Ha szeretnel te is housesitting elni, kerlek irj, vagy jelezd es kuldok egy linket amivel regisztralaskor 25% kedvezmenyt kapsz es minket is tamogatsz vele.
  • Day 430

Kuala Lumpur, Malaysia

March 25 in Malaysia ⋅ 🌧 29 °C

Ritka pillanatok egyiket tudtam lencse vegre kapni a repulogep ablakabol. A vulkanok korul altalaban mindig felhos volt, de most egyszerre ket kulonbozo sziget (Bali es Lombok) ket kulonbozo vulkanjat egy fenykepre tudtam fotozni. De meg ezek az utoloso ritka pillanatok sem tudtak erzelmileg meghatni vagy konnyeket facsarni a szemembol, hogy elhagyjuk Balit. Inkabb fujtam egy nagyot, hogy nem tortent velunk semmi komolyabb, es vegre lezartnak tekinthetjuk Indoneziat, ahova nem nagyon szeretnenk visszajonni, hacsak nem mar tenyleg voltunk mindenhol, es nincs mashova menni, csak Balira.

Kuala Lumpur 8622000 lakos
    Malajzia (talan magyarul igy kell leirni) fovarosa, egy igen komoly metropolitan. Nagyon vegyes emberek lakjak, indak, kinaiak, oroszok, indonezek, arabok, de legfokeppen helyi muzlimok. A nok nagyresze itt is burkaval takarja a hajat de van egy csomo aki csadorban van. A hangos imatkozas itt is megy a mosque kban, de itt talan kicsit nyugottabb mint amit Indoneziaban tapasztaltunk. Szerintem itt nem mossak annyira az emberek agyat, de a ramadant itt is nyomatjak. Emiatt mindenhol ramadan learazas, ramadan menu, ramadan akciok vannak. A hotelunk melletti orhidea etterem mellet elsetaltam, es a pincer berangatott, hogy nezzem meg a kajakat mert epp ramadan buffet van, ami annyit takar, hogy este 6.30 tol (allitolag a ramadan szerint napfelkeltetol napnyugtaig kell bojtolni, se kaja se pia, es 6.30 kor meg nem megy le a nap,csak szolok) annyit eszel amennyi beledfer. Mondom magamba ez nekem kapora jon, mert en tuti lezabalom a penzemet, sot a Timiet is. Sult csirkemell, frissen sult baranyhus, husgombocok, udito suti minden van. Mondtam a csavonak, hogy holnap visszajovunk. Egesz nap finoman kajaltunk, tudvan hogy este 6.30 ra visszaerjunk az etterembe, es ugy kizabaljuk oket a vagyonukbol, hogy egy hetig bankodnak majd, hogy berangattak.
    Pontban 6.30 kor odaertunk, de mar az osszes asztal elore le volt foglalva. Igy kicsit hatrebb ultettek minket, gondoltam az sem baj, legalabb kicsit lejarom majd a kajat ket szedes kozott.
    Kozben kiderult, hogy egy hangszoro melle ultunk, es elo zene van, amit egy burkaban atom uvoltve rikacsolva, vinnyogva enekelo muzlim not egy szintetizatoros muzlim pali kisert. Valami iszonyatosan fajdalmas volt hallgatni. Kb ugy ereztem magam, mint az a sok szegeny nemet turista a balatonon, amikor a 80 as evekben vacsora kozben kellett hallgatnijuk ahogy a magyar szintetizatoros bajuszos zenesz felek hakniztak, vagy amikor a hegedus ciganyok bazsevaltak.
    Kozben eltelt 25 kinos perc, es jott a sok kioltozott muzlim, jobbnal jobb kocsikkal, de a buffet meg nem indult el. Aztan elpattant az agyunk, egymasra neztunk Timivel,
