Tykocin - Alumnat
July 3, 2023 in Poland ⋅ ☁️ 20 °C
Na obiadku w restauracji Alumnat, zwyczajowo KARTACZE, ale jakie dobre.
Dolistowo Stare
July 3, 2023 in Poland ⋅ ☁️ 20 °C
Miejscowka rewelacyjna, cisza, pusto, spokoj. Na kolację został jeszcze jeden kartacz... pod piwko tym razem.
Rano ruszamy na wodę... W górę Biebrzy aż do śluzy kanału Augustowskiego i potemRead more
Na Biebrzy
July 4, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 24 °C
Pusto, cisza, przez 3 godziny plyniecia w górę rzeki żadnego spotkanego kajaka. Dopływamy do śluzy w Dębowie. Rzeka zasłana dywanem z wodorostow. Nie było mowy o plyniecia na elektryku, tylko wiosła.
Śluza Dębowo
July 4, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 25 °C
Pierwszy kilometr Kanału Augustowskiego. W rękach, na wiosłach ponad 8km,pod prąd 😏😎💪.Teraz powrót, z prądem ale pod wiatr 😏
Koniec trasy kajakowej Biebrza 1
July 4, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 25 °C
Uff, ciężko było. Albo pod prąd, albo pod wiatr, albo po dywanie wodorostow. Ponad 18km, prawie 8h.
Ale cisza, spokój, żadnych kajaków, tylko kilku wędkarzy na brzegu Biebrzy.
PrzeżycieRead more
Nieprzewidziany wypad z kajaka - Leo
July 5, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 27 °C
Ale nawet nie spanikował 😎. Płynął sobie równym rytmem "pieskiem" 👌
Biebrzą w stronę Goniądza
July 5, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 27 °C
Biebrzą, w stronę Goniądza.
Ładniejszy etap niż w górę rzeki do śluzy Dębowo. Jednakże z powodu niskiego stanu wody (ok. 1 m poniżej poziomu z 1.6.2023) mnóstwo miejsc, gdzie płynęłoRead more
Ossowiec Twierdza
July 6, 2023 in Poland ⋅ ☁️ 22 °C
Niestety o 12.00 nie było opcji na zwiedzanie twierdzy dla osób indywidualnych (z psem wpuszczają) . Tylko grupy zorganizowane. Trudno, innym razem, jedziemy dalej, kierunek Krutynia 😏
Ukta - Krutynia
July 6, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 17 °C
Tutaj kolejny postój, na parkingu przy kajakach firmy AS TOUR — 15pln.
Ukta mi się bardzo podoba, rano ruszam w dół Krutyni na trasie UKTA-IZNOTA-UKTA 2x15km. Zobaczymy czy damy radę.
Ukta - na Krutyni
July 7, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 22 °C
Płyniemy w dół rzeki, wodorostow sporo. Widzę, że do bazy będzie też na wiosłach 😏. Mały postój na trasie 😎
Postój na Krutyni
July 7, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 24 °C
Popielno
July 8, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 24 °C
Niestety parking płatny już, 30pln/dobę. Nic ciekawego, pomost z żagłówkami. Konik Polski - hodowla.
Wierzba
July 8, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 24 °C
Miejsce kultowe, sporo turystów, głównie Wawa. Prom kursuje.
Nowe Guty
July 8, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 24 °C
Miejscowość, która w latach 1990 była jeszcze zapomnianą wioską mazurską, dzisiaj zaczyna być kurortem letnim.
Spotkanie z przyjaciółmi...
Szeroki Ostrów
July 8, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 24 °C
Kilka pól namiotowych, ceny od 50-100pln za kampera. Na końcu nadal bezpłatny cypel, ale zatłoczony i oczywiście zaśmiecony, brudno, wyboisty dojazd 😟
Kociołek Szlachecki
July 8, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 25 °C
Parking nad jeziorem, przy gminnej plaży z pomostem i wiatą. Kiedyś było więcej miejsca, ale teraz wygrodzona i miejsca niewiele dla kamperów, 2-3. Nadal bezpłatne. Wszystkie zajęte przezRead more
Pisz
July 8, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 24 °C
Impreza w centrum - Dni Pisza, Żarciowozy. Koncerty, występy i foodtracki z różnymi potrawami. Ja zdecydowałem się na amerykańskiego hot burgera 😎😏
Dzień SKUTEROWY
July 8, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 24 °C
Dzisiaj dzień SKUTEROWY. Ruszamy z Leo z Ukty do Piszu na Żarciowozy w Piszu! #Dni Pisza.
A jutro zmiana lokalizacji. Mam nową, rewelacyjną w dziczy na kilka dni nad samym jeziorem. Ale o tym jutro 😎😏
Przerwa na pierogi
July 9, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 25 °C
Rowerowa wycieczka z Leo.
4 pierogi z mięsem - danie podstawowe
3 pierogi z jagodami - deser
Na lodach w Rucianym
July 9, 2023 in Poland ⋅ ☀️ 25 °C
Najlepsze lody - BRACIA KORAL
Polecam, szczególnie bakaliowe i czekoladę z wiśniami. A kulka po 5pln 😏😎
Pole namiotowe Flosek
July 10, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 24 °C
Miejscowka idealna, dzicz i nad wodą. To o tym miejscu pisałem wcześniej - 20+15 pln / dobę. (camper+osoba 1x)
Polecam.
Kajakiem zrobiliśmy małą rundę po Bełdanach.
Ponownie w Wierzbie
July 11, 2023 in Poland ⋅ ⛅ 24 °C
Tym razem kajakiem. No i oczywista pizza na obiad 😎😏. W końcu Leo - bolończyk, włoska krew i włoskie potrawy lubi 😎😏
Krutynią pod prąd - Iznota
July 12, 2023 in Poland ⋅ ☁️ 26 °C
Rewelacyjne widoki przy ujsciu Krutyni. Tak mi się tam podoba, że przenoszę swoją bazę do Iznoty 😎😏, aby dalej płynąć pod prąd.
A na obiad były doskonale krewetki w cieście 👌
Nowy Most - koniec etapu
July 13, 2023 in Poland ⋅ ☁️ 24 °C
Koniec trasy na dzisiaj. Ponad 7km pod prąd, teraz powrót z prądem.
Już w domu
July 17, 2023 in Poland ⋅ ☁️ 26 °C
14 dni minęło. Pogoda rewelacyjna, gorąco do 35 stopni. Teraz w domu trochę też trzeba pomieszkać 😏😎