Portugal
Igreja do Senhor Santo Cristo

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Add to bucket listRemove from bucket list
Travelers at this place
  • Day10

   Terceira

   July 4, 2022 in Portugal ⋅ ⛅ 20 °C

   Današnji dan pa je čas za potep po otoku. Paolo nas ob 11 uri kot smo bil zmenjeni že čaka pred hišo in dan si vzame samo za nas. Človek se je rodil v Johanesburgu, živel v Ameriki, starša oba iz Azorov in zdaj je tudi on tukaj. Super govori angleško, o otoku in Azorih izvemo ogromno.

   Za začetek nas popelje skozi Praia da Vitoria, nam pove več o mestu in potem takoj na razgledno točko z Marijo (spet), ki gleda na mesto. Veseli, da nam ne bo treba hodit gor. Naprej nas vodi po obali, kjer nam pokaže mnogo ostankov lave, ki sedaj tvorijo obalo otoka. Razgledi so lepi, čeri, prepadi in okoli samo ocean. Vidimo Lajes, izvemo, da imajo tukaj tudi vojaško bazo za zaveznike, vidimo krasne pečine pri vasici Agualva, naravne bazene v Quatro Ribeiras in skozi gozd nas popelje še do skrajnega zahodnega dela otoka, Serreta, spet lepi razgledi, ampak ne preblizu roba stopat :)

   Pogledamo še naravne bazene Biscoitos, ki sicer izgledajo mamljivo, ampak voda je mrzla, pa ko vidim naplavljene Portuglaske ladjice (Portugese man o war), meduze, ki ima v ožigalkah močan toksin, ki lahko nenazadnje tudi ubije človeka, te mine veselje po kopanju. Telo imajo veliko med 9-35 cm, lovke pa med 15 do lahko tudi kar 50 m. Ni hec.

   Skupaj s Paolom gremo na kosilo v domačo gostilno v vasici Biscoitos, porcije ogromne, jemo lokalne ribe in meso, porcija med 10-13 Eur. Ni pretirano, res ne.

   Pot nadaljujemo proti Algar do Carvão (Jama premoga), ki je starodavna lava cev ali vulkanski vrelec, ki se nahaja v osrednjem delu otoka Terceira. Algar je 45 metrov navpičnega prehoda v notranjost, ki doseže klančino ruševin in gramoza. Od tu je še en spust do čistih voda notranjega bazena, približno 90 metrov od gladke površine. Bazen je podprt z deževnico in lahko doseže globino 15 metrov (49 čevljev) ali postane suh v poletnih mesecih, zaradi malo ali brez padavin. Sama jama je izjemna in videti to v živo, se zaveš, kako majhni smo proti moči narave. Res noro.

   Naprej se postanek ob Furnas de Exnorfe. Prosta pot okoli polja, ki obsega več izhodov agresivnih vulkanskih plinov, pri različnih temperaturah, nekatere precej visoke (približno 95 °C na površini in približno 130 °C na globini pol metra). Lepo se kadi iz zemljice in voha žveplo. Je pa za videt. Na koncu dneva pa še eden najlepših razgledov, Serra do Cume.

   Razgledne točke Serra do Cume se nahajajo na vrhu Serra do Cume. Dejansko so to pogledi na najlepšo pokrajino na otoku. Na eni strani, na 542 metrih nadmorske višine , zaliv in mesto Praia da Vitória skupaj z ravnino Lajes in letalsko bazo Lajes ter na druga stran, druga, 545 metrov nad morjem, velika ravnica v notranjosti otoka, s svojimi značilnimi "cerrados", ločenimi z zidovi iz vulkanskega kamna in hortenzij. Temu pravijo tudi “puzzles” ali “naravna patchwork oddeja”. Res lepo.

   Tukaj je res vsak otok zgodba zase in kot je Paolo rekel, da domačini pravijo, da so Azori 8 otokov in 1 zabaviščni park. Terceira naj bi bila “zabaviščni park”, zaradi veselja domačinov do zabav, bikoborb, borb s kravami in še se najde. Je posebno.

