• Jolanda op reis
  • Mario op reis
  • Jolanda op reis
  • Mario op reis

Zonder doel maar met richting

7 maanden voorbereiding om nu 3 maanden op stap / op de trappers te gaan. Heel veel alternatieve (fiets)routes verzameld om uit te kiezen. Superspannend, we beginnen met een gezonde knoop in onze buik aan dit avontuur. もっと詳しく
  • Sportkantine

2022年5月20日, スペイン ⋅ ☁️ 23 °C

Op de camping worden we lekgeprikt, dat is nou jammer. Hotel geboekt voor morgen in Niceco. Aan de kust wordt slecht(er) weer verwacht. Weinig campings telefonisch kunnen bereiken. Morgen kijken of we Airbnb in Bilbao doen. Moet de tent morgenochtend wel redelijk droog zijn. Hotel is op 69 km afstand, wel als het goed is grotendeels vlak. Nu even een kopje thee in de sportkantine. Lekker ontspannen en redelijk mugvrij.もっと詳しく

• Nat

2022年5月21日, スペイン ⋅ ☁️ 15 °C

Zoals verwacht, alles kliedernat. Komende vijf dag regen voorspeld. Dus willen in Airbnb-tjes. Tent moet dus wel droog. Is een klus.

Luchtvochtigheid 69 procent, geen wonder dat we de boel niet droog krijgen.もっと詳しく

• Moneo

2022年5月21日, スペイン ⋅ ⛅ 27 °C

Dankzij de Garmin vinden we weer onze weg na wat omgereden te hebben over zand/kiezelwegen.

Het wordt heter en heter. Bizar, het is behoorlijk heiig, soms lijkt het bewolkt maar die zon brandt als een malle. Gelukkig gaat het niet echt omhoog. Af en toe en dan ook weer naar beneden. We zweten enorm. In Moneo zien we een bar open. Hier bestellen we cola en een zak chips. Dat zout kunnen we goed gebruiken. Ook krijgen we nog gemarineerde olijven van het huis. Eenmaal weer bijgekomen nog even toiletbezoek voor we weer gaan. Dit is het signaal voor de bezoekers in de bar om ons allerlei vragen te stellen. Waar we vandaan komen, wat we allemaal gefietst hebben, wat we natuurlijk allemaal moeten bezichtigen en, natuurlijk het kan niet anders, zeggen dat het bizar heet is voor de tijd van het jaar.もっと詳しく

• Hotel Rural Valtarranz

2022年5月21日, スペイン ⋅ ☁️ 26 °C

Hitte gaat maar door, laatste stuk moeten we toch nog paar honderd meter omhoog. Standje sport helpt een handje. Ernstig bezweet en hijgend komen we op het adres, geen bordje. Mmmm, zitten we goed. Dan komen er mensen naar buiten: 'Jolanda?' Jep, zitten we toch goed. Fietsen mogen binnen staan en we kunnen eerdt douchen. Dat is geen overbodige luxe. We hebben het gevoel dat we de enige gasten zijn. Na het douchen inchecken. We kunnen morgenvroeg ontbijten en om acht uur vanavond eten. Menukaart mee, kunnen we vast uitzoeken. We zijn benieuwd wat de komende dagen precies gaat brengen. Er wordt een heleboel regen voorspeld. Voor morgen nog een hotel geboekt vlakbij Bilbao. Galdakao om precies te zijn.もっと詳しく

• Mimetiz

2022年5月22日, スペイン ⋅ ☁️ 24 °C

In Salnillas wil de Garmin ons de grote weg opsturen. Wij, en de verkeersborden, willen dat niet. Even stoppen om goed alternatief te bedenken zodat we nog steeds de juiste richting opgaan. Een man vraagt ons in welke richting we gaan, 'Bilbao'. Hij legt ons uit hoe we een speciaal pad langs de rivier kunnen volgen. Dat doen we, gaat super. Wel hobbeldebobbel steentjes en een Garmin die steeds piept, 'Maak een 'U-bocht'. In Mimetiz is een mountainbike evenement gaande. Gezellige druktje en een lekker broodje op het terras.もっと詳しく

• Bilbao

2022年5月22日, スペイン ⋅ ☁️ 28 °C

Wij hebben een hotel uitgekozen zo'n 20 km onder wat wij dachten het centrum van Bilbao is. Wellicht is dat het oude centrum. We rijden inmiddels al zo'n 10 km door een inmense stad. Stoplichten zijn hier heilig en wij als fietsers krijgen ook alle ruimte, maar toch zijn we liever buiten de stad. Even pauze op een bankje, het is wederom 30 graden.もっと詳しく

• Galdakao

2022年5月22日, スペイン ⋅ ☁️ 29 °C

Er lijkt bijna geen einde aan de stad Bilbao te komen. Rijden we eerst door piepsjiek gedeelte met 5 sterren-hotels, uiteindelijk worden de gebouwen sjofeler en dan doemen de fabrieksgebouwen op. Onder andere rijden we langs het fabrieksterrein van Bridgestone en Coca Cola. Het wordt als spannender waar dat hotel van ons tussen staat. Dan doemt het plaatsje Galdakao op, grote huizen en we blijken een, voor onze begrippen, hotel op stand te hebben geboekt. Er wordt druk gegeten en we kunnen wel stellen dat we behoorlijk underdressed zijn. Vriendelijk onthaald, maar er wordt ons niet gevraagd of we 's avonds willen dineren. Wel of we willen ontbijten, € 10 pp, maar dan heel speciaal, wordt gezegd. We hebben een mooie kamer, even doen wat er gedaan moet worden, douchen en naar het lokale tent op de hoek. Wijntje, broodje, lekker. Morgen willen we richting de kust rijden, Ondaroa, beetje spannend, regen in aantocht.もっと詳しく

