SE Asia trip☀️

• 3,7kzdjęcia
  • 948lubi
  • Raziskovanje mesta

7 marca, Kambodża ⋅ ☀️ 33 °C

Par utrinkov v foto-obliki📸.
    Popoldne sem odšetkala do enega novega konca mesta, kjer sem našla najbolj prikupen thrift store!
    Ker imam limited prostor kar se tiče oblek, sem se teh probala izogibat… je bilo pa polno drobnarij!!!
    Našla sem en kup nalepk in priponk…par jih je šlo z mano🤗
    Lastnica Amy s svojo partnerko iz Cambodie tole trgovinco fura že 10 let! Večinoma stvari dobijo iz prostovoljnih prispevkov, potem pa naredijo tak kul thrift store s poceni artikli za ponovno uporabo!
    Našla sem tut eno vegi kitajsko restavracijo in sme za malico vzela zelenjavne kuhane cmočke🥟!
    Šetnja nazaj do hostla ob sončnem zahodu, potem pa na večerjo s fantoma!

• Influencerski dan

7 marca, Kambodża ⋅ ☁️ 31 °C

Prvo jutro v Phnom Penhu pred vhodom v sobo spoznam Namuja iz Koreje!
    Pravi, da je YouTuber in da gresta z enim prijateljem; ki je tudi YouTuber, v največjo univerzo v Phnom Penhu snemat video. Me povabi. Rečem ajd, bo hecna zgodbica😅.
    In tako gremo skupaj vsi trije z Namujem in Koradom v taksi do fakultete (tokrat z avtom namest tuk tukom, da bo pričeska od Namuja ostala cela😆, da je nebi veter uničil).
    Prispemo pred to res ogromno fakulteto in vprašamo ene študente, kje je kaj… mal so začudeni, kaj delamo tu, pa nam povejo da so po štengah gor prve učilnice, naravnost pa desno skozi park pa cafeteria. Top.
    Gremo malo po stopnicah gor ampak je večinoma prazno; sklepamo, da je pavza. Torej se napotimo do menze, nekaj pojest pa tut koga spoznat.
    Celo pot se mojadva sopotnika s fancy kamerami na palicah snemata, vsak v svojem jeziku🤭. En v korejščini, drug v romunščini. Seveda sem tut js dost v kadru, ce se z mano pogovarjata pa preklopita v anglescino seveda!
    Najdemo menzo in najprej šetamo okoli med štanti, prodajajo velik zanimivih prigrizkov, valda pa tudi smutije in kuhane obroke. Jaz si najprej zrihtam nujno potreben amerikano, potem pa si najdemo eno mizo in poskušamo naročit za jest. Mal so zmedeni nad nami ampak študentom smo všeč, ena mlada gospodična nam pride pomagat z naročanjem in potem kar nekaj časa klepetamo z njo!
    Meni je smešno poceni, najbrž prav zato ker je namenjen dijakom. Naročimo za jest, prvi poskus zame je neuspešen saj pride ‘only veggie fried rice’ z jajci in govedino🫠. Na srečo fanta vse zmažeta, jaz pa v drugo uspešno dobim samo zelenjavico!
    S polnimi želodči se odločimo sprehodit naokoli, univerza je res ogromna in ima ful različnih oddelkov; fizika, matematika, tuji jeziki, IT, medija… pri oddelku za medijo spoznamo enega simpatičnega fanta Carla, ki nam pokaže notranjost ene od stavb in razloži vse aktivnosti, pri katerih študenti sodelujejo. Nato nas povabi na pijačko, vsem časti kavico in pravi, da je to vljudno in se spodobi v njihovi kulturi (tako kot ponavadi povsod). Kljub temu poskušamo za svoje pijače plačati sami, pa nas prehiti s spletnim plačilom prek QR kode🤗!
    Kampus je izredno lep in presenetljivo čist. Mene je najbolj šokiralo eno izmed parkirišč za motorčke, kjer si je predstavljam kako sploh najdeš svojega! Pa polno lepih, velikih veličastnih dreves je bilo naokoli! 🌳
    Kar se tiče YouTuba, bo pa treba počakat par tednov, preden me boste lahko gledali v dveh vlogih😎.
    (Aja, pa Namu je star 44😳to so pa Azijski geni….)