   Jutri še izlet z lokalnim avtobusom do mesta Angra do Heroismo, Unesco dediščina in glavno mesto Terceire.
   Read more

  • Day9

   Faial - Terceira

   July 3, 2022 in Portugal ⋅ ⛅ 18 °C

   Navsezgodaj zjutraj se poslovimo od otoka Faial. Kratek, 35 minutni let in že pristanemona otoku Terceira. Otok Terceira je ena glavnih vstopnih točk na Azore, skupaj z otoki Graciosa, São Jorge, Pico in Faial tvori osrednjo skupino arhipelaga. Bil je tretji odkriti otok arhipelaga, čeprav se je sprva imenoval Otok Jezusa Krista. Začel se je naseljevati v 15. stoletju in se od takrat vztrajno razvija, predvsem zaradi svoje geografske lege.

   Terceira tako posebna, saj gre za veličasten kontrast med naravno lepoto vulkanskega otoka in občudovanja vrednim delom človeka v zgodovinskem središču mesta Angra do Heroísmo, njenega glavnega mesta. Zaliv Angra ima velik pomen, ne le kot notranja trgovska postaja za regionalne proizvode, proizvedene na drugih otokih, ampak tudi zaradi svoje še večje pomembnosti kot medcelinsko postajališče za ladje, ki plujejo med Evropo, obema Amerikama in Indijo.

   Mi smo tokrat stacionirani v drugem največjem mestu na otoku, Praia da Vitoria. Imamo svojo domačo hiško, cca 100 m2 samo za nas, za 3 noči, 180 EUR. Ko se nastanimo, se odpravimo na sprehod po mestu. Praia da Vitória je trgovska, ribiška in kmetijska občina in ima veliko marino, priljubljeno med jahtarsko skupnostjo, z edino veliko peščeno plažo na Terceiri. Kopali ne vem če se bomo, Atlantik je vseeno mrzel. Po prvem ogledu dveh cerkva in mnogih trgov v mestecu, po kosilu, se odpravimo na malo “siesto”, potem pa nas naš taksist Paolo (človek je prva liga, super govori angleško, korektne cene - https://www.paulstaxi.pt/ ) pelje na tradicionalne bikoborbe na ulicah.

   Torej, “Tourada à corda” je vrsta bikoborb, tradicionalna na Azorskih otokih , še posebej za otok Terceira, kjer se domneva, da je ena najstarejših rekreacijskih tradicij v arhipelagu. Ta vrsta bikoborb je značilna za Azore in je sestavljena iz dogodkov s štirimi odraslimi biki pasme brava da ilha Terceira po določeni cesti ali ulici v dolžini približno 500 metrov. Bika krmili vrv okoli vratu, drži pa ga šest ljudi (pastirjev), ki bika usmerjajo in preprečujejo, da bi zapustil igrišče. Bika vodijo po cesti in ga igralci zmerjajo in dražijo, vendar brez namena, da bi žival ubili; živalski rogovi so pokriti z žogicami ali usnjem, da se zmanjša tveganje za igralce. Po vsakem dogodku se vsi biki izpustijo, da si odpočijejo pred naslednjim dogodkom (vsaj tri tedne).

   Imamo srečo, da so ikoborbe bile ravno danes in v cca 5 km oddaljeni vasici Fontinhas. To je bila pristna in povsem lokalna izkušnja. Ljudje zbrani že dobro uro pred dogodkom in še kar prihajali. Vsi pijejo Super Bock pivo (1 Eur), v nenormalnih količinah. Ulica po kateri poteka bikoborba, je ponekod zavarovana z lesenimi deskami (vsaj tisti, ki ne želijo, da jim bik ne uniči ograje), in dejansko domačini dovolijo, da stopiš k njim za ograjo. Nam je dovolil en gospod, ki nam je povedal, da se zgodijo tudi hude nesreče, pa pivo in sok nam je ponudil. Res so gostoljubni in prijazni. Preden pa smo si ogledali četrtega bika iz varnega zavetja tega vrta, smo gledali za zidovi bara in doživeli tudi skakanja preko ograje mimo nas, udarnine itd, saj nekateri dejansko tečejo pred bikom in ga izzivajo. Pri četrtem je en dobil rahlo porcijo. Iz za konec, nam Paolo pove, da je on tudi že imel počeno brado in 37 šivov zaradi tega, ker ga je dobil bik. In se ob tem smeje, češ, da so oni pač tako nori in imajo to radi.

   Mi smo zdravi in po večerji iz “domače” kuhinje gremo spat, jutri nas Paolo pelje na lokalno doživetje celotnega otoka.
   Read more

  • Day32

   Praia Da Vitoria, Terceira, Azores

   February 3, 2022 in Portugal ⋅ ☀️ 15 °C

   31st Jan. We are due to arrive in Praia Da Vitoria, Azores, on 3rd February and, so far, the Atlantic has been very calm, unlike previous journeys when we have been tossed about.