    Jo, akkor irany a plaza!
    Atmentunk a plazaba, kb 5 perc gyalog, es mar kurvaehesen berontottunk egy etterembe. Csirke, rizs, leves pont ami nekunk kell. Mar akarom kerni a kajat, erre szol a no, hogy bicsi bocsi, de az osszes asztal foglalt, es elorendelve van minden, nem tud minket kiszolgalni.
    Pfff. Akkor mellette a kinai. Leultunk. A kiszlogalas 1 es ala.
    3 pincer nezte hogy hozok magunknak 2 etlapot egy masik asztalrol, aztan odajott az egyik, aso nelkul ledobott egy papirlapot meg egy ceruzat es elment.
    Annyira bonyolultnak tunt az etlap, hogy felalltunk, es atmentunk a
    Koreai street food hoz. Gyorsan kivalasztottuk mit akarunk, de persze itt is elorendelve volt minden. Szoval vagy 10 embert kellett meg elottunk kiszolgalnijuk. Vegre kaptunk kajat. Koreai vegyestal, kis leves, rizs, csirke, krumpkisalata,kimchi, meg valami rantott hal. Vegre kaja!
    Amit tanultunk, hogy amikor a ramadan bojt lejar, nem szabad menni kajalni, mert ezek a muzlimok megindulnak mint a saskak, es minden etterem hirtelen tele lesz.
    A szallasunk egy apartmanhazban van, es annyira jo helyen,meg olcson, hogy itt alszunk 6 ejszakat oszesen. Kb 30 euro per ejszaka atlagban, es egy 35 m² studio, kis konyhafelevel, tv, 2.legkondi, ventillator, vizszuro stb, csak serpenyo nincsen. Az egesz konyhabutor szinte ures.
    A kilatas fasz a 33A emeletrol, a teton medence, jakuzzi, bar, es konditerem ami benne van az arban. Annyi az egyetlen furi, hogy nem teljesen tiszta, hogy ki mit csinal az epuletben, marmint ugy ertem, hogy minden lakasnak mas a tulajdonosa, es kiadjak egy cegnek aki kiadja neki a booking.com on, de peldaul a takaritast nekem kell megszervezni, ugy hogy uzenetet kuldok a takarito cegnek hogy jojjenek.🤓
    Kozben kiderult,hogy csak az kap takaritast, aki 7 ejszakanal tobbet marad, es az is csak heti 1 szer! A torolkozoket azert kicserelik ha kered.
    Ma elmentunk a Batu cave be, ami egy helyi indiai kozosseg sziklabarlangban talalhato temploma, Kuala Lumpur eszak reszen. Hatalmas arany Krishna szobor melett 253 szines lepcso vezet fel a hatalmas barlangba. Amig majdnem kikoptem a tudomet a lepcsokon felfele maszva, mellettem majmok ugralnak, es egymas segget szagolgatjak, mikozben lesik, hogy hatha vittem nekik mogyorot. Velem rabasznak, mert en tuti semmit nem adok nekik, tolem ehen pusztulhatnak, de nem fognak, mert kukaznak, lopkodjak a kajat az etterem maradekokbol, es par turista visz nekik mogyorot is.🐒🐵🙈🙉
    Ahogy felertem egy hatalmas, kb 50 meter belmagassagu (talan tobb is volt) barlangban volt egy szines indiai templom, mellette kakasok kukorekoltak😆.
    Meg tobb lepcso es egy masik sziklakertbe erve egy masik imahely, tele majommal.
    Belepo nincs, es a lepcso aljanal a helyi indiai etteremben is telezabaltuk magunkat vegetarianus kajaval, gyomberes maszala tea, narancsle, friss kokuszle, es fizettem 7 eurot. Kb 3333 Ft.

