• Pinxi Line 🚃

July 30, 2024 in Taiwan ⋅ ☀️ 29 °C

Toen Taiwan aan het begin van de 20e eeuw onderdeel was van Japan werd er flink geïnvesteerd in het land. Taiwan moest een modelkolonie worden en daarvoor werden alle registers opengetrokken. 💴 Zo werd er veel geld gepompt in de mijnindustrie. Om deze te faciliteren werden er tal van spoorlijnen aangelegd naar de mijnwerkersstadjes. De mijnen zijn bijna overal verdwenen maar de vele spoorlijntjes dienen nu over het gehele land als toeristische attractie. Daar kun je ons wel voor bellen! 📞👍🏻

Wij bezoeken de Pinxi Line en gaan een aantal stops maken. Deze lijn was aangelegd voor het transport van de koolmijnen. Wij stappen op in Ruifang en stappen weer uit in Houtong. Ooit waren hier katten 🐈‍⬛ naar toe gehaald in de hoogtijdagen van de mijnbouw. Ze konden mooi helpen om van de muizen af te komen. Toen het plaatsje grotendeels werd verlaten na het sluiten van de mijn, groeide de kattenpopulatie uit z'n vestje. In 2008 werd er door lokale kattenliefhebbers een initiatief gestart om te zorgen voor de katten. Sindsdien staat het plaatsje bekend als Houtong Cat Village, waar honderden katten op straat leven maar goed verzorgd worden. We hebben een rondje tussen de katten gelopen en het was absoluut top. Ze chillen op de gekste plekken en lijken een goed leven te hebben. Als onze schoenen zowat aan het asfalt kleven van de hitte, gaan we gauw de airco van de trein weer in. 🫠

We stappen weer uit in Pinxi, de naamgever van de lijn. Hier dwalen we door de straatjes. Het is overal ontzettend groen en de plaatsjes zijn veelal aan het water gebouwd in de Pinxi Vallei. Hier krijgen we al een inkijkje in de grote trekpleister van de regio voor locals: de "Sky Lanterns". Het idee is dat je een grote lampion koopt en versiert met tekeningen en spreuken voor goed geluk. Vervolgens wordt deze de lucht in gelaten door een vlam. 🔥 We aanschouwen het fenomeen en genieten nog even van de rust.

Want als we later uitstappen in Shifen zien we dat daar een hele industrie omheen is ontstaan. In groten getale zijn Taiwanezen aanwezig om hun lampionnen te versieren en tientallen lampionnen vliegen constant in de lucht. Dat de plastic lampionnen allemaal in de natuur terecht komen lijkt niemand iets te deren. 🤫😬

De stukjes in de trein zijn ronduit genieten. De vallei is erg groen, de plaatsjes zijn charmant en in de trein is er altijd wel wat te verwonderen aan onze medereizigers. Want Westerlingen? Die hebben we al een paar dagen niet meer gezien. 😲