• Petra van den Berg-Berkers

• Trip start
    May 30, 2025
  • Hapimag Sankt Michael

May 31, 2025 in the Netherlands ⋅ ☁️ 22 °C

De reis naar Sankt Michael verliep voorspoedig.
    We hebben ruim 1000 km gereden.
    De route tot Oostenrijk hebben we de afgelopen jaren tig keer gereden: naar Oostenrijk en naar ons appartement in Hongarije.
    We logeren bij het Hapimagresort. Hier zijn we in 2002 ook geweest met het hele gezin voor onze eerste gezamenlijke skivakantie (en voor mij meteen de laatste), ter gelegenheid van ons 25-jarig huwelijk. Destijds begonnen we eerst 3 dagen met skiles en daarna het echte werk van de piste af. Na afloop van de eerste lesdag mocht iedereen naar de volgende les, behalve ik. Ik moest het klasje overdoen. Voor het eerst in mijn leven moest ik blijven zitten.
    Na de lessen gingen we met een stoeltjeslift naar boven. Ik durfde het hupje om af te stappen niet te nemen waardoor de lift stil gezet moest worden, dit niet tot vreugde van de liftbediendes. De bedoeling was om naar beneden te skiën, maar ik durfde echt niet. Al huilend belandde ik op een bankje en zei dat ik mijn skies uit zou trekken en op blote voeten naar beneden zou gaan. De rest van het gezin vond dat niet zo goed idee en hebben me netjes naar beneden gebracht. Voor mij geen skiën meer.

Het resort is recent helemaal gerenoveerd en ziet er prachtig uit. We hebben een mooi uitzicht op de bergen.

• Burcht Mauterndorf

June 1, 2025 in the Netherlands ⋅ ☁️ 21 °C

Het is vandaag zondag en hier heerst nog echte zondagsrust. De winkels zijn gesloten. Rond lunchtijd zien we mensen in traditionele kledij naar het restaurant gaan. Ook jongeren. Dat soort tradities komt in Nederland niet meer voor.
    Vanmiddag hebben we de burcht in Mauterndorf bezocht. De bezichtiging was zeer zeker de moeite waard.
    De burcht lag op een doorgaande handelsroute naar Venetie. De doorgaande weg liep door het complex en daar moest tol worden betaald. De burcht geeft een beeld van hoe de inwoners in de Middeleeuwen leefden onder normale omstandigheden en hoe zij in de hoge toren een belegering konden overleven.
    In deze toren waren noodvoorzieningen ingericht voor mens en dier en allerlei voorraad kamers ingebouwd. Boven in de toren kon je alle windrichtingen overzien.
    De huiskapel uit de Middeleeuwen is ook te bezichtigen.

• Sankt Michael naar Ljubjana

June 3, 2025 in Slovenia ⋅ ⛅ 20 °C

Vandaag gaat de reis naar Ljubjana. Voor het eerst dat ik in Slovenië ben. De rit is nog geen 200 km. We stoppen onderweg bij de Vintgarkloof en bij het meer van Bled. Het meer heeft een smaragdgroene kleur.
    We maken een wandeling langs de kloof over een oude verbindingsweg tussen 2 dorpen. De steile hellingen waren begroeid waardoor er weinig zicht was op de kloof.

• Bezichtiging Ljubljana

June 4, 2025 in Slovenia ⋅ ☁️ 21 °C

Vandaag hebben we Ljubljana uitgebreid bezichtigd.
    Ljubljana wordt doorsneden door een rivier. De beide oevers worden verbonden door verschillende bekende bruggen. De stad heeft vele oude gebouwen van diverse architectuur. Sommige gebouwen zijn goed onderhouden en sommige zijn in verval. De stad heeft een groot voetgangersgebied en dat wandelt fijn. Er zijn heel veel eettentjes enz.
    Vanuit het centrum kun je met een treintje naar het kasteel boven de stad. We hebben het burchtencomplex uitgebreid bezichtigd en zijn uitgebreid geïnformeerd over de historische ontwikkeling.
    Een complimentje voor mijzelf: de stappenteller stond boven de 22.000 stappen en dat is voor mij een prestatie. Heeft veel energie gekost, en soms meer voortslepen dan wandelen. En dat op instappers (in de stad kan dat) want mijn voeten raken te geïrriteerd door dicht schoeisel.
    Morgen gaat onze reis verder naar Zagreb.