   Right, now to mention the Headliners. They are the entertainment company that provides shows on the ship and the cast do a lot of singing and dancing. Generally they are very good. When we left Southampton on 3rd January, they were due to perform a number of shows as advertised on board. All were cancelled over a period of ten days. So the rumour mill started, no doubt emanating from the launderette as these things do, saying that they were all in quarantine having been tested positive for Covid. This appears to have been factual because after ten days they performed their rather late first show, which appears to have been a great success. We did not attend as I think we were dancing. Then, all their future shows were cancelled! Now what, we all thought. Other artists were shovelled in to take their place but nothing official was said. However, as Erica and I were returning to the ship from our visit to St Johns in Antigua, we saw disembarking the whole of the Headliners crew (you could not mistake them) carrying their bags and suitcases and not looking happy. A short while later, the Entertainment Manager announced that there had been some sort of internal dispute with the Headliners and they had been disembarked from the ship and flown back to the UK. It has been said that after their first and only show, they went ashore at the next port of call, got drunk and misbehaved on the ship after their return. They were then confined to their cabins, sent off the ship in Antigua and flown home. Oh dear. Don’t think much of their chances of getting another contract with P&O.

   Just heard yesterday evening that an antigen test is now required for all passengers wishing to go ashore in Praia Da Vitoria. Previously no test was required. The testing will be done on Wednesday 2nd. We have been there before but after several days at sea we would like to have a good walk somewhere so we will go for our test. We are testing ourselves regularly anyway and we are negative thus far.

   2nd Feb. Tested ourselves first thing this morning and continue to be negative. Then went early to be tested by P&O to enable us to go ashore in Praia Da Vitoria. Our names have not been called out by reception to call them so, presumably, we are negative. However, a lot of names have been announced, we assume because they have tested positive. Quite a lot of people will end up in the isolation units by the end of the day. There are already quite a few people in there, including people we socialise with at the evening dancing sessions. From what we understand, they will have to remain in an isolation cabin (a cabin with a balcony towards the rear of the ship) until we arrive in Southampton when they will be escorted off the ship and taken to a hotel organised by P&O until the quarantine period ends, when they can then go home unless the other person in the relationship contracts Covid when the whole quarantine period starts again. After our visit to Praia Da Vitoria we will not be testing ourselves again because we will be arriving in Southampton on Monday morning and will then do the prearranged Pcr test when we arrive home. If that proves negative, then we will count ourselves lucky to have got away with it.

   The weather has certainly turned colder as we head north east towards the Azores but the sea remains reasonably calm. Still able to do the morning and afternoon dancing lessons on the open deck but today is the last day as the weather more likely to become unpredictable. Dancing continues in the atrium in the evenings. Looking forward to getting off the ship tomorrow and having a good walk around.

   3rd Feb. We arrived in Praia Da Vitoria on Terceira island in the Azores this morning. Placed under our cabin door we found two certificates confirming that we had been tested for Covid and that we are negative. I assume that we are supposed to take these ashore with us for somebody to inspect them but we have no instructions. No surprise there then. We will also be taking ashore evidence of our Covid vaccinations but I doubt anybody will ask to see those. The weather is currently 15 degrees, expected to rise to 17, with cloudy skies. The last time we were here it was very windy but no wind today so we should have a pleasant day.

   Currently sitting in a cafe with free wifi so taking advantage. It is now quite warm and enjoying the town. Jean, a fellow passenger has joined us for coffee. Now up to date and made a telephone call so will be on our way again.
   Read more

  • Day52

   Praia Da Vitoria, Azores

   February 23, 2019 in Portugal ⋅ 🌧 14 °C

   We left Bermuda in sunshine and warmth but had a very rough crossing to the Azores. A lot of crockery and bottles of alcohol have been broken in the storm. Wet and windy day in prospect but determined to see something of the town. Now been advised that because of the high winds the port has been closed to all traffic and so nobody is able to leave the ship at present! As luck would have it, during the morning the wind changed direction and lessened and so off we went. We needed the walk on ground that did not move. Very pleasant town and attractive in the sun. Very reasonably priced coffee and pastries! We depart early this evening and although the sea will be quite turbulent to begin with, the forecast is for it to calm down during tomorrow.Read more

   Traveler

   Looks a pretty place. Glad you managed to get to dry land.

