• Esther de Cooker

Costa Rica

Rondreis met de auto door het groene en warme Costa Rica. Weiterlesen
  • Nachttour Drake Bay

26. Mai in Costa Rica ⋅ ☀️ 33 °C

Nadat we zijn bijgekomen van onze wandeltocht lopen we het centrum van Drake Bay in, zover dat bestaat. Er zijn een paar supermarkten, wat restaurantjes en winkeltjes. Veel mensen zijn er niet te bekennen. In een restaurantje zitten we alleen op de bovenste verdieping en hebben uitzicht over de baai. We eten de vangst van de dag en lopen dan terug naar het hotel.

Je kan niet genoeg krijgen van het uitzicht vanaf ons balkon. Enerzijds is het hier super sereen, al wordt de rust steeds verstoord door de krijsende ara's en papegaaien. Dat is geen straf! Tegen de avond lopen we naar Claudio's Grill voor het diner. Met ons zijn er nog een paar toeristen, waaronder twee Amerikanen die we gisteren ook al zagen toen de tour niet doorging.

Vanavond is het perfect weer en een van de Amerikaanse gidsen komt ons ophalen en neemt ons mee het donker in. Hij heeft een sterke zaklamp en spotting scope bij en vertelt enthousiast over alles wat we kunnen tegenkomen. Al snel heeft hij een groene kikker te pakken, een van de iconen van Costa Rica. We steken met een bootje het water over, waar een krokodil stil in het water drijft. We komen daarna bij de rest van de groep, onder leiding van Stacy. Beide gidsen zijn bioloog en wonen al tientallen jaren in deze omgeving. Ze maken vaak documentaires voor de BBC, Discovery etc.

Stacy kan zeer boeiend en ook langdradig vertrekken over alle insecten die hier rondkruipen. Het duurt ook niet lang voordat we vele soorten spinnen en schorpioenen tegenkomen. Sommige spinnen maken een deur in een kuiltje en komen tevoorschijn als ze beweging detecteren. Wat verderop komen we een lange stoet army ants tegen. Je wil daar niet door gebeten worden 😅. Er wordt een luiaard gespot in een boom die niet heel veel uitvoert. We zien ook nog een hele lange hagedis en nachtvlinders. De gidsen hebben wel veel respect voor de dieren, als we vogels tegenkomen schijnen ze maar heel kort op ze om de niet te verstoren.

Op de weg terug ritselt het wild in de bosjes, er komen hier ook veel katachtigen voor, dus we lopen snel door. We zien nog een tweede actieve luiaard die in de boom aan het klauteren is. We lopen langzaam terug richting het dorp en zien nog wat insecten en een zeldzame kinkajou in de boom.

Het blijkt een goede beslissing te zijn geweest om hier een nacht tour te doen. Vooral alle boeiende uitleg door mensen die echte kennis hebben maakt de tour speciaal. Bezweet en uitgeput komen we terug bij onze bungalow.

• Naar San Jose via de Panamericana

27. Mai in Costa Rica ⋅ ☁️ 25 °C

De volgende ochtend staan we vroeg op. We kunnen nog wel een paar nachten blijven in dit geweldige hotel. Wat een rust, ruimte, uitzicht en een prachtige kamer hebben we hier gehad. Het is nog even genieten van de dierengeluiden en het schitterende weer, waarna we naar beneden lopen voor het ontbijt. De eigenaar brengt onze bagage naar het strand en we gaan aan boord van de boot.

De zee is heel kalm vandaag, waardoor we nu wel om ons heen kunnen kijken. Aan de horizon steken de bergen van 3000 meter af tegen de blauwe lucht. Wij volgen de kustlijn die dicht begroeid is met oerwoud. Eenmaal terug op de rivier zien we regelmatig vogels aan de oevers zitten en ook een krokodil.

We kunnen vanuit Sierpe terug naar San Jose via de kustweg rijden,of iets om, door de bergen over de Panamericana. We kiezen om dat laatste te doen en klimmen eerst via kleine weggetjes snel omhoog. In de grote plaats DDD komen we op de hoofdweg, waar het een stuk drukker is. Een eind verderop staan we een tijd vast door werkzaamheden, de file die zich erachter ophoopt is lang. De weg is bochtig, de vrachtwagens kruipen soms met 20 per uur omhoog, dus het is goed opletten en het inhaalmoment juist kiezen.

Bovenop de bergpas komen we tussen de wolken en is het zowaar koud. De afdaling naar het dal waar San Jose ligt gaat snel, het is mooi om vanuit de bergen de brede vallei in te rijden. Op de snelweg is het druk en chaotisch. We moeten de hele stad doorkruisen naar het vliegveld. Daar eten we bij de Denny's, ze hebben nu wel chicken strips en natuurlijk onbeperkt frisdrank 😄. Iets verderop zit de autoverhuurder, die ons naar het vliegveld brengt.

• Naar huis via Frankfurt

28. Mai in Deutschland ⋅ ☁️ 19 °C

We vliegen naar huis met Lufthansa in een 27 jaar oude A340. Wel hebben we een upgrade gedaan naar Premium Economy. Dus een grotere stoel, meer beenruimte en beter eten. Dat wordt geserveerd op porselein. De service bij Edelweiss was wel beter, nu is het rechttoe rechtaan waar Lufthansa om bekend staat. Toch zit je zo een stuk beter en kom je de 11 uur durende vlucht beter door.

In Frankfurt lopen we vertraging op door onweersbuien, daarna is het een kort uurtje vliegen en landen we via Nieuwkoop op de Aalsmeerbaan. We kunnen terugkijken op een mooie reis met veel dierenpracht.

Ende der Reise
    28. Mai 2025