De oudste en de eerste
July 19, 2024 in the Netherlands ⋅ ☁️ 23 °C
Vandaag een leuke etappe gefietst met Emiel. Zes basilieken mochten wij bewonderen, de een nog mooier dan de ander. De korte tochten, door de landschappen van Limburg, waren vernieuwend en zwaar. De heuvels van Limburg verrassen en zijn voelbaar in de benen.
We vertrekken na een geslaagd logeeradres. Dit keer waren Paul en Lia (toevallig) onze host en hostess. Ze hebben een mooie woning dichtbij het centrum van Roermond en in hun vrije tijd wandelen ze graag. Ze zijn op het moment de atlantic walk trail aan het volgen.
Onze eerste stop is Sint Odiliënberg. Hier staat de De Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus. De basiliek staat op een heuvel en is het hoogtepunt van het dorp in letterlijke en figuurlijk zin.
De tweede stop is in Susteren. Op een groot plein staat De Sint-Amelbergabasiliek. Dit is de oudste basiliek van Nederland. Het meest bijzondere aan deze basiliek is de Schatkamer, waarin tot op de dag van vandaag cultureel waardevolle objecten worden bewaard.
Na een broodje bij de bakker van Susteren fietsen wij verder. De zon brandt en de temperatuur loopt op. De bosgebieden geven ons beschutting en verkoeling. Aangekomen in Sittard, zien wij de prachtige basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. Het is de eerste kerk die in Nederland tot basilica minor werd verheven [1883]. Wij worden ontvangen door een vrijwilliger, Frans, die ons met plezier vertelt over de kerk. We mochten zelfs even boven kijken. De basiliek verkoopt tegels die een plaats krijgen in het gebouw. 500 euro voor de eeuwigheid? Een koopje.
In Meerssen zien wij de vierde basiliek van de dag: De Basiliek van het Heilig Sacrament of Sint-Bartholomeusbasiliek. Je zou denken dat het went en verveelt al die basilieken, maar het tegendeel is waar.
De Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus: 8 “Maakt het dorp, mooi idyllisch op een bergje.”
De Sint-Amelbergabasiliek: 8 “We zagen een man tegen de kerk aanplassen, top bakker in de buurt en de basiliek is al +1000 jaar oud.”
Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart: 9.5 “Dank voor Uw goede zorgen O.L..Vr.v.h.H. Hart. E.J.H. Post. Zwolle. Verder leuk gepraat met gastheer Frans.”
De Basiliek van het Heilig Sacrament: 8 “Cafés zijn dichtbij, mooie ramen, maar had al teveel basilieken gezien vandaag.”
De basilieken van Maastricht beoordeelt Emiel morgen.Read more

TravelerIndrukwekkend!
TravelerWat een prachtige gebouwen!
TravelerVerrassende fietstocht en weer mooi beschreven. In Maastricht met de muziek van Rieu?