• Van ljubljana naar Zagreb

June 5, 2025 in Croatia ⋅ ☀️ 29 °C

Vandaag gaan we van de Sloveense naar de Kroatische hoofdstad. Dit is maar 140 km.
    Ljubljana is de kleinste hoofdstad in Europa ( ongeveer Eindhoven+Best).
    Zagred is een stuk groter en drukker.
    Onderweg zijn we gestopt bij een oude burcht die nu omgebouwd is tot golfcomplex. Het hoofdgebouw is omgebouwd tot een mooi hotel. Zeer mooie gelegenheid voor feesten.
    Het appartement waar we nu verblijven is in een "oude oostblokflat". Wanneer je voor de deur staat vraag je je af waar je terecht komt. Binnen is het echter mooi opgeknapt. Het trappenhuis is keurig en heeft een lift.
    Het appartement is mooi en keurig ingericht. We hebben een aparte slaapkamer en een zitruimte met bank. Ik vermoed dat dit appartement aan de reguliere woningmarkt is onttrokken. Ik heb echter geen idee hoe het hier is gesteld met de huizenmarkt.

• Zagreb

June 6, 2025 in Croatia ⋅ 🌙 22 °C

Zoals reeds geschreven heeft Zagreb veel meer de uitstraling van een grote stad dan Ljubljana. Ook hier heel veel historische panden met zeer afwisselende kleur en stijl.
    Blijkbaar heeft het voormalige Joegoslavië een rijk historisch verleden. Veel rijkdom en veel strijd. De geschiedenis van Joegoslavië is er een gekenmerkt door vele etnische oorlogen. Sinds 2003, het jaar waarin Joegoslavië weer uiteen viel in verschillende staten is het hier vrede en kon men aan het opbouwen beginnen. Vandaag hebben we in Zagreb gezien dat er met Europees geld historische panden worden opgeknapt. Zagred is zeer zeker de moeite waard om te bezoeken.
    Sinds 2023 hebben ze hier de euro. De prijzen hier zijn dan ook niet zoveel lager dan in Nederland.
    Ons appartement ligt 2 km uit het centrum in een wijk met oude flatgebouwen afgewisseld door nieuwbouw.

• Van Zagreb naar Sarajevo

June 7, 2025 in Bosnia and Herzegovina ⋅ 🌙 18 °C

Vandaag rijden we naar Sarajevo in Bosnië- Herzegovina. Dit is ons eerste niet EU-land. De tocht is ruim 400 km.
    Op het ogenblik maken we een trip van 4 hoofdsteden.
    We zijn begonnen in Ljubljana (Slovenie), daarna Zagreb (Kroatië), Sarajevo (Bosnië- Herzegovina) en als laatste Podgorica (Montenegro) waar we maandag heen gaan. Dit is ook ons meest zuidelijke punt. Daarna gaat de route weer terug naar het noorden.
    Alle 4 de steden zijn al bekend in de oudheid en hebben nog veel historische gebouwen ondanks de vele oorlogen die hier zijn uitgevochten.
    Het aantal inwoners van de steden is onduidelijk (verschillende bronnen geven verschillende aantallen. Zagreb is zeer groot; een echte metropool en is 3 tot 4 keer zo groot als de andere steden. Ljubljana en Podgorica zijn de kleinste.
    Zowel Ljubljana als Zagreb liggen in een dal. De verbinding tussen beide steden loopt door een grote vallei. De omgeving is glooiend en ziet er groen uit. De heuvels zijn tot de top begroeid. Ik vind het landschap mooier dan Spanje en Portugal. Daar vaak veel hoge kale bergen, kale vlaktes en een uitgedroogde natuur.
    Dit gebied heeft naar mijn idee, potentie, zowel voor de landbouw en toerisme. Met onze eu- gelden subsidiëren we bergboeren in gebieden waar een economische landbouw niet mogelijk is. Hier ligt volgens mij wel potentie.
    De grensstreek achter Zagreb is dunbevolkt. We hebben veel vervallen leegstaande huizen gezien. Wat ook heel erg opvalt is dat heel veel huizen geen stucwerk hebben om de muren af te werken, zoals je in andere landen wel ziet.
    Tussen Kroatie en Bosnie-Herzegovina is nog een echte grensovergang met wachten bij de grens. Bosnie-Herzegovina heeft zijn eigen munt de BAM. Pinnen is op vele plaatsen hier niet mogelijk daarom heb je wel contant geld nodig.
    Richting Sarajevo begint het te stijgen. Sarajevo ligt tussen de bergen. Vanuit het dakterras van ons hotel kunnen we de bewoonde heuvels zien liggen. Tijdens onze rondreis zijn we al door ontzettend veel tunnels gekomen. Vele nieuwe tunnels hier in de streek. Er worden hier nieuwe wegen aangelegd. Er was weinig verkeer op de hoofdweg naar Sarajevo.
    Wat opvalt is de kerkhoven meestal aan de rand van het dorp gelegen of bij een moskee of kerk. Er zijn kerkhoven met bloemen op elk graf met een diversiteit aan grafstenen (waarschijnlijk katholiek) en veldjes met simpele pilaren zonder aankleding (waarschijnlijk moslim).
    Ons hotel is prachtig; een mooie grote studio.

