• Marina Matresan

• Inizio del viaggio
    5 marzo 2024
  • FRA till GOT

5 marzo 2024, Germania ⋅ ☁️ 9 °C

Hejdå Aegean Airlines där alla ombord fick mat och dryck av vackra leende grekiska flygvärdinnor, där jag kunde ladda mobilen i uttaget, där jag kunde koppla upp mej på Aegeans egna nätverk i luften med filmer, musik och annat underhåll, och hejdå solen.

Sista sträckan till Göteborg är med Lufthansa, det är samma klass som SAS...

• En blöt pingvin

12 marzo 2024, Svezia ⋅ ☁️ 5 °C

Förhoppningsvis följer pingvinen mej nu?
    Gårdagen var hemsk. Vädret var dåligt, båten rullade och jag var sjösjuk.
    Tillslut kunde jag behålla sjösjukepillrena, toksvettades och var hög. Nästan så man såg Rosa Elefanter sväva omkring.

Crew och klienter blev dock inte drabbade, utan jag levererade det jag lovat, med ett löjligt leende och dimmiga ögon.

Gör ett avslut här ich ser om pingvinen finner mej.

• Pingvinen på plats!

13 marzo 2024, Baltic Sea ⋅ ☁️ 2 °C

Det är alltid en härlig känsla, som infinner sej på dag 3 på en ny resa.
    Det är då själen har hunnit ikapp kroppen och man är mentalt närvarande på platsen man infinner sej på. Dvs ombord -i min hytt -i byssan -med besättningen.

Då båten är iväg i en månad, så är kockens ansvar att se till att vi har proviant med oss för hela tiden.
    Kosten skall vara varierande och näringsriktig, måltiderna bör vara dagens höjdpunkter.
    Jag kom ombord en torsdag och båten lämnade kaj på måndan.

Min avlösande kollega hade beställt det mesta, så jag skulle "bara" tilläggsproviantera.
    Ex närmar sej påsken och jag behöver påskpynt etc. Hittade påskpynt men inga påskblommor.
    Man behöver tänka på högtidsdagar, födelsedagar etc för hela månaden.
    En båt är ett samhälle i miniatyr. Där vi har med allt ombord, inget att förglömma.

Foton från första expeditionen med denna båt september 2023.

• Gotska Sandön

13 marzo 2024, Baltic Sea ⋅ ☁️ 2 °C

Vi vimsar omkring här norr om Gotska Sandön och söder om Stockholm.
    Det är ett av resans mål, sk station.
    Man tar vatten och sedimentprov för vidare undersökning på laboratorium ombord, eller sparar proven för Göteborgs Universitet och deras labb.

Igår var jag dåsig av Postafen igen och en kollega tyckte "att vad gör jag på sjön, när jag blir så dålig?"
    Han har rätt...
    Jag hoppas att mina planer på ett eget företag skulle kunna ge den inkomsten i framtiden så jag slapp sjön.

• Nynäshamn

17 marzo 2024, Svezia ⋅ 🌬 1 °C

Jippiieeehh!
    Jag har äntligen sjöben!🦵🦵
    Det rullar och gungar. Fartyget studsar på vågorna. Vi kör på gammal sjö från gårdagens oväder.🌊
    Jag ligger inte och kramar toalettholken, eller i fosterställning i duchutrymmet.🎢
    Har inte tagit sjösjukepiller och mår normalt.

Igår gömde vi oss från ovädret i Nynäshamn. Jag tog taxi till Super Market och handlade påskblommor, delikatesser och en massa Loka.
    Jag skulle "bara" köpa lite, men fyllde en hel taxibil 🤩

• Östersjön

18 marzo 2024, Baltic Sea ⋅ ☁️ 0 °C

Det har blivit ett spännande mönster av båtens rörelser på kartan här.
    Marinbiologerna tar upp sediment från havets botten för vidare undersökning i laboratorium.

Om sedimentet luktar ruttet ägg är havsbotten just där försurnat, fick jag lära mej.

Börjar uppskatta finna Pingvinen :)
    Att mina rörelser till sjöss bevaras.
    Spännande!

• Ett rullande Östersjön

23 marzo 2024, Baltic Sea ⋅ 🌬 3 °C

På måndag är det Crew Change. Såsom jag ser framemot det!!

Om min avlösande kollega är sjuk, åker båten ändå ifrån kaj och jag måste bli kvar. På ett rullande Östersjö i 2 veckor till, då båten inte kommer åka till en hamn bara för att hämta en besättningsmedlem.
    Fartygets kostnader är alldeles för höga för såna avstickare och det skulle påverka allas arbeten.
    Så jag måste isåfall snällt stanna kvar...

Ja, och sen är det mina 2 veckor, så det kan hända att jag blir här i 6 veckor.

• Gävle Centralstation

25 marzo 2024, Svezia ⋅ ☁️ 2 °C

Crew Change Day! 🏁

Jag är av fartyget!!

Min avlösare kom och livet kändes skönt.
    Efter en ordentlig avlösning började han baka bröd med soltorkade tomater till gulasch soppan jag lämnade till middan till honom.

Vinkade av mina kollegor på centralstationen och är själv kvar i Gävle.

Min älskade bror kommer och plockar upp mej om en timma.

Det blev inte så mycket matäventyr som jag först trodde att jag kommer skriva om.
    Är jag för rutinerad?
    Är jag för trygg som kock?

Det berodde även på att maten produceras och åtnjutes så fort så jag hinner inte dokumentera det.

• Baltic Sea

9 aprile 2024, Baltic Sea ⋅ ☁️ 4 °C

Till sjöss igen efter 2 veckors ledighet.
    Livet på landbacken var turbulent och så himla skönt att komma ombord till mina rutiner.

Crew har fått kaviartoast till frukost.
    Det blir kolja med citronsmör och kapris till lunch.
    Chiliconcarne till middag.

Har lagt en bröddeg på jäsning med surdeg.

Funderar på något gott recept med hallon.
    Tog ut 2 kg frysta hallon.
    Ska koka hallonsylt, alltid bra att finnas, ex till frukostgröten.

Är ute på däck och går runt, runt, morgonpromenad :)
    Havet är spegelblankt och solen tittar fram.

En fin start på denna dag 🤍

• Fine del viaggio
    6 agosto 2024