• Day 428

Kuta, Bali

March 23 in Indonesia ⋅ ☁️ 29 °C

Egy ejszakas kaland.
    Reggel 5 kor indulas a repterre ami 10 perc gyalog a szallasunktol.
    Asta house 214.000 idr. Egesz jo, van tv, kettle, es tiszta!
    Gyorsan meg lehuzattuk magunkat egy etteremben, ahol egy hamburger 2 falat volt, (es nem nekem) de a kepeken nem ez latszodott. Majd ehesen atmentunk egy masik etterembe, ahol kertem egy piros thai csirke curryt, de helyette valami kinai zoldseges csirkes szart kaptam (cap cay), megettem, de nem fizettem a curryert, csak a kinai kajaert ami olcsobb volt, es igy is jott meg ra 10% afa, meg 3% kartyahasznalati dij. Pfff udv Balin! Csoda, hogy service charge-ot (kotelezo borravalo) nem szamoltak fel.
    Meg egy utolso labmasszas, es ruha mosatas, aztan gyors alvas mert reggel 4.30-kor keles.
    A repteren az imigracion kertek a visa hosszabitasunkat, mert a rendszerben persze nincs bent! Amugy digitalis.
    Felrehivtak minket egy kulon kis irodaba, aztan nagynehezen megtalaltam az enyemet a telefonomon, de a Timi telefonjan nem volt meg. Kezdtunk izzadni, mert ha tulleped a vizumot, akkor napi dijas a buntetes. Mi kb 27 nappal leptuk tul az elso vizumot. Aztan az imigracios weboldalon gyors belepokod csere, es cirka 20 perc izzadas utan, meglett a Timi vizum hosszabitasa is. Hallelujah.
    Aztan a tranzitban, gondoltuk elkoltjuk a maradek keszpenzunket, 130.000 (kb 8.5 euro) rupianka de hat egy szendvics 145!🤣🤯😆
    Aztan talaltunk 130 ert is, es befeleztuk Timivel.
    Irany a 6A kapu es Kuala Lumpur! 🛫✈️😁
    Terima Kasi! Soha viszlat Bali!