• Sarajevo

June 8, 2025 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☀️ 30 °C

Vandaag gestart met een goed ontbijt.
    Wel vreemd om in de ontbijtzaal vrouwen in nikab tegen te komen. Het eten met zo'n sluier voor lijkt ons ook erg onhandig.
    Daarna hebben we de stad bezichtigd. De centrale markt van Sarajevo is druk bezocht en erg toeristisch. Heel veel stalletjes met allerlei snuisterijen.
    Het is jammer dat het zo warm is. De laatste dagen temperaturen tegen de 30 graden. En de verwachting is morgen 36 graden in Podgorica. Van Sarajevo naar Podgorica is ruim 200 km maar volgens maps is het ruim 4 uur rijden. De wegen zullen dus niet optimaal zijn.

• Van Sarajevo naar Podgorica

June 9, 2025 in Montenegro ⋅ 🌙 21 °C

Vandaag reizen we van Sarajevo naar Podgorica hoofdstad van Montenegro (= zwarte bergen)
    Een dagtocht, ongeveer 250 km met allerlei verrassingen.
    Net aangekomen in appartement en eerst een rode wijn ingeschonken.
    De dag begon roerig. Bij een poging tot pinnen gisteren had de automaat Nico’s pas ingeslikt. Behulpzame inwoners belden het alarmnummer en vertelden ons dat wij ons vandaag bij de bank moesten melden. Vanmorgen dus eerst naar de bank in de stad. Auto in parkeergarage geparkeerd. De geldautomaten moesten nog worden geledigd en dat kon nog wel een of meerdere dagen duren. We hadden geen tijd om daarop te wachten. Pas geblokkeerd en thuis maar een nieuwe aanvragen.
    Bij een poging om de parkeerticket te betalen ging het weer mis. Ik begreep de instructies niet. (Automaat was blijkbaar alleen voor contant geld) Weer een behulpzame omstander die mij op een gleuf wees waar de pas in moest. Ik twijfelde, we waren immers al een pas kwijt, maar we hadden ook een uitrijticket nodig. Pas erin gestopt en dat was fout. Was alleen voor papieren geld. Pas ingeslikt. Beheerder werd er bij gehaald maar kreeg eerst de cassette ook niet open. 2 Passen weg was toch wel heel heftig. Gelukkig na een tijdje wurgen kwam mijn pas er weer uit en ik kon betalen.
    Op naar Podgorica. De weg van de ene hoofdstad naar de andere loopt door de bergen. Een zeer dun bevolkt gebied. Wel een zeer prachtig gebied. De foto’s geven een beeld van de weg. We moesten ook weer door de douane. Voorbij de douane in Montenegro was de weg een stuk beter.
    Onderweg hebben we het klooster van Ostrog en de Nijagara Watervallen bezocht.

