• Beijing i Pingyao

December 12, 2025 in China ⋅ ☁️ -1 °C

Wczoraj przylecieliśmy do Chin.
    I od razu dostaliśmy solidny reset systemu.

Pierwsze godziny były… ciężkie. Naprawdę ciężkie.
    Prawie nikt nie mówi po angielsku, a gotówka przestaje tu istnieć szybciej niż zdrowy rozsądek w godzinach szczytu. Wszystko ogarnia się przez WeChat albo Alipay — aplikacje, których konfiguracja przypomina procedurę startu promu kosmicznego. Rejestracja paszportem, weryfikacje, zgody, skany, zdjęcia, potwierdzenia… i modlitwa, żeby coś się nie wysypało.

Kupienie biletu na metro?
    Znalezienie właściwej stacji?
    Wybranie odpowiedniej linii?

W Pekinie to osobna dyscyplina olimpijska. System metra to ponad 25 linii i grubo ponad 700 kilometrów torów — jedno z największych na świecie. Wygląda jak schemat połączeń neuronów u kogoś, kto właśnie przesadził z kofeiną.
    Każdy błąd = kolejna godzina życia oddana miastu.

Z Pekinu ruszyliśmy szybkim pociągiem — 300 km/h, cisza, płynność, zero dramatu. Europa patrzy i notuje.
    Po kilku godzinach jesteśmy w Pingyao — starożytnym mieście, które wygląda jakby ktoś zamknął dynastię Ming w kapsule czasu i zapomniał jej otworzyć.

Znalezienie guesthouse’a?
    Kolejny level.

Wszędzie znaki w postaci pięknych, ale kompletnie nieczytelnych dla nas literowych krzaczków. Angielski? Symboliczny. Nasz nocleg schowany w starej części miasta, wąska uliczka, cisza, półmrok.
    Brama otwarta. Nikogo nie ma.

Na dziedzińcu znajduję kartkę.
    Łamana angielszczyzna, ręcznie pisane:

„Boguslaw – witam.
    Pokój 105 gotowy.
    Rozgość się.”

No to się rozgościliśmy.

Szok numer dwa: temperatura.
    Przeskok z Kambodży, gdzie było +35°C, do Chin, gdzie w dzień jest –5°C, to jak zmiana planety bez okresu przejściowego. Jedyna myśl: czy w pokoju będzie w ogóle ciepło, bo poza sezonem turystycznym, większość miejsc wygląda na zamknięte.

I tu zaskoczenie.
    Pokój dogrzany perfekcyjnie, jakby ktoś chciał nam zrobić niespodziankę.
    Dlaczego? Bo jesteśmy jedynymi gośćmi.

Po jakimś czasie pojawia się właściciel. Wita nas serdecznie.
    Rozmowa? Oczywiście przez translator w telefonie.
    My — zero chińskiego.
    On — zero angielskiego.
    Pingyao — miejsce turystyczne. Ironia losu.

Wieczorem idziemy coś zjeść.
    Menu? Same znaki. Zdjecia - tak, ale zero opisów.
    Robimy więc to, co robi każdy rozsądny człowiek w Chinach pierwszego dnia: wskazujemy palcem.

I tak mój pierwszy obiad w Chinach okazał się…
    👉 siekanym żołądkiem krowy z warzywami 🤣

Nie był zły.
    Ale powiedzmy, że zaskoczył.

Pierwszy dzień w Chinach to lekcja pokory.
    Tu nic nie jest „dla turysty”.
    Albo się dostosujesz, albo będziesz głodny, zziębnięty i bez biletu na metro.

A my dopiero zaczynamy