• Pot nazaj v Phnom Penh

6 marca, Kambodża ⋅ ⛅ 32 °C

Počasi mam dost teh Kambodžijskih avtobusov😅… skos vse zamujaaaa
    Hvalabogu se meni nikamor ne mudi, ampak na ta dan je naš avtobus spet zamujal, tokrat dve uri… ker moraš pridit pol ure pred odhodom je to pomenilo, da sem na plastičnih stolčkih čakala 2,5h, namesto da bi šla na dobro kosilo v eno vegi restavracijo na isti ulici🥲.
    Ampak its okajjjj, part of the travel. Sem imela par prigrizkov, taro sladke cmočke, mandlje in neke slane pražene grahke🫛.
    Med 4 in pol urno vožnjo nazaj v kapital sem preposlušala vse možne žanre muzike, mi je pasalo gledat skoz okno med travnike🥰. Mal Taylor Swift, mal 80s’ mix, velik slovenskih, da mi je dom mal bližje❤️.
    V Phnom Penh smo se primajali okrog osmih, sem šibala direkt v hostel odložit prtljago in na večerjo; čist slučajno je bil moj hostel blizu tiste vegi vietnamske restavracije od par dni nazaj in sem za 2,5€ dobila odličen obrok, župico in še sladico!

• Zadnji dan v Kratié

5 marca, Kambodża ⋅ ☀️ 32 °C

Kakšna sreča, ko imaš sveže oprano perilo🥲🙏!!!
    Jaz sem prvi dan nesla enemu gospodu za vogalom od hostla dve kili cunj in jih je do naslednjega dneva zrihtal za evro in pol -najceneje do sedaj!
    S Kim sva šli skupaj na zajtrk in kofe, preden je ona pičila v Phnom Penh. Jaz sem imela toplo crispy bageto z domačim cashew butterjem😋 in super amerikano v najbolj prikupni šalci!
    Ta konec Kambodže je tudi znan za nasade pomela, jaz sem enega kupila in ga snedla ob zajtrku;).
    Potem sem mal kolesarila naokoli, kar nekaj ur zabila v enem luštnem lokalu pod klimo!
    Fotke tistih menihov so še od enega dneva nazaj, je ubistvu bila ena pagoda na vrhu malega hribčka, pot do katere so spremljali kipi budističnih menihov😌.
    Proti večeru sem na tržnici našla mangosteen!!!!! Moj FAV sadež tu v SE Aziji (mami ve🙏), ampak je žal izven sezone. Tako da ko sem ga prvič v štirih mesecih videla, sem pač preplačala zanj, ene dobre tri evre za 6 vijolčnih kuglic😅jebigaaaa, it was worth it, sem jih pojedla v viseči mrež in vredno je bilo vsakega centa! Upam da v prihodnjih mesecih pridejo v sezno🙏mogoce v indoneziji??

• Delfinčkiiiii

4 marca, Kambodża ⋅ ⛅ 35 °C

Pa sva jih res videliiii🐬🐬🐬!
    Sladkovodni delfini sorte Irrawaddy.
    Taki miceni, s hecno glavico:)
    Baje jih je v Kambodži samo še ene 300, na tem delu reke so jih domačini našteli 60.
    S tuk tukom sva se odpeljali severno od Kratie, do enega spota, ki je znan za opazovanje delfinov. Maš opcijo it s kajakom ali z ladjico - midve sva se odločili za ta drugo.
    En star gospod naju je usmeril do njegove ladjice in smo odpluli proti zahajajočem popoldanskem soncu. Niti 10 min preden začne mahat in kazat s prstom v eno smer. Hitro se obrneva in oči na peclje…
    In res mal kasneje ena glavica butne ven, mali skok po zrak pa nazaj v vodo! 😆
    Sva bili čist navdušeni in obe zelo veseli, da sva tako hitro vidle delfinčka. No, za tem jih vidiva kar veliko, sicer na kar veliki razdalji ampak še vedno šteje! Par posameznih, potem mal kasneje pa celo eno grupico 4ih, če sva prav našteli😇.
    Zelo lepa dogodivščina, jaz sem pričakovala mogoce enega ali dva pa sva jih videli ziher vsaj 20 (mogoče isti, ampak štejemo pojav izven vode!).
    Seveda je bilo nemogoče pofotkat, ker so se tako hitro premikali, enkrat na desni enkrat na levi strani ladjice😌. Sem pa ujela par video, sicer so zelo daleč ampak če se fokusirate lahko ujamete tele divje vodne živalce!