• Klooster van Ostrog & Nijagara waterval

June 9, 2025 in Montenegro ⋅ 🌙 21 °C

Het klooster van Ostrog
    Het Ostrogklooster is een klooster van de Servisch-orthodoxe Kerk, dat in de 12e eeuw is ontstaan. Het klooster ligt in de buurt van de plaats Nikšić in Montenegro. Het klooster is te bereiken via een smalle, bochtige weg met een diepe afgrond. Het was een aparte ervaring om het klooster te bezoeken. De weg erheen vond ik afgrijselijk, maar wel adembenemend.Read more

• Van Podgorica naar Dubrovnik

June 10, 2025 in Croatia ⋅ 🌙 20 °C

Van Podgorica naar Dubrovnik
    Vandaag trekken we verder naar Dubrovnik via toeristische punten. Eerst naar het Skadar meer (grenzend aan Albanië). Het Meer van Skadar is een meer op de grens van Montenegro en Albanië. Het is met een oppervlakte van minstens 368 km² het grootste meer van Zuid-Europa. Het meer is bekend om zijn waterlelies (ze waren niet open dus het valt niet op de foto).
    De volgende stop was Virpazar.
    Virpazar is een prachtig klein stadje aan de oevers van het Meer van Skadar. Het stadje wordt namelijk gezien als de poort tot het Meer van Skadar. Heel is erg toeristisch. Allerlei standjes nodigen je uit voor een boottochtje op het meer.
    Daarna ging de reis verder naar Budva, een zeer toeristische badplaats aan de Adriatische zee. We wilden hier een koffiestop om naar de oude binnenstad te gaan maar we konden geen parkeerplaats vinden. Dus besloten we door te rijden naar Cetinje (de voormalige hoofdstad, tot 1946, van Montenegro).Hier zijn we gestopt, hebben rondgewandeld. Aan het eind van de middag hebben we daar gegeten om daarna aan het laatste stuk van de reis te beginnen. We besloten om niet via de kustweg maar via het Nationaal park naar Kotor te rijden . De weg ging door de bergen. De foto van ons samen is ongeveer op de top van de bergen genomen; met de diepe afgrond achter ons. De weg naar Kotor was een bergweg met 24 haarspeldbochten. Wanneer je de googlefoto van de reis uitvergroot naar Kotor krijg je een idee van de weg met de haarspeldbochten. Voor iemand die niet in een attractie in de Efteling durft, is dit een heftige belevenis. Maar wel magnifieke uitzichtpunten.

De volgende stop was Kotor. Ook weer verrassend.
    In de baai zagen we een grote zeilmaster liggen, die we al van boven af hadden gezien. Ook een groot cruiseschip lag aangemeerd. Verrassend was de oude muur van 4 km die leidt naar een fort boven op de berg.
    Daarna door naar Dubrovnik. Het was een vermoeiende, maar indrukwekkende dag.
    Het meest zuidelijke punt van onze rondreis zijn we vandaag gepasseerd.
    Nu begint de tweede helft weer terug naar huis.
    Tot nu toe hebben we een zeer indrukwekkende reis gehad. Deze reis overtroeft de rondreis van vorig jaar.

• Oud Dubrovnik

June 11, 2025 in Croatia ⋅ 🌙 23 °C

Vandaag een rustige dag.
    Vanmiddag hebben we een wandeling gemaakt naar het oude centrum van Dubrovnik.
    Dubrovnik wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd en wordt daarom ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.Read more

• Dubrovnik naar Split

June 12, 2025 in Croatia ⋅ 🌙 25 °C

Vandaag gaan we naar Split.
    De afstand tussen Dubrovnik en Split is 235 km. Daarom rijden we via B-H en bezoeken daar de Kravica Watervallen, Medugorje en Mostar.

