• Eric Van der Hoeven

Santiago de Compostela

Una aventura de 47 días de Eric Leer más
  • La Franca

21 de mayo de 2024, España ⋅ ☁️ 17 °C

Vandaag een kortere wandeling van ongeveer 20 km. Vanochtend om 08:00 vertrokken en was hier ongeveer om half twee. Biertje gedronken in de bar omdat de hostel nog niet open was. Een tijdje gepraat met witsjed (geen idee hoe je dit spelt, want hij is Thai) en Otma (oorspronkelijk uit Zwitserland). Ze wonen nu in Thailand na 30 jaar in Sydney.

Wandeling was lekker met meestal een mooie omgeving.

Lekker om vroeg in de albergue te zijn en te lezen en een dutje te doen! Als het goed is komt Tobias straks ook. En er is vegetarisch eten in de herberg.
    Gisteren zou Tobias (DK) ook komen naar dezelfde herberg, maar hij was blijven plakken in een bar in Comillas en had te veel gedronken om verder te gaan. Ik hoor dat sommige mensen alcoholist geworden zijn op de camino.... In geval van Tobias die midden twintig is, is drinken, geloof ik, ook voor de camino al normaal.

• Llanes - hostel La estación

22–23 may. 2024, España ⋅ ☁️ 16 °C

Vanmorgen om 7:45 vertrokken. Het was weer een prachtig kust pad en heb er erg van kunnen genieten.
    Gisterenavond gezamelijk gegeten in de hostel met onder andere Sydney, Tobias, Anne Floor, Dario en nog wat anderen, voornamelijk Spanjaarden, die ik niet bij naam ken. Weer vergeten en foto te maken van het diner.

De laatste 3 km kregen we nog een stortbui over ons heen dus alles is nat en moet drogen. Vervelend, maar beter dan de hele dag regen. In Llanes 10 min voor het hostel kwam ik Sydney tegen een die had niet zo'n goede dag gehad. Ze was laat vertrokken en Tobias die ook laat was liep met haar mee, wat ze niet wilde. Dat heeft ze ook op verschillende manieren aangegeven maar dat wilde hij niet horen, dus ze voelde zich helemaal suf gepraat. Na ruim 4 uur heeft ze hem af kunnen schudden.
    Sydney en ik gaan vanavond met zijn tweeën naar de Italiaan.

• Piñeres de Pria

23–24 may. 2024, España ⋅ ☁️ 17 °C

Heerlijke wandeling vandaag, maar mijn benen waren wel wat moe om onduidelijke redenen. Gelukkig niet zo ver lopen vandaag, ongeveer 22 km. Het begin was weer langs de kust en daarna verder het binnenland in met wat mooi bos en weilanden.

Gisteravond gezellig gegeten met Sydney en weer eens een goed gesprek gehad. Dat is toch wat makkelijker als je met zijn tweeën bent.

Nu in albergue la llosa de cosme. Alleen Spanjaarden en een Argentijnse, dus ik moet wel Spaans spreken! 😱 Twee Spanjaarden hadden spaghetti gemaakt en ze hadden veel over een vroegen of ik ook wat wilde, dus ik heb mijn buikje ook vol kunnen eten. Scheelt weer 4 km lopen naar de supermarkt straks.

• La Isla

24–25 may. 2024, España ⋅ ☀️ 16 °C

Vanmorgen heel vroeg vertrokken 06:20 en na vijven aangekomen. Het was een lange dag en ben erg moe. Geen idee hoeveel kilometer ik gelopen heb, maar schat ongeveer 35.
    Vanochtend was er weer een alternatieve route langs de kust die ik genomen heb ook al was die een flink eind langer. Het blijft mooi! Verder meanderende de route soms het binnenland in wat ook mooi was.

Gisteren was ik vroeg in piñeres de pria en het was een beetje saai daar en koud. We lagen allemaal in bed te lezen of slapen om warm te blijven.

Ik ga zo uit eten want het lokale restaurant heeft vegetarische opties. Onder andere pizza. Heb daar afgesproken met Boukje die ik net heb ontmoet, maar onderweg ook al gezien had en met Sydney want die verblijft in het hostel waar we gaan eten.

Morgen ga ik vals spelen want ik heb zin in een paar dagen vrij. In de middag wil ik een bus naar Gijón nemen en daar twee dagen uitrusten en wat rondkijken. Niet in de laatste plaats om voor te bereiden op de route primitivo, want ik heb besloten om de primitivo te gaan lopen. Dit is een behoorlijk zware camino, dus een beetje rust van tevoren kan geen kwaad.