• Kratié

4 marca, Kambodża ⋅ ☀️ 34 °C

Luštno mestece ob Mekong reki🦦.
    Dopoldne sem našla pralnico in dala oprat 2kg cunj! Potem sem v homestayju vzela kolo in se odpeljala do centra mesta, približno kilometer in pol stran. Ob reki se lahko držiš makedamske poti skozi malo naselje, preden se ta pridruži asfaltirani cesti, ki pelje potem naprej naravnost proti severu. Ob reki je speljana široka peš pot z mnogimi klopicami! Nekaj, kar redko kdaj vidiš na tem koncu sveta😅.
    Tale homestay je eden najbolj prikupnih, kjer sem bivala na celotnem izletu! Simpatičen mlad lastnik, z malim sinčkom in nosečo ženo! Polno visečih mrež, skupnih prostorov, osvetljenih zunanjih miz, čist wc in prostorna kopalnica s šamponi za skupno uporabo& celo zastonj re-fill pitne vode (ponavadi moraš za to plačat ekstra)!
    Ker je mičken umaknjen od centra imajo na razpolago kolesa za izposojo, kar je super opcija za raziskovanje okolice🚲!
    Prvo dopoldne sem šla raziskat mesto, se zapeljala skozi tržnico, čist ponesreči najdla vegansko lokalno restavracijo z odličnim miso ramenom!
    Ob treh sem se vrnila v hostel, ker sva bili z eno nemko zmenjeni, da greva skupaj prečekirat, če so res delfinčki v Mekong reki…