• Slow Breakfast

2022年5月23日, スペイン ⋅ ⛅ 15 °C

Vanaf half acht ontbijten, werkelijk heel traag, na 10 miniten hebben we jus d'orange, thee en koud gekookt ei. Uiteindelijk, naal een een minuut of 20 krijgen we wat stukjes kaas, gekookte ham en geroosterd brood erbij. We vinden het bijzonder mager, maar goed, brood is warm, eitje er maar op doen. Eiwit is voor de helft nog snot. Ik gruwel ervan en hoeft niets meer. Ja, zachte eitjes, zegt de serveerster. Dat is zeker de specialiteit. We stoppen met het ontbijt, laden de fietsen verder op en zetten die buiten. Verder niemand te zien. We zijn weggegaan. De rekening voor het ontbijt mogen ze toesturen via Booking.com.もっと詳しく

• Uit Galdakao, Uit-zicht

2022年5月23日, スペイン ⋅ ☁️ 15 °C

Ook al zijn we een heel eind buiten Bilbao, het is dan toch nog zo'n 7 km voor we echt het stedelijke verlaten. Dan gaan we vrij snel al weer omhoog. In Larrabetzu brood en wat zoetigheid gekocht. Zoetigheid wordt per gram betaald. Nu kunnen we de Camino del Norte oppakken. Die start voor ons met een pittige klim van drie km, het went nog steeds niet helemaal. Prachtige uitzichten zijn onze beloning.もっと詳しく

• Gekke Belgen

2022年5月23日, スペイン ⋅ ☁️ 16 °C

De Camino del Norte voor fietsers hebben we van een Belgische site. Na enkele km's worden we een steil bospad opgestuurd. Na ongeveer anderhalve km besluiten we terug te gaan. Dit pad is echt niet te doen. Steil, keien, gleuven, kiezels, spekglad. We vragen aan onze Garmin om iets leuks te bedenken wanneer we weer terug zijn op de oorspronkelijke weg.もっと詳しく

• Bizkaja

2022年5月23日, スペイン ⋅ ☁️ 15 °C

We beginnen aan de klim. Caramba, echt pittig omhoog. We puffen en hijgen, we vinden het echt zwaar. Nog geen conditie opgebouwd vragen we ons af. Niet piepen, doorbijten, nog maar een kilometertje of vijf. Hijgend en zweten komen we boven in Bizkaja, klein dorpje. Even lekker op een bankje uitpuffen. Volgens Google gaan we straks nog heel kort omhoog en dan naar beneden. Oké dat moeten we kunnen. We komen een fietser tegen die de andere kant op gaat. Even elkaar succes wensen en waarschuwen voor de komende afdeling. Hij heeft een stuk moeten lopen. We zullen nóg voorzichtiger zijn.もっと詳しく

• Zoefend naar beneden?

2022年5月23日, スペイン ⋅ ☁️ 15 °C

De spannende afdeling is net ingezet, we gaan de bocht om en dan? Omhoog, nee dat zeg ik verkeerd, OMHOOG! Exceptioneel, we moeten afstappen, dit hebben we nog niet meegemaakt. Zelfs het omhoogkomen vergt speciale manier van vasthouden van de fiets. Twee handen aan het stuur gaat echt niet. Dus een hand aan het stuur en de andere achterop de bagagedrager. Zo kunnen we onze fietsen lopend omhoog duwen.

Daarna gaan we inderdaad als een speer naar beneden. Tenminste als we onze remmen loslaten, wat we wijselijk achterwege laten. Op stukken die horizontaal lijken laten we soms onze remmen los, binnen enkele seconden is je snelheid tegen de 30 km per uur. Niet zo horizontaal dus. Beiden handen weer op de remmen dus.

Dan moeten we grotendeels gaan afdalen. Nog maar twee km omhoog en dan naar beneden. Moet kunnen. Dan worden we geroepen door enkele werklui. 'Jullie kunnen die kant niet op, die is afgesloten' Lak, en nu? Even vragen, antwoord: Even terug, dan naar rechts, een 'poco' omhoog, dan naar beneden. No problemos. Nee, nee, geen enkele weg gaat naar het stadje Ondarroa en we blijven stijgen volgens onze beenspieren en onze accu's.

Onderweg komen we een man tegen die ons de weg wijs die zelfs onze Garmin snapt. Er is gewoon geen 'tussendoor' en we moeten eerst naar Lekeitio. We had niet echt rekening gehouden met zo'n omweg, maar ach, dat ligt ook aan de kust, dus er zullen wel campings zijn. Hollanders zijn we hè!
    もっと詳しく

• Golf van Biskaje

2022年5月23日, スペイン ⋅ ☁️ 18 °C

In Lekeitio bereiken we de Golf van Biskaje. Lekkere koffie en een 'tostada' en even genieten van het uitzicht. Even buiten Lekeitio moet een camping zijn.

De kustweg is hier niet zo vlak als we stiekem gedacht / gehoopt hadden. Bij de camping aangekomen blijkt deze dicht. Oeps, dan maar doorfietsen naar camping Ondarroa zegt de campingbaas, is nog maar 14 km naar volgende camping. Slik, enig idee hoe leeg onze accu's zijn vriend?もっと詳しく