   2/25/19Reply
    
  • Day48

   Ah-Chooo!!

   February 16, 2018 in Portugal ⋅ ⛅ 14 °C

   On our first day in Terceira I had an irritating cough. I thought it was an allergic reaction to the mildewy smell in the house. By day 3 I had a full-blown cold. Two days after that John caught it. I was feverish, which made the house seem that much colder. Marc said he had heard there was a bad virus going around the island but I’m sure I got mine on the plane ride over. Airplanes are just a cesspool of germs. So our last 2 days were spent with me going into Cabo to use the internet and John sitting on the front landing, warming up in the sunshine.

   Terceira was beautiful and we were glad we included it in our itinerary.
   Read more

  • Day41

   Travel Day - Malaga to Terceira

   February 9, 2018 in Portugal ⋅ ⛅ 16 °C

   We had an 11:15 flight to the Azores and were up early enough to walk the 20 minutes to the train station, despite the frequent “there’s a taxi!” from the person trailing behind me. The train takes you directly to the main entrance of the Malaga Airport, the 3rd largest in Spain. All this for about $3.50 each. When we were in the check-in line I struck up a conversation with the couple behind us and learned that they were from Brandon. They were also flying to Lisbon and then on to Toronto and Winnipeg, expecting a 25 hour travel day! They were about our age and had spent a month near Malaga, unfortunately being sick with some GI illness for most of the holiday. When we got to Lisbon we visited for awhile and then parted ways to head for the lounge where we could use our free passes. We had a 5 hour layover so it was a nice way to relax, eat and drink.

   Our 2.5 hour flight was full and John had the dreaded middle seat. We arrived safely around 7:30 and that’s all that really matters. The house I rented was a referral from my friend Gailene, as someone in her quilting group owned a home in Terceira. The owner, Margarida, made arrangements for her brother to pick us up at the airport at less cost than a taxi. On arrival, there was the smiling 70ish couple who greeted us with the customary two-cheek kiss. Our luggage was thrown into the open back of Lucinda and Mateus’s 19 year old Nissan truck and off we went.

   The small home is on a main road about 1 km from the nearest town, Cabo do Praia. It was very clean but the first thing we noticed was the high humidity, coolness and musty odour. Lucinda explained that she had washed all the pots and towels because they tend to get moldy. She left us some traditional cookies that she had baked in a type of wood-burning oven so that they have a smoked flavour (not my favourite cookie!). She also bought us some pastries, bread, margarine, milk and tea & coffee. What a wonderful welcome to Terceira!
   Read more

  • Day44

   Carnival

   February 12, 2018 in Portugal ⋅ 🌙 13 °C

   Marco and his parents recommended we experience Carnival Terceira-style. There are no parades or dancing in the streets. For 4 days before Lent the people gather in their local community centres. Non-professional theatre groups practice for weeks and then they travel to each community to perform their act, kind of like a Fringe Festival act that comes to you.. On our way home from Angra we stopped at the community centre to judge for ourselves. An unusual combination of brightly dressed musicians played and marched around the stage and the female band leader sang. This was followed by a 30 minute one act play, all in Portuguese of course, wrapping up with more band music and singing. These plays are usually comedy or political satire and we think this one was comedy with very few laughs from the audience of maybe 200 people. Before the next act performs, they shoot off a large and very loud firecracker to notify everyone of the next show, which can mean waiting anywhere from 30 minutes to 2 hours. The people take this very seriously as this goes on until 4 in the morning and then they start all over again around 5 pm. They do this for 4 straight days. Only in Terceira!Read more

  • Day47

   Cabo da Praia

   February 15, 2018 in Portugal ⋅ ⛅ 14 °C

   Our house was located at the top of a hill (seems to be a trend here!) about 1 km from Cabo, with a population of about 700. We had to walk to Cabo to catch the bus. I was always nervous to walk along the main road as the cars drove fast. It also seemed that almost every home had a large, vicious looking dog, some chained and some free. I learned to cross the road to avoid their frightening barking. The village also had free wifi and on our last two days I walked to town and sat on a bench to work on my blog. One day I made a new friend....a 9 year old boy who was sitting on his trike in the middle of the road facing on-coming traffic. The cars were just driving around him! I waved him over and I tried to have a conversation but he spoke no English. So I showed him photos on my iPad, which he was very interested in. When he left at least he didn’t return to the roadway. I felt sad for him.

