• Camperem przed siebie
  • Ewa Cholewinska
  • Camperem przed siebie
  • Ewa Cholewinska

2022 Jesienny wypad w nieznane

Jedziemy przed siebie, tam gdzie wypadnie. A wypadło tym razem na Podhale, Zakopane 😎.
Głównym celem jest odwiedzenie wód termalnych Podhala (słyszeliśmy o 5) oraz zaliczenie rowerem ciekawych miejsc w okolicach, gdzie się zatrzymamy camperem.
  • Resans start
    28 oktober 2022
  • Zakopane By Night & By Day

29 oktober 2022, Polen ⋅ ☁️ 11 °C

Zakopane, postój na CamperParku Olimp. Dojechalismy po nocy. 22.00. Zajęty prawie na full, udało się nam wcisnąć. Bylismy na Krupówkach. Po 25 latach NIE DO POZNANIA. Pozytywne zmiany, rozgrzaliśmy się grzanym winem i gorącym serkiem (?). OSCYPKÔW nie było 😎, dlaczego, na Krupówkach, w Zakopanem?

Cena: 60 pln +20pln za prąd {camper+2osoby).
    TV - jest, wszystkie polskie
    Internet - wifi jest
    Prąd -możliwość za dodatkową opłatą 20 pln

• Szaflary Gorący Potok - termy

31 oktober 2022, Polen ⋅ ☀️ 18 °C

Jesteśmy w ostatni dzień przed zamknięciem (bo w terminie 1-10.11 przerwa techniczna).
    Pobyt 3h strefa ogolna+sauny i borowiny: 45pln (promocja Zdrowy Senior)
    Wrażenia: kilka basenów i baseników, woda gorąca 35-38 stopni, sporo biczy wodnych. Czysto i schludnie mimo możliwości picia napojow w basenach. Strefa saun, jaquzi z wodami mineralnymi i wannami z borowiną - jest strefą nagości. Stoimy camperem na parkingu przy termach - gratis. Przy termach jest camping (140pln za camper+2 osoby) ale niestety dzisiaj już zamknięty i będzie też zamknięty przez kolejne 10 dni. Na parkingu stoi z nami 5 innych camperów.
    Ogólnie pozytywnie.

Cena: 45 pln za 3h. Ceny oczywiście dla SENIORA
    Parking - GRATIS
    TV - chyba był sygnał polskich stacji
    Internet - wifi słaby sygnał z term
    Prąd - brak, chyba że z CamperParku w cenie 140pln

• Gubałówka, przejazd camperem

1 november 2022, Polen ⋅ ☁️ 17 °C

Jedziemy camperem przez Gubałówkę, szlakiem papieskm od strony Zębu.
    Planowaliśmy zatrzymać się na noc na polecanym CamperParku na Gubałowce. Okazał się on zwykła halą na zboczu góry, z zerową infrastrukturą, cena 90 pln z prądem. Nie było opcji bez prądu. ODPUSCILISMY! Przegięcie na maksa było. Pojechaliśmy dalej przez Gubałówkę zatłoczoną jak deptak Krupówki i zatrzymaliśmy się na 3h po drugiej stronie wioski Dalej ruszyliśmy na Chocholowskie Termy.Läs mer

• Termy Chochołowskie

1 november 2022, Polen ⋅ ⛅ 10 °C

Otwarte dzisiaj, w święto. Byliśmy na sesji wieczornej na 19.00
    Wrażenia:
    - za dużo małych dzieci,
    - wody gorące 38 stopni,
    - dużo jaquzi, i to z ostrymi biczami i bąbelkami,
    - basen zewnetrny z dziką rzeką i bąbelkami, dodatkowo bar w wodzie, 0.5l. piwo Naleczowskie - 12pln

Cena: 55 pln za 3h. Ceny oczywiście dla SENIORA
    Parking - GRATIS
    TV - tylko stacje slowackie
    Prąd -możliwość za dodatkową opłatą 25pln

• Rowerami Drogą pod Reglami

2 november 2022, Polen ⋅ ⛅ 15 °C

Z braku możliwości wjazdu do Morskiego Oka (zakaz rowerów i zakaz dla psów, postój campera 70pln/dzień) i Doliny Koscieliskiej (zakaz rowerów i psów również) decydujemy się na trasę Pod Reglami i objazd Zakopanego
    Stajemy na parkingu przy ulicy Sabały w Zakopanem (bezpłatny) i ruszamy w trasę.

