Suriname Mariënburg

Travelers at this place
  • Day 7

Het eerste appartement: Paramaribo city

February 19, 2024 in Suriname ⋅ ⛅ 30 °C

Zo laat de vakantie maar beginnen!

Redelijk voor de files uit gereden en goed aankomen op het eerste adres. Super praktische en knusse studio met een prachtige tuin🌴
    De tuin blijkt heel zeldzaam te zijn, al helemaal in het centrum, wat erg zonde is natuurlijk.

We gaan op aanraden (en loopafstand) naar Soep Oso. Leuk restaurantje met, naast heerlijke soepen, een diverse kleine maart met voor ieder wat wils. We smikkelen er op los.

Eenmaal thuis os het meteen weer naar bed, de buikjes zijn vol en oogjes zwaar.

Scribi switi

• Day 17

Naar plantage Frederiksdorp

March 21 in Suriname ⋅ ☀️ 29 °C

Na een stevig ontbijt zijn we vanochtend weer op de fiets gestapt. Bestemming vandaag is de voormalige plantage Frederiksdorp die is omgebouwd tot resort in het Commewijne-district. Het is zo’n 20 km fietsen. We blijven hier een nachtje en fietsen morgen weer terug naar Paramaribo.

We zijn vanochtend eerst naar Paramaribo-noord gefietst. Bij Leonsberg zijn we met een korjaal de Suriname-rivier overgestoken naar Nieuw Amsterdam. In deze plaats hebben we ook het openluchtmuseum fort Nieuw Amsterdam bezocht. Interessant om de historie van dit fort te lezen alsmede alles over de slavernij en de diverse bevolkingsgroepen die in Suriname leven.

Hierna zijn we doorgefietst naar Mariënburg/Alkmaar. Hier hebben we wederom met korjaal de Commewijne-rivier overgestoken naar Plantage Frederiksdorp.

• Day 10

Suriname Museum en dagje shoppen

February 22, 2024 in Suriname ⋅ ⛅ 31 °C

Tijdens het shoppen vinden we een prachtige lijst van Saramakaans houtsnijwerk voor de foto van Zoë.
    Ik heb het er erg zwaar mee, nadat de eerste commotie was gedaald met het plots verkassen kwam de rouw weer in volle kracht terug.
    Zo zag ik zelfs een jongeman die me zo aan hem deed denken dat ik op straat heb staan huilen 💔
    Rouw gaat niet op vakantie, het is er elke dag waar ik ook ben. Gelukkig doen we het samen en zijn Tijmen's troostende armen en woorden altijd dichtbij.

Het museum is erg klein en als je al het eea weet over de geschiedenis wordt er weinig nieuws verteld. Sterker nog ik vond de bewoording zwakjes tot mild wanneer men de gruweldaden beschreven. Toch is het heftig om op een plek te staan waar zoveel geweld is geweest.

We blijven niet lang en zoeken de winkelstraten weer op en een lunch café.
    Tijmen slaagt in zijn zoektocht naar een 'foute vakantie blouse' en ikke in 2 rokken, een broek en leuk paar sandaaltjes. De 20+ panjies die ik mee had blijven namelijk in de doos🙈

Ik heb alle was weg kunnen werken maar de nieuwe handdoeken hebben mijn joggingpak geruïneerd 😭😤 das flink balen maar ach ken beuren toch?!

• Day 9

De palmentuin en een ijsje

February 21, 2024 in Suriname ⋅ ☀️ 31 °C

Tegenover Zus&Zo ligt natuurlijk de Palmentuin. Een bezoekje is een must. Het is piepklein en we zijn zo aan de andere kant bij WAKA PASI.

Nu nog tamelijk rustig met gezinnen en kleine kinderen in de naastgelegen speeltuin. We begrijpen dat hier een deel van het uitgaanscentrum/leven is by night.
    Ons oog valt op een kraampje met ijs en het is ontzettend lekker.

• Day 8

Koersontwikkeling

February 20, 2024 in Suriname ⋅ ⛅ 30 °C

De koersontwikkeling is bizar...

Zaterdagochtend 17 feb kregen we voor €50 uit de pinautomaat SRD$2000
    Die middag maar SRD$1800
    En vandaag nog maar SRD$1650...

Pffff 😐

Maar dat laat de pret niet drukken en voor ontbijt halen we heerlijke broodjes bij Anthony's Corner🥖Read more

• Day 18

En weer terug naar Paramaribo

March 22 in Suriname ⋅ ☀️ 31 °C

Vanochtend een historische rondleiding gehad op plantage Frederiksdorp en veel gehoord over de verschillende plantages.
    Daarna weer teruggefietst naar Paramaribo, maar nu met wind mee.

Gisteravond kwam bij de kiosk de ‘huisslang’ nog te voorschijn. Dit is een slang die overdag tussen de planken in het dak zit, maar als het gaat schemeren naar buiten schuift (zie video).

Vandaag tevens enerlaatste dag. Morgen vliegen we weer naar NL waar we maandagochtend vroeg aankomen.

• Day 16

Terug naar Paramaribo

March 20 in Suriname ⋅ ☁️ 29 °C

Vanochtend nog een laatste blik geworpen op de cottage. Om 7.45 zaten we al op de fiets richting Paramaribo, toen het nog een beetje koel was.

