• Mo de Ruiter

• Trip start
    July 14, 2024

Van Borculo tot Brokeloh

Jul 14–15, 2024 in Germany ⋅ ☁️ 18 °C

Vandaag vertrokken richting Tsjechië! Eerste stop vandaag was Borculo, waar de moeder van Nien naartoe gaat verhuizen. Daarna heel passend een slaapplek gevonden in Brokeloh! Onwijs schattig dorpje, en gelijk een mooie wandeling gemaakt. Helaas voor ons logeert hier ook een vrij luidruchtige jongeren vriendengroep, echt rustig is het niet dus.. tja, niks aan te doen. Morgen gaan we weer verder, tot we geen zin meer hebben!Read more

• Aankomst in Tsjechië!

Jul 15–16, 2024 in Czech Republic ⋅ ☀️ 28 °C

Na een gebroken nacht op mini Chersonissos met dank aan de locale hangjeugd op onze slaapplek, de laatste 500 km naar Tsjechië afgelegd. Na een stop met de meest geweldige pasta in heel Duitsland (ViCo in Bernburg) door naar de grens. Zodra je de grens bij Dresden passeert beland je gelijk in een totaal ander landschap! Bergen in zicht! Onze eindbestemming vandaag ligt vlak bij de grens, onderaan de kalksteen kliffen van Boheems Zwitserland, in Tisá. We slapen bij een schapenboer en zijn vrouw die hier ooit zijn huis in het weiland wil gaan bouwen. En ze zijn ook rotsklimmers. Op hun aanraden naar een lokaal restaurantje wat gaan eten, en vooral bier drinken met locals. Het pand is nog in aanbouw, merk je vooral aan de wc's en het geniale slot systeem: men neme de gehele deurklink mee naar binnen en voila! Deur op slot.
    We sluiten af aan het kampvuur met een biertje het kabbelende beekje (tevens koelkast) dat door het bos ernaast (tevens toilet) stroomt.
    Morgen willen we niet veel km maken met de auto en vooral lekker wandelen!

• Tiské stěny

July 16, 2024 in Czech Republic ⋅ ☁️ 22 °C

Na een heerlijke nachtrust bij de schapenboer op weg naar de prachtige zandstenen rotsformaties die wij al vanaf ons slaapplekje konden spotten!
    Een redelijke wandeling, maar de uitzichten waren geweldig! Het was ook totaal niet druk, en hebben in alle rust heerlijk rondgelopen en geklauterd.Read more

• Pravčická brány

July 16, 2024 in Czech Republic ⋅ ☁️ 25 °C

We voelden ons nog fris genoeg in de benen voor nog een wandeling! Die was een stuk pittiger: 7,8 km lang en 440 meter omhoog, en daarna net zo ver weer terug! Voor ons Nederlanders die het platte pannekoeklandje zijn gewend is dat toch wel even een uitdaging. Maar, we zijn tot in het allerhoogste puntje geklommen en wat was het het waard! Het was hier een heel stuk drukker, en we hebben ons onderweg ook slap gelachen over de schoenen keuze van sommige medetouristen.
    Delen van de Narnia films zijn rond deze plek opgenomen, vanwege de sprookjesachtige omgeving.
    Delen van Národní park České Švýcarsko zijn in 2022 door een mega bosbrand verwoest, en dat was goed te zien in dit deel. Gaaf wel hoe snel de natuur hersteld, over 40 jaar zal dit gebied er weer heel anders uitzien!

• Zámek Frýdlant

Jul 17–18, 2024 in Czech Republic ⋅ ☁️ 25 °C

Vandaag rustige dag na de lange wandelingen van gisteren. We zijn na t ontbijt in een dorpje verderop, doorgereden naar Frýdlant waar we het kasteel hebben bezocht. Het kasteel is 600 jaar oud, en is het oudste kasteel museum in centraal Europa! We konden alleen naar binnen met een tour, en onze keuze was oorspronkelijk tussen Pools en Tsjechisch, maar we konden ook last minute aansluiten bij een Duits echtpaar. Prima!
    Dit echtpaar bleek al meerdere keren in dit zelfde Kasteel te zijn geweest, lekker avontuurlijk.. maar het was idd prachtig en een onwijs leuke gids!