• Day 425

Gili Trawangan, Lombok

March 20 in Indonesia

Van egy hajojegyunk Nusa Penidara, ami egy nagyon szep kis szigetnek igerkezett Bali mellett az utolso 3 indonez napunkra, de...
    Nyepi!
    A nyepi a balinéz embereknek (hinduknak) egy szilvesztere, amit ugy unnepelnek, hogy elozo nap lezarjak az utakat, es felvonultatjak azokat az orias szobrokat amiket elotte csinaltak honapokig, a nok transzba esnek szoval van minden.. es mind ezt azert, hogy a rossz szellemeket odavonzzak, es mivel masnap egesz nap szilencium van, igy ugy gondoljak, hogy a rossz szellemek jonnek, de nem talalnak senkit a szigeten, igy elhagyjak a szigetet. WTF! Total keszen vannak. ami annyit takar, hogy aznap senki nem eszik, nem foz, nem hasznal villanyt, nem megy ki az utcara, nem dolgozik, söt, meg az internetet is kikapcsoljak arra a napra. Se mobil internet, se wifi semmi. Ha kimesz, allitolag a rendor megbuntet. Amit megint nem ertek, ha elvileg senki nem dolgozik az nap, akkor minek rendor. De az biztos, aznap ne akarjal szulni, meg ne legyen termeszeti katasztrofa, mert megszivod.
    Komoly szervezes kell, hogy megelozze a nyepit, mert be kell tankolni kajabol meg innivalobol, meg filmeket letolteni elozo nap.
    A turistaknak ez egy nagy szopas, es amielott megterveztuk az utunkat, meg nem is hallotunk ilyesmirol. Most meg majdnem bementunk a szopoutcaba, mert Nusa Penida Bali resze, es Bali szokasok vannak, de kozben kiderult, hogy a muzlimoknal nincs nyepi. Mivel Lombokon az emberek nagyresze muzlim, igy ok nem nyomatjak a nyepit, (csak a hinduk) de a Ramadant igen, de az mas teszta. Igy ugy dontottunk, hogy ahelyett, hogy szivnank egy hotelszobaban majdnem 2 napig, utana meg repulunk Kuala Lumpur ba, igy hat ugy dontottuk bukjuk a hajo jegyet, es vissza megyunk Gili Trawangan ra, ott szep az ido (most pont esik🤣☔⛈️), vannak teknosbekak a vizben, van konditerem, es olcso a szallas, es minden seta tavolsagra van. Cserebe naponta 6 szor a hangosbemondobol uvolthet a muzlim enekelos ima Allah imadattal, de van fuldugom😉😁.
    Na aztan ez kicsit eldurvult. Szerintem a Ramadan miatt ami marc 23 an kezdodik, a muzlim naptar 9.dik honapja. Szoval kepesek voltak hajnal 4.30 tol este legalabb 22.30 ig kajabalni a hulye hitterito hamis kornyikalasukat, de ugy, hogy nem volt szunet, es a szallasunkrol egyszerre 3 mosque-t is lehetett hallani, igy hogy minden mosque szinte ures, vagy alig mennek be imadkozni, de 4 tornya van es minden tornyon legalabb 2 hatalmas hangszorobol bomboltetik a hulyeseguket. Tiszta agymosas! Ugy mint amikor a lengyeleknek meg a kelet-nemeteknek beadtak, hogy Auswitz egy munkatabor, es szakmat adnak a kezedbe, csak koltozz be es lehetsz kovacs vagy kertesz. Akkoriban volt ilyen hangosbemondos agymosas! Bar mondjuk most meg a Tv meg a facebookon keresztul mossak az agyunkat, de legalabb valaszthatok, hogy megnezem-e vagy nem, de itt nincs valasztas. Hallgatni kell mindenkinek.
    Bereltunk kajakot egy napra, es atkajakoztuni a szomszed szigetre Meno ra. Szep tiszta viz, es van egy szoborcsoport a viz alatt. Azert is mentunk kajakkal, hogy megelozzuk a tomeget, de igy is sok instagramos videogyartoval talalkoztunk. Sot, ha a helyi idegenvezetovel mesz, van GoPro vizalatti kameraja, es beeteti a szines halakat es ugy vesz fel teged a viz alatt, ahogy leuszol a szobrokhoz. Kb 3.5 meter az alja.
    De amugy tele van teknossel, a kajakunk mellett, alatt uszkaltak, es Timi talalt egy hatalmasat, amire azt, mondtak a helyiek is, hogy ritkasag. Kb 1.5 meter hosszu volt es sacc 400 kg. Ott legeleszett a derekig ero vizben.
    Lattunk meg rengeteg szines halat, zold homart ollo nelkul, meg meduzakat. De itt szebb a tengeri elet mint amit Panamaban tapasztaltunk.
    Marcius 23 an reggel hajoval vissza Balira.
    Gondoltunk, hogy nem lesz egyszeru, ezert kicsit elobb mentunk ki a kikotobe. Kb 800 ember kevereg a taskajaval egy szar kis molon, ahol egy mini epuletben folyik 6 hajos ceg jegyarusitasa es foglalas kezelese. Persze, hogy az ugynokunk, aki foglalta a jegyet, azt allitotta, hogy reggel 8.30 kor indul a hajonk es rajta vagyunk a listan, de mint ahogy szamoltunk vele, nem volt valami sikeres, mert amikor odamentem a jegyemert, elhajtottak. Hivtam az ugynokot, de a jegykezelot nem erdekelte. Persze nekem egy masik tarsasagnal volt jegyem, es Nusa Penidara, de elvileg nem szamitott volna. Gyorsan alternativakat kerestem, es 700.000 idr ert elvittek volna masik hajoval. De nekem persze mar ki volt fizetve. Aztan jott egy csavo, hogy megveszi a jegyemet, mert o pont Penidara megy es 2x ennyit mondtak neki. Majdnem eladtam, amikor az elso jegyarus szolt, hogy megis van hely, es mehetunk veluk. Addigra mar 4 masik ember porolt a jegyarusokkal, akik ugyan ebben a helyzetben voltak.
    Meg kikotoi adot is kellett fizetnunk, immaron harmadszorra, remelem tobb nem lesz.
    Kiderult, hogy a speedboat (gyors hajo) meg kikot a masik kis szigeten, es meg lombokon is es utana megyunk Balira. Feluton megallt a hajo, kihuztak egy motort a 7 bol, es most kb 1/4 teljesitmenyen docogunk Bali fele. Mar 2.5 oraja a hajon rohadunk a melegben, nem ettunk meg ma semmit, de meleg van, sut a nap es delfinek ugralnak a hajo mellett. Szerintem innen meg masfel ora mire kikotunk.
    Amugy masfel oranak adjak el az egesz utat.😎 Ez meg lesz vagy 4. 🤯

