• Harm Renkema

Zomervakantie 2023

Reis naar Scandinavische landen Baca lagi
  • Permulaan perjalanan
    24 Julai 2023
  • Zand schuurt de maag...en de rest

25 Julai 2023, Denmark ⋅ 🌬 16 °C

Vanmiddag een bezoek gebracht aan de westkust van Jutland. In de buurt van Løppen hebben we enorme verschuivende zandduinen beklommen om de voormalige vuurtoren te bezichtigen.
    Compleet gezandstraalt kwamen wij uiteindelijk bij de vuurtoren. Wat een bijzonder landschap en bijzonder fenomeen.Baca lagi

• Goedemorgen Tolne!

26 Julai 2023, Denmark ⋅ ☁️ 12 °C

Na een heerlijk lange nacht slaap starten we de dag met een flink stuk hardlopen. Het gebied rond Tolne Camping is prachtig. Lieflijk, glooiend, loofbossen en graanvelden. Een waar Hobbit landschap.
    Na afloop begint het te regenen... Maar niet getreurd, we hebben een tarp! En een kopje koffie doet het altijd goed.

• Place with a view!

26 Julai 2023, Denmark ⋅ 🌧 14 °C

Een klein tentje heeft een aantal nadelen, m.n. met regenachtig weer.
    Maar het grootste voordeel is dat je zelfs nog maar één nachtje ergens staat de keuze kunt maken om te verkassen.

We staan nu op hele rustige ruimtelijke plek met een geweldig uitzicht.
    Terwijl wij zitten te genieten van een portje, loopt aan de overzijde van een smal dal een groep van vijf herten voorbij!

Wat heerlijk deze ruimte. Vanochtend las ik in een boek het volgende over "ruimte"

"Als je zelf kleiner wordt en je omgeving groter, gaan er andere regels gelden. Je gaat de dingen in een ander perspectief zien. Ook in de hersenen gebeurt er iets bijzonders als we in de ruimte staan. Vaak ontstaat een diep gevoel van ontzag en volgens neurowetenschappers komen er bij de beleving van ontzag stoffen vrij die zorgen voor meer verbondenheid en kalmte."

Mirjam van der Vegt, Leven is leren.
    Baca lagi

• Waar twee zeeën elkaar ontmoeten.

27 Julai 2023, Denmark ⋅ ⛅ 15 °C

Wat een verschil met gisteren! Nadat we van camping Tolne vertrokken werd het steeds mooier weer.
    We reden naar het noordelijkste puntje van Denemarken.
    Hier vervloeien het Kattegat en de Noordzee in elkaar.
    Een oostkust met een smal strand met veel kleurige keien en kiezels en bunkers uit WO 2.
    Op één van de bunkers in zee liggen nu zeehonden te zonnen.
    Baca lagi

• Nog één dag de kust en dan oostwaarts!

28 Julai 2023, Sweden ⋅ ☀️ 17 °C

Vakantie is soms 24/7. 😀
    Met de nachtboot van Frederikshaven naar Gotheborg. Daarna direct door naar Smögen. Een idyllisch vissersplaatsje aan de rotsachtige Scherenkust van Bohuslän. Het voordeel van vroeg arriveren (rond 5 uur in de ochtend) is de rust die je zelfs in zo'n toeristische trekpleister aantreft.
    We hebben uren gewandeld, gerust en gezwommen. Toen we 's middags terugkwamen in het dorpje was dit veranderd in een druk, levendig en lawaaierig dorp. Massa's jonge mensen zingend, dansend en sjansend op grote luxe yachten.
    Er blijkt dit weekend een festival te zijn. Dus het dorpje is volgestroomd met festivalgangers.
    Dit is ook de reden dat we aan het einde van de dag niet bij de kust blijven maar landinwaarts gaan. Er is namelijk geen plekje meer te vinden op de campings in de directe omgeving.
    We arriveren rond 19.30 uur in Håverod. Op een klein campingje aan de rand van een meertje is er wel plaats voor ons.

• Op deze plaats rust.

