• Marijke Van Genabet
  • Jens N

Iceland Winter Roadtrip

Van 25 februari tot 11 maart trekken we eropuit voor een onvergetelijk avontuur IJsland. Met een 4x4 campervan doorkruisen we het eiland, van de klassieke Golden Circle tot de ruige landschappen langs de volledige Ring Road en een stukje Westfjorden. Read more
  • Trip start
    February 25, 2025

🛫 Vluchten BRU - CPH - KEF🛬

February 25 in Iceland ⋅ ☁️ 0 °C

Yes, de langverwachte -in between jobs- reis is er eindelijk. IJsland wintertrip met de campervan it is!
    We vonden relatief goedkope vluchten aan 300€ pp inclusief 23kg bagage. Ik had tijd genoeg om de hele trip goed voor te bereiden dus met heel wat google maps, instastories, tips en tricks vertrokken we richting Brussel. Mijn trucje om met 2,5€ naar de luchthaven te gaan is opnieuw gelukt al moesten we om 4u30 het bed uit om pas te vliegen om 10u30. Anyways, goede start en met maar 1 vertraging vanuit Kopenhagen zijn we heelhuids toegekomen in het fameuze Reykjavik. De camper halen we pas morgen op maar via Cozycamper hadden we wel een ritje met de Flybus van de luchthaven naar het centrum inbegrepen. Heel erg benieuwd naar de komende weken🥰

Hotel overnachting: Cityhub Reykjavik
    Restaurant: Cafe Loki

• Reykjavik daytrip part 1

February 26 in Iceland ⋅ ⛅ -1 °C

Onze eerste echte dag in IJsland is gestart. We beginnen de dag - uitgeslapen- in de hoofdstad, Reykjavik. De camper halen we 's avonds pas op, zo sparen we een dagje camperkost uit gezien we sowieso van plan waren om een dagje de hoofdstad te verkennen.

Reykjavík is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, is compact en hip en dus ideaal om te voet te doen. Wat ons opviel waren de kleurrijke golfplaten huizen. Het is vooral een hippe stad met één belangrijke hoofdstraat, Laugavegur, die een mix biedt van authentieke panden, boetieks en IJslandse producten, zonder de bekende ketens.

We hadden gezellige sneeuw in vlagen doorheen de dag, dit gecombineerd met af en toe een zonnetje.

Must see: PART 1
    - Sólfarið (“Sun Voyager”) - Dit roestvrijstalen kunstwerk van Jón Gunnar Árnason, onthuld in 1990, stelt een boot voor als ode aan de zon. Het symboliseert hoop, vooruitgang en vrijheid en staat aan de promenade bij Sæbraut.
    - De Hallgrímskirkja (kerk van Hallgrímur) - de kerk geeft al een voorproefje op de basaltstucturen die we in heel IJsland zullen tegenkomen. Binnenin echt prachtig, een sobere inrichting met een indrukwekken orgel. Je kan helemaal naar boven waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

• Reykjavik daytrip part 2

February 26 in Iceland ⋅ ☁️ 0 °C

Must see Reykjavik: part 2
    - Rainbow street viewpoint
    - Het Harpa concert- en congrescentrum
    - Het IJslandse Fallologisch Museum, oftewel het Penismuseum - wij zijn niet het museum binnen gegaan maar gingen wel eens een kijkje nemen in de shop
    - Het stadhuis van Reykjavík: Vlakbij het Tjörnin meertje ligt het stadhuis Op de eerste verdieping bevindt er zich een café van waaruit je een mooi uitzicht hebt over het meer. Binnen is er ook een (indrukwekkende!) maquette van IJsland te bezichtigen.
    - Een authentiek hotdog kraampje - IJsland staat bekend voor zijn beste hotdogs (Pylsur) dus die konden we uiteraard niet missen. We namen de full experience (eentje met alles op). Deze zijn gemaakt met lamsvlees, gemengd met varkensvlees en rundvlees, zoete bruine mosterd (pylsusinnep), ketchup, rauwe uien, gefrituurde uien en
    een licht pittige mayonaise.
    - We aten niet alleen hotdogs maar ook de gekende 'Bread bowl': In IJsland is bread bowl soup een populaire maaltijd, vooral met stevige soepen zoals lams- of kreeftensoep. De soep wordt geserveerd in een uitgehold, knapperig brood, dat je stukje bij beetje kunt opeten. Wij zaten in Icelandic cafe. Er waren ook gratis typische IJslandse pannenkoeken à volonté - mooi meegenomen- :-)
    De wafels van IJsland worden iets anders gebakken. Deze zijn zachter en kan je rollen zoals een pannekoek. Megalekker! (vooral als ze gratis zijn)