• Bukowina Termy

2 november 2022, Polen ⋅ ⛅ 7 °C

Podoba nam się, zwłaszcza strefa Bulgotnik 😄.
    GRATISOWY parking z darmowym prądem dla campera również zachęca.

Cena: Za 45' - 20pln, I dalej za każdą minutę 0.29pln. Ceny oczywiście dla SENIORA
    TV - Brak sygnału
    Internet - wifi z term, ale słaby
    Prąd -ze slupka na dolnym parkingu GRATIS
    ---
    Wróciliśmy tutaj po kąpieli w Białce na nocleg. Zostaliśmy też na 3-ci 😎. Przez 3 dni była BUKOVINA!

• Białka Tatrzańska - termy Bania

3 november 2022, Polen ⋅ ⛅ 13 °C

Sprawdzamy:

Wrażenia: ogólnie bardzo dobre, piękny widok Tatr
    - dużo jaquzi, i to z ostrymi biczami i bąbelkami,
    - basen zewnetrzny z dziką rzeką i bąbelkami,
    - bar w wodzie: 1 shot z pigwy - 13pln

Cena: 59 pln za 3h.
    Parking - 10pln/dobę
    TV - brak
    Prąd - brak

Na noc wrócilismy do Bukowiny, tam przynajmniej gratisowy prąd, a odległość od Białki niespełna 8km. Temperatura na zewnątrz w Białce tylko 2 stopnie, a gaz drogi😄

• Niedzica, zamek

5 november 2022, Polen ⋅ 🌧 8 °C

Zwiedzanie zamku z przewodnikiem zajmuje 1h - za parking każą płacić istnie zbójecką cenę 18pln! Niby za cały dzień. Nie ma opcji godzinnej. Dla mnie to karygodne. Zamek upaństwowiony, zarządzany przez jakieś stowarzyszenie.

Zaparkowaliśmy na parkingu restauracji ZADYMA. Zjedliśmy tam doskonały obiad, a parking był GRATIS.

Zostaliśmy też na nocleg na parkingu przy plaży. Parking nawet ma stanowisko do ładowania elektryków. Cena podana na tablicy - 15pln, ale nie było inkasenta przy deszczowej pogodzie 😎. Jesteśmy sami.

Cena: wejście do zamku 17pln/ulgowy
    Parking - 15pln/dobę (na tablicy) ale nikt nie zbiera kasy więc GRATIS
    TV - 6 kanałów TVP
    Prąd - brak

• Już w domu, czas na podsumowanie.

6 november 2022, Polen ⋅ 🌙 5 °C

Czas nastał na podsumowanie:

1. Pogoda nam idealnie dopisała. 9-cio dniowy wypad, całkiem spontaniczny w kierunku południowym w zdecydowanej większości był w promieniach słońca. Jeden dzień był deszczowy. Noce były chłodne, temperatura schodziła nawet do +2 stopni.

2. Drogi polskie są naprawdę dobre, z wyjątkiem nielicznych dróg trzeciorzędnych, gdzie są nierówności/placki z latanego asfaltu, wiele dziur i garbów (ale mimo wszystko lepsze niż te znane z Węgier)- tam trzeba wolno jechać.

3. Na nowych trasach typu S i A brak jeszcze szans na zjedzenie posiłków. Jechalismy na powrocie ponad 5 godzin od 16-22 bez szansy na obiad/kolację. Dopiero w kfc zjedliśmy hot wings, ale KIEPSKIE.

4. Termy na Podhalu: Odwiedziliśmy 4 z 6.

I tak nasz indywidualny rating 1-5:

4.1 Gorący Potok w Szaflarach: 4
    4.2 Termy Szaflary w Szaflarach: nie byliśmy, najstarsze, wydały nam bardzo małe i niezbyt ciekawe
    4.3 Termy Chocholowskie w Chochołowie: 4
    4.4 Termy BUKOVINA w Bukowinie: 3
    4.5 Aqua Park w Zakopanym: Nie byliśmy. W środku miasta, typowy aqua park nastawiony na rozrywkę i głośne imprezowanie.
    4.6 Terma Bania w Białce Tatrzańskiej: 5

Więcej szczegółów w opisie poszczególnych etapów naszej trasy.
    Mam nadzieję. że wielu z Was zainspiruje do odwiedzenia tych miejsc.

Resans slut
    6 november 2022