• Travel dayy ~ do Kratie

3 marca, Kambodża ⋅ ☀️ 29 °C

Dolg travel day!
    Ob desetih se spakirana z nahrbtnikom na ramenih poslovim od morčija🌊. Imam 15 min do pomola, še zadnjič čofotam z bosimi nogami po valovčkih.
    Ladja nazaj do Sihanoukvilla je slabih 40min, zelo prijetna vožnja in v resnici bi lahko ostala na tisti ladjici kar cel dan😌.
    Pridemo v zaliv in jaz najprej šibam do bankomata! Aleluja, spet imam 💰!
    Potem ob opoldanski vročini do simpatičnega kafiča, kjer si privoščim overpriced iced oatmilk latte, ker si ga zaslužim! Čas je splanirat, kako naprej… malo razmišljam o različnih opcijah in se odločim, da se podam na sever!
    Mesto Kratie je dobrih 400km stran, baje luštno easygoing mestece, ki je ob Mekong reki. Znano za sladkovodne delfinčke!
    Rezerviram avtobuse; dolga bo danes!
    Najprej 3 ure do glavnega mesta, potem tam za zabit 3 ure, potem drugi avtobus ob 19.45 še za 3 ure, do Kratie.
    Prvi del poti gre kar hitro, malo berem malo dremam in smo v Phnom Penhu… prispemo sicer s kar eno uro zamude zaradi popoldanskega prometa. Najdem vegi vietnamsko restavracijo in naročim kokosovo kremno juhico s tofujem! Odlično, skor se zjokam ko dobim tist klasičen jasminov čaj in vso zelenje ob hrani, tradicionalno vietnamsko🥲! Pa še sladico zastonj, kokosov puding z banano in tapioko! Imam čas še za kavico in si vzamem en Ca Phè Den, tradicionalno črno vietnamsko kavico in njen aromatičen vonj se prav ovije okoli mene🙌!
    Potem je pa že čas za drugi avtobus, vzamem tuk tuk do postaje in vse je čist hektično! To je očitno ena bolj lokalna postaja, ful avtobusov, polno ljudi, ki čakajo na odhod. Fantje zlagajo na avtobuse vse možno, od sadja in zelenjave, do brand new motorčkov!
    Vprašam ene tri različne delavce, kater avtobus gre do Kratie in nekako iz pantumime razberem, kateri je moj. Ko je čas za odhod se voznik začne dret v megafon in jaz se pridružim koloni pri vratih. Končno na avtobusu, imam svojo posteljo ker je to tehnično sleeper bus. Odhod je okoli desetih, skoraj dve uri zamude🫠sporočim hostlu v Kratie, da bom prihajala sredi noči, imamo namreč 4 ure do tja pravi Google Maps…
    Uf tale avtobus🤭not for the faint hearted! Okoli so lezli mali ščurki,🪳 ko sem posvetila v malo odprtino ob steni avtobusa jih je kar mrgolelo….sem sam ignorirala in se držala bolj levo🤣.
    Nisem nič spala ker me je bilo strah da bi falila postajo, in ko na zemljevidu vidim da smo že zelo blizu moje nastanitve, prosim voznika, če me lahko kar odloži tam. On je cel zmeden zakaj želim ob dveh zjutraj bit odložena skoraj 2km od centra mesta, poskušam mu povedat, da je moja nastanitev tu. Ena gospa mi pomaga pri prevodu in potem me le spustijo ven tam, iz dna prtljažnika izvlečejo moj ruzak in že šibajo naprej… znajdem se na cesti sredi novega mesta ob 01.45 zjutraj, in začnem tale kratek 200m sprehod do nastanitve.
    Naenkrat na ulico priteče vsaj 6 psov in začnejo glasno lajat… ojej… hodim hitro in gledam naprej, najprej mi sledijo potem pa samo lajajo izpred svojih hiš.
    Pridem do hostla in seveda so vrata zaklenjena😣. Po Whatsappu pokličem lastnika ampak seveda vsi spijo… vidim da imajo vrata spodaj dost veliko odprtino in zlezem spodaj, povlečem moj ruzak skoz, ker ne želim bit ujeta zunaj s kužki, ki so mi sledili in niso najbolj happy nad neko turistko, ki sredi noči hodi po njihovem teritoriju.
    Imam srečo, da ima tale Homestay družabni prostor in kopalnico spodaj, tako da si umijem zobe in se vržem v visečo mrežo😅. Tam zadremuckam do pol štirih, ko se lastnik zbudi in mi pokaže do moje sobice🙌!!
    Naporen travel day, ampak zabavna zgodbica!

