• Leen Moons

Et 168-dags eventyr af Leen & Tomas Læs mere
  • El Tunco

11.–13. jul. 2024, El salvador ⋅ ☀️ 31 °C

Tijd om te surfen!
    El Tunco staat wereldwijd bekend als één van de beste surfplaatsen ter wereld, hier wordt zelfs het wereldkampioenschap gehouden!
    Toegegeven, als je geen surfer bent, ben je hier wel al snel op uitgekeken.
    Daarom besloten we om met de chickenbus naar de vismarkt in La Libertad te gaan.

• Santa Ana

13.–15. jul. 2024, El salvador ⋅ ☁️ 31 °C

Santa Ana, onze laatste stop in El Salvador!
    Hoewel dit de tweede grootste stad van El Salvador is, voelt het aan als een klein provinciestadje!
    Tijdens de stadstour leerden we hoe El Salvador op enkele jaren tijd van het gevaarlijkste land ter wereld werd omgevormd naar één van de veiligste landen van Centraal-Amerika onder het bestuur van dictator Nayib Bukele. Bukele is erin geslaagd om het bendegeweld drastisch te verminderen, maar gezien zijn lak aan mensenrechten voelt dit heel dubbel!
    Na dit heftige gesprek was het tijd voor iets luchtiger want het was groot feest in Santa Ana (voor 1 of andere heilige). Als enige westerlingen genoten we van van het dansen en de muziek en we kwamen al snel in contact met Edwin, Apolo en de kleine Emmanuel, die ons de volgende dag op sleeptouw namen naar de Santa Ana vulkaan en het Lago de Coatepeque.

• Buenos días Guatemala: Antigua

15.–19. jul. 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 25 °C

Buenos días Guatemala!
    Antigua wordt de mooiste stad van Centraal-Amerika genoemd en we begrijpen dit volledig!
    Het charmante stadje ligt op 1545 meter hoogte en tussen de vulkanen Agua, Acatenango en Fuego. Niets is hier leuker dan rond te wandelen door de gezellige straatjes en ons onder te dompelen in de Guatemalteekse cultuur, waarin de Maya-invloed nog steeds heel duidelijk is. Zo worden er bijvoorbeeld momenteel nog 23 Mayatalen gesproken in Guatemala!Læs mere

• Acatenango dag 1

17. juli 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 17 °C

De Acatenango is een grote, slapende vulkaan en is met zijn 3976 meter de derde hoogste van Guatemala. De uitdagende, tweedaagse klim van deze reus is zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt van onze reis!
    's Morgens vroeg vertrekken we vanuit Antigua naar de vulkaan om de hike te starten - gedurende een vijftal uur doen we niets anders klimmen (het ene stuk al steiler dan het andere), maar eenmaal boven vergeten we het afzien en is de beloning groot!
    Vanuit ons kamp hebben we een prachtig zicht op de Fuego, één van de actiefste vulkanen van Centraal-Amerika: elke 20-30 minuten is er een uitbarsting! We genieten van het uitzicht, de opwinding bij elke uitbarsting, het lekkere eten bereid door de gidsen en de warme chocolademelk en marshmellows bij het kampvuur.

• Acatenango dag 2

18. juli 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 16 °C

Na een korte en ijskoude nacht staan we om 4u 's morgens alweer klaar om de laatste klim in te zetten om vanop de top van de vulkaan de zonsopgang te zien.
    In het donker klimmen we over rotsen en we zijn net op tijd om rond 5u15 het eerste zonlicht te zien...wat een adembenemend uitzicht!
    Vervolgens keren we terug naar het kamp voor een lekker ontbijt en starten we de afdaling!
    Moe maar voldaan komen we 's middags terug aan in Antigua en na een lekkere lunch kruipen we ons bed in! 😄

• De ruïnes van Tikal

20.–22. jul. 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 28 °C

Na een nachtbus vanuit Antigua kwamen we aan in het kleine stadje Flores, onze uitvalsbasis om de Maya ruïnes van Yaxha en Tikal te bezoeken.
    Yaxha was een beetje een teleurstelling, maar dit werd volledig goedgemaakt door Tikal.
    Gedurende haar hoogtepunt (ongeveer tussen 300 en 850) was Tikal de hoofdstad van het Mayarijk, met zo'n 100 000 inwoners (veel meer dan in de gelijktijdige Europese steden!).
    De gigantische ruïnes (veel groter dan Copan) bevinden zich midden in de jungle wat het geheel een serene en mysterieuze sfeer geeft.

• Semuc Champey

22.–24. jul. 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 28 °C

Na cultuur in Tikal is het tijd voor avontuur on Semuc Champey. Diep verborgen in Guatemala stroomt tussen de bergen de Rio Cahabón, een rivier met turquoise water, watervallen en kalkstenen terrassen die natuurlijke zwembaden vormen.
    Onze dag begon al zwemmend en klimmend door het water in een grot, met enkel een kaars als verlichting! Vervolgens tubden we over de rivier en volgde een stevige klim naar het uitzichtpunt om de poelen te bewonderen. We sloten de dag af met een verfrissende duik in de poelen en een corona in de jeep!

