• Marijke Van Genabet
  • Jens N

Iceland Winter Roadtrip

Van 25 februari tot 11 maart trekken we eropuit voor een onvergetelijk avontuur IJsland. Met een 4x4 campervan doorkruisen we het eiland, van de klassieke Golden Circle tot de ruige landschappen langs de volledige Ring Road en een stukje Westfjorden. Lue lisää
  • Rjukandafoss waterval

5. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -3 °C

De volgende ochtend begonnen we rustig. Lekker ontbijt in het busje (ja hoor, weer spek 😄), wat opruimen en dan rond 11u terug de baan op.

Onze eerste stop was Rjúkandafoss, een waterval die je eigenlijk bijna niet kunt missen omdat hij recht langs de hoofdweg ligt. Het is een hoge, dubbele waterval die in twee trappen naar beneden stort. Je hoeft hier geen grote hike te doen — je wandelt gewoon van de parking naar een mooi uitkijkpunt.

Het is geen plek waar je lang blijft, maar wel zo’n typische IJslandse stop die de rit super mooi breekt:
    even benen strekken, frisse lucht, de ijzige waterval bekijken, fotootje, en terug verder.

Kort, simpel, indrukwekkend.

• Stuðlagil Canyon

5. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -2 °C

Vanuit Rjúkandafoss reden we door naar Stuðlagil Canyon, één van de meest fotogenieke basaltkloven van IJsland. De canyon staat bekend om zijn gigantische basaltzuilen langs een smalle rivierkloof. In de zomer is het water hier vaak fel turquoise, maar zelfs in andere seizoenen blijft het landschap indrukwekkend door de geometrische rotsformaties.

Je kan de canyon van twee kanten bezoeken:
    • Korte kant: dichtbij de parkeerplaats, uitzichtplatform.
    • Lange kant: wandeling langs de rivier tot aan het water.

Wij kozen ervoor om gewoon rustig de viewpoints te doen en lekker de tijd te nemen. Gelukkig hadden we ook onze crampons bij.

En dat was ook even nodig, want het was best glad en ijzig.
    We hadden in het busje een warm soepje gemaakt en dat daar lekker opgegeten — hands rond de beker, warm vanbinnen, met zicht op die crazy mooie natuur. Eenvoudig maar zo gezellig.

• Hverir geothermal area

5. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -2 °C

Onze voorlaatste stop van de dag was Hverir, een geothermisch gebied vlak bij Mývatn.
    Het voelt hier echt alsof je op een andere planeet bent:
    stomende modderpoelen, zwavelgeur (ja… die herken je meteen 😅), borrelende aarde, stoompluimen die uit de grond komen en overal die okergele, witte en roodbruine kleuren

Er zijn geen wandelpaden met hekjes zoals in sommige andere geothermische zones — je loopt hier echt midden tussen de warme velden door (wel op de aangeduide zones blijven natuurlijk, de grond kan super onstabiel zijn).

Het is indrukwekkend om te zien hoe de aarde letterlijk leeft onder je voeten.

Na de stop in Hverir reden we door naar Vogar Camping, vlak bij Mývatn.
    Simpele maar fijne camping, rustige omgeving, douches oké, en genoeg plaats om met het busje goed te staan.

Perfect om even te landen na zo’n volle dag.

• Grjotagja + hverfjall volcano crater

6. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -6 °C

We hadden goed geslapen op Vogar Camping (de pizza daar is trouwens verrassend lekker — aanrader 😄).
    Ontbijt gemaakt in het busje, alles weer opgeladen en klaar om te vertrekken.

1) Grjótagjá Cave

Eerste stop was Grjótagjá, een kleine lavagrot met een helderblauwe warmwaterbron erin.
    De grot is super mooi om te zien, met dat diepblauwe water en het licht dat via de rotsopeningen naar binnen valt.
    Je mag er niet meer in zwemmen omdat het watertemperatuur erg kan schommelen, maar puur om te bekijken is het echt een korte maar toffe stop.

Het voelt een beetje verborgen, alsof je iets geheim ontdekt.

2) Hverfjall Crater

Daarna reden we door naar Hverfjall, een enorme zwarte vulkaankrater.
    Het is een simpele maar stevige klim omhoog (ongeveer 20 minuten), maar eens je bovenstaat, kijk je 360° uit over het hele Mývatn-gebied — lava, bergen, meren, alles in één beeld.