Er zijn ook heel wat goede musea maar wij zijn niet zo'n musea liefhebbers.
    Interessante zijn het Nationaal museum (geschiedenis en cultuur van IJsland) en de Fly-over (een 4D-ervaring waarbij je zwevend over IJslandse landschappen vliegt. Met speciale effecten zoals wind, mist en geuren voelt het alsof je echt door de natuur van IJsland zweeft).

Tegen 15u namen we -gepakt en gezakt- de bus naar het kantoor van Cozy Campers waar we vol spanning onze campervan gingen ophalen.

• Sky lagoon

February 26 in Iceland ⋅ ☁️ 1 °C

Met onze camper volgeladen zijn we onmiddellijk doorgereden naar onze eerste relaxstop: Sky Lagoon

Sky Lagoon ligt net buiten Reykjavík en is een luxe geothermische spa met een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het warme, mineraalrijke water en het unieke zevenstappenritueel, waaronder een koud dompelbad en een stoombad, waren heerlijk. We waren ook enorm onder de indruk van de prachtige sauna's. Ik heb een foto van de website toegevoegd hierbij om een idee te krijgen waar we zaten. We hebben onze gsm's niet meegenomen daar. Het was echt een postkaartje. We leken wel te zweven op de oceaan.

Nadien zijn we doorgereden naar de camping in Reykjavik stad. Vanaf daar gaan we onze echte roadtrip starten. We hadden nog geen inkopen gedaan maar het leuke aan de campings is wel dat heel veel reizigers ook inkopen achterlaten op hun laatste dag. We waren dus met sommige zaken al gesettled: peper & zout, olijfolie, honing, theetjes, chili mayo...

• Golden circle: Thingvillir National Park

February 27 in Iceland ⋅ ☁️ -1 °C

En HERE WE GO!
    Ons eerste nachtje in de camper was zalig. De Cozy campers is een echte aanrader. We hadden op voorhand schrik dat we te kou gingen hebben en hadden dus onze slaapzakken, elektrisch deken en extra warme kledij mee maar dat was helemaal niet nodig met het elektrisch vuurtje dat er inzit. De extra warme slaapspullen gingen dus onder de bank voor de hele week.

We starten onze roadtrip met het meest toeristische gedeelte van IJsland: De Golden circle: het is IJslands bekendste roadtriproute en verbindt drie iconische bezienswaardigheden: Þingvellir Nationaal Park, waar de tektonische platen elkaar ontmoeten, de geothermische Geysir met spuitende warmwaterbronnen, en de indrukwekkende Gullfoss-waterval.
    Wij deden uiteraard meer stops, maar we merkten wel het zotte toerisme. Massaal veel grote bussen en chinezen en soms zelf aanschuiven voor een foto.

Onze eerste stops:
    - Þórufoss: Þórufoss is een verborgen parel op de Golden Circle-route, gelegen aan de Laxá í Kjós-rivier. De waterval blijkt 18 meter hoog te zijn en stroomt over een brede rotswand. Het was daar zalige rustig! Ook een niet zo toeristische stop dan Gullfoss, maar perfect voor een extra stopje.

- Öxarárfoss regio: We werden meteen ingedompeld in de prachtige landschappen van IJsland. Het had de laatste dagen veel gesneeuwd dus alles was vit. De Öxarárfoss regio heeft een waterval, waar de Öxará-rivier over de Almannagjá-kloof stort en biedt een prachtig contrast tussen rotsformaties en stromend water. Het gebied is perfect om te wandelen en te genieten van het unieke landschap waar de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen elkaar ontmoeten.

