• Noor

Madagaskar

A 24-day adventure by Noor Read more
  • Tulear

August 10, 2024 in Madagascar ⋅ ☀️ 25 °C

Rond 16u komen we aan bij ons hotel in Tulear, waar we voornamelijk zijn vanwege de doorreis morgen. Maar we besluiten toch even een toeristen markt en de lokale markt te bekijken.

• Anakao

August 11, 2024 in Madagascar ⋅ ☀️ 28 °C

Vandaag zijn we met de boot naar Anakao gevaren. De koffers en wijzelf worden per zebu-kar (een zebu is een koe met een bult op z'n rug) door het water naar de boot gebracht. Na een uurtje kwamen we aan. Er is een prachtige strand met azuurblauwe zee. We hebben een houten/rieten-hutje in de duinen, met zicht op de zee. We hebben verder niets bijzonders gedaan, lekker gerelaxt.Read more

• Walvistocht en Nosy Ve

August 12, 2024 in Madagascar ⋅ ☀️ 25 °C

Vandaag hebben we een excursie gedaan om bultrugwalvissen te spotten. Instappen in de piroque was wel een uitdaging, de branding was sterk. Met een kleine motor zijn we de Straat van Mozambique opgevaren. In de verte zien we een waterplons en meerdere -spuiten. Na een tijd zien we redelijk dichtbij drie walvissen bij elkaar, die net na elkaar onder water gaan (met zicht op staart dus)! Na nog een keertje walvissen te zien, zien we ze vlakbij. Springt er ineens eentje! Zo gaaf! We merken daarna dat we tussen dolfijnen varen (weinig goede foto's, ze zijn erg snel). Echt goed (dichtbij) zien we walvissen niet meer, dus varen we naar Nosy Ve. Dat is een onbewoond eilandje, met lichtgekleurde strand en azuurblauwe zee. De schippers bereiden daar een lunch voor: houtskool werd aangestoken, met een grill erboven die steunt op blokken koraal. Er wordt gelukkig naast vis ook nog andere dingen klaargemaakt. We zouden eigenlijk nog een wandeling over het eiland krijgen (i.v.m. bijzondere vogels) en kunnen snorkelen, maar dit gebeurt niet. We lopen zelf wel een klein eindje (niks bijzonders gezien). Idem met snorkelen. Maar sommige hadden een eigen snorkel bij, maar hadden weinig zicht. Achteraf bleek communicatie problemen: de schippers wisten ons niet te vertellen dat de (wandel)gids er niet was en de golven te hoog waren om te snorkelen. We varen weer terug, met een poging om te zeilen, er is te weinig wind. De rest van de dag hebben we nog wat gerelaxt.

(video is van een reisgenoot)

• Snorkelen in Ifaty

August 13, 2024 in Madagascar ⋅ ☀️ 29 °C

Na het ontbijt werden we met de boot weer teruggevaren naar Tulear en met Zebu-kar worden we aan land gezet. We werden opgehaald door jeeps van het hotel. Bij het hotel hadden we snel een mooi plekje uitgekozen. Een ligbed met uitzicht op het strand, palmboom en de oceaan.
    Voor halverwege de middag hebben we snorkelen geboekt. Met een piroque varen we eerst een stuk langs de kust. Dan gaan de zeilen uit en gaan we in volle vaart ongeveer een kilometer de oceaan op.
    Een groot stuk koraal, op het eerste oog niet heel erg kleurrijk. Maar hoe beter je kijkt, hoe meer kleuren je ziet. En ook hoe meer (verschillende) vissen je ziet. Het was mooi.

(de onderwaterfoto's kunnen we niet hier van onze camera halen, bijgevoegde zijn dus van een reisgenoot)

• Stadstour Antananarivo

August 14, 2024 in Madagascar ⋅ ⛅ 23 °C

Vandaag hadden we een vroege vlucht terug naar hoofdstad Antananarivo. Dat was even flink wennen, wat een drukte! Het is met 1,2 mln mensen verreweg de grootste stad van Madagaskar. Het werd rond 1625 door koning Andrianjaka gesticht. Antananarivo betekent "stad van duizend mensen" en verwijst naar het aantal soldaten dat de stad moest bewaken.
    Daar hadden we een stadstour over diverse markten, gingen naar een aantal uitzichtspunten, langs een protestantse tempel (...ja, blijkbaar heet het hier ineens zo), katholieke kerk (nog een kaarsje kunnen branden), wasserij (erg koddig gezicht, letterlijk alles lag te drogen op bosjes, gras, hekken, e.d.). Ook kwamen we het enige Malagassische automerk tegen, wat gek genoeg een kruising was tussen een jeep en een koelbox.
    De stadstour was dermate uitgelopen, dat we ons moesten haasten naar een handicraft-market, waar we graag naar toe wilden. Veel standjes waren al aan het opbreken, maar dat leken meer producten voor lokale mensen te zijn.
    Edwin wilde graag 's avonds vroeg naar bed, aangezien hij zich hondsberoerd voelde. We konden alleen niet douchen, aangezien er waterproblemen waren.

• Nachtwandeling Andasibe

August 15, 2024 in Madagascar ⋅ ⛅ 16 °C

Edwin en ik hebben een stuivertje gewisseld, nu voel ik me beroerd. Al hebben we niet dezelfde symptomen. De busrit was zwaar, maar dat kwam voornamelijk door de brandende zon op een door wegwerkzaamheden stilstaande bus. Een manier om het verkeer eerlijk te verdelen lijkt niet te bestaan hier. 's Middags hadden we gelukkig vrij, inmiddels knapte ik weer wat op. Om 18u was de nachtwandeling, dat moest me wel lukken. De gids was ongelofelijk, in het donker spotte hij op een flinke afstand een wandelende tak in het gras...Read more

• Parc Mitsinjo

August 16, 2024 in Madagascar ⋅ ⛅ 16 °C

I'm back on track! Nou ja, zo goed als in ieder geval... Dat komt mooi uit, dan kunnen we vol genieten van het park hier. Dit gebied staat bekend om de indri (een lemuur/halfaap). We hadden dit keer voor ons tweeën een gids geregeld. Geen gewacht op groepsgenoten, een stuk minder mensen die in de weg staan, ergens langer kunnen blijven als je dat wilt... Gek genoeg is het voor ons even duur als voor de rest van de groep (twee groepen van zeven man). Commercialiteit zit er nog niet in hier, zegt de gids... We hebben naast de indri (een zwart/wit beestje) ook de grootste en de kleinste kameleon van Madagaskar gezien. En nog twee andere soorten lemuren en wat kleiner spul.Read more

• Vakôna Lemur Island

August 16, 2024 in Madagascar ⋅ ☁️ 19 °C

Na de lunch konden we nog naar een ander park. Het grootste gedeelte van groep ging niet mee. Vermoedelijk waren ze bang om nat te worden, tja, dat kan gebeuren in een regenwoud... Gelukkig bleef de regen uit. Uiteindelijk bleek het een privépark te zijn, waar ze voormalige huisdieren opvangen die ingenomen zijn. Ze waren dan ook absoluut niet schuw. Er zitten vijf soorten in het park, we zien ze allemaal (eentje wat minder goed, maar nog steeds). Drie soorten zijn erg dichtbij gekomen, waarvan ééntje ons nog net niet omver liep.

Op weg naar het afscheidsdiner miezert het een beetje. De eerste 'regen' wat we hier hebben. Morgen begint de lange weg naar huis. Hopelijk voelt Edwin zich dan weer beter, en is hij niet weer terug bij af...

Trip end
    August 18, 2024