss som straff. I värsta fall skall allt av bussen och scannas och våra skosulor besprutas samt däcken på bussen. Det blir också första buss-sovandet inatt för de nya i gruppen. Och första natten då vi ska rymmas 48 personer på 2 bussar. Ett antal personer kommer behöva dela en 130 cm madrass. Kommande 11 nätter blir det bushcamp/camping och därefter 9 nätter på hostel. Innan vi flyger från Rio den 16 Januari.

Resultatet av dagen är som följer: nya bussen gick sönder så i 2 timmar stod vi i värme och väntade på att Chaufför-Gunnar skulle laga den. När vi väl kl. 19 kom fram till gränsen bar vi av alla resväskor och stod i kö med dem för scanning i en timme. Då visade det sig att vi saknar ett dokument för att komma in i Argentina. Det måste kontoret fixa i morgon. Därför vände vi 20:30 åter in till Bolivia, utan att ha ätit någon middag. 21 har vi hittat ett ställe att i mörker med pannlampor laga middag och sätta upp tak, samt lägga ut madrasser. Taklaget gjorde ett bra jobb med presenningstak. Inte många droppar kom på oss så 22:30 ligger jag i min myggnätskokong på taket och skall sova. Jag sov ypperligt och fick frisk luft för första gången på länge för i hotellrummen har det varit noll luft på natten, se video.