   We had very good weather all week. Drizzled one day for about 5 minutes and it rained at night. It was 15-21 during the day with calm winds and 11-14 at night. Most days were partly sunny/cloudy. We dressed appropriately and were never cold. Now inside the house was another story. We estimated that the house temperature was at least 5 degrees colder than outside. Add the humidity and it was bone-chilling cold every evening. I would wrap myself in a lightweight, stuff-able down blanket I had brought with me just in case. With no TV (it stopped working on day 4) and no internet, we found our focus was on keeping warm. Actually the only time we were warm inside the house was when we were in bed, covered in multiple blankets. When I got up in the morning around 8 I would open the screened back door to let the warmth in. Mateus explained that none of their houses have heating but just every day cooking warms the house to about 18 degrees. Our home had been closed up for 6 months.

   I was warned by the owner that I may encounter the occasional cockroach, mouse or rat. I was so relieved that the only things I had to kill in the morning were 4 slugs and 1 cricket. We had to refrigerate all our food because of the high humidity in the house. For the first few days there was a very strong mildew smell. The humidity inside was so high that our towels never dried so I would hang them on the clothesline outside. It was so humid that it dissolved my vitamin pill, even though I had it in a sealed plastic container. In the evenings I made John the herbal tea that had been left for us. It wasn’t until the 4th evening that I discovered the tea inside the gauze pouches was full of mold! It’s a good thing that John doesn’t get too worried about things like that.

   On the positive side, every morning Mateus would be in the back yard working in his garden and would supply us with all the lettuce and cabbage that we wanted. I like the experience of staying in a community to see how the locals live day-to-day. If we hadn’t rented this house we never would have met Mateus, Lucinda and Marc who took us under their wings and treated us like family. . At $30 per night, the rental price was definitely a bonus. Would I stay there again? No thank you!
   Read more

  • Day62

   Terciera, The Azores

   March 5, 2018 in Portugal ⋅ ⛅ 12 °C

   At 7:30am, we pull into a very wet and grey-looking Praia da Vitória. Sadly, it seems that the forecasts were correct, and it looks like we’re going to be in for a rather dismal day, weather-wise. But again, I must remind myself of how lucky we’ve been with the weather all the way around on this trip, so a few days of rain are certainly not unwarranted.

   We’re booked onto the Terceira Island Discovery tour today, which from what I can make out is a 7-hour bus ride around the island, but given the look of the clouds, that’s no bad thing - at least we’ll be able to see what this island has to offer without getting thoroughly drenched. At least, that’s the plan.

   This island is... well, frankly it’s a surprise. It’s not just a mini Portugal, as I was expecting. I’m not sure if it’s the moody weather, but I’m instantly put in mind of Welsh seaside villages in deepest darkest Pembrokeshire, but with vaguely Scandinavian architecture, and palm trees placed incongruently in the gardens. There’s certainly plenty of colour around here. We’re told that the houses look especially resplendent at this time of year, as the festival of the Holy Ghost has just taken place, and it is customary to have one’s home looking its best.

   This is a volcanic island, and its origins are very clear to see.

   Our next stop is at a wine museum in Biscoitos. I’m never keen on museums, but there’s a wine tasting at the end, so we’re off the bus and raring to go. It’s not actually that bad—it’s a tiny little place, which shows the traditional way of growing grapes in the Azores. Small enclosures, separated by low dry-stone walls, offer shelter from the wind and heat retention for the grapes. The volcanic basalt, which covers all but a small hole in the ground through which the vine grows, allows rain to drain down into the soil, but also locks away moisture that the vine can draw upon, allowing for a constant supply of water to the roots. After a quick look around, we head into an enclosure for the wine tasting. We’re initially disappointed with the white table wine—which frankly could easily strip paint—but the second bottle of sweet dessert wine is a vast improvement. It tastes like a deliciously smooth sherry, and is so good, I buy a bottle to take home.

   With the wine tasting finished, we pile back into the bus and head inland, crossing the island through the centre until we reach the Monte do Brasil the remnants of a volcano on the south coast, which overlooks the city of Angra do Heroísmo. On clear days, we’re told that there’s a beautiful view over the bay, but unfortunately the mists have robbed us of that treat, and it’s drizzling to boot.

