SE Asia trip☀️

• 3,7kfotos
  • 948kan lide
  • Melaka night market

21. marts, Malaysia ⋅ 🌧 28 °C

Sva šli prečekirat slavni weekend night market v Malaki! Najdli sva kar ene par okusnih zadev za poskusit; veggie satay na palčki v arašidni omaki, ki je bila meni posebej vseč🥜. Potem sva pri eni gospe kupili dva lončka sadja, mango in pa vijola dragon fruit, ki ga je Anč probala for the first time in ji je bil kar zlo všeč👌👌.
    Potem sva našli ene lokalne posladke, sladice iz riževe moke, zanimivih tempting barv. Ano je stric vhakljal s promocijo 5 kosov za 10rm, potem pa nama dal še enega zastonj!
    Po bizi ulici sva se gor in dol prešetkali ene trikrat, do točke, da so začeli stojnice že pospravljati.
    Ob enajstih sva se spokali pa še na eno pijačko🤭,🍹&🍸. Večer se je obrnil v eno najbolj prijetnih izkušenj, saj se je ob sosednjo mizo usedla skupina šestih odraslih poljakov, ki so bilo the life of the party. Na live muziko, ki jo je pela ena prečudovita gospa s spremljavo kitare, so takoj začeli pet in plesat.
    💃👯‍♀️
    Ko sta zapela WMCA, so tri najbolj simpatične gospe vstale in šle plesat kar na ulico, pridružil pa se jim je nek random nasmejan gospod, ki je več kot vesel skakal z njimi!
    Moja najljubša pesmica večera je bila itak ‘It’s raining men’, mate priložena dva videa;).
    Midve sva s svojimi koktejlčki peli zraven! Za zadnji pesem, seveda Tina Turner, pa so naju gospe celo prišle iskat in povabile, da zapleševa z njimi!
    And we did🥰!!

• Melaka

21. marts, Malaysia ⋅ ☁️ 27 °C

Kjutkano, simpatično malo mestece, polno kjut, simpatičnih starejših lastnikov odličnih restavracij, kafičev in desert spotov🥰.
    Drugi dan sva imeli bolj srečo z vremenom, sva po sončku šetkali okoli mesta in gor do razgledne točke La Famosa.
    Melaka ima na splošno veliko kitajsko populacijo, polno je kitajskih spotov za kaj pojest, mnogo napisov je v pismenkah. Je pa močno prisoten evropejski vpliv od pretekhlih kolonizacij… tole malo mestece so najprej zavzeli portugalci, potem nizozemci, nazadnje britanci… so si ga kar mal podajali drug med drugim☹️.
    Portugalske korenine so še danes prisotne v klasični lokalni sladici, tart. Popularen je Egg tart, imajo pa seveda klasika custard cream, ali pa azijski spin, z durianom ali ananasom. 🥧
    Melaka je zelo fotogenično mestece; jaz sem uživala v klik kilkanju 📸 fotkic simpatičnih stavb, lampijončkov, zelenih kafičev- v tropski klimi raste ogromno zelenja, ki pogosto krasi tako hiške kot ulice in pločnike🌿.
    Sva tudi veliko dobrega pojedli, za zajtrk vegi kitajska, potem ena zanimiva sladica, Warm Yam ‘pudding’ s sladko bučo in nekimi Ginko seeds. Nežni okusi, je bilo obema všeč. Tam je prijazen lastnik z nama klepetal kar nekaj časa, naju spraševal o najinem potovanju, o Sloveniji, pa tudi delil njegove zgodbice in kako je iz njegove izkušnje težko potovati, ko imaš svoj biznis in male otroke. S svojim nasmeškom do ušes nama je res polepšal dan😇.

• Prvi vtisi Melake

20. marts, Malaysia ⋅ 🌧 26 °C

Prispeva v četrtek okoli dveh, v zelo deževno Melako⛈️… greva check-innat v najino novo nastanitev, ki je prikupna hiška svetlo turkizne barve, imava svojo sobico s takim ogromnim ‘pogradom’, kjer je usaka od naju imela velik king sized jogij😌.
    Tudi zelo luštna kuhinja in kavčki. Sva po dežju skočili do indijske le par sto metrov stran, kjer sva na bananovih listih pojedli vegi meal! Po indijski sva ponovno kljubovali dežnim kapljam in hitro odhodili do enega zelo lokalnega spota za sladico; To Fu Fah!
    Kot svilnat tofu, ampak je priprava mal drugačna. Uglavne topel zelo nežen tofujček, prelit z malo sirupa in svežim hladnim sojinim mlekom (na fotki zgleda kot kislo mleko iz planin😝). Izredno preprosta, lahka in tut zdrava sladička! 🍧
    Ker se je dež malo umiril sva se malo sprehodili ob rekici (ki se tut imenuje preprosto Melacca River); sprehajalna pot je bila prikupno okrašena z rožicami, grmički, barvnimi hiškami🌺🏠!
    Ani je bilo takoj ful všeč🫶….
    En kofi s srčki kasneje, sva si šli po še par prigrizkov in instant kotejski topokki za simple večerjico kar v hostu🥡🥢…. Bilo je spiiiiiccyyy🌶️, še dobro da sva imeli tut eno sojino melko za mal oplaknit…

