• Bart en Mieke
  • Bart en Mieke

Ijsland 2019 de wandeling

Op uitnodiging van m'n moeder gaan ik met m'n moeder nogmaals naar IJsland, voor haar de 1e keer. Highlight is dit keer de beroemde Laugarvegur wandeling van Landmannalaugar naar Skogar alleen pakken wij een variant tot in de Thorsmörk vallei. Meer informatie
  • Middernachtzon

2 juli 2019, IJsland ⋅ ⛅ 9 °C

We zitten 11 dagen na de langste dag op het noordelijk hemel sfeer en dat betekent dat de zon onder gaan met schemer en snel weer op komt.
    Ik sta dus foto's, time lapses en drone opnames te maken op ongeveer 1/3e van de blauwe berg hellingMeer informatie

• Middernacht op een berg

2 juli 2019, IJsland ⋅ ⛅ 8 °C

Noem mij maar gek dat ik me middernacht op een berg sta. Ik hoor ondertussen nog een drone dus ik ben niet de enige gek want die staat helemaal bovenaan de berg.
    Inmiddels sta ik wel met thermo, jasje, muts en handschoenen aan.
    Toch maar even helemaal naar boven gelopen

• Brennisteinsalda

3 juli 2019, IJsland ⋅ 🌧 7 °C

De kleurige berg. Helaas mistig bovenop en bewolkt. We begonnen met miezer en even later regen dus alle regenkleding aan. Het buitje duurde maar kort maar door de koude harde wind toch nog even aangehouden. We hebben totaal 13,6 km afgelegd aan de noord- en westkant van het lava veld.
    De weersvoorspelling voor vandaag was slecht dus we hebben geluk.
    Inmiddels schijnt de zon en zijn er gaten in de bewolking.
    We hadden 3 dikke stukken lamsvlees wat een uur in aluminiumfolie op de BBQ lag, lekker en iedereen is goed moe

• Goedemorgen vanuit Landmannalaugar

4 juli 2019, IJsland ⋅ ☁️ 5 °C

De laatste ochtend in dit mooie stukje dus tas weer inpakken en rugzak. Vandaag geen rivier doorsteken maar wel door sneeuw
    Later vandaag ontmoeten we onze nieuwe Canadese gids Andrea en nemen we afscheid van Paulme, onze IJslandse gids van de afgelopen dagen. Het is licht bewolkt en nog fris.
    Herstel, toch ☀️ tijdens ontbijt.
    Van de 15 mensen blijven en 7 over en we worden aangevuld met 8 mensen uit Australië, Zuid Korea, Duitsland en een ouder stel uit Zweden.

• Lunch met uitzicht

4 juli 2019, IJsland ⋅ 🌧 6 °C

Geen woorden...

Het stel uit Zweden moest omkeren omdat ze het klimmen niet aan konden en gaan met de superjeep en bagage mee. Die was echter al weg en de route duurt 2,5 uur enkele weg met de auto.
    Dit gaf ons in ieder geval tijd uitgebreid te lunchen en genieten van dit uitzicht. Een timelapse van hoede wolken schaduwen creëeren op deze vragen zat er ook nog in.

• Stoom

4 juli 2019, IJsland ⋅ 🌧 4 °C

Een valleitje onderweg met diverse stoom uitlaten en kokend water in een holletje. Erg imposant dat onze planeet op sommige plekken stoom moet afblazen en soms zo dichtbij sneeuw die zich nog niet helemaal gewonnen geeftMeer informatie

• Berghut Hraftinnusker

4 juli 2019, IJsland ⋅ 🌧 4 °C

Na lang ploeteren door sneeuw komen we aan bij de berghut, naast een lawaaiige stoomgeiser. We zitten op zo'n 1100 meter en hadden op het laatste stukje een beetje motregen.
    Deze hut heeft waanzinnig uitzicht naar 3 kanten inclusief de kant waar buiten de campinggasten met tent zich verkleumen. We hebben hier gordijntjes maar die houden maar weinig licht tegen. Geen stromend water in de WC's en geen douches...

Het weer verandert hier snel. Bergen die net in de zon komen liggen weer in de mist tegen de tijd dat ik buiten ben voor een foto.
    Ik kan de blog hier echter niet bijwerken op internet omdat er hier totaal geen bereik is en dus ben ik ook niet telefonisch bereikbaar...

• Bergkam lunch

5 juli 2019, IJsland ⋅ ⛅ 5 °C

Mooi uitzicht, maar koud en harde wind.
    Ook vandaag begon weer met grote sneeuwvelden oversteken. Onder sommige stukken stroomt water en lopen we ongezien over een sneeuwbrug. Deze wordt door het smelten echter dunner en dat is dus een risico. Om die reden afstand houden omdat er niet teveel gewicht staat op zo'n brug. Bij sommige kun je naar binnen kijken en dat lijkt dus op een kleine ijsgrot.Meer informatie

• Pauze

5 juli 2019, IJsland ⋅ ⛅ 9 °C

Links de Kayla / Myrdaljökull en rechts Eyjafjallajökull
    Op de andere foto ligt een stuk sneeuw wat nog niet gesmolten is na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull 9 jaar terug. Het blijft behouden door de dikke laag stof die erop afgezet isMeer informatie

• Alftavatn berghut

5 juli 2019, IJsland ⋅ ⛅ 13 °C

Alweer de derde berghut, vrij nieuw en met douches. Mam gaat zo even een wasje doen en mezelf een lekkere douche nemen
    We zijn de laatste 5 km door een heel ander landschap gelopen, dit is zwarte grond met veel meer vegetatie.
    Het begon met mist en een harde, koude wind maar al snel hadden we zon. Lang bleven we op hoogte tot we flink gingen afdalen voor de laatste 5 km. De wind ging liggen en toen konden er laagjes kleding uit. Inmiddels zitten we in de zon uit de wind met nog maar 1 laagje kleding aan bruin te worden (wie had dat gedacht)
    Qua jeeps is er hier altijd baas boven baas...

• Tindfjallajökull

5 juli 2019, IJsland ⋅ ⛅ 11 °C

We kijken uit op de voormalig hoogste berg van IJsland (de besneeuwde op de achtergrond). Deze was namelijk 3 kilometer hoog en omdat er gas in de berg zat is deze lang geleden ontploft waardoor deze nog maar half zo hoog is nu. Brokstukken zijn tot 160 km verderop gevondenMeer informatie