   Once at the top of the volcano, I’m unfortunately struck down with a sudden case of ‘Sindhu’s Revenge’, and am forced to make with extreme haste for the nearest bathroom. This is located 150 metres down the hill, via a treacherously slippery staircase. Needs most definitely must, so I pick my way down. Predictably, I arrive into the cubicle to find it utterly devoid of anything resembling toilet paper. A similar fate awaits me in the next cubicle. And the last one too. Bugger. In desperation, I charge into the ladies’ toilets, coughing loudly to alert any squatting damsels to my presence, but in there I find nought but a used sanitary towel for my efforts. So, I’m forced to make a sweaty dash back up all the stairs to retrieve a packet of tissues from the bus, then dash back down again, all the while praying to the old gods and the new that I neither slip and break my neck, nor cack my dacks en route.

   The upshot of this palaver is that I end up wasting the whole 15 minutes allotted for this stop, so I haven’t taken a single photo. Well, certainly not one you’d want to see. Apologies.

   We continue to the town of São Mateus da Calheta, a pretty little port on the coast with an interesting looking church overlooking the harbour. Our lunch is to be served down the road in the Terceira Mar hotel, in Angra do Heroísmo. We’re served a plateful of “Holy Ghost Soup”, a heavily salted and rather tough beef stew that is frankly begging for problems among the assembled dentures and bridgework. This is followed by an altogether more pleasing caramel flan, after which we’re bundled back into the bus and off to our next stop, which is the town centre of Angra.

   The Azores seem to be a melting pot of styles and influences, as far as the buildings go. This town seems to have a distinctly Germanic vibe to the architecture. We’re taken on a tour of the town hall, and then up into the public gardens. At this point, the heavens open completely, and we have to make a dash for the covered bandstand in the middle of the park for shelter. Thankfully, the rain doesn’t last for long, and as soon as it stops we’re given 30 minutes to ourselves for wandering around and shopping etc. We make a beeline straight for the nearest café, having been denied the chance of a post-meal beverage at lunchtime owing to time restrictions. Our friend John joins us as we attempt to order three cappuccinos and a chocolate milk in our finest Portuguese (which to be honest is basically a few Spanish words and a lot of gesticulations). We get the message across, and the proprietor flicks on the kettle and tears into a box of Nescafé instant cappuccino mix. We’ve clearly come to another quality establishment!

   Refreshed, and with our pockets only lightened by €4.50 for all four drinks, we decide to use our remaining 5 minutes to hunt downs some souvenir pins and fridge magnets. So, like Anneka Rice in a blue jumpsuit, off we dash.

   On our way back to the ship, our guide takes us through Porto Judeu. Our guide tells us that after the last earthquake destroyed this village, the government didn’t provide financial relief for reconstruction, but rather provided all the raw materials for free instead. The upshot of this is that the villagers rebuilt the place however they wanted, architecturally, without any planning restrictions, so it looks a little chaotic.

   One of the most unusual features I’ve seen on this island is the natural bathing areas dotted all around the coast, formed by the volcanic basalt, which have had steps and handrails added to them. I’m not sure if the Atlantic currents make it too unsafe to bathe otherwise, but I’ve seen them on all sides of the island.

   From here, we continue round the island to São Sabastião, where we stop to look at the frescos inside a church. Correction—the rest of the bus stop to look at the frescos in a church. I see a little shop on the corner selling pastel de nata, so I’m in like a rocket. Two nata and a can of Coke Zero for €3—these clearly aren’t tourist prices round here! The downside to my break for freedom is that the coach is no longer where we left it, so I have a 10 minute wait in the rain for it to come back. Still, at least the square is pretty.

   Back on the bus now and very damp, we drive back to Praia to re-join the ship. That’s our last port completed, and despite the weather, it’s been brilliant. The island is pretty, and very tidy—it’s phenomenally well maintained, the houses are all colourfully painted, and the roads are great. I don’t know what the average income is here, but if it’s not high, then they must be experts at getting value for money. Many Mediterranean islands could learn a thing or two from here.

   At 7pm, we bid goodbye to the Azores and start our three-day crossing back to the UK. I honestly don’t know what those sea days will have in store. Hopefully more than the previous five, or this journal will scarcely be worth writing, and utterly unworthy of reading. No, I shall use the next few days to reflect upon the trip and offer some pearls of wisdom gleaned from my 2½ month voyage.

   Or more likely I shall just bitch about some of the awful passengers on this boat, who frankly I would’ve pushed off the back of the lido deck if I’d have stood a chance of getting away with it.

   Either way, please stick around. I’m not quite done yet.
   Read more

  You might also know this place by the following names:

  Igreja do Senhor Santo Cristo

  Join us:

  FindPenguins for iOSFindPenguins for Android