• Quetzaltenango

24.–26. jul. 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 20 °C

Na een lange dag reizen komen we aan in Quetzaltenango (Xela), de tweede grootste stad van Guatemala.
    Vanaf hier vertrekken we op een driedaagse wandeltocht naar San Juan La Laguna bij Lago de Atitlan! Maar eerst gaan we nog even relaxen in de warmwaterbronnen van Fuentes Georginas.Læs mere

• El sendero Maya, dag 1

26. juli 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 18 °C

In alle vroegte worden we opgepikt aan ons hotel en rijden we naar het beginpunt van onze driedaagse hike: El Sendero Maya.
    Deze tocht loopt van Xela naar San Juan Laguna en werd gebruikt door boeren en marktkramers om hun goederen te transporteren.
    De eerste dag is direct de zwaarste: gedurende 20 km beklimmen we de bergen om ze erna terug af te dalen en vervolgens weer te op te klimmen.
    Moe, bezweet en blij komen we na 10 uur eindelijk aan op onze eerste slaapplaats. We slapen in een kleine gemeenschap, verborgen in de bergen. We sluiten de dag af met een klein feestje want vandaag is het ook de verjaardag van Tosh!

• El sendero Maya, dag 2

27. juli 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 21 °C

Vandaag staan we wederom vroeg op om naar Santa Clara te stappen.
    Na alweer een stevige klim komen we stilletjesaan terug in de bewoonde wereld terecht en stappen we door kleine Mayadorpjes. Het is duidelijk dat hier niet veel toeristen komen; de bevolking bekijkt ons of vriendelijk, of argwanend, maar altijd nieuwsgierig.
    Uiteindelijk komen we na een vijftal uur aan in Santa Clara, waar we warm onthaald worden door de familie van Clara en Miguel!
    We hebben nog net wat energie om het plaatselijke marktje te bezoeken en na een bezoek aan de Mayasauna (Temascal) en een lekker dinner gaan we vroeg slapen want morgen staan we voor de laatste keer vroeg op.

• El sendero Maya, dag 3

28. juli 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 15 °C

De laatste dag van onze hike is aangebroken. Om 4u staan we op om in het donker naar de mirador te klimmen. Genietend van een kopje koffie/thee, bewonderen hier de zonsopgang boven het Lago Atitlan.
    Vervolgens keren we terug naar ons gastverblijf en na een stevig ontbijt en een warm afscheid vertrekken we naar onze eindhalte, San Juan Laguna.

• Lake Atitlan: San Juan en San Marcos

28. jul.–1. aug. 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 19 °C

Lake Atitlan...na 3 dagen hiken, hebben we onze laatste bestemming in Guatemala bereikt.
    Dit meer is eigenlijk een krater dat is ontstaan na de uitbarsting van een megavulkaan - op de bodem bevindt zich zelfs een Maya dorp!
    We verblijven in het authentieke dorpje San Juan, bekend om de kleurrijke straatjes en de vele kunstgalerijen. Van hier bezoeken we San Marcos waar je vooral een 'new age hippie'-vibe vindt.We besluiten om volledig mee te gaan in deze sfeertjes en nemen deel aan een echte Mayaanse cacaoceremonie: terwijl we warme cacao drinken (niet hetzelfde als warme chocomelk!), leren we meer over onze Nawales ( = Mayaanse horoscoop), wordt er gebeden en gezongen bij elke maand (het zijn er 20!) en worden de zaken die we willen loslaten verbrand in het vuur...genoeg om bijna 5 uur te vullen! Vermoeid van het graven in onze ziel besluiten we om op tijd te gaan slapen!

• Lake Atitlan vanuit Panajachel

30. juli 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 21 °C

Na San Juan vertrekken we naar een dorpje aan de andere kant van het meer, Panajachel. Vanaf hier bezoeken we de dorpjes Santiago Atitlan, San Antonio Palopó en Santa Catarina Palopó.
    Hoewel de dorpjes alle 3 heel verschillend zijn, behoren ze tot de meest authentieke van het meer. In Santiago Atitlan hebben we meer geleerd over de gruwelijke burgeroorlog in de jaren '80 en zijn we een bezoek gaan brengen aan Maximon, een heilige van de Maya's aan wie alcohol en sigaretten wordt geofferd.
    San Antonio Palopó staat dan weer bekend om de vele keramiek en in het mooie Santa Catarina hebben we enkele wat Maya woordjes geleerd!

• De kleuren & geuren van Chichicastenango

1. august 2024, Guatemala ⋅ ☁️ 17 °C

Donderdag marktdag!
    Elke donderdag en zondag vindt in Chichicastenango de grootste markt van Centraal-Amerika plaats.
    Geladen met een dikke portefeuille en vol onderhandelingsmoed trotseren we de vele kraampjes waar letterlijk alles verkocht wordt: groenten en fruit, levende en dode dieren, kleren, juwelen, tapijten, kunstwerken,...
    De ideale plek om nog enkele souvenirs te kopen 😉

• Slut på rejsen
    6. august 2024