• Kamperen met adembenemend uitzicht

July 17, 2024 in Czech Republic ⋅ ⛅ 21 °C

Daarna weer doorgereden naar onze slaapplek. Wat is het hier mooi zeg! Een avontuurlijke rit om er te komen, blijkt niet zo toegankelijk te zijn zonder 4x4, door de soms diepe trekker sporen gingen we stukken op alleen onze onderplaat met alle wielen in de lucht. Oops! Gelukkig geen schade gemaakt en naar beneden kom je altijd wel..
    We slapen bovenop de berg, met geweldig uitzicht! Gezellig afgesloten met een kampvuurtje en de nodige biertjes. Nu al zin in de mooie ochtend op 'onze' berg!

• Bozkovské Dolomite Caves

July 18, 2024 in Czech Republic ⋅ ☁️ 23 °C

We kwamen erachter dat we 10 minuten rijden van prachtige grotten af zaten! Dat moesten we even vanbinnen bekijken natuurlijk!
    We gingen mee met een tour, een mix van Duitse en Poolse touristen. De tour guide sprak vloeiend pools, Tsjechisch en redelijk Engels en Duits, maar geen enkele taal coverde onze groep. De tour werd in het Pools gegeven en wij kregen een audio guide mee in het Nederlands, die ingesproken was door de droogste Amsterdammer ooit!
    De grotten bestaan uit 2 systemen, en is ongeveer 300m toegankelijk voor publiek. Het heeft ook het grootste ondergrondse meer van centraal Europa. Gaaf te zien!

• Mumlavský vodopád

July 18, 2024 in Czech Republic ⋅ ☁️ 22 °C

Als echte tourist zijn we ook naar de bekendste watervallen van Tsjechië geweest. We hadden ons voorbereid op mega drukte, maar dat viel alles mee!
    De watervallen zijn te vinden in het Reuzengebergte, waar wij ook morgen door willen brengen. De hoogste waterval is 10 meter! Niet zo mooi als IJslandse watervallen, maar zeker de moeite waard! Ook de wandeling ernatoe was makkelijk, ook wel eens fijn voor de verandering..
    Voor de oplettende kijker zijn 2 fotos wel gefotoshopt, maar het orgineel staat er ook bij 😉

• Daar boven op de berg! Sněžka!

July 19, 2024 in Czech Republic ⋅ ☁️ 18 °C

Sněžka is Tsjechisch voor sneeuwig of "met sneeuw bedekt". Voor een berg met die naam was er erg weinig sneeuw. Maar wel een mooi uitzicht! De berg ligt op de grens tussen Polen en Tsjechië en is de hoogste berg van het Reuzengebergte en van het Tsjechië.

Wij dachten slim te zijn en de kabelbaan naar boven te nemen en dan naar beneden te lopen. Die kabelbaan was een prima idee, maar onze knieën namen ons de afdaling niet in dank af. Het pad was super hobbelig met allemaal schots en scheve stenen. Wij hadden de kortste route genomen, er even niet bij nadenkend dat dat ook de steilste zal zijn.

• Schloss Berlepsch!

July 20, 2024 in Germany ⋅ ☀️ 29 °C

Deze was ongepland, maar Nien wilde graag even een pauze in het autorijden. We hadden al 3 uur gereden, en nog 2 te gaan voor onze slaapplaats, dus even pauze was wel nodig. En wat een gelukje dat we dit slot op de kaart zagen!

Het slot is supergoed onderhouden en bij de ingang lagen formulieren voor een puzzeltocht! Nou, dan zijn wij al snel fan. Schloss Berlepsch is 650 jaar oud en wordt nog steeds door dezelfde familie bewoond, inmiddels de 19e generatie! We hebben het hele kasteel afgespeurd, en moesten zelfs nog kruisboog schieten voor een van de antwoorden, dat was echt tof! Ookal was Nien er natuurlijk weer beter in.

Het slot werd voorbereid op een trouwerij; ik snap dat wel. Als wij hier in de buurt hadden gewoond hadden we hier ook voor gekozen!

• Thuis!

July 21, 2024 in the Netherlands ⋅ ⛅ 20 °C

Weer thuis van ons avontuur! Jammer dat het alweer is afgelopen, maar ook wel erg lekker om weer een echte wc te hebben, stromend water, een fijne douche en natuurlijk de 🐱 🐦

Tot de volgende!

Trip end