De krater zelf is gigantisch: bijna perfect rond, met die zwarte lavazandstructuur alsof het landschap met potlood is ingekleurd.
    Je kan langs de rand wandelen voor nog meer uitzichtpunten.

Het is zo’n plek die heel sober maar krachtig is.

• Kirkja lava caves

6. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -2 °C

Na Hverfjall reden we meteen door naar de Kirkja Lava Caves (ook wel Dimmuborgir genoemd). Dit gebied bestaat uit oude lavavelden die tijdens een uitbarsting zijn afgekoeld in bizarre, dramatische vormen. Het lijkt echt alsof je door een soort natuurlijk “stenen dorp” wandelt.

De naam Kirkja betekent kerk, en dat komt doordat één van de rotsformaties de vorm heeft van een grote, open koepelruimte – alsof het een lavakapel is. Het is niet enorm groot, maar wel heel bijzonder om te zien.

Korte, makkelijke wandeling, Veel gekke rotsformaties en bogen, Alles zwart en ruig, maar toch heel helder en open.

Het voelt bijna alsof je in een Game of Thrones-set loopt (wat ook niet ver van de waarheid is, want er zijn in deze regio effectief scènes opgenomen).

We wandelden er rustig door, keken rond, namen foto’s en genoten vooral van hoe anders dit landschap weer was dan alles wat we eerder die dagen zagen.

IJsland = elke 15 minuten een totaal nieuwe wereld.

• Skútustaðagígar kraters + lake Myvatn

6. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -2 °C

Daarna reden we door naar Skútustaðagígar, een gebied vol pseudo-kraters rond de zuidkant van Lake Mývatn.
    Deze kraters zijn niet ontstaan door vulkaanuitbarstingen zelf, maar doordat hete lava over een nat moerasgebied stroomde, waardoor stoomexplosies de grond omhoog duwden. Het lijken dus echte kraters, maar ze zijn eigenlijk “nep” — vandaar pseudo-kraters.

Het is een heel toegankelijk wandelgebied: zacht glooiende paden, mooi rond de kraters, overal uitzicht op het meer

Het contrast is hier heel rustig en open — veel groen + zwart gesteente + het water van het meer.

Lake Mývatn zelf is groot en ligt in een vulkanische vallei, waardoor de omgeving heel divers is: lavavelden, warmwaterbronnen, kraters en weidse uitzichten. Het is ook één van de belangrijkste vogelgebieden in IJsland (zeker tijdens lente/zomer), maar zelfs buiten het seizoen voel je dat het een plek is die leeft.

Hier is het vooral: rustig stappen, uitwaaien, kijken, ademen.

En dan weer verder ✨

• Husavik

6. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -1 °C

Onze volgende stop was Húsavík, en die moest er uiteraard bij — zeker nadat we de film “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” hadden gezien 😄
    In die film dromen twee IJslandse dorpelingen (Will Ferrell & Rachel McAdams) ervan om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival. Het is absurd, hilarisch en heel lief tegelijk. Het nummer “Húsavík (My Hometown)” is ondertussen bijna een hymne geworden voor het stadje.

In het echt heeft Húsavík een super charmante, rustige vibe:, Kleine haven, Kleurrijke huisjes, Bergen en zee samen in één uitzicht en het staat bekend als de walvishoofdstad van IJsland

Zelfs als je geen whale tour doet, is het gewoon zo’n plek waar je even wil rondwandelen en koffie drinken.
    En ja, je hebt meteen dat lied in je hoofd

“Where the mountains sing through the screams of seagulls…”
    Je weet wel 😄

• Goðafoss waterfall

6. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -2 °C

Vanuit Húsavík reden we door naar Goðafoss, één van de bekendste watervallen van IJsland.
    De naam betekent letterlijk “Waterval van de Goden” — volgens de legende gooide een lokale leider hier zijn Noorse godenbeelden in het water toen IJsland officieel het christendom aannam. Daardoor heeft de plek ook een symbolische betekenis: een nieuw begin.

De waterval zelf is breed en halfrond, waardoor het water in een soort waaier naar beneden stroomt.
    Je kan hem langs beide kanten bekijken, en de wandelpaden maken het makkelijk om dichtbij te komen zonder moeilijke hike.

Het geluid, de mist, de kracht — niet overdonderend zoals Dettifoss, maar heel harmonieus en beeldschoon.