• 🚍proti Melaki

20. marts, Malaysia ⋅ ☁️ 26 °C

Mirno jutro☀️
    Ustaneva okrog devetih, se spakirava in skočiva na hiter zajtrk; tradicionalni Malezijski. Toast&kofi, 🍞&☕️.
    Moj je s peanut butterjem, anin s Kayo in maslom! Zraven Kopi O, črna kava, v ta pravih tradicionalnih zelenih šalčkah.
    Cela polita, najprej se iz tega hecava in mal pritožujeva, kasneje pa se naučiva, da oni baje vročo kavo pijejo na tak način! Da zlijejo vrelo tekočino v podstavek, da se hitreje ohladi in potem pijejo direkt iz podstavka!
    Nato sva z Grabom pičili do avtobusne, kjer sva si hitro priskrbeli avtobusne karte in prigrizke za med vožnjo😌.
    Greva dol južno, proti prikupnemu manjšemu mestu Melaka! Cca 2,5h…
    Ned vožnjo so nama družbo iz obeh strani delale palmice🌴 in pa tudi dežek.

• Sredin night market

19. marts, Malaysia ⋅ ☁️ 27 °C

Eden najdaljših večernih marketov v SE Aziji!! Baje skor sva kilometra dolg😳!
    Tja sva se odpeljali s taksijem, saj je circa 7,5km izven centra Kuala Lumpurja.
    Kar overwhelming vse skupaj, polno tako lokalcev kot turistov (midve z ano sva si upali sklepat, da je precej Azijskih turistov, sploh iz Kitajske in Japonske).
    Najprej sva se sprehodili levo, do konca, obrnili, desno do konca, obrnili, pol pa mal cik cak. 🏃‍♀️
    V celem večeru sva probali naslednje;
    -stinky tofu; poseben fermentiran ocvrt tofu, ki zares smrdi🫢ima poseben okus, meni tak pokvarjen in mi ni bil všeč…. Sploh… Ani na drugi strani pa je bil prav fajn🤦‍♀️ očitno je to tak refined taste, kot gorgonzola…
    -spicy krompirček; ta je bil obema zelo vseč! Koščje ocvrtega hrustljavega kronpirčka je gospod pretesel v posodi skupaj z lokalnimi začimbami (midve sva ugibali chilly, poper, papriko, mejbi kaka kurkuma?) in malo oljčka. Čez je dal sveže kumarce, ki so presekale pikantnost! Sva skorajda polizali prste! 🥔🌶️🥒!
    -Pandan peanut pancakes; to je probala Ana, ker sem mela jaz na sumu mleko pa jajca… ampak je nooooro dišalo! Je rekla, da je tut bila zelo okusna sladica😌.
    -Taiwanese mochi’s; mochiji iz riževe/tapiokine moke, vroči povaljani v drobljenih arašidih in črnem sezamu. Gud! 🍡
    -Eno limonado, ni bila nič posebnega, presladka…
    Overall, veliko zanimivih stvari sva vidli, zavohali, probali!!

• Naokol’

19. marts, Malaysia ⋅ ☁️ 30 °C

Zajtrk v indijski! Probava nekaj novega (ker tistega, kar sva želeli naročit niso imeli) in je ful dobro! Ocvrti napihnjeni tanki kruhki, zraven ena omakica in neki praženi krompirčki🤤.
    Nato se napotiva proti budističnemu templju Thean Hou, katerega imam jaz v zelo lepem spominu. ⛩️
    Meni so najlepši stropi😮…
    S taksijem potem potegneva čisto na drug konec mesta, kjer jaz najdem neko simpatično kavarno… no, ta je v nekem fancy office kompleksu in za vstop rabiva pustit svoje osebne podatke, da dobiva key pass do dvigala🫠sej bi lahko šli tut kam drugam na kavo ampak na tisti točki sva bili že ujeti. Sva si privoščili kofetke na 25tem nadstrpju, v nekem co-working kafiču…
    Potem pa spet peš malo naokol, mimo tistega placa s sladicami, kjer si ponovno privoščiva en sweet treat🤭🤭…