We hebben een kamer met ontbijt in Split, in het oude gedeelte, geboekt. We waren er ons echter niet van bewust dat het appartement ligt in het voetgangers gebied met kleine steegjes en heel veel trappen. We konden het eerst niet vinden; toen bleek dat het alleen te voet bereikbaar is. Dat was behoorlijk balen. Vanaf nu boeken we alleen nog logies met parkeren.
    De Kravica watervallen
    De watervallen vormen een boog van meer dan honderd meter en monden uit in een meer.
    Međugorje is een bergdorp in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. Het werd bekend door een reeks verschijningen van Maria die er sinds 1981 plaatsgevonden zouden hebben. Het is sindsdien een bedevaartsoord geworden. Sinds het begin van de verschijningen hebben meer dan 25 miljoen bedevaarders Međugorje bezocht. Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is Međugorje het grootste rooms-katholieke bedevaartsoord in Zuidoost-Europa.

Oude brug in Mostar
    De belangrijkste reden om Mostar te bezoeken, is de oude brug (Stari Most). Eerlijkheid gebied te zeggen dat het een gerenoveerde brug is, omdat het origineel tijdens de Bosnische Burgeroorlog is kapotgeschoten. (Voor degene die zich willen verdiepen in de historie van de Balkan, zie oa : https://npokennis.nl/longread/7678/waarom-viel-… )
    De traditionele "dodensprong" van de oude brug van Mostar is een jaarlijkse gebeurtenis waarbij jonge mannen in de stad van de brug in het koude water van de Neretva rivier springen. Deze sprong is een teken van moed, mannelijkheid en wordt gezien als een manier om succes in het leven te verkrijgen.

• Split

June 13, 2025 in Croatia ⋅ ☀️ 31 °C

Split
    Split is een historische stad met veel oude gebouwen. Het is ontzettend toeristisch.
    Het voordeel van een appartement in de binnenstad is dat alles op loopafstand ligt.
    Morgen gaan we naar Rijeka. Zijn we weer 400 km dichter bij huis.
    Voor ons nieuw: ze hebben hier ter verkoeling een vernevelingssysteem op terrassen.

• Grotten Postojna & kasteel Predjama

June 16, 2025 in Croatia ⋅ ☁️ 21 °C

Grotten Postojna
    Vandaag een van de meest toeristische attracties van Slovenie bezocht. Het is nog erg warm. Het leek ons daarom wel aangenaam om onder de grond te gaan.
    Grotten van Postojna is de benaming voor een lang karstgrottenstelsel bij de Sloveense plaats Postojna. Met een lengte van 20.570 m is het de langste grot van Slovenië en de op een na grootste druipsteengrot ter wereld. De grotten werden gevormd door de rivier de Pivka. 5,3 km van de grotten zijn toegankelijk voor het publiek. bij de meest bezochte toeristische attracties van het land. Door een gedeelte van de grotten rijdt een treintje.

Het Kasteel van Predjama in Slovenië is eigenlijk een burcht die in een grot is gebouwd. Hij ligt vlakbij de plaats Postojna in het zuidwesten van het land.

• Tolmin watervallen & Triglavski NP

June 17, 2025 in Slovenia ⋅ ☁️ 26 °C

Via west-Slovenië rijden we naar het noorden. We hebben een hotel geboekt in Kranjska Gora, niet ver van Oostenrijkse grens.
    Na 3 dagen Rijeka rijden we nu weer verder naar het noorden. Gelukkig was het vandaag iets minder warm. We bezoeken de watervallen en gaan daarna door naar Krankjska Gora.
    We besluiten om via het Triglavski nationale park te rijden. Dat park stond ook nog op onze lijst van bezienswaardigheden. We waren ons echter niet bewust dat het een traject was van 46 haarspeldbochten. Ongeveer 600 m. stijgen en daarna 600 m. dalen. Ook Nico had spijt van deze keuze. Het waren wel adembenemende uitzichten.
    Morgen hebben we een hotel in Augsburg geboekt. Dat is de laatste overnachting van deze reis.

• Augsburg

June 18, 2025 in Germany ⋅ ⛅ 21 °C

Vandaag 420 km gereden. Niet zover maar we hebben heel veel in de file gezeten zodat we er 9 uur over hebben gedaan.
    Nu overnachting in Augsburg. Morgen hebben we De Stek in Best geboekt.

• Trip end
    June 19, 2025