• Day 422

Kuta, Lombok

March 17 in Indonesia ⋅ ⛅ 31 °C

Lealkudtuk a transzportot, es fejenket 100.000 idr (..Ft) ert lementunk Kuta Lombok (itt is van Kuta) ra Senggigi bol.
    Kuta egy kis felig hippis, felig putris varoska, amit a szorfosok istenitenek. Meg persze ott van Mandalika Sirkuit, ami a motoros vilagban egy hires versenypalya, itt szerveznek Moto GP futamokat is, a motorosok Formula1-e! Emiatt igen jok az utak, es tok jo, hogy sehol senki. Szerintem itt nincs annyi penze az embereknek motorra mint Balin, talan ezert kisebb a forgalom.
    A szallason bereltunk egy motort, ami vadi uj volt, de egy nap utan visszadtuk, mert kicsi volt (125 kobcenti) es kenyelmetlen, ugyhogy bereltunk egy Yamaha Nmax ot, 160 kobcentis, es kenyelmesebb.
    A szallasunk Kuta belvarosatol elegge messze volt, szinte falun, ahova huplis, goronyos fold ut vezetett, de egy nagyon aranyos muzlim csaladnak a "vallalkozasa" volt, egy kis bungallow, (the luxe villa Lombok) kokemeny 8 euro per ejszakaert😁🤑, alap szallas, agy, zuhanyzo, legkondi, de nem volt annyira gazos. Csond volt, bar a kakas neha melle nyult, es ejfelkor korbekukorekolta a hazunkat.
    Elmentunk kirandulni a "pink beach" re, aminek elvileg rozsaszinu a homokja, de persze nem az volt. Talalkoztunk is par csalodott turistaval a parton, de legalabb nem volt senki mas ott a parton, mert annyira nem jo erzes ugy strandolni, hogy a helyi muzlimok korulotted ruhaban, meg burkaban furdenek, de meg burkinit sem vesznek fel. 🤣🤣 Ami a burka es a bikini kevereke.
    Voltunk szep tengerpartokon, meg a hegyteton egy ultra jo etteremben, ahol 48 napos steak eket arultak, horror aron, es az etterem teraszrol a kilatast meg egy tukorvizes medencevel is megfuszereztek.
    Mi bementunk, ugy csinaltunk mintha erdekelne minket es fogyasztani akarnank, aztan csak jol korulneztunk, elmentunk wc re, es kijottunk. Bar azt hazudtuk magunknak, hogy visszamegyunk egy kavera de sajnos nem mentunk.
    Meglatogattunk egy helyi kis szalmatetos hazakbol allo falucskat, Sade, ami tobb mint 100 eves, es kezzel csinalnak gyapotbol szovetet, meg abbol szonek ruhat, salat stb. 2 dolgot erdemes tudni roluk. Az elso, hogy az unokatestverek kozott hazasodnak. A masodik, hogy 2 evente tehenszarral attapicskoljak a hazukat kivul belul, az a szigetelo anyag es nem megy be a szunyog sem.🤔 Aztan irany a vulkan, de csak Tetebatu ig jutottunk, onnan mar turazni kellett volna, de mi csak motorozni akartunk. Bementunk egy szallasra kavezni, meg pihegni, es ennyi. A vulkanbol semmit nem lattunk, es amugy sincs nyitva a turazoknak, meg 2 napos a tura.
    Durian.. kattanas! Hat ez a budosnek mondott gyumolcs a gyumolcsok kiralya! Amiota megkostoltam, minden nap azt zabalnam. Kurva finom, es tutira van benne valami, mert meg azzal is almodtam.😴🤪😱 Egy kb 3 kg os gyumolcsben 5-6 emberi vese meretu, vagy annal nagyobb gyumolcs van, maggal a kozepen. A gyumolcson kivulrol egy nagyon enyhen szaraz vekony tejbör szeru hartya talalhato, aztan beleharapsz es szetrobban a szadban egy pempos, gyenge rostu kremes valami, aminek enyhen karamelizalt tejszines hagymakrem es vanilia puding ize van egyszerre. Brutal. 1 baj van vele, hogy mindig elfogy!