• Ni vse vedno lepo

2 marca, Kambodża ⋅ ☀️ 27 °C

Evo, en bolj iskren post, povzetek zadnjih tednov.
    Malo me možgančki hecajo. Po treh mesecih sem postala kar zmatrana, stalnega premikanja, stalnih sprememb.
    Saj sem vedela, ko sem se podala v to, da bom sama. Za planiranje, za vse odločitve.
    Ampak matr kok je odločitev🫠.
    Kater avtobus, kater hostel, kdaj it na večerjo, kam it na večerjo, kdaj dat prat perilo, a kavo al smuti, a desno al levo… te male, ‘nepomembne’ preproste odločitve so postale moje največje breme… Vem, se zavedam, da imam srečo, da so to nasplošno res sladke skrbi… ampak hjoj včasih si najbolj na svetu želim, da bi se kdo namesto mene za kakšno stvar odločil🙏!
    Kambodža je prelepa država, a sama sem že od Siem Reapa v nekem čudnem bubblu, neka čudna energija me obdaja, ki se je neznam znebit. Nikogar nisem spoznala tu, vsaj ne na tak način, ki bi štel. Nobenega popotnika za par dni, niti osebe za it na pijačko zvečer… Mi manjka ta social stik, vendar hkrati pa stalno želim bit sama. Obe strani me vlečeta vsaka v svojo smer in včasih je najtežje, ko se znajdeš na sredini.
    Pogrešam moje doma, mojo družinico. Dom, ki ga zdaj ni več. Tujci spijo v moji postelji, stene moje sobe bodo kmalu prekrite z novimi plakati, tam kjer so bili včasih moji kaktusi bodo zdaj kakšne rakete ali avtomobilčki.
    Nisem se dobro poslovila od stanovanja, ne zares… se mi je preveč mudilo skos… zdaj si želim samo še za eno skupno večerjo na naši terasi, ob toplem poletnem večeru🥺…
    Mogoče mi je malo bolj težko, ker se zdaj tu na drugem koncu sveta, počutim tuja sama sebi. In da tudi če bi pojutrišnjem šla nazaj v Slovenijo, doma kot sem ga poznala, ni več. Ni več stanovanja na Tacenski, ni več sobice v Trnovem… nimam nikamor za it… saj vem, da sem dobrodošla na Polzeli, pa tudi Ana bi me vzela, pa še vedno ni isto…
    Ampak sem vesela, za nove začetke, ki čakajo mojo družinico. Ati, mami, I am beyond proud. Kaj sta uspela zrihtat, pa za vse (večinoma) sama. Včasih pozabimo, da tudi naši starši živijo življenje prvič, da se tudi oni stalno srečujejo z izzivi, s situacijami, ki so nove. Pogumna sta! In zdaj imata nov dom, ki ima toooooliko prostora! Za nove spominke iz potovanj, za nove okraske, za nove posode, za nove fotografije, za nove slike, najpomembnejše, za nove spomine!!! ❤️
    Pogrešam vas3 najbolj, pogrešam tudi moje prijatelje zelo, pogovore z ljudmi, ki me že poznajo. Pogrešam mojo službo in šefa, ki zdaj sam pije kavico med pauzami…
    Pogrešam udobje rutine🥹.
    Ampak sem hkrati tako zelo hvaležna! Ahhh velik sem videla, velik sem probala. Ko mi je takole težko, grem gledat slikice za nazaj, preletet Pingvinčka, zavrtet moje videe iz Vietnama in Laosa. Potem se spet začnem veseliti za naprej… po malem in po malem…
    Hecno, včasih je čist preprosto. En korak za drugim. Samo da se premikam.😌
    Lep je svet, in četudi je zdajle mal težko obdobje vem, da prihajajo še lepi časi, lepi ljudje. Treba biti iskren sam s seboj, ko ni vse najbolj pisano in fajn. Pridejo taki časi, ampak tudi grejo… Jaz bom okej:)

• Saracan Bay

1 marca, Kambodża ⋅ ☀️ 28 °C

Se je bilo treba prestavit iz enega zaliva na drugega!
    5$ za slowboat, ki traja ene 15min. Vožnja je bila ful luštna, morje je špricalo naokoli🩵.
    V resnici sem naredila ‘napako’, da sem se prestavila… tist ta prvi zaliv je bil velik bolj na iziii, lepša energija. Tu je samo doooolga plaža (cca 2,5km) in par nastavitev. Sicer res lepo, nič za rečt, ampak se ne dogaja veliko. Tudi manj opcij za jest/pit, pa kar dražje… ampak kaj čmo, hostel je bil okej, sicer so nabijal klimo tok da me je kljub 37stopinjam zunaj ponoči zavita v deko kr ornk zeblo…
    Prvi večer sem si privoščila en veggie curry (jaz naredim boljšega🤭) ob večernih valovčkih.
    Morje je prečudovito, toplo, čisto, lepo lepo lepo🫶!

• M’Pai Bay

28 lutego, Kambodża ⋅ ☀️ 28 °C

Prečudovit M’Pai Bai.
    Dve noči sem prespala v simpatičnem hostlu po imenu Hornbill hostel:)
    Prvo jutro sem raziskovala mičkeno vasico in najbližjo plažo. Klepetala sm z dvema puncama na recepciji, ki kot prostovoljki delata na tem otoku.
    Barve vode so res neverjetne🥹povsod tudi veseli kužki, ki večinoma spančkajo v pesku… ali pa turistom grizejo prste na nogah!
    Najboljša odločitev tistega dneva je bila, da sem kupila en mango in par pasijonk na mali tržnici in si jih narezala v hostlu! Tole je bil najboljši mango v vseh mesecih potovanja🥭!