- Brúarárfoss: Brúarárfoss is een betoverende waterval die eruit ziet alsof hij zo uit een sprookje komt! Het water valt in een reeks van kleine, sprankelende stroomversnellingen naar beneden en krijgt daarbij een indrukwekkend blauwe tint, die de omgeving bijna magisch maakt. Wat deze waterval zo bijzonder maakt, is niet alleen de kleur, maar ook de manier waarop het water zich door de rotsen slingert, waardoor het een intieme en charmante uitstraling krijgt.

• Golden circle: Geysir, Gulfoss

February 27 in Iceland ⋅ ☁️ 0 °C

De volgende stops op de route:

- Geysir:
    Geysir is de plek waar het allemaal begon! Dit geothermische gebied is beroemd geworden door de originele geiser, Geysir, maar de echte ster is de actieve Strokkur. Elke -ongeveer 10- minuten spuit deze geiser een indrukwekkende waterstraal de lucht in, tot wel 30 meter hoog! Het is een spectaculaire show van de kracht van de aarde, omringd door borrelende modderpoelen en stoompluimen – een ervaring die je niet snel zult vergeten. We waren wel echt omgeven door honderden toeristen wat het minder magisch maakt.

- Gullfoss, de "Gouden Waterval", is één van IJslands meest iconische natuurwonderen. Het is een krachtige tweedelige waterval waar het water in een diepe kloof stort en een adembenemend uitzicht biedt. De kracht en schoonheid van Gullfoss kunnen je echt overweldigen. Door de winterse temperaturen konden we hem wel niet van dichtbij bekijken maar ook van wat verder wel heel spectaculair. We hebben daar ook voor het eerst onze crampons nodig gehad voor de ijzige paden.

• Golden circle: Brúarhlöð canyon

February 27 in Iceland ⋅ ☁️ 0 °C

Brúarhlöð Canyon is een verborgen juweeltje langs de Golden Circle, waar de rivier de Brúá zich door een smalle kloof slingert. De diepe, steile rotswanden zijn bedekt met mos en bieden een prachtig uitzicht op het turkooizen water dat over de rotsen stroomt. Het gebied heeft een mysterieuze, serene sfeer.Read more

• Golden circle: Secret Lagoon

February 27 in Iceland ⋅ ☁️ 1 °C

Daarna reden we door naar de Secret lagoon, ons volgend SPA-moment :-)
    De Secret Lagoon is een heerlijke, natuurlijke geothermische spa in het zuiden van IJsland, niet ver van de Golden Circle. Deze idyllische lagune is omringd door pruttelende bronnen en een prachtig landschap van weiden en bergen. Het water heeft een rustgevende temperatuur van rond de 38°C, perfect voor een ontspannend bad terwijl je het omringende natuurwonder in je opneemt. De Secret Lagoon geeft een rustigere en authentieke ervaring, met een charmante, oude sfeer en stoom die uit de omringende geothermische bronnen opstijgt. Er stonden ook kleine elfenhuisjes. IJsland is bekend om elfen, trollen en oude saga's. Het deed ons direct denken aan de film Eurovision. Deze werd ons aangeraden om te kijken voor we naar IJsland trokken. Het is een beetje een parodie op het Eurosong festival maar verteld wat over de Ijsland en hun geloof in elfjes. Het werd ook gefilmd in Husavik. Daar zullen we zeker ook eens langsgaan.

Vanaf daar reden we in het donker door naar onze volgende campingspot. We passeerden nog een leuke bar die werd omgebouwd in een oude gele schoolbus. Helaas was het al te laat voor een bezoekje.

• Seljalandsfoss waterval

February 28 in Iceland ⋅ 🌧 5 °C

We werden wakker op een regenachtige dag. Ineens was bijna alle ydillische sneeuw gesmolten rondom ons. Na een lekker ontbijtje (bijna alle dagen spek met eitjes) begonnen we aan onze tweede dag. Deze keer gingen we richting het Zuiden. Ook nog steeds een drukke regio. De meeste toeristen gaan ongeveer tot Vik en keren dan terug.

De eerste stop was de fameuze waterval waar je achterin kan doorlopen: de Seljalandsfoss waterval.