• Secret hotspring waterfall

6. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -2 °C

De volgende stop was er eentje waar we echt naar uitkeken. Een natuurlijke warme waterval, midden in het landschap, zonder infrastructuur of drukte — gewoon natuur zoals ze is.

We parkeerden de bus en liepen een klein stukje naar beneden. Geen bordjes, geen paadjes met relingen… gewoon een beekje, rotsen en het geluid van stromend water. En dan ineens zie je het:
    een kleine waterval waar warm geothermisch water over de rotsen naar beneden stroomt in een natuurlijk poeltje.

En het beste?

We waren er helemaal alleen.
    Geen toeristen, geen bussen, geen drukte.
    Gewoon wij, warm water en frisse buitenlucht.

We hebben onze tijd genomen — voeten in het water, even zitten, ademen, kijken.

Het voelde echt als zo’n intieme IJsland-momentje waar je niet voor betaalt, niet reserveert, maar dat gewoon gebeurt omdat je op het juiste moment op de juiste plek bent.

Daarna reden we met het busje verder naar Hauganes en zochten een plekje via Park4Night.

Perfect einde van de dag:
    rust, buitenlucht, en slapen op een gratis plaats.

Vraag naar de coordinaten van de secret hotspot 😘

• Mígandifoss

7. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -2 °C

Rond 10u reden we verder en passeerden we Mígandafoss, een minder bekende maar super mooie waterval die je eigenlijk gewoon langs de weg kan zien. Hij stort recht naar beneden in een smalle kloof, met groene moswanden ernaast — zo’n plek die er heel wild en ongerept uitziet.
    We zijn even gestopt om te kijken en foto’s te maken.
    En ja — hier ging de drone weer in de lucht 🚁
    Ik heb hem vanaf de rand omhoog gestuurd, waardoor je echt dat verticale perspectief krijgt:
    de waterval die naar beneden duikt, de rotswand, het water dat door de kloof verder stroomt.
    Het gaf dat wauw-moment dat je met de telefoon nooit zo goed vangt.

Korte stop, maar echt eentje die blijft hangen.

• Arskogsandur & Fosslaug hotspring

7. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -1 °C

Daarna reden we door richting Árskógssandur, een klein kustdorpje aan de fjord. Op zich is het geen lange stop, maar het is een mooie rustpauze met uitzicht op de baai — heel sereen, met de zee en bergen rondom. Gewoon even uitblazen, klein dipje aan een bnb, frisse lucht binnen.

Volgende stop was Fosslaug, en dit was echt één van de hoogtepunten.

Het is een natuurlijke warmwaterbron vlak naast een gigantische waterval.
    Je moet even zoeken: klein pad, langs een weide, een brug over en dan volg je de rivier stroomopwaarts

Maar zodra je eraan komt denk je alleen maar: wow.
    De hot spring zelf is klein, warm en super knus, gewoon een steenvorming waar het geothermische water in verzamelt.
    En recht naast je dondert die waterval naar beneden — groot, luid en indrukwekkend.
    Dat contrast maakt het uniek:
    warm water → koude lucht → krachtig watergeluid

En dan dat moment…
    Wij zaten daar in het warme water en het begon zachtjes te sneeuwen.
    Kleine sneeuwvlokjes op onze neus en wimpers, terwijl we in dat dampende bad zaten.
    Echt zo’n dit is het leven-moment.

Zalig.
    En totaal anders dan de commerciële baden — dit is puur, eenvoudig en 100% IJsland.

• Hvisterkur

7. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ 0 °C

Daarna reden we verder naar Hvítserkur, een rotsformatie aan de kust die lijkt op een reus die uit het water drinkt — of een draak, afhankelijk van hoe je kijkt.
    Het is een 15 meter hoge basaltrots die door de erosie allerlei vormen heeft gekregen. De IJslanders zeggen soms dat het een versteende trol is (klassiek IJsland 😄).

Vanaf de parkeerplaats loop je een kort pad naar beneden voor een goed uitzichtpunt op het strand.
    Het contrast is heel mooi: zwarte zandkust, zilte lucht en wind en dan die grote donkere rots in de zee

We bleven hier even staan kijken en foto’s maken — vooral omdat de vorm écht verandert afhankelijk van waar je staat. Van de ene hoek zie je een dier, van de andere bijna een boog.