• Patronas towers & lokalne sladice

18. marts, Malaysia ⋅ ☁️ 33 °C

Sva se med sprehajanjem naokoli zaleteli v eno azijsko trgovino Don Donkey🤭. Jaz jo poznam iz Bangkoka in sem bila ziher, da bova z Ano najdli kaj zanimivega. Je Asian fusion, mnogo korejskih in japonskih sladkarij pa prigrizkov, odpuljenih okusov instant nudlov, majo tut sushi, sadje, zelenjavo, vse možno🫢.
    Midve sva opazili eno veliko polico, z različnimi okusi sojinega mleka! Japonski brand sladkih sojinih mlekcev, sva rekli da probava. Izbrali sva tri okuse; jagodo. Earl gray čaj in moj favorit, mint chocolate chip!
    Našli sva tut en lokal desert shop; Soy Bean Factory! Sladice so azijske, torej za nas evropejce čist čudne🫣 ampak midve z ano sva nad takimi stvarmi navdušeni in nama so ful vsec!
    Izbereš ‘podlago’, ki je ali sladek svilnat tofu ali pa shaved ice (poseben nariban led, tak mehek). Potem imajo na meniju že neke kombinacije, večinoma miks tapiokinih perlic, bobe, različnih jellyjev, fižolčka, malih sladkih cmočkov iz sladkega krompirja!
    Prelito s sirupom rjavega sladkorja… stvar je ful lahka, taka mrzla osvežilna sladica z različnimi zabavnimi teksturami😋.
    To walk it off sva se napotili proti Patronas towers, kjer sva meli mali fotoshot. Potem na klimo v en shopping center, na kofe. Posladkava se s še enim sladkim tofujem in bobo (super sladica, zakaj tega ni v slo??).
    Večer zaključiva z občudovanjem nočnega razgleda iz najine stavbe, iz 54ga nadstropja😍🌃… matr je velko mesto!

• Batu caves😇

18. marts, Malaysia ⋅ ⛅ 31 °C

Po jutranjem kofetu sva se s taksijem odpeljali do slavne znamenitosti; Batu Caves (hec, batu drugače pomeni cave, tako da doobesedni prevod je Cave Cave🤭).
    Prispeli sva skupaj z nič-sramežljivim sončkom in celin kupom ostalih turistov.
    Do začetka jame vodijo barvne stopnice, kjer se skrivajo prečudoviti hindujski templji😍. Družbo delajo tudi pogumne non-chalant opice, ki samo čakajo na ta neumne turiste, ki bodo želeli meti na vrhu malico, da bodo lahko le to spretno pajsnile🐒!
    Meni je najbolj fascinantna ogromna odprtina znotraj jame, kjer vidiš clear skies in pričke, ki letijo mimo!
    Kljub švicu, ki je tekel iz naju (zarad kombinacije soparnega zraka pa strmih stopnic🫠) sva občudovali tale tempelj!
    Veri pretiiii!
    Na poti dol sem ano -od daleč- uspela slikat z eno opico🫣…
    Potem sva se pa napotili do moje fav restavracije, Sweet Veggie, kjer sva iz bifeja vzeli riž in kombinacijo različnih veganskih meskov😋pa en mejčkan zelenjave…

• 1st day, Ana v KL!

17. marts, Malaysia ⋅ ☁️ 27 °C

Budilka ob devetih, malo po-snoozava☺️.
    Mene 15min iz postelje zvleče Barcaffe, ki me čaka v kuhinji☕️… sledi en bolj švoh poskus priprave turške kave v ogromnem loncu🫠 žal je
    bila bolj semi (brez penice) ampak dišala je kot taprava🤭.
    Spijeva kofetke na najini polički ob oknu, potem se napotiva proti centru. Na poti uhaklava sladke bao bunse, enega s polnilom rdečega fižol in drugega s kayo; tradicionalno malezijsko kokosovo marmelado! Ta je bil odličen😮!
    Prva postojanka je central market, ki ga jaz zdaj do zadnje stojnice že znam na pamet:)
    Najdeva si gladne pijačke, ker sonček pribija☀️!
    Potem greva skozi China Town, Ana je čist presenečena nad prometom in stalnim prečkanjem bizi cest in križišč, kjer moraš res samozavestno pogumno prečkat, ker ti drugače nihče ne bo ustavil😅ampak she’s doing great!
    Našetali sva se do enega food courta znotraj nakupovalnega središča, kjer sem nama jaz nabrala en krožnik mešanih ‘mock meats’ in ji je bilo tako vseč, da sem šla po repete! Res znajo na teh koncih s temi fejk meski….🤤
    Probali sva lokalno sladico, Cendol! To je nariban led, s sladkim sirupom, kokosovim mlekom, rdečim fižolom, koruzo, pandanom, različnimi želejčki in taro perlicami iz tapioke. Čist nekaj posebnega odpuljenega za naše evropejske možgančke, ampak meni so zelo všeč take hecne posebne azijske sladice! Nama je bilo obema zelo všeč tako da bova probali še kdaj najdt! 🍧🌽🫘🥥
    Ob sedmih sva se vrnili v hotel za en hiter tuš in 20min nap, potem pa šli direkt na korejsko na večerjo! Meni je bilo zelo dobro, Ana ima pa mal višje standarde kar se tiče te specifične kuhinje… bova mogli še kje probat, da bo našla res perfect jed😅!
    Uglavnem, ful sva se nahodili, našvicali, ampak it was lovely🫶.