Seljalandsfoss is een van de meest iconische watervallen van IJsland, beroemd dus door het pad dat achter de waterval doorloopt. Je kunt letterlijk achter de nevelige gordijn van water wandelen en genieten van een spectaculair uitzicht op het omliggende landschap. De waterval is 60 meter hoog en valt in een pittoreske groene vallei, waar je ook de nabijgelegen Gljúfrabúi waterval kunt ontdekken, die verborgen is in een kloof. De omgeving is een schilderachtige mix van grasvelden, rotsen en moerassen.

• Seljavallalaug natural hotspring

February 28 in Iceland ⋅ ❄️ 1 °C

Seljavallalaug is een warmwaterbron zwembad en voelt als een verborgen stukje geschiedenis midden in de ruige natuur. De weg ernaartoe is al een avontuur op zich – een korte wandeling langs een kronkelende rivier, omringd door steile bergen die steeds indrukwekkender worden. En dan ineens, daar ligt het: een oud, met algen bedekt zwembad dat lijkt te zijn opgegaan in het landschap. Het water is warm (aan de bron), maar niet gloeiend heet. Geen drukte, geen entree, alleen het geluid van de natuur en af en toe een nieuwsgierige vogel die over komt vliegen. Echt wel een leuke verrassing. Vroeger was dit een van de bekendse plekken voor bijeenkomsten. Moet echt zalig geweest zijn!Read more

• Skogafoss waterval

February 28 in Iceland ⋅ ❄️ 1 °C

Skógafoss hoor je al van ver voordat je ‘m ziet – een diep, donderend geluid dat je nieuwsgierig maakt. En dan, bam! Daar staat ‘ie: een gigantische muur van water die 60 meter naar beneden klettert met een kracht waar je stil van wordt. Toen we toekwamen was er een hagelstorm van enkele minuten maar dus niet veel later konden we uit onze camper stappen met een mooi zonnetje waarbij we dus samen met de massa waterval een prachtige regenboog kregen. We klommen de lange trap naast de waterval omhoog. Het uitzicht bovenaan is echt nice! Een eindeloos groen landschap met de rivier die zich een weg baant richting de klif. Je kon bovenaan de berg verder doorlopen en telkens kwam je nog meer er meer watervallen tegen, maar niks zo spectaculair als de grote Skogafoss die je ook van boven goed kan bekijken!Read more

• Sólheimajökull Glacier

February 28 in Iceland ⋅ ❄️ 1 °C

Sólheimajökull voelde als een andere planeet. Zodra je dichterbij komt, verandert het landschap – van groene heuvels naar een ijzig, zwart-wit maanlandschap vol as en blauw glinsterend ijs. De gletsjer zelf is ruig en mysterieus, met diepe kloven, ijsgrotten en spookachtige spleten die je nieuwsgierig maken en het echt wat griezelig maken. We liepen tot aan de rand. We zagen ook heel wat tours en groepen passeren die er gletsjerwandelingen met stijgijzers en touwen gingen doen, maar zelfs vanaf de grond is het een indrukwekkend gezicht.Read more

• Plane wreck Sólheimasandur

February 28 in Iceland ⋅ ❄️ 3 °C

Als laatste stop van de dag gingen we nog snel het vliegtuigwrak meenemen.
    Toen we aankwamen zagen we plots op een bordje een waarschuwing dat de wandelweg ernaartoe toch wel gevaarlijk kan zijn en minumum 45min zal duren (enkel). We zagen de zon al wat ondergaan maar riskeerder het toch om voor zonsondergang toe te komen op de plaats. Niet was minder waar, de weg was eeeeindelooos :-) Alleen maar rechtdoor tussen paaltjes met zwart zand voor en achter ons en het duurde heel lang voor we echt het wrak in zicht hadden. Uiteindelijk kwamen we nog net voor zonsondergang toe. Het is echt een van die plekken die tegelijk surrealistisch en episch aanvoelen. Midden op die eindeloze, zwarte zandvlakte ligt het verlaten karkas van een oude DC-3 die hier in 1973 een noodlanding maakte. Geen bordjes, geen omheining, gewoon een roestig, half gesloopt vliegtuig dat eruitziet alsof het hier is neergezet voor een filmscène. De wandeling ernaartoe – zo’n 45 minuten over een kale, winderige vlakte – voelt eindeloos, maar dan doemt het wrak ineens op als een spookachtig overblijfsel uit een andere tijd. De lege cockpit, de kapotte romp en de desolate omgeving maken het een van de meest bizarre plekken die we in IJsland hebben gezien.

