• Horten til Saint Jean Pied de Port

April 11, 2023 in France ⋅ ⛅ 18 °C

Tog fra Skoppum til Gardemoen, fly til Paris og videre til Biarritz. Fra flyplassen i Biarritz taxi til St Jean Pied de Port (SJPP), sammen med tre svenske damer. De svenske damene skulle som meg, starte sin pilegrimsvandring fra SJPP til Santiago de Compostela i Spania (Camino Frances).

SJPP en vakker middelalderby, etablert på 12 hundretallet, er anset som en av de vakreste landsbyene i Frankrike. SJPP som ligger ved foten av Pyreneene, på grensen til Spania, og ved elven Nive, var tidligere hovedsetet i Basker regionen Base-Navarre.

Camino Frances, den mest populære pilegrimsleden i Spania, er en led på ca. 800 km., som tilbakelegges til fots (alternativt med sykkel eller med hest). Tradisjonelt bærer man med seg det man trenger til turen. Et skift på og et i sekken, i tillegg til regntøy og personlige effekter og annet man tror en trenger. En lett sekk som mulig, min veide ca. 8 kg. uten vann og kunne med fordel veid 2 kg mindre. med.
    Ut av SJPP kan det være folksomt, med trykk på overnattingsstedene. Jeg hadde derfor forhåndsbestilt overnatting på de tre neste overnattingsstedene; Borda, Roncesvalles og Zubiri.

Bildene er fra St Jean Pied de Port og pilegrimskontoret. De utsteder pilegrimspass (credencial del Peregrino) som gir tilgang til de mange overnattingsstedene (albergue) langs pilegrimsleden leden. Passet stemples hver dag, gjerne på overnattingsstedet, som en bekreftelse på gjennomførelsen av pilegrimsvandringen.