Gisteravond nog een tijd gesproken met Eric, de eigenaar van het guesthouse. Hij is sinds kort ook de eigenaar van River Breeze, het restaurant aan de waterkant. Dit is ook de ontmoetingsplek voor de lokale Nederlanders die regelmatig komen. Daarom staan er ook bitterballen op het menu en ‘kapsalon’. Hij wil ook 2 a 3 pannenkoeken op het menu zetten. Hij is nog op zoek naar een goed pannenkoekenbeslag-recept. (Pap, als jij het Dorpsherberg-recept wilt delen, dan gaat hij nog iets bedenken om in de naam van de pannenkoek te verwijzen naar ons 😉).

Onderweg naar Paramaribo hebben we nog rustig koffie gedronken en bij een volgende stop ontbeten bij warenhuis ‘kirpalany Super Store’; we werden gisteren door een Surinamer geattendeerd op dit warenhuis. Naast heel veel mooie spullen hadden ze hier ook heerlijke airco😊.

Uiteindelijk waren we om 12.00 uur al ons hotel. Vanmiddag zijn we niet verder gekomen als het zwembad(je) van het hotel. En hebben als lunch een broodje frikandel speciaal gegeten. Tja, het hotel heet niet voor niets Holland Lodge.

Vanavond gaan we weer voor Surinaams bij Souposo.

• Day 13

Slenteren door Paramaribo

March 17 in Suriname ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag hebben we besloten om in Paramaribo te blijven. We hebben uitgeslapen en zijn ‘pas’ om 9 uur gaan ontbijten; erg laat voor hier. Daarna zijn we naar het centrum gelopen. We wilden nog naar het museum bij Fort Zeelandia maar dat was helaas gesloten op maandag. Dan maar terrasje pakken. Het is erg warm dus regelmatig even pauzeren is prettig. We zijn naar de centrale markt gelopen en vandaar naar de Saramacca-straat waar veel stoffen (en hangmatten) zijn te vinden. Een mooi stukje stof gekocht om een broek of rok van te maken.

Even gezocht naar een plek om te lunchen. Veel restaurantjes die op google-maps staan zijn dicht of verdwenen. Er is veel armoede te zien op straat. En zoals eerder gezegd, veel vervallen huizen. En er zijn hier ontzettend veel casino’s. We hebben een Indiase rotishop gevonden en daar hebben we ontzettend lekker gegeten.

Vanavond eten we bij ons in de buurt in een ‘hippe’ tent.
    Als Coen dit leest, hier hebben ze een handig systeem: op tafel staan groene lampjes. Maar als je ze omdraait, worden ze rood: dit betekent dat je iets wilt bestellen. Werkt heel goed.

Natuurlijk vandaag ook gebeld met Boy & Thirza, want ze zijn jarig 🎉🎂🍰. Ook nog even Jochem aan de lijn gehad. Fijn om iedereen weer te spreken😎.

• Day 7

Fietsen door de regen

March 11 in Suriname ⋅ 🌧 26 °C

Vroeg aan het ontbijt en uitchecken zodat we op tijd het natuurpark in kunnen. Op de fiets het park in, veel natte apen gezien want het is weer gaan regenen. En iets wat op een kleine capibara of grote cavia lijkt. Door gefietst naar Paramaribo (weer met de fiets op de boot over de rivier), en nog meer regen. In Paramaribo hebben we fietsen ingeleverd en paraplu’s gekocht. In middag zijn we op bezoek geweest bij een kleinschalige zorginstelling voor ouderen. De eigenaresse hebben we ontmoet op de trip naar Galibi. In de avond gegeten bin Souposo. Dat was door verschillende mensen aangeraden, maar is ook echt top. Eenvoudig zaakje maar ontzettend lekkere en verfijnde gerechten. Morgen vroeg op want we gaan naar Bigi Pan.Read more

• Day 6

Fietsen naar Peperpot

March 10 in Suriname ⋅ ☁️ 26 °C

Vandaag gaan we naar Peperpot, een groot natuurreservaat en een voormalige koffieplantage. We overnachten hier ook in hotel Peperpot.
    Vanochtend eerst fietsen gehuurd en ontbeten bij Zus&Zo. Gisteravond hier lekker gegeten maar ontbijt viel tegen. Ze worden goed gewaardeerd, ook qua fietsenverhuur, maar ook dat valt ons tegen. Over een paar dagen gaan we weer fietsen huren maar dan gaan we weer terug naar Cardy Tours, iets buiten het centrum.

Peperpot ligt in het Commewijne-district, aan de overkant van de Suriname-rivier. Bij de ‘platte brug’ zijn we met een boot overgestoken. Fietsers mogen niet over de echte brug. Halverwege de Surinamerivier ligt een gezonken schip van de Duitsers uit de tweede wereld oorlog (de Goslar). De kapitein heeft het schip in 1940 laten zinken zodat het niet in de handen van de Nederlanders viel.

Helaas valt het weer vandaag tegen. Regen en hele harde regen. Onderweg geschuild bij iemand die een huis aan het bouwen is. Mensen zijn hier allemaal erg vriendelijk.

We hebben besloten om morgenochtend vroeg naar het natuurpark te gaan en vanmiddag te relaxen. Lekker aan het zwembad met boek en een djogo. Dit is typisch Surinaams; een liter Parbo bier in een ‘wijnkoeler’.

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android