Nadien reden we door naar Vik waar we dachten een mooie Park4Night plek gevonden te hebben. Een parkingplaats net aan het strand dus we gingen opstaan met zicht op zee. Tot plots het weer keerde en we de hele nacht in een zandstorm stonden. Jens heeft verschillende keren de wagen verplaatst om tegen de wind in te staan, maar het was echt een storm dus we hebben helaas niet zo veel geslapen die nacht :-)

• Black beach

March 1 in Iceland ⋅ 🌧 4 °C

De dag erna reden we onmiddellijk door naar de parking van Black Beach. Daar eten we een lekker ontbijtje met dan wel een beter zicht. We hadden geluk want enkele dagen op voorhand was de storm daar zo erg dat de hele parking onder water stond door springtij.

Black beach zelf? De naam zegt het zelf: geen tropisch paradijs met wit zand en palmbomen, maar een dramatische kustlijn met pikzwart zand, woeste golven en bizarre basaltkolommen die als gigantische traptreden uit de kliffen rijzen. De zee hier is dus allesbehalve rustig – de golven zijn krachtig en verraderlijk, en komen soms ineens veel verder dan je verwacht. Het water kan plots het hele strand kaal zetten, het water komt zeer ver en de golven zijn groot en onrustig. Je ziet op één foto zelf dat sommige mensen op de rotsen klimmen waar de golven echt raken. Dom? Dat zeker!
    Terwijl we over het strand liepen, zagen we in de verte de spitse rotspilaren van Reynisdrangar, waarvan de legendes zeggen dat het trollen waren die door de zon in steen zijn veranderd. De hele plek heeft iets mysterieus, bijna buitenaards. Dat wordt onze volgende stop! Richting de lichttoren.

• Dyrhólaey natuurreservaat + lighthouse

March 1 in Iceland ⋅ 🌧 6 °C

Dyrhólaey is zo’n plek waar je normaal even stilvalt. Vanaf deze hoge klif heb je een panoramisch uitzicht over eindeloze zwarte stranden, dramatische rotsformaties en de woeste Atlantische Oceaan, maar toen we aankwamen wisten we niet wat ons overkwam. We voelden al aan de auto dat de wind abnormaal hard was. En inderdaad. Tegen de wind, ingeparkeerd probeerden we één voor één even uit te stappen. We konden letterlijk op de wind gaan liggen. Zelf onze auto verschoof enkel cm's in geparkeerde stand. We riskeerden het toch even om naar de lichttoren en uitzicht te gaan kijken. De bekendste blikvanger? De enorme rotsboog waar de zee onderdoor raast. Bovenop de klif staat dus de Dyrhólaey vuurtoren, een robuust, wit bouwwerk dat al sinds 1927 de kust bewaakt. Het voelt hier alsof je aan het randje van de wereld staat, met alleen de wind en de eindeloze oceaan als gezelschap.Read more

• Vik

March 1 in Iceland ⋅ 🌧 6 °C

Vík is het soort dorp waar je misschien sneller doorheen zou rijden, totdat je stopt en beseft hoe bijzonder het eigenlijk is. Gelegen tussen dramatische kliffen en de wilde Atlantische Oceaan, is dit het zuidelijkste stadje van IJsland en de perfecte uitvalsbasis voor de ruige natuur in de omgeving. Bovenop een heuvel staat de charmante rode kerk, Vík í Mýrdal, met misschien wel het mooiste uitzicht over het zwarte strand en de iconische rotspilaren van Reynisdrangar, die mysterieus uit de zee oprijzen. Het dorp zelf is klein, maar knus, met een paar cafés en de geur van de zee overal om je heen.