29 Julai 2023, Sweden ⋅ ☁️ 14 °C

Toen wij gisteren de kust achter ons lieten en het binnenland inreden zagen we maar liefst 6 Kraanvogels. Prachtige gracieuze vogels die hier gewoon rond stappen.
    Vandaag hadden we een zonovergoten rustdag. Hardlopen rond een naamloos meertje, koffie drinken en gezellig kletsen met onze Duitse buren.
    Vanmiddag bekeken wij het sluizen complex en het aquaduct van Håverod. Enig in zijn soort (in Zweden) . Een kanaal met diverse sluizen en aquaduct verbindt twee meren en overbrugt hiermee een enorm hoogte verschil.
    Baca lagi

• Waar heden en verleden samenkomt.

30 Julai 2023, Sweden ⋅ ⛅ 19 °C

In 2008 stonden wij met onze jongste twee kinderen op een camping in het Zweedse Rada. Vandaag zijn we er weer en ontmoeten zo'n half uurrijden vandaar onze vrienden Daniel en Martine en even later ook onze dochter Jente en schoonzoon Jonathan.
    Onderweg hebben we pannenkoeken gebakken aan de oever van de Klarålven.
    Baca lagi

• Opnieuw een reis naar het verleden

31 Julai 2023, Sweden ⋅ ☁️ 18 °C

En toen waren we ineens weer in Johannisholm. Onze eerste Zwedenreis ging naar de plek. Heerlijke en daardoor een beetje weemoedige herinneringen komen terug. Kanovaren, brandhout sprokkelen met de kinderen, een heus steenoventje bouwen waar pizza's in gebakken worden etcetera.
    Wat heerlijk om hier weer even langs te komen.

• Op naar het Noorden!

1 Ogos 2023, Sweden ⋅ 🌧 12 °C

We rijden door naar Järpen naar camping Ristafjallet. Een kleine camping aan de oevers van de rivier de Indalsälven en pal naast de enorme waterval Ristafallet. O.a bekend uit de film Ronja de Roversdochter. Dit is hoe een waterval er van nature uitziet. Niet slechts vijf minuten per dag maar 24/7!Baca lagi

• Ga je mee ver dwalen? Ik ken de weg!

1 Ogos 2023, Sweden ⋅ 🌧 11 °C

If you feel as if you are lost, you are probably going the right way.

Vandaag begonnen met onze 7 daagse hike in het grenzeloze Vålådalen natuur reservaat.
    Heerlijk dwalen en verdwalen in de wildernis van Noord Zweden.
    De eerste twee kilometer liepen wij direct verkeerd 😀.
    Het is altijd een uitdaging om los te komen van het startpunt. Alsof je vastgeplakt zit aan de auto met alle luxe en spulletjes. Maar we zijn los!

Een nieuwsgierige Taiga gaai kwam ons begroeten bij een eerste stop.
    Na een uitdagende tocht konden we tegen de avond ons tentje opzetten op een mooi uitzichtpunt. We hadden ondanks het gewicht een fles wijn mee genomen zodat we in onze Dopper bekertjes konden toosten op een goede hike.
    Baca lagi

• Rendieren all over the place

2 Ogos 2023, Sweden

Deze ochtend worden we op een unieke manier wakker met rendieren rond onze tent. Enthousiast zet ik ze op de foto. In de dagen die volgen zullen we ze nog vaak tegenkomen.
    We lopen vandaag ruim 12 km en besluiten ons oorspronkelijke plan bij te stellen. De route is best pittig en maakt dat we slechts 2 à 3 km per uur lopen. Deze verandering voelt goed en geeft rust. Het gaat uiteindelijk niet om de afstand die we overbruggen maar het genietend aanwezig zijn in de vrije natuur.
    In de loop van de middag gaan we tussen Stensdal Stugorna en Gäsen Stugorna bij een meertje op de hoogvlakte staan met uitzicht op besneeuwde bergen.
    In de avond toont het prachtige berglandschap zich in volle glorie.

• Bannock als fundament!

3 Ogos 2023, Sweden

We worden wakker in een geweldig mooie verlaten wereld. Hier zijn wij als mens te gast. De grenzeloze ruimte maakt nederig en bescheiden.
    Na een frisse duik in een glashelder bergmeertje bakken we Bannock. Een eeuwenoud brood recept. Deze stevige kost is een goed fundament om vandaag op te staan en te gaan. We lopen richting Gäsen stugan.
    Na een flinke klim over rotspartijen, desolate hoogvlaktes en stukjes sneeuw zoeken we uiteindelijk de beschutting van een shelter. Eigenlijk bedoeld voor noodsituaties maar wij vonden dit in deze situatie ook wel nodig 😀.
    Baca lagi

• Over rotsen en door rivieren.