Peresean vagy Chaci (csacsi)

• Day 420

Senggigi, Lombok, Indonesia

March 15 in Indonesia ⋅ ⛅ 27 °C

Talpra magyar! 🇭🇺 De most nem hí a haza!
    Marcius 15, Lombok, 3808900 lakos
    Legmagasabb pontja Rinjani, 3727 meter.
    Megerkeztunk a kikotobe, es ahogy szamitottunk ra, mar 10-15 hiena rank ugrott, hogy viszi a csomagot, meg hogy o a legjobb taxis, meg nala kell lefoglalni mindent, meg persze had nezze meg a jegyemet. Hallottunk olyan sztorit, hogy elveszik a jegyedet, es utana meg kell megegyszer venni.😉😆
    Aztan elmentunk a talalkozo pontig, ami egy "kavezo" volt. A felirat leszakadva a foldon felredobva, bevakolatlan, felig nyitott helyiseg, es ordibal egy helyi, hogy ez a Lombok cafe! Megalltunk, es mindenki a jegyunket akarta megnezni. Szorosan a kezembe fogva megmutattam, es mondtak, hogy ez a shuttle bus, ami majd masfel ora mulva jön, de ha gondolom plusz 10 euroert szivesen elvisznek egy privat kocsival 10 km ert😆 viccesek, es nekem mar ki van fizetve a buszom, ugyhogy vartunk. Persze a kornyeken semmi, csak 4 nenike asztalrol arul sos mogyorot meg csipszet.

• Day 418

Gili Trawangan, Indonesia

March 13 in Indonesia ⋅ 🌙 28 °C

Atjottunk egy masik szallasra, az elozo nem tetszett annyira. Furcsa volt, hogy csak ferfi szemelyzet volt es nem tuntek valami baratsagosnak. Azaz baratsagosnak tuntek, lehet emiatt nem voltak szimpik, mert a szemukben az volt, hogy legszivesebben meglopna. Az uj hotel bent van a sziget kozepen, es putrik mellett a foldes, koves, poros uton kell setalni amig muzlim csadoros bicajos nok, (lattam egyet kb 60 evesen csadoros not BMX en😆) vagy bicajozni nem tudo turistak, vagy lovaskocsik kerulgetnek. A szemelyzet itt meg olyan nyajas, hogy szinte menekulunk amikor meglatjuk oket. Mi hulye feherek hozzuk a kulturankat, es elvarjuk toluk, hogy ok teljesitsek a nyugati sztandardokat, de hiaba, ez max a tv-ben latta, es nem megy neki. Persze kedvesek, de amikor a tokomet akarom a medenceben aztatni, es nyugira vagyom, akkor tenyleg ne jojjon oda dumalni nekem es uljon le mellem.
    Holnap, marcius 15, es megyunk a Lombok nagyszigetre par napra. 23.000 rupia a hajo jegy fejenkent, de 100.000 -150.000 ert benne van a taxi a hotelig. Na most ezt mi szepen leszurkoltuk 150.000 rupiara kettonknek. Ugy mar sokkal jobban hangzik. Remelem igy nem fognak ertunk veszekedni a taxisok. Ja es szoltak, hogy a taskankat meg veletlenul se adjuk oda senkinek, mert szeretik kezrol kezre adogatni, es amikor a taxihoz ersz, szepen fizetsz mindenkinek 10.000 et, aki megfogta. Tiszta Africa!
    A hajo 37 szemelyes, es amint meg van a letszam mar indul is, ha nincs, akkor szepen varsz, amig megint meg nem lesz a 37 utas!