In Vík ontdekten we een onverwacht pareltje: The Black Crust Pizzeria, een klein maar geweldig café waar ze de legendarische zwarte pizza serveren. En niet zomaar een pizza – nee, eentje met een knapperige houtskooldeegbodem en als kers op de taart: perfect gebakken langoustines. Deze combinatie van sappige, knoflookboterige langoustines en gesmolten kaas op die unieke zwarte korst was next level.

Daarna reden we door naar Skaftatell maar reden we weer door een prachtige landschap. We passeerden oa. het Eldhraun Lava Field.
    Het is een surrealistisch landschap, bedekt met donkergroene mos dat de gestolde lavastenen bedekt. Het enorme veld, ontstaan na een gigantische uitbarsting in de 18e eeuw, heeft een magische, buitenaardse sfeer.

• Fjarðarárgljúfur kloof

March 1 in Iceland ⋅ ☁️ 5 °C

De Fjarðarárgljúfur kloof is een echte verborgen schat in IJsland. Deze indrukwekkende kloof slingert zich over zo’n twee kilometer door het landschap en is tot 100 meter diep. Het water van de rivier heeft zich hier miljoenen jaren een weg gebaand, waardoor er een spectaculaire, groene vallei ontstond. De scherpe bochten van de kloof en het kristalheldere water maken het een adembenemende plek om te verkennen. De natuur rondom is weelderig en rustgevend, en als je de kloof van bovenaf bekijkt, krijg je een prachtig uitzicht over het kronkelende pad van de rivier beneden.

Daarna reden we door naar de Skaftatell camping dichtbij de Gletjser.

• Skaftatell glacier

March 2 in Iceland ⋅ ❄️ -1 °C
  • Diamond beach

March 3 in Iceland ⋅ 🌬 1 °C

Diamond Beach (Breiðamerkursandur) is echt één van die plekken waar je even stil van wordt. In de vroege ochtend, wanneer het licht nog zacht is en de wereld precies lijkt te fluisteren, ligt het zwart vulkanisch strand bezaaid met helderblauwe en kristalachtige ijsschotsen die zijn afgebroken van de gletsjer in het Jökulsárlón-meer. Het lijkt alsof iemand diamanten heeft uitgestrooid over het strand — vandaar dus die naam.

We waren al vroeg op pad, nog voor de meeste tourbussen aankwamen. De lucht was fris maar niet onaangenaam, en de zee maakte dat diepe, rustige geluid dat je meteen in een soort trance zet. Terwijl we daar rondliepen, zagen we ijsblokken in alle vormen en maten: sommige waren super helder zoals glas, andere hadden dat helderblauwe waarvan je bijna niet gelooft dat het natuurlijke kleur is. Het zonlicht brak op het ijs en alles begon letterlijk te glinsteren.

We voelden het contrast tussen ijs en zwarte lava zo sterk — iets heel puur en rauw.

• Caves: Sapphire & Sparkle

March 3 in Iceland ⋅ 🌬 -2 °C

Voor de ijsgrottenervaring boekten we via Heading North, specifiek de Skaftafell Glacier Tour.
    Wat echt een verschil maakte: kleine groepjes, veel persoonlijkheid en geen gehaaste “massatoerisme” vibe.
    We betaalden €350 voor 2 personen.

We vertrokken vanaf het basecamp met de jeep richting de rand van de gletsjer. Eerst een rustige tocht te voet door het ruige, open landschap — je voelt de gletsjer al dichterbij komen, de lucht wordt kouder, stiller. Aan de rand deden we onze crampons aan en stapten we letterlijk het ijs op. Altijd een speciaal moment: dat krak-krak geluid onder je voeten, de wetenschap dat je loopt op duizenden jaren bevroren geschiedenis.

We bezochten twee verschillende ijsgrotten, elk met hun eigen sfeer:

1. The Sapphire Cave
    Deze was intens blauw, echt alsof je in een edelsteen stond. De wanden waren helder en stevig golvend, bevroren beweging in vorm. Het licht dat van buiten door het ijs kwam zorgde voor dat zachte, diepe blauwe gloed die bijna onwerkelijk lijkt.

2. The Sparkle Cave
    Deze had meer textuur en kristalstructuren — alsof het ijs vol zat met kleine glinsteringen. Het voelde minder “kathedraal” en meer alsof je in een juwelendoos stond. Overal fonkelde iets.