4 Ogos 2023, Sweden ⋅ ☁️ 8 °C

"The Road goes ever on and on. Down from the door where it began. Now far ahead the Road has gone. And I must follow, if I can.
    Pursuing it with eager feet.
    Until it joins some larger way.
    Where many paths and errands meet. And whither then?
    I cannot say. (Tolkien)

Onze tocht voert ons verder iver rotsen, uitgestrekte bloeiende heide velden en door krachtig stromende rivieren. Regelmatig metende wandelschoenen uit en de sandalen aan om opeen doorwaadbare plaats door de rivier te gaan.
    Aan het einde van een intensieve wandeldag waarbij we opnieuw nauwelijks andere mensen tegenkomen zetten we onze tent op aan de oever van de Vårån.
    Een mooiere plaats kunnen wij ons niet wensen. Terwijl het water in de rivier eindeloos doorstroomt verjagen wij de steekvliegen met een rokend vuurtje.

Het leven is goed!
    Baca lagi

• Not the distance but the presence.

5 Ogos 2023, Sweden ⋅ ☁️ 7 °C

Onze plek aan de Vålån rivier is zo mooi en helpend in het vinden van rust dat we hier een dag pauzeren. Even geen gesjouw met de rugzakken, even niet wandelen. Geen afstanden overbruggen maar op de plaats rust.
    Een dag lang wat lezen, eten maken, afwassen in de rivier, even zwemmen en spelen met stenen. Wij he ben het vuur van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat brandende gehouden.

• Stilte voor de storm.

6 Ogos 2023, Sweden ⋅ ⛅ 9 °C

Vandaag liepen we door een geweldig mooi landschap. Door dromerige valleitjes, indrukwekkende uitzichtpunten en met name in het begin steeds de machtig stromende rivier in de buurt. Wij ploeteren voort en voelen ons bijna even krom als de berkjes die gevormd door wind en ijzige kou heke bijzondere vormen hebben.
    Het was een onverwacht zwoele en warme dag. Tijdens de 2e helft van de tocht werd het steeds stiller en stiller. Ook de vogels leken hun adem in te houden, wellicht waren ze zich bewust van de storm die op komst was.
    Riemke en ik hebben deze dag eigenlijk twee routes gelopen, 27 km. Dit om storm "Hans" voor te blijven. Uiteindelijk arriveerden we bij de parkeerplaats waar onze auto stond.
    's Nachts begon de regen die ons twee dagen later uiteindelijk deed besluiten om Zweden te verlaten.
    We zetten ons tentje op naast een houten schuilhut.

• The sky is crying...

8 Ogos 2023, Sweden ⋅ 🌧 18 °C

The sky is crying, tears are rolling down the streets...

Het is inmiddels 9 augustus en het regent al bijna drie dagen. De afgelopen dagen hebben wij geschuild in stugas en uiteindelijk besloten om het kletsnatte en overstroomde Zweden te verlaten. Onderweg zien we meren en rivieren die overstromen, een waterval die bruin is van alle modder die het met zich meesleept, we horen berichten over wegen die afgezet zijn en campings die onder water staan.
    Met een melancholiek gevoel nemen we afscheid van het land van de uitgestrekte bossen en vele meren. Wij rijden richting het zuiden, richting Denemarken.
    Baca lagi

• In Denemarken schijnt de zon!

10 Ogos 2023, Denmark ⋅ 🌬 14 °C

We zijn niet voor niets naar Denemarken gereden. Wij hadden goede herinneringen aan Møns Klint en dus zijn wij opnieuw hier neergestreken.
    Tijdens een ochtendrun vielen er nog een paar druppen maar in de loop van de middag schijnt de zon op de witte kalkkliffen.

Riemke heeft inmiddels vriendschap gesloten met de Alaskian Husky van de buren.

Tamat perjalanan
    14 Ogos 2023