• Gijón

25–27 may. 2024, España ⋅ ⛅ 20 °C

Vanmorgen rond 8 uur vertrokken, ik was als laatste uit bed. Lekkere wandeling naar Villaviciosa wat ik eerst een hostel geboekt had, maar gisteren heb besloten die te annuleren en de bus te nemen naar Gijón, waar ik nu ben. Het weer was heerlijk vandaag ofschoon het nu wat begint af te koelen omdat er wat bewolking is.

Onderweg kwam ik wat Canadezen en Amerikanen tegen. Gisterenavond vertelde Sydney (USA) me dat ze meestal zegt dat ze uit Canada komt. Ze schaamt zich nogal voor haar land.

Deze regio staat bekend om zijn cider en ik wil kijken of ik wat kan proberen terwijl ik hier ben. De foto van dat rare ding is de cider boom, gemaakt van lege flesjes cider.

In Villaviciosa schreeuwde en kleuter uit de auto vanuit zijn kinderstoel naar me: Buen camino!!! Heel grappig, zijn ouders moesten ook erg lachen.

• Gijón - Xixón

26 de mayo de 2024, España ⋅ ☁️ 15 °C

Gisterenavond een heerlijke vegan maaltijd gegeten. Heerlijk om wat eiwitten en groentes binnen te krijgen.
    Vanochtend eerst ontbeten in een cafe en daarna wat rond gelopen. Een kerk bezocht waar een mis aan de gang was. Mooie schilderijen. Het begon echter te motregenen en ben weer naar mijn hotel gegaan. Daar even geslapen.
    Toen ik wakker werd, had ik een berichtje van Sydney dat ze in Gijón was aangekomen en of ik zin had om te lunchen. Ik had haar pas morgen verwacht maar ze heeft ook de bus genomen. Lekkere vegetarische lunch: burger.
    Sydney gaat nu door op de Frances en neemt een bus naar de volgende plaats omdat de volgende etappe alleen maar industrieel gebied is. We hebben dus afscheid genomen op het busstation.

• Oviedo

27–29 may. 2024, España ⋅ ☁️ 14 °C

Vanmorgen na het ontbijt met de bus vertrokken naar Oviedo. Het oude centrum is schitterend! Zie foto's...

Ik heb een winkel gevonden die het scherm van mijn telefoon kan maken voor €165. Het scherm komt morgen binnen en wordt morgenmiddag vervangen. Ik blijf dus nog een dag in Oviedo. Morgen avond slaap ik in de herberg.

Morgen komt ook Reetta aan dus we zullen elkaar weer zien...

Ik ben inmiddels weken in Spanje, maar het voelt helemaal niet alsof ik in Spanje ben. Natuurlijk moet ik regelmatig Spaans spreken in winkels en restaurants en de Spanjaarden denken natuurlijk dat ze in Spanje zijn, maar ik niet, ik ben op de Camino. Het is alsof het een eigen land is, met eigen gewoontes, een eigen taal en een eigen gevoel.

• Cider regio

27 de mayo de 2024, España ⋅ ☁️ 15 °C

Deze streek is de cider regio en er zijn overal cider bars. Oviedo lijkt het centrum te zijn van de regio, er is een straat waar alleen maar cider bars zijn.

Ik zit nu aan de cider. Die moet ik natuurlijk proberen en vergelijken met onze eigen cider. Het is wel een beetje veel, 70 cl, hoop dat ik mijn hotel nog kan vinden, ik voel hem nu al zitten. Andere fotos zijn mijn uitzicht vanaf het terras.

De cider hier is dunner, lichter, frisser, iets zuurder. Geen nagisting, het schuimt niet, maar heeft wel net zo veel prik. De fles van 70 cl heeft een kurk en wordt eerst een aantal keer gekanteld, waarna de kurk wordt getrokken en er een speciale uitschenkdop op gedaan wordt. Een plastic dop met twee gaten zodat de cider er aan een kant uitkomt en de lucht er aan de andere kant in kan. Ze schenken het op een bijzondere manier van grote hoogte. Dus de fles houd je ze hoog mogelijk en het glas zo laag mogelijk en dan schenk je een bodempje uit in het schuin gehouden glas.

• Cathedral van Oviedo

28 de mayo de 2024, España ⋅ ⛅ 16 °C

Vanmorgen naar de kathedraal van Oviedo geweest. Ze hadden een audio tour wat het redelijk interessant maakte, naar vraag me nu niet meer waar het over ging.

Er lijken nogal wat relikwieën in de kathedraal, waaronder de doek die over Jezus' gezicht lag, een soort lijkwade met een hoop bloed. Verder staat er de Ark uit de tempel in Jeruzalem. Je moet wel diep gelovig zijn om dit allemaal aan te nemen.

Grappig is dat de ingang, zie foto, geen beelden op de sokkels heeft. Dit is opzettelijk met het idee dat je je leven zo leeft dat jij op die sokkel zou kunnen staan.