Tussendoor wandelden we echt op de gletsjer zelf: grote vlakten, scheuren, ijsformaties die nooit twee keer dezelfde zijn.
    In totaal waren we ongeveer 3 uur op het ijs — lang genoeg om alles echt te voelen en in je op te nemen, kort genoeg om niet onderkoeld of moe te worden.

Het was stil, indrukwekkend en heel puur. Een van die momenten dat je beseft hoe klein je eigenlijk bent, en hoe groot de natuur is.

Na de tour reden we terug, deden nog wat inkopen (want ja, gletsjeravontuur maakt hongerig), en reden door naar Höfn, een klein vissersstadje dat bekend staat om zijn goede vibes en king crab (pro tip 😉).

• Hengifoss

March 4 in Iceland ⋅ 🌬 -2 °C

De ochtend erna vervolgden we onze roadtrip, met Hengifoss als belangrijkste stop onderweg. Het is één van de hoogste watervallen van IJsland, maar wat hem vooral uniek maakt zijn de rode lagen in de rotswand erachter. Die ontstaan door eeuwenoude vulkanische sedimentlagen die worden afgewisseld met basalt — het lijkt bijna alsof iemand met rode krijtstrepen door het landschap heeft getekend.

De hike ernaartoe is ongeveer 2,5 uur heen en terug, afhankelijk van je tempo. Het pad slingert zacht de vallei in en langs de rivier, dus je klimt wel, maar het is nooit echt zwaar — eerder steady. Onderweg passeer je ook Litlanesfoss, een kleinere waterval die omringd wordt door supermooie basaltzuilen. Echt die typische IJsland-architectuur van de natuur: strak, geometrisch, bijna buitenaards.

Vanaf daar wandel je verder tot je Hengifoss recht voor je ziet, hoog en krachtig, met dat waterlint dat langs de steile wand naar beneden stort.
    Zelfs van op afstand voel je hoe oud dit landschap is — millimeter voor millimeter uitgesleten door wind, water, tijd.

• Vök baths

March 4 in Iceland ⋅ 🌬 0 °C

Na de hike bij Hengifoss reden we door naar Vök Baths, een thermisch badencomplex dat op het meer ligt. De baden zijn warm en rustgevend, en het uitzicht over het water en de bergen is super mooi. Het voelt heel open en minimalistisch, anders dan bijvoorbeeld de Blue Lagoon of Sky Lagoon — minder toeristisch en veel rustiger.

We bleven hier een tijdje om goed te ontspannen na de wandeling. Ondertussen checkten we regelmatig de aurora forecast, want de condities voor het noorderlicht zouden ideaal zijn die avond: heldere lucht, weinig lichtvervuiling, hoge aurora-activiteit

Rond 21u gebeurde het ook echt: plots verscheen het noorderlicht.
    Met het blote oog zagen we het nog niet super fel — eerder een zachte groene waas — maar op de foto’s kwam het al heel duidelijk tevoorschijn.
    Zo dat moment dat je weet: ja, dit is het. 🌌💚

• Aurora magic Park 4 night

March 4 in Iceland ⋅ 🌙 -2 °C

Rond 21u30 besloten we terug te gaan naar ons busje om te koke . We hadden een parking vlak bij hetzelfde meer gevonden — blijkbaar een populaire spot om het noorderlicht te zien, want er reden constant busjes en auto’s toe om foto’s te maken.

We waren net begonnen met koken in de auto, alles gezellig en rustig, toen we ineens mensen buiten hoorden roepen:
    “Woooow!! Wooooow!!”

We keken naar buiten en konden onze ogen niet geloven.

Dit was het echte noorderlicht.

Wat we bij Vök Baths zagen was eigenlijk nog maar een voorproefje — een zachte groene waas.
    Maar nu zagen we bewegende gordijnen, dansende vormen, het licht dat opbouwde en weer wegfloepte.
    Groen, levend en magisch.

We stapten meteen naar buiten.
    Geen woorden, gewoon kijken.
    Dat moment dat je alleen maar denkt: oké, dit vergeet ik nooit.