Niet de grootste stop van de reis, maar wel zo’n iconische IJsland-beeld waar je even stil bij blijft staan en zegt:
    Ja, dit klopt helemaal met hoe wild dit land is. 🌬️🌊

• Kolugljufur canyon

7. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ -2 °C

Onze laatste stop van de dag was Kolugljúfur, een diepe canyon met een krachtige waterval die er dwars doorheen stroomt.
    Je rijdt er gewoon naartoe en staat dan ineens aan de rand van een gigantische kloof — zonder hekjes of bezoekerscentrum. Gewoon natuur, rauw en dichtbij.

De Kolufoss-waterval stort in verschillende trappen naar beneden en het water beukt echt hard door de canyon. Door de donkere basaltwanden en het witte water heb je dat typische dramatische IJsland-beeld. Het geluid alleen al is indrukwekkend.

We wandelden een stukje langs de rand om verschillende uitkijkpunten te hebben — elke hoek voelt anders.
    Het was er rustig en bijna volledig verlaten, wat het nog mooier maakte.

We besloten gewoon op de parking daar te blijven overnachten.
    Simpel en het geluid van de waterval op de achtergrond.

• Snæfellsnes part 1

8. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☀️ 1 °C

Deze dag stond in teken van Snaefellsnes, een schiereiland.
    Hier de verschillende stops:

1) Stykkishólmur
    Charmant havenstadje met kleurrijke huisjes en zicht op de baai. Even rondwandelen, koffie, havensfeer opsnuiven. Rustige stop, heel sfeervol.

2) Kirkjufell
    Misschien wel de meest gefotografeerde berg van IJsland.
    De “snoepjesvormige” berg met de watervallen op de voorgrond.
    We zijn hier even gestopt om te kijken en foto’s te maken — typisch IJsland-postkaartbeeld.

3) Hellissandur Mural Village
    Klein dorpje vol street art. Grote muren, kleurrijke tekeningen en toffe details. Kort maar leuk — beetje afwisseling na natuur, gewoon rondwandelen en spotten.

4) Saxhóll Crater
    Krater die je makkelijk kan opwandelen via een trap.
    Bovenaan 360° uitzicht over lavavelden en de kustlijn.

5) Hellnar Viewpoint + Kustwandeling
    Ruwe kust met basaltformaties en uitzicht op de oceaan.
    De golfslag + zwarte rotsen + frisse wind → weer dat typische Snæfellsnes-gevoel: wild en open.

6) Hotel Snæfellsnes
    We stopten hier even om warm te worden en lekker te eten.

7) Landbrotalaug Hot Spring (overnachting)
    Kleine, natuurlijke hot spring in het veld.
    Geen bordjes, geen drukte, gewoon land, stilte en warm water.
    Perfect om de dag af te sluiten.

We overnachtten aan de hot spring — simpel, stil en dichtbij de sterren.
    Het water was heerlijk warm en het voelde heel afgelegen en knus.
    En toen — voor de tweede keer op deze reis — werden we getrakteerd op noorderlicht.
    Dit keer niet zacht of subtiel, maar echt duidelijk zichtbaar in de lucht, dansend boven ons terwijl wij in het warme water zaten.

Warmte in het water + koude lucht + groen licht boven ons = pure magie.
    Zo’n moment dat je niet plant, maar dat je gewoon krijgt.

We bleven daar overnachten, vlak bij de spring.
    Simpel, stil, perfect. 🌌🖤

• Blue Lagoon

10. maaliskuuta, Islanti ⋅ ☁️ 6 °C

Voor onze laatste dag reden we naar de Blue Lagoon, midden in de zwarte lavavelden. Het melkblauwe water en de stoom die omhoog kringelt maken het meteen rustiger in je hoofd. Het warme water (ongeveer 37–40°C) is geothermisch en zit vol silica en mineralen, waardoor het zacht aanvoelt en die typische zachte, melkachtige kleur heeft.

We deden het silica-masker aan de bar in het water (zit inbegrepen) en dobberden rustig rond. Geen spectaculaire activiteit, gewoon ontspannen en spieren losmaken. Het was rustig, weinig gedoe, precies wat je wil op het einde van zo’n reis.

Het voelde als een goede afsluiter:
    warm water, frisse lucht, nog even langzaam de reis laten inklinken en dan klaar om nog 1 nachtje op een camping te slapen om morgen weer richting huis te vertrekken.

Matkan lopetus
    11. maaliskuuta 2025