• Day 418

Gili Air, Indonesia

March 13 in Indonesia ⋅ ⛅ 29 °C

INNEN ERRE!😆😉
    Kishajoval atjottunk Gili Air (ejtsd:er), re. Ez a belsobb sziget, kozel Lombokhoz, inkabb csak egy kopesre. Hajo ut 45.000 rupia per fo, (kb 2.8 euro, 1000 ft), kb 30 perc volt, ugy hogy kikotottunk a kozepso szigeten, Gili Meno-n is. Itt sincs se auto, se motor, csak bicaj meg lovaskocsi.
    Egy nap 2 szer jon meg megy a hajo, gondolom az apaly dagaly miatt. Korbesetaltuk a szigetet, persze 11 es delutan 1 kozott.🥵
    Szep helyek vannak, nyugis a sziget de minden ures volt, nincs vendeg. Rengeteg a buvarszalloda, egy medenceben gyakorolnak, aztan irany ki a nyilt viz. Itt is tele van teknossel, meg van egy vizalatti szoborpark, amit sznorkel-el is meg lehet nezni, de nekem nem volt kedvem bevizezni a hatam.
    Talaltunk egy ettermet, inkabb csak besetaltunk egybe, es az elmult 2 honap legfinomabb kajajat ettuk. Minden meleg es izletes volt, es nagy adag KB 1000 ft ert, (40.000 idr)
    Ja es bementunk egy boltba, a sziget egyetlen boltjaba, es kaptam papir kavefiltert amit mar 3 hete hajtok, es Balin sem kaptam, de egy kis szaros szigeten volt. Elkepeszto🤯
    Egy napra eleg volt ez a sziget!

• Day 415

Gili Trawangan, Indonesia

March 10 in Indonesia ⋅ ☀️ 29 °C

A harom Gili (kis szigetet jelent) legkulsobb szigete Trawangan.
    Lombokhoz tartozik. Nagyjabol muzlim kozosseg van. Na ez most azert fontos, mert mar reggel 4.30- kor ordibalnak valami imat a moszkokban (mosque) amire kulon elmeny felebredni.
    Ezeken a kis szigeteken nincs motoros jarmu. Csak elektromos bicikli, elektromos motor, pedalos bicikli, es lovaskocsival lehet kozlekedni. Meg persze cipoben, de a menobbek kozott mar az is elterjedt, hogy "eld at az elmenyt mezitlab" es sokan mezitlab keveregnek.
    A tengerpart felol boltok, ettermek, es szallodak vannak, es csak egy utcat kell beljebb menni es mar is bent vagyunk az indonez putriban. Olyan lustak, hogy nem szedik ossze a szemetet, nem takaritanak, nem furdenek de a penzt azt elkerik minden szarra. Annak ellenere hogy putris, van par nagyon jo hely. Talaltunk egy azsiai ettermet a poros, koszos utcarol nyilik az egyik putri es a dzsungel sarkan. Belepsz es mintha mas vilagban lennel. Az etlapon vagy 20 fele kaja, es az egyik finomabb mint a masik. 3 szor is visszamentunk. Egy foetel sorrel kb 2000 ft. Van desszertjuk is amit nem probaltunk ki. Kiderult, hogy a tulaj, angliaban dolgozott szakacskent, azert sikerult neki ilyen joizueket fozni.
    A szigetet masfel ora alatt korbe lehet setalni, nyugaton vorosen izzo naplementes vizben lovon feszitos, bali vulkan a hatterben fotokat lehet csinalni az Instagram ra.
    A helyi piacon mindenki kajat arul, de hulyenek neznek, amikor az arakat mondjak. Az etteremben sokkal finomabban eszek, olcsobban, itt meg kitudja miota rohad a hus a melegben amit meg akarnak grillezni nekem.
    Vegre megkostoltuk a martabakot is, ami a helyi serpenyos palacsinta feleseg, csokireszelekkel, meg reszelt sajttal, majd felbevagja, osszecsukja, es lehet is zabalani. Kb 1000 ft egy darab es elegge laktato.
    A szigeten nem buntetik a drogokat (allitolag, de nem hiszek neki, bar rendor nincs) es lehet kapni mindent horror aron. Lombokrol hozzak a varazsgombat is, de hat az is kurva draga. Kis tengerparty bodegakban aruljak. Sprite es ananasz shaket csinalnak belole es azt kell meginni, es johet is a 4 ora "varazs".
    Hogy honnan tudom?
    Hat egy baratom